Прескочи до съдържание

Съобщения от екипа


Препоръчани мнения

Зачестиха случаи, при които някоя ежедневна тема с новинарски привкус лека полека да заминава към политическа. Дали ще е каталунския референдум, дали ще е новата линия София - Баку, дали ще е изолацията на Катар от съседите му.

 

Макар и тези теми да могат да се дискутират от пътешественическа гледна точка, че дори и да са много полезни за хора, които изведнъж попадат в непозната ситуация, практиката показва, че рано или късно се израждат в изцяло политически спор, което ни кара да се намесваме и то доста често касапската - с избиране кое изречение да остане и кое да се махне. Това неизменно води до конфликтни ситуации, напрежение и главоболия за всички, а в крайна сметка хората, за които темата е най-важна - пътуващите до съответната дестинация биват изтикани от дискусии за икономически теории, държавни управления, тайни служби, конспирации, умерени предвиждания и т.н. Един пусне мнение, което е 20% пътуване и 80% политика и по този начин отваря вратата за останалите, които не се захващат за 20-те процента, а отговарят на 80-те със 100% политика. 

 

Правилата относно политическите дискусии в този форум са ясни от ден 1 - такива дискусии не са добре дошли тук, особено за българската политика. Предостатъчно новинарски сайтове има подобни дискусии да се водят до припадък, с всичката агресия, разцепване на лагери и невъзможност да се проведе конструктивен спор, за да имаме такива и тук. Изключително е трудно да се открие твърда граница между полезна информация за пътешественици и политически офтопик, до сега общо взето сме били склонни да замижаваме с едното око с цел новинарските теми да са полезни за пътуващите, но когато дискусиите се развиват в посока определена от 80-те%, вече ще действаме по-твърдо. 

 

Какво може да направите вие? Преди да публикувате даден отговор в актуална новинарска тема да си направите вътрешна проверка до колко информацията публикувана от вас е полезна за пътешественици или просто изразявате несъгласие по някаква политическа точка. Направете си проверка дали мнението, което искате да публикувате е конкретно свързано с откриващата тема, дали би помогнало и би било оценено конкретно в контекста на пътуващите или има потенциала да отнеме от основния фокус на дискусията. Ако е второто, по-добре изпратете лично съобщение на автора и продължете дискусията там. Ако все пак мислите, че мнението ви се отнася до пътешествия, макар и да има политически привкус, то гледайте да приключите изложението си с едно, максимум две мнения, а не да се заражда километричен спор с постоянно повтаряне на една и съща теза. 

 

Като цяло не е задължително в темите да има казармен ред, балансът между приятен свободен разговор и полезна тема е адски труден, а в огромен процент от случаите дори се допълват взаимно. Но не бива да позволяваме първото да избутва второто в ъгъла и това е задължение не само на модераторския екип, а и на всички вас. 

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Зачестяват случаите на хора, които са недоволни от забраната за пускане на лични реферални връзки към booking.com. Ще използвам това мнение за да се опитам да разясня на какво се дължи тази забрана и каква е аргументацията зад нея.  Периодично промоциите се сменят,  но в момента вървежни и дискутирани са следните свързани с booking.com:

 

- Кредитът за полети, който дават Уиз при резервация на нощувка през техните връзки

- Кешбек от ПИБ при резервиране на нощувки през техните връзки

- Кешбек от международни сайтове тип topcashback, които връщат част от сумата на резервацията при резервиране през техните връзки

- Безплатни или намалени входове по атракции, при резервиране в booking.com през специални връзки (поне за сега май е обвързано с връзки, скоро сигурно няма да е)

- Намаления тип $40 от $80, $50 от $200, които се получават след резервиране през определени връзки

- Намаления при резервиране през връзка на "приятел"

- Магелански мили при резервиране на нашите връзки тук във форума - малката иконка на booking.com горе вляво в менюто или личната ви връзка в менюто с магелански мили.

 

Това последното може да изненада някой, но да, нашата програма тук е в директен конфликт с останалите, защото няма как да се направи резервация през повече от една връзка. Нетният ефект за форума е, че при появяването на такава промоция статистиката на резервациите направени през нашите връзки започва да изглежда ето така:

 

image.png

 

А в последствие на вече направените резервации ето така:

 

image.png

 

Пиша го това, защото може би не всеки е наясно, че повечето подобни промота директно афектират, да не кажа, че почти убиват един от каналите за издръжка на форума. И въпреки това няма ограничения да се дискутират тук и да се оптимизират, така че пътуващите да спестят максимално много - било то пари, било то натрупване на уиз кредит. Получава се парадокс, който може да им се стори странен на някои хора - въпреки, че имаме конкурентна програма на Уиз, с темите тук на практика популяризираме тяхната booking промоция, в директна вреда на форума. Ако има нещо неясно по бонус програмата им, вие не звъните на импулсния им телефон да ги питате, а питате и получавате отговор тук. Или, което звучи още по-нелепо - не звъните на ПИБ да ги питате как се трупа Уиз кредит, което на практика са точно темите тук - обсъждане на конкурентна програма. 

 

Не страдам от някакви илюзии, че доста хора ще се юрнат да събират магелански мили, вместо да вземат отстъпка $40 в кеш, все пак това което предоставя форума като услуга е напълно публично и безплатно за всички и като такова няма как да се конкурира с услуги, които са насочени само към спестяването. ПИБ и УИЗ няма да ви кажат как се стига от летището до центъра на Париж, ПИБ и УИЗ няма да ви препоръчат кръчма в Братислава или да ви затрупат със съвети кое да отидете да видите, но не е и нужно след като форумът я предоставя информацията безплатно. Те дават бонуси, когато вие им носите пари и това е, в което са добри.  И съм перфектно ок с това, никога не съм настоявал някой да резервира през нашите връзки вместо през тези, които на пръв поглед носят много по-голяма полза, няма и да го правя. Има хора, които въпреки това резервират през нашите връзки и оценяват, че зад безплатната информация налична във форума стоят съвсем реални разходи и им благодаря, но и останалите са добре дошли да ползват други връзки и да ги коментират тук. Смятам, че тази политика е доста разчупена и ви призовавам да помислите, къде другаде може да срещнете да се позволява толкова свободно коментиране на конкурентни услуги. 

 

Само че това си има някаква граница и започвам да имам много против да се злоупотребява с по-либералното отношение, когато форумът да почне да се използва за пускане на лични връзки, от хора които хем го ползват абсолютно безплатно, хем се опитват и да изкарат пари от това. Проблемите тук са основно три:

 

- Личните връзки не са уникални и връзка с отстъпка може да се намери от хиляди места, включително и от магеланците със златен абонамент. Премахвайки тези връзки не се губи ценна информация за форума, тези връзки ги има на кило под път и над път. 

- Постоянното пускане на лични връзки с коментари тип "резервирайте от тук, ако искате отстъпка", "пишете ми ако искате отстъпка" създават нещо, което ама много граничи със спам. 

- Когато има личен интерес се изкривява обективността. Ако някое промо е супер, ние искаме да го разберем не от човека, който има директна изгода да го обяви като "супер". 

 

Деликатният момент е, когато някой намери връзка предлагаща отстъпка, която не е негова, но е лична на някой друг. Тези връзки също нямат място, защото няма как да контролираме дали връзката е ваша, дали е на съседа или наистина добронамерено се опитвате да споделите нещо, което ще е полезно за други. Просто приемете, че не споделяте нищо уникално, от което други да се възползват, а премахването на тези връзки е единствения начин да пресечем хора, които са тук само за лична финансова изгода. Просто няма механизъм, в който да позволя на един да пуска такива връзки, а да забраня на друг, веднага ще се почне: "ама за него може, а за мен защо не?", "ок, връзката е моя, трябваше ли да излъжа че съм я намерил в нета, както направи еди кой си, за да ми я повзолите?" и т.н.

 

В резюме:

 

- Нямаме проблем да се обсъждат всякакви промоции свързани с booking.com, било то на Уиз, ПИБ, самите booking.com или която и да било друга фирма 

- Нямаме проблем да се споделят връзки, които водят до спестяване за магеланците, когато не всеки има достъп до тези връзки и са един вид уникални

- Нямаме проблем, когато тези връзки са масови и лични и пускащият ги също има материална полза, стига да е от хората решили да подкрепят форума финансово (привилегия на златните членове)

- Нямаме проблем с това, че масовото разпространяване на подобни промота прави нашата програма трудно конкунретноспособна, след като на практика, всичко което предлагаме във форума като услуга е напълно безплатно

- Имаме проблем, само когато хора, които не подкрепят форума по никакъв начин пускат лична връзка, която не е нещо уникално като бонус, а искат да извлекат лична изгода. 

 

Ако има нещо неясно, винаги може да дискутираме на лични съобщения. 

 

  • Харесвам 26
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Искам да помоля да не се злоупотребява с реакциите. Реакцията за "Смея се", е когато видите смешна история или нещо ви се е сторило забавно, а не когато искате да се подиграете на нечие мнение. 

 

Ще почнем да затягаме контрола по този параграф и мерките може да достигнат до забрана за ползване на определени иконки от определени магеланци до пълна забрана въобще да се ползват реакции от същите. 

 

Ще съм благодарен на всеки, който докладва подобна злоупотреба, защото следенето е доста трудоемко. 

  • Харесвам 10
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Две кратки съобщения:

 

1. Ако някоя правописна грешка в нечие мнение ви дразни, единственото което може да направите е добронамерена забележка в лично съобщение. Като и за това си има граници и не трябва да се злоупотребява. Правилата са ясни - кирилицата е задължителна, от там нататък, ако някое мнение ви се струва неграмотно до степен да не може да се разбере, можете да го докладвате и ще погледнем. Разбирам идеално, че ситуацията не е черно-бяла и хората милеещи за перфектен правопис си имат своите аргументи, но тук общуваме неформално и ПОСЛЕДНОТО нещо, което искам е някой да да спре да споделя, защото не се чувства уверен в правописа си. Или още по-лошо - че тук има група, чиято единствена задача е да прави забележки за правописни грешки и атмосферата е враждебна. Ако мога да направя малко далечна аналогия, има заведения изискващи официален дрескод, има и по-неформални. Има типове комуникация, където е прието да се обръщаме само на "Вие", има и такива в които говорене на "Ти" е ок. Тук сме заведение, в което дънките и тениската са добре дошли, няма нужда от гладко изгладена риза и си говорим на ти. Може това да не е по вкуса на всеки, но няма как форумът задължително да допада на всички. 

 

2. Времето за редактиране си остава на 90 минути, които са предостатъчно да отстраните правописни грешки в мненията си, ако ги прочетете веднъж-два пъти. Ако откриете грешка след това, може да докладвате мнението и ние ще я оправим. Това ограничение не е наложено с цел да ви тормози, а си има предостатъчно причини за него:

  • Предотвратява спам. Повечето от контролът от наша страна се извършва в първите няколко часа след написването на мнението. Ако оставим периода на редакция по-дълъг ще отвори възможност много мнения да минават под радара, като автора може да редактира след като модераторския екип вече е прочел мнението. Представете си следната ситуация - потребител Х пуска тема озаглавена "Най-обичам да пътувам неорганизирано" и отдолу веднага събира 10 мнения колко е прав и наистина е така. След 48 часа се връща и променя съдържанието на темата на "Туристическа агенция еди коя си е номер 1", модераторите вече сме минали през темата по-рано, пропускаме редакцията и темата си остава с десет съгласия. И, ако си мислите че това е нереалистичен пример - до ден днешен има хитреци, които пускат по едно мнение, след време си слагат спамерска връзка в подписа и трябва да се чистят ръчно. 
  • Предотвратява хитреене при водене на спор. Не е непознато във форумите някой да се връща и да си редактира гледната точка, с което последващите мнения, които спорят аргументирано и адекватно с него изведнъж увисват и звучат нелепо. 
  • Предотвратява възможност някой да си трие мненията, просто защото така си мисли че е редно. Сигурен съм, че сте срещали из форума, особено от някой новобранец, след като получи отговор на въпроса си да пише после "мерси, модераторите може да изтрият темата, че аз не мога". И добре, че не можеш, защото е неуважително както към цялата концепция на форума, така и към хората, които са отделили от времето си за да ти отговорят. 

Разбирам неудобството, което създава това ограничение, но просто разберете, че не е въведено самоцелно, а е необходимо зло. Модерните браузери имат възможност за проверка на правопис - използвайте я и никога няма да ви се струва, че 90-те минути са недостатъчно. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Искам да кажа, че категорично е забранено да се коментират и издават присъди на мнения на новобранци. Ако нещо ви притеснява в мнение на някой новорегистриран, ако се съмнявате в злоупотреба с добронамереното отношение на форума, то единствения приемлив начин е доклад на мнението, а не публични разсъждения. 

 

Без да обиждате автора, без да му се противопоставяте, без да анализирате. Има хора, които да преценят дали дадено мнение нарушава правилата, има хора които имат и съответните технически средства под ръка за да преценят по-добре от вас дали има злонамереност. 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Относно Diners ще помоля за малко търпение преди да има отговор от моя страна (ако има въобще). Имах супер тежък и натоварен ден, а в момента в главата ми се бият около 20 различни отговора.

 

Просто имайте търпение още ден-два за да си събера акъла и да се паркирам в резорта в Акаба. До тогава форумът на Diners ще е забранен за писане, после ще се върнем към първоначалния формат от преди партньорството ни. 

 

В дългосрочен план нещата са за добро. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Форумът на Diners е отново отворен, но имайте предвид, че дискусиите там в обозримото бъдеще ще са само между нас си без да има техен представител. 

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

- Модераторски решения не се коментират публично, това го имаме и в правилата. Причината не е, че няма какво да им се коментира, причината е че предизвикват несъразмерно количество драма спрямо отговорите, които уж се търсят. И друг път съм споменавал, че ако е нужно да се обяснявам на всеки и да занимаваме целия форум с най-дребните проблеми, означава цял ден само това да правя, а нито имам толкова време, нито нерви и желание. Абсолютно съм наясно как звучи това правило, но това е начинът, по който форумът може да продължи да съществува. Това в никакъв случай не означава, че обяснение не се дължи на засегнатите страни в лични съобщения и винаги съм се старал да обясня защо дадена мярка е взета, ако някой ме попита. Може аргументацията ми да не е била приемана, но винаги съм я предоставял. 

- Дали някой ще спре да пише или ще продължи не трябва да е някакъв специален ритуал. Ако по някаква причина обстановката тук (било то предизвикана от мен или от други) не съвпада с разбиранията ви, случва се, тъпо ми е, но решението си е ваше. Ако решите да се върнете в даден момент - добре дошли. Нямаме нужда от тежки раздели, демонстративно и шумно тряскане на врати. Практиката показва, че затваряйки си вратата сами, в даден момент в последствие може да промените мнението си.

- Никога няма аз или който и да е друг от екипа да тръгнем да даваме обяснения за двустранни отношения - не мисля, че е редно, не мисля че е коректно спрямо другата страна и хич не ми е в стила. Ако чувствате въпросния човек като приятел и той/тя има желание да сподели гледната си точка - има лични съобщения за това, но да се изправяме на някакъв публичен сеирджийски съд - не, няма да стане. 

 

Ако на някой му се коментират тези точки, може да ми пише на лично или да ме заклещи на по бира на следващата сбирка. 

 

  • Харесвам 7
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Ако някой има притеснения, че с данните които е споделил тук се злоупотребява по някакъв начин си има законни методи, с които да се защити. Съгласили сте се с общи условия, има институции които трябва да наблюдават за спазването на правата ви. Винаги може да ме питате на лично за подробности, ако имате някакви притеснения и ми имате някакво доверие.

 

Ама институциите не работят, ама не ми се занимава, ама ти лъжеш защото в ретрограден Меркурий ми се случи да ме заболи лявата ключица, а това няма как да е случайно - ваш проблем е. Ако ви е обхванала параноята, може просто да не участвате във форумите, да не се регистрирате и да не споделяте нищо, така може да сте сигурни, че никой не злоупотребява с данните ви. Аз не ви ги искам, не ми трябват, и съжалявам че го казвам, с което мога да наруша нечия грешна представа за позицията му във вселената - на никой не му пука за вашия имейл адрес, което на практика е единственото нещо далечно напомнящо лични данни, които събираме от необходимост тук. 

 

Всяка публична заигравка с тема "с данните които споделяме при регистрация се злоупотребява умишлено зад гърба ни" води до моментален бан и бъдеща комуникация с въпросния потребител само чрез съответните институции, ако се налага. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 14
  • Браво 4
Връзка към мнение
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.