Прескочи до съдържание

дневник Хавана, Дайкири,Мохито,Коиба и още някои други, мнооого важни работи...


AlexandraKo

Препоръчани мнения

 И от сега да ви предупредя, че няма да ви водя нито в " Тропикана", нито  на терасата в хотел "Инглетера" , нито пък, в "Бодегита" или " Флоридита".

Тоест, ще пропуснем всичките места, дето чичко Хемингуей направил известни, щото си пиел коктейлите баааш там! Този модул сме го взели.;)

Претръшкали сме ги  преди сто години, когато магазините бяха, като у нас, по Жан Виденово време, чуждите туристи се брояха на пръсти, магнити нямаше / па и не им беше излязла модата да се лепят по фриджовете/, нооо,  пак можеше да се купи тениска и шапка с лика на колегата Че .:)

Но ще ви заведа в хотел " Насионал", че да видим, ония ратанови мебели в бара, дето били още от американското време, дали стоят.

Няма как да не ви покажа Малекон и Хавана Виеха, няма как да не ви разкажа колко се радвам, че тази Хавана не е ОНАЗИ Хавана. Искам  ви разкажа, че нещата вървят нагоре и напред, че промяна има и то - голяма. И тайничко се надявам, колегата, дето рече сбогом на голямата си любов, да вземе да размисли...Таз красавица не е за изпускане.

Ще ви разкажа и  някои други работи, които съм сигурна, че ще ви бъдат интересни.

Но да започна от самото начало.

Нагласихме си ние почивката от 15 дни в Мексико +отпред - Мадрид,+ отзад- Мадрид.  И веднага ми се присламчи натрапчивата мИсла - "ах, колко е близо , ах, колко е близоооо!"

Ама си мълча и си трая, викам, като стигнем там, ще го смятам. Е, стигнахме, разчитах, че ще има някаква пакетна екскурзия - пътуване, нощувки, трансфери и пр.

Нямаше и се опретнах, та си купих билети он-лайн, букнах хотел, взехме си няколкодневна почивка от ол-инклузива, обадихме се на консиерж-ката / че да не ни издирват с полиция/ и запрашихме, по-скоро "затаксихме" накъм летището.:)

Кубински визи ни продаде един чичо на летището, написа ги на коляно, без много, много  въпроси.

Е, нямам представа, дали 50 долара на човек,  е реалната цена, ма и хич не ме интересува - важното е, че стана на момента.:)Без клечане по опашки и излишни формалности.

Полетът Канкун-Хавана е тооочно колкото за една бира с малко чипс, има-няма 45 минути. Даже, си останах с впечатлението, че си им е нещо, като междуселския автобус. Насам-натам, насам-натам, пътуват си, както ние до Асенова града.:)

Слизаме на летището в Хавана,  само с ръчен багаж. Мене, разбира се, ни един митничар не ме пропуска.Отварят ми каретката и като се ливнаха отвътре,  ония ми ти шарени мускали и сапуни - човекът се облещи. Пристига още един, наложи се спешно да ги закитя с по един мускал, сапун и шарена паничка. Спешно, дорде не се е събрал целият персонал, че няма за всички. Пък паничката седи закрепена на една пластмасова рамчица,ей  тъй, за украса. Бая зор видЕх докато обясня англоезично и ръчно , на тези хора, дето говореха само  испански,каква е таз красота и за какво се ползва.:lol:

Добре че, зад мен опашката стана заплашително голяма, та, кой разбрал, разбрал.

Натириха ме към изхода с благодарности.

После си викам - каква ли съм картинка - раздавам мускали на митницата.:(

Излизаме и що да видим? Тоочно срещу нас една пищна и красива дама, в зряла възраст  / аз съм 175, тя ме гледа отвисоко/, с прекрасен цвят на кожата, дето , колкото и да гущерствм на плажа, не мога го постигна. Еййй, ама, много красива!Направоооо, завижд, завижд, завииииижд!:blink:
Пък усмихната - направо свети! Ще рече човек, че тооочно нас чака.Да се явим, пък тя да ни услужи.
И почвам аз, както си е редно: " Мадам, заповядайте сувенир от България! Имаме нужда от:1/ чейнч, 2/ - такси.
Напълно в моя стил, дамата с усмивка благодари  и със  замах се разпорежда: - " 1/ - Пешоооо/ нещо друго беше, ма не запомних/, направи чейнч на господата!" Веднага се явява, като дух от бутилката,  един момък, заведе ни при машина за смяна на пари, тикна ми паспорта в една дупка на машината, в другата турИ еврото и след малко автоматът изпищя, че сделката е осъществена. Отиваме пак при красавицата: " Гошооооо, / пак е нещо друго/, заведи господата при таксито!"
Разделяме се с достолепната дама с усмивки, благодарности,  поклони и се мятаме на таксито.
Драйвърът  вече знае за къде сме и почва да с гледа работата -  тоест, да си кара колата.
Ние отзад бъбрим възбудено. По някое време, издебнал пауза, човекът бавничко, на чист български казва: " Този език е музика за моите уши".
Въх,  подскачаме и  се облещваме колективно.:blink:
И човекът обясни, къде на български, къде на английски, че е прекарал в Бг година и половина, по повод внедряване на някакви  кубински машини.
Самият той  е инженер по професия, но това е било преди двадесетина години и вече му е трудно да говори, но разбира всичко.И са му останали чудесни спомени, колко е красива България, пък, колко са добри хората там! Еми, как да не се понадуе човек, как да не понакръхне раменца от гордост, при тез явни истини!
Их, че му се израдвахме! И на него и на късмета, дето ни го прати. Разбира се, подарихме сувенири, дадохме и 5 долара подарък, пък той ни даде визитка, като ни притрябва, да го викнем.
Стигнахме до хотела,
P1290376.JPG.8e08be899f2220b8111ccd91cc51fdeb.JPG
 
P1280996.JPG.fb6e7d40ad072695f8c45b2edd2e7c1f.JPG
 
ъпгрейтваха ни в апартамент, настанихме се и погледнахме през прозореца.
 
P1290010.JPG.1188a901ccacfba36980e965307682be.JPGP1280999.JPG.974577d0a4fde1b7cfea772302a2834e.JPGP1290014.JPG.fe00ca61dd96c7064a2791d9132fd733.JPG

 

Като за начало ни се полагат уелкъм-дринкове, които изсърбваме набръжко на бара и хукваме на първо разузнаване.:)

 

следвааааа...

  • Харесвам 31
  • Браво 3
Връзка към мнение
преди 16 минути , AlexandraKo каза:

...колегата Че...

А стига бе, да не стане като в песнята:

 - в последствие се оказа, 

че тя бил таен терорист...:)))

Доволно ме разсмя с писаните на колЕно визи. А мен как ме плашеха като бях по сащко, че а съм литнал до Хавана, а съм останал там. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хотелът ни е на булевард Малекон / хихи, предишния път , пак си беше там:lol:/, който е мнооого дълъг, апартаментчето ни е с изглед към океана, та можем да си гледаме изгреви и залези на корем.:)

След кратка обиколка на района и проучване на МОЛ-а отсреща, колкото да установим, че си има и за ядене, и за пиене / особено за пиене - какво ли не/, се кротваме на басейните, в очакване на вечерята.

P1290374.JPG.af41acbb430af256a1ab2efed1528a24.JPG

P1290373.JPG.0f2f379841b2d28b1cdaa403ac778f2e.JPG

 

Междувременно, в нета съм си намерила един руснак-гид в Хавана, уговорила съм се, да се чуем по телефона, за да каже кога е свободен, че да го наема.

Оказва се, че на другия ден е свободен и се уговаряме да дойде на вземе сутринта и да ни води, където искаме.

Трябваше ми човек, който да мога да разпитвам надъълго и наширооко за всичко, що ме интересува.

Човекът се поозори с мен и с моите "101 защо", ама издържа изпита с отличен. Знаеше си всичко, що го разпитах.

:)

Не зная дали ви е известно, но в Куба образованието е безплатно.След революцията през 1959 годна, всички учебни заведения са национализирани и правителството на Фидел Кастро създава единна държавна образователна  система. И не само това, ами 10% годишно от бюджета на държавата се влагат там.

За сравнение - САЩ и Великобритания влагат едва 2% / по данни на Юнеско/.

Резултат - през 1995 година, 96% от населението е грамотно.

Много е умилително, като видиш училище. Дечицата - в униформи, със сини или червени връзки, точно, като в нашето детство. Сградата на училището може да е поолюпена, да не изглежда скоро ремонтирана, но децата са спретнати, тихички и усмихнати. Няма го оня момент, дето се вижда по нашите учищни дворове - всяко дете се взира в телефон или таблет. Седят си, приказват си, играят на топка или просто тичат насам-натам.

В Куба има 5 университета, най-старият е този в Хавана, основан в  1728г, в тях се учат повече от 100 000 кубинци.

Известен факт е, че медицинското образование , получено в Куба е на едно от най-високите нива в света.

Колко са били прозорливи Кастро и Че Гевара, за да насочат главните усилия на държавата към образованието и здравеопазването.:O
Та да се стигне чак до там, че бедните кубинци, да живеят колкото богатите американци и да бъде опроверган видния американски социолог Самюъл Престън,дето  уж, доказал пряката зависимост между доходите и очакваната продължителност на живота.

Та чак и ЦРУ-то надало вой, че кубинските лекари са по-добри от американските.

Ето и малко интересни данни на СЗО от 2016г:

Отнасят се до средствата, вложени на глава от населението за здравеопазване и средната продължителност на живота:

Русия - 893 USD, 68,9г.

САЩ - 9403 USD, 78г.

Куба - 817 USD,78 г. / гидът каза, че последните техни данни са 82 години/

По отношение на детската смъртност, тя е по-ниска от тази в Бостън, например.

В цифри - Куба - 4,76/1000

САЩ - 5,90/1000

А смъртността на майките по време на раждането пък, по-ниска от тази в престижната клиника на университета в Харвард.

През 2014 директорът на СЗО - Д-р Маргарет Чен в доклада си, поставя кубинското здравеопазване на първо място в Американския континент и на водещо място в света.

Ще се върна малко назад. След победата на Революцията, дълги години Куба получава от СССР непрекъсната помощ под формата на горива, транспортни средства, храни и лекарства.

Защото, освен залежи на никел / 21% от световното производство е в Куба/, няма никаква друга промишленост. Тютюн, захарна тръстика и банани - това e цялото селско стопанство.

Когато СССР се разпада, тази помощ секва, блокадата на САЩ продължава и  Куба изпада в огромна криза. На помощ се притича Венецуела за горивата, но с лекарствата не могат да помогнат.

И какво прави Фидел? Държи 8-часова реч на прощада на Революцията, как кубинският народ трябва да се справи със собствени сили. И както казват самите кубинци - "каквото е рекъл Ел Команданте на тоя площад, то просто се случва".:O

 Не е никак просто, но наистина се случва. Усилията на правителството се насочват към качественото здравеопазване - профилактика и справяне със собствени ресурси с проблема с лекарствата.

Фидел нарежда финансиране с големи суми на проучване, изработване и изпитания на ваксини, на препарати от  местни билки и растения. Здравната наука се обръща изцяло към народната медицина.Към създаването на качествени лекари, към максимална превенция на болестите, посредством супер-активна профилактика и първична помощ.

Резултатите не закъсняват - в Куба са създадени лекарства и ваксини , които са ефективни при болести, за които все още няма сигурно лекарство.

Всеизвестен е препаратът  от отровата на син скорпион, който, приеман заедно с другите протоколни лечебни средства, подобрява значително качеството на живот на хората, болни от рак. Препаратът вече може да се купи и в Европа, под името Видатокс.

В Куба са създадени още два подобни препарата, измислили са начин да облекчат състоянието на болните от болест на Паркинсон, създали са препарати, за предпазване на плода, когато майката е ХИВ-позитивна или болна. В резултат на което от болни майки се раждат здрави деца.

Страхувам се, че вече ви отегчих.

Но всичко тва, на мен ми е безкрайно интересно. Както ми е интересен и фактът, че здравният туризъм в Куба е голямо перо от приходте на държавата.

Има специални клиники за чужденци, оборудвани с последния писък на медицнската техника. Много чужденци идват , за да се лекуват успешно тук.Процъфтява козметичната хирургия , като цените са от 25 до 75% по-ниски, отколкото в Канада.

За когото го интересува, тук , тук и тук.

В Куба си имат интересен клуб - на 120 годишните. Да, да, ето снимка на членовете на този клуб:

 

P1290154.JPG.ac48307954896d4b0be787b8ebb44af3.JPG

 

Стига толкова история и факти.

Вървим натам...

  • Харесвам 23
  • Браво 8
Връзка към мнение
преди 15 минути , Niceday каза:

Ти разказвай, разказвай, че е супермегаинтересно, пък който се отегчава - да пропуска, ама бърка :)

 

Благодаря ти!

Ми да, щото, тЕ ти една възможност, човек да литне до там и да си поизпъне я гушка, я пачи крак, я друго!:lol::lol:

преди 1 минута , bulpa каза:

Интересни факти, изобщо не са отегчителни. Особено с цветния изказ, който използваш :)

Понеже е малко специфично професионално, та за туй се притесних да не отегчавам добронамерената си аудитория.;)

преди 3 часа, Светославов каза:

А стига бе, да не стане като в песнята:

 - в последствие се оказа, 

че тя бил таен терорист...:)))

Доволно ме разсмя с писаните на колЕно визи. А мен как ме плашеха като бях по сащко, че а съм литнал до Хавана, а съм останал там. 

Ама , ти не знаеш ли, че колегата Че е бил зъбодоктор?:O

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И като казах това, по-горе, искам да ви разкажа за Че Гевара.

 

284278.jpeg

 

Роден е в Аржентина през 1928 година, на две годиники се разболява от бронхиална астма, която го преследва през целия му живот.

През 1953 година завършва медицинския институт в Буенос Айрес, заминава за Гватемала, за да участва в защитата на тогавашния президент, но след неуспеха избягва в Мексико, където работи известно време.

Точно в този период получава името "Че", заради междуметието, което често употребявал в своя аржентински-испански.

В Мексико през 1955г.среща Фидел, който е в изгнание, след неуспеше опит за сваляне на правителството на Батиста на 26 юли 1953.

През 1956 година Кастро създава движението "26 юли", Че Гевара се присъединява и на 2 декември , революционната група, наброяваща 82 -ма души, прави нов опит за преврат. Оцеляват 12 души, сред които Фидел, Раул и Че гевара. Отстъпват към южната част на острова и планината Сиера Маестра.

Тук вече срещат пълната подкрепа на народа, числеността на партизанската армия бързо стига числото  3000.

Някъде четох нещо написано от Че Гевара- /тук  преразказвам, не цитирам дословно/ как  бил разкъсван от противоречия, дали да бъде лекар и да спасява живот или да бъде войник и да отнема живот.

" Имах две раници, пише Че.

Едната - пълна с лекарства. Другата - пълна с боеприпаси. И двете - тежки, не можех да ги нося заедно, трябваше да оставя едната. И аз оставих тази с лекарствата..."

Много интересна е и историята на тази снимка на Че Гевара,направена от Алберто Корда, която познават навсякъде по света.

059326_56_6029251.jpg

За когото ще е интересно, цялата история тук.

 

Ето ги и с Фидел по това време.

Chedaughter1.jpg

 

Натам е ясно - революция, взехме властта, Че е един от важните министри в новото правителство.

Точно срещу статуята на Исус Христос в Хавана има красиво паркче, където е запазен неговият кабинет.

P1290163.JPG.3a71db6eb3b5b7ce94b37424e8cb9f32.JPG

P1290164.JPG.f455adbf673772b0fc902085cfd34213.JPG

 

Но, Гевара не изкарва много дълго в този кабинет. Появяват се и разногласия с Ел Команданте и през 1965 година той се отказва от кубинското си гражданство, освобождава заеманите от него постове и обикаля Аржентина, Парагвай, Бразилия, Уругвай и се установява в Боливия, където става лидер на революционното партизанско движение там, опитващо се да свали военния режим на страната.През 1967 година, на 8 октомври е заловен, ранен в крака,  в планините на Централна Боливия и разстрелян с 4 изстрела.И то, каква ирония на съдбата - убиват го самите боливийци, тези, заради които е отишъл там.

И за да няма съмнение, че това е Че Гевара, отрязват двете му ръце до китките, по това време вече ЦРУ е разполагало с пръстови отпечатъци.

Тогава е бил на 39 години. Едва след 30 години тленните му останки са намерени, пренесени в Куба и погребани в градчето Санта Клара, където има и музей, посветен на тази голяма личност на нашето време. Ще цитирам Жан Пол Сартр:

"Мисля, че той беше не само интелектуалец, но и най-съвършеният човек на нашата епоха".

В Куба и днес, децата в училище, започват всеки учебен ден с думите:

‘Seremos como el Che’ !

 

Цялата, много интересна  история тук.

 

източници тук и тук.

 

следва...
 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към мнение

Щом си фен на Че и революцията отивай на ексурзията - Санта Клара,Тринидат,Синфуегос и Санто Спиритус - продават я пакетно с една нощувка .Много от историята на Куба и културата може да се види там .

Връзка към мнение
преди 14 часа, centara_totti каза:

Щом си фен на Че и революцията отивай на ексурзията - Санта Клара,Тринидат,Синфуегос и Санто Спиритус - продават я пакетно с една нощувка .Много от историята на Куба и културата може да се види там .

Вече съм била, казах в началото на темата.

Може да е полезно на някого, който тепърва ще ходи натам.

 

Връзка към мнение
Дани Магелани

Алекс, признавам те за "Магелански будител на годината"! Ако Жоро не основе такъв приз, аз ти го връчвам.

С твоите прекрасни снимки и сладкодумие, сигурна съм, че ще запалиш не една магеланска душа за съответната дестинация.

За Мексико и Куба вече съм запалена, но при мен това не е трудно.

Спомням си как русофоби ти се кефеха на разказите за Москва и Санкт Петербург. Това е страхотен резултат!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

Алекс, признавам те за "Магелански будител на годината"! Ако Жоро не основе такъв приз, аз ти го връчвам.

С твоите прекрасни снимки и сладкодумие, сигурна съм, че ще запалиш не една магеланска душа за съответната дестинация.

За Мексико и Куба вече съм запалена, но при мен това не е трудно.

Спомням си как русофоби ти се кефеха на разказите за Москва и Санкт Петербург. Това е страхотен резултат!

Дани, благодаря ти!

На мен Куба и Че са ми отдавнашна слабост и много се радвам за това, което видях този път. Намислила съм си, да отида отново след 5 години, примерно, за да видя до къде са стигнали всичките тези промени.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

А защо, точно в Санта Клара са музеят, мавзолеят и мемориалът на Че?

Защото, в края на декември 1958 под негово ръководство е спечелена битката за града, след което и окончателната победа над режима на Батиста. Само няколко часа след превземането на Санта Клара, Батиста спасява кожичката, избягвайки в Америка.

Относно личния живот на Че - имал е два брака, първият,мисля,  с перуанка, имат едно дете.

Вторият му брак е с Алейда Марч - имат четири деца. Неотдавна ми попадна едно интервю с Алейда Гевара - най-голямата дъщеря, която също е лекар - педиатър. Лекар е и другата дъщеря, а пък ,  ако не се лъжа, двамата му сина са юристи.

На мен друго ми е интересно. Отидох в Хавана с тайната надежда, че вече ще са направили музей на Фидел, след смъртта му.

Много зная и за неговия житейски път, винаги ми е бил интересен  с произхода си, и с убежденията си, и тази магнетична способност да владее масите.

Оказа се, че музей няма и няма да има. Паметници няма и няма да има.Снимки няма и няма да има.

На учудения ми въпрос "защо?", отговорът беше - " такава е неговата воля!".

Това е завещал, за да няма култ към личността.

Според мен, се явява малко противоречие - Че е навсякъде, Хосе Марти е навсякъде.

И аз казвам: Да, но само след едно поколение всичко ще бъде забравено!

Отговориха ми с цитат от неговата реч, по време на съдебния процес против участниците в нападението на казармата Монкада:

" Историята ще ме оправдае!"

Ето и малко снимки. В Хавана има 4 красиви площада. Най- важният е Пласа Революцион - на това място стават всички важни политически събития, митинги, дългите речи и пр.

Този площад е огромен, съществува още от времето на Батиста, някъде, около 70 декара, ако не се лъжа и на него можели да се сместят 1,5 млн. души. Ето за илюстрация една снимка от нета по време на реч на Фидел от трибуната пред паметника на Хосе Марти:

 

d3766a05731ce1ecfe62610c3180b57c_i-2438.

 Между другото, през 1998 година, папа Йоан Павел, при посещението си в Куба, отслужил най- масовата меса в историята и, също на този площад.

На времето там е имало часовникова кула, на мястото на която по-късно е построен паметникът на Хосе Марти. Който е  и най-високата сграда в Хавана/138 метра/.

Площадът е заобиколен от държавни и правителствени сгради.

На сградата на тяхното МВР има огромен барелеф с лика на Че Гевара, от другата страна е Министерство на свръзките, с лика на Фидел Кастро.

Там е Националната библиотека, Държавният театър и Дворезът на Партията, където с намира кабинетът на Раул Кастро.

P1290102.JPG.320828a86cf7149fc84f40d94b6d4293.JPGP1290103.JPG.ea2fb9e372d0e42cfad30004d2299854.JPGP1290104.JPG.65c37fc4d8f3c0e088f5e6ec9baa7d15.JPG

 Вътре, в основата на мемориала има хубав музей, с гид.

P1290421.JPG.5696ea067ead705c5cbc45e80d22c6c8.JPGP1290420.JPG.02ae2cb79ede46119f481b99f84548d6.JPG

 

Но по- интересното е панорамата, която се открива от върха на мемориала.

Ето я централата на ККП и кабинета на Раул, когато си на площада, не се вижда. Защото се намира точно зад мемориала, вижда се само отвисоко.

P1290403.JPG.d9f7e39721a30dc830ad7e02c8e3d366.JPGP1290406.JPG.aa79aae507042f01ef79dd01309413b6.JPGP1290408.JPG.a93db5c1c9330f6d4d1cc6880c770970.JPGP1290409.JPG.eef3491440dae5a7d91d208abe8348aa.JPGP1290412.JPG.713034cd7e2da344731c135d1c3206ce.JPGP1290415.JPG.d976c8491d9ed6b39015dd09728e5ae6.JPG

 

Голямата улица, която се вижда на снимките, води в квартал Ведадо, с  много  и красиви колониални сгради.

Преди голяма част бяха занемарени, сега са ремонтирани, реставрирани и оцветени различно.

P1290384.JPG.36e825d7f86965348ffd8221640446d3.JPGP1290385.JPG.885639bb7b150790dd11aa2b7215f8ab.JPGP1290386.JPG.b50836e1c9b1c18aac1ffab45dd517f0.JPGP1290387.JPG.4eb0b20dbb04cf608ee148e204cae6d4.JPGP1290390.JPG.edf26310b01bfefffbade81e15ca9e18.JPGP1290396.JPG.c503d0a4b74000ac03c8b11ad65bdec2.JPGP1290397.JPG.258c79958da88556f275679613a906ab.JPGP1290398.JPG.8e2021ae8b266f69b14b7b3b65319c3a.JPG

 

следва...

  • Харесвам 17
Връзка към мнение

С риск да ми "скочите", но все едно...: твърде много политика, именно политика. Защото историята на Че и Кастро заедно и поотделно едва ли е писана с историческата истина, всеизвестен е похвата на комунетата с пропагандната "история". Предпочитам да спра до тук, не му е мястото в този форум, мисля.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 33 минути , JazzMaster каза:

С риск да ми "скочите", но все едно...: твърде много политика, именно политика. Защото историята на Че и Кастро заедно и поотделно едва ли е писана с историческата истина, всеизвестен е похвата на комунетата с пропагандната "история". Предпочитам да спра до тук, не му е мястото в този форум, мисля.

Ааа, защо, всеки има право на мнение.

И, ако човек смята, че е достоен да съди Историята, няма лошо да си живее с тази мисъл.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Още малко от разходката из Хавана.Къщата на Фустер - Fusterlandia или, както казват: " Барселона в Хавана".

Информация тук и тук.

P1290041.JPG.d7d387c0b4039789ab3f23b792b932cb.JPG

P1290018.JPG

P1290020.JPG

P1290022.JPG

P1290028.JPG

P1290030.JPG

P1290031.JPG

P1290034.JPG

P1290037.JPG

P1290038.JPG

P1290039.JPG

P1290044.JPG

P1290045.JPG

P1290048.JPG

P1290057.JPG

P1290058.JPG

P1290061.JPG

P1290065.JPG

P1290068.JPG

P1290070.JPG

P1290071.JPG

P1290072.JPG

P1290074.JPG

P1290075.JPG

  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Политическата част ще се въздържа да обсъждам (въпреки, че има много какво да се каже), че нали ще е против правилата на форума, но някои неща ще си позволя да коментирам, или по-точно не да коментирам, а да обърна внимание на фактите.  :smile3:

 

На 1.11.2017 г. в 12:53, AlexandraKo каза:

През 2014 директорът на СЗО - Д-р Маргарет Чен в доклада си, поставя кубинското здравеопазване на първо място в Американския континент

Тази пропагандна теза може често да се срещне по разни медии и интернет пространството, обаче тя няма много общо с фактите.  
Не знам за какъв доклад на Маргарет Чен става дума, ще ми бъде интересно да го видя, но по принцип докладите на СЗО не се пишат от директора, а от съответни екипи, въз основа на множество проучвания, изследвания, статистически данни и обективни индикатори. 
Най-сериозният, най-подробен и достоверен доклад за състоянието на системите за здравеопазване в различните страни е THE WORLD HEALTH REPORT 2000 Health Systems Improving Performance  на Световната здравна организация (СЗО) 
Този доклад, естествено, е публично достъпен, всеки може да се запознае с него и да види накрая обобщените резултати, като сравни страната на комунстическия водач Кастро с, например, страната на антикомунистическия водач Пиночет - Чили, която също е страна от Американския континент, или Коста Рика, която също е страна от Американския континент:

 Table 9 Overall health system attainment in all Member States, WHO indexes 

1. Japan                       index 93.4

...

33. Chilie                   index 86.0

...

38. Barbados              index 84.9

...

40. Cuba                    index 84.2
41. Colombia            index 83.8
42. Dominica            index 83.4
---------------------------------------------------------

Table 10 Health system performance in all Member States, WHO indexes 
PERFORMANCE ON HEALTH LEVEL (DALE)
1. Oman                       index 0.992

...

23. Chilie                      index 0.884
...

25. Costa Rica              index 0.882

...

34.Belize                       index 0.853

...
36. Cuba                       index 0.849
37. El Salvador            index 0.846
.....................................................
OVERALL PERFORMANCE
1. France                       index 0.994

...

33. Chilie                      index 0.870
...

35. Dominica               index 0.854

36. Costa Rica             index 0.849

...
39. Cuba                       index 0.834

 

================================================

 

Ето също данни на СЗО за смъртност на 100х.   за Куба, Чили и Коста Рика:


image.png.9d6b0267e0cc01fc5292042616ee153e.png

Ето, също така, който се интересува от детайлите - всички годишни доклади на СЗО, от данните в които ясно се вижда, че по повечето показатели, характеризиращи здравеопазването, Чили е пред Куба, а в много случаи и Коста Рика и Колумбия са по-напред (даже оставяме настрана Щатите и Канада) 


Ето и данни на СЗО за средна продължителност на живота от 2015г.

 image.png.45c67fcc457c197c89bd11b7b348dc4a.png


Така че колкото и да се повтаря мита за "кубинското здравеопазване най-добро в Америка" , това си остава пропаганда, а фактите показват друго. 

Иначе всеки може да си има свои симпатии, лични предпочитания, усещания и емоции :smile3:, но е добре да се гледат и обективните факти, информация има достатъчно в днешно време. :smile3:

 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 7
  • Браво 4
Връзка към мнение

Фичоооо, ма аз не съм написала научен труд !:)Моля, не ме бийте!

И всеки може да си направи съответните справки, нали сме големи хора и можем да четем и да отсяваме.

Аз предавам моята емоция и нещата, пречупени през тази призма.

Разбира се, когато човек иска да вижда само хубавото, ще вижда само него. И вероятно, с мен е точно така. Определено си имам слабост към онези земи и онези хора.

А когато не иска да го вижда, ще вижда други работи.

Абсолютно съм съгласна с всички забележки.:)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Фичоооо, ма аз не съм написала научен труд !:)Моля, не ме бийте!

:)

Еее, ти пък ;), не става дума за бой :biggrin:, просто ми се искаше да представя обективна информация.
Както казваш - всеки може да прочете и да си прави изводите. :smile3:
И да - всеки си има собствените усещания и емоции за нещата. :)

А за слабости - и аз имам - слабост към салсата! :yes:  И към кубинките :blush::mosking:

 

 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 6 минути , Фил каза:

Еее, ти пък ;), не става дума за бой :biggrin:, просто ми се искаше да представя обективна информация.
Както казваш - всеки може да прочете и да си прави изводите. :smile3:
И да - всеки си има собствените усещания и емоции за нещата. :)

А за слабости - и аз имам - слабост към салсата! :yes:  И към кубинките :blush::mosking:

Аууу, каквии са ти хубави слабоститееее!;)

Връзка към мнение
преди 1 час, Elena каза:

AlexandraKo, Фичо - благодаря и на двама ви! Изключително ми е интересна тази тема, определено ми разпалихте интереса да потърся още информация :)

Много ти благодаря за интереса.Аз ползвам предимно информация на руски, вероятно, в англоезичните  и в частност американски сайтове няма да  същата. Както Фичо посочи, ще има разлики.Което е нормално и не може да бъде, според мен тема на спор.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 16 часа, Фил каза:

Политическата част ще се въздържа да обсъждам (въпреки, че има много какво да се каже), че нали ще е против правилата на форума, но някои неща ще си позволя да коментирам, или по-точно не да коментирам, а да обърна внимание на фактите.  :smile3:

 

Тази пропагандна теза може често да се срещне по разни медии и интернет пространството, обаче тя няма много общо с фактите.  
Не знам за какъв доклад на Маргарет Чен става дума, ще ми бъде интересно да го видя, но по принцип докладите на СЗО не се пишат от директора, а от съответни екипи, въз основа на множество проучвания, изследвания, статистически данни и обективни индикатори. 
Най-сериозният, най-подробен и достоверен доклад за състоянието на системите за здравеопазване в различните страни е THE WORLD HEALTH REPORT 2000 Health Systems Improving Performance  на Световната здравна организация (СЗО) 
Този доклад, естествено, е публично достъпен, всеки може да се запознае с него и да види накрая обобщените резултати, като сравни страната на комунстическия водач Кастро с, например, страната на антикомунистическия водач Пиночет - Чили, която също е страна от Американския континент, или Коста Рика, която също е страна от Американския континент:

 Table 9 Overall health system attainment in all Member States, WHO indexes 

1. Japan                       index 93.4

...

33. Chilie                   index 86.0

...

38. Barbados              index 84.9

...

40. Cuba                    index 84.2
41. Colombia            index 83.8
42. Dominica            index 83.4
---------------------------------------------------------

Table 10 Health system performance in all Member States, WHO indexes 
PERFORMANCE ON HEALTH LEVEL (DALE)
1. Oman                       index 0.992

...

23. Chilie                      index 0.884
...

25. Costa Rica              index 0.882

...

34.Belize                       index 0.853

...
36. Cuba                       index 0.849
37. El Salvador            index 0.846
.....................................................
OVERALL PERFORMANCE
1. France                       index 0.994

...

33. Chilie                      index 0.870
...

35. Dominica               index 0.854

36. Costa Rica             index 0.849

...
39. Cuba                       index 0.834

 

================================================

 

Ето също данни на СЗО за смъртност на 100х.   за Куба, Чили и Коста Рика:


image.png.9d6b0267e0cc01fc5292042616ee153e.png

Ето, също така, който се интересува от детайлите - всички годишни доклади на СЗО, от данните в които ясно се вижда, че по повечето показатели, характеризиращи здравеопазването, Чили е пред Куба, а в много случаи и Коста Рика и Колумбия са по-напред (даже оставяме настрана Щатите и Канада) 


Ето и данни на СЗО за средна продължителност на живота от 2015г.

 image.png.45c67fcc457c197c89bd11b7b348dc4a.png


Така че колкото и да се повтаря мита за "кубинското здравеопазване най-добро в Америка" , това си остава пропаганда, а фактите показват друго. 

Иначе всеки може да си има свои симпатии, лични предпочитания, усещания и емоции :smile3:, но е добре да се гледат и обективните факти, информация има достатъчно в днешно време. :smile3:

 

 

Точно минималната разлика между продължителността на живота между Куба и САЩ говори колко добро здравеопазване имат, особено като се има предвид какви пари и техника имат в САЩ, спрямо Куба.

В същите списъци вижте къде сме ние и с кои страни се конкурираме!

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.