Прескочи до съдържание

Южна Африка (Кейптаун+гардън роуд) 19.01-27.01.2018


gamen4o

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

С приятели плануваме пътуване до Южна Африка края на Януари с основна цел Кейптаун (4-5 дни) и гардън роуд  (3-4). Кацането ще ни бъде в Кейптаун и плана е там да са първите дни и след това отиване и връщане по гардън роуд с излитане пак от Кейп таун. Нямаме точно определени места за посещение, така че всеки съвет е добре дошъл, за мен две неща са задължителни затвора на мандела и гмуркане с акули от там насетне всичко е бонус :) 

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Извинявай, ама тоя затвор от какъв зор?

Какви са интересите ви? Иначе има доста писано за района тук, прочети пътеписите и програмите. 

Връзка към мнение

За затвора е сложно за обясниение или по скоро няма да бъда разбран :)  Иначе ще проверя със сигурност пътеписите, но видях че ако не са кратки въпросите си трябва отделна тема. Точни интереси не мога да кажа, но искам да видя както и по известните места които всеки турист в Кейп Таун вижда, така и да видя някой от така да се каже по скритите места в смисъл да е нещо наистина интересно, нямам впредвид някакви тайни места, но места които обикновенно масовия турист изпуска, за да види неща които може навсякъде да провери. Давам пример в Рио 2014 напълно случайно попаднахме на един уличен фестивал, който се провежда всеки понеделник, нещо като нашите пейка партита пред Иван Вазов, но в салса варианта, това е нещо за което никъде не прочетох, но ме изкефи супер много. И ако има и други почитатели на бирата като мен, да ми кажат дали има крафт бирарии които си заслужава да се посетят :) Предварително мерси за всички отговори :) 

Връзка към мнение

За рози район си имаме специалист - @домосед. Но звучи богохулствено в района на най- хубавите вина :) да търсиш бири некви. 

И сериозно. Кейптаун е един от най- красивите градове. Задължително е посещение на Cape of good hope, плажа с пингвините, ботаническата градина, може би аквариума. Това от моя гледна точка. Най - запомнящи са лозята,пътищата,винарните, винените тестове., Table mountain.

Редактирано от Цвете
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Мерси Цвети, винарните са сигурни, аз отивам с ценители на това питие така че ще се посетят, а за бирите аз съм фанатик на тази тема :) а виното го рахищавам, обидно е за труда на хората да го пия :) Ще прегледам и пътеписите за да имам максимално пълна информация.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

На 11/6/2017 в 23:04, gamen4o каза:

И ако има и други почитатели на бирата като мен, да ми кажат дали има крафт бирарии които си заслужава да се посетят

Споко, има доста крафт пивовари. Някои даже са комбинирани с винопроизводителите. Може да си направите бирен тур, вместо винен :)

Връзка към мнение
На 11/6/2017 в 23:38, Цвете каза:

Но звучи богохулствено в района на най- хубавите вина :) да търсиш бири некви. 

Изобщо не бих се заклел, че в света на бирата Южна Африка заема по-лоши позиции от в света на виното .  

А преживяванията да се дегуистира едното или другото са коренно различни, допълват се и са силно препоръчителни.

 

Вино в нещо такова

 

2017010509vergenoegd.JPG.7fdf92870931aeedeee245e463401c93.JPG

 

А бира - в такова

 

2017010420capeTown.JPG.bd109d3720af8803bd31f5799140275e.JPG

 

Това на снимката е оригиналната BEERHOUSE на Long Street в Кейптаун. Трудно е да я пропуснете, а всъщност не е толкова туристическа, колкото бихте си помисли за заведение в тоя район на концентрация на бакпакерски хостели. Капетонийците си я харесват също.  Изборът на бири и сериозен. И добре информиран.

 

Мейнстрийм бирите са повече от прилични:

 

Windhoek Draught, Hansa Pilsner, Castle Lager.

 

Крафт бири се предлагат навсякъде по модните заведения в Кейптаун. Не е нужно да се ходи по самите пивоварни. Не знам чак за "тайни" места, но места с характер, отвъд стерилно туристическите като V&A Waterfornt, лустросаните като Camps Bay и очевидните в центъра около Long Street,  са Upper Kloof St и околности, Waterkant, Upper Buitekant St и околности между замъка и Gardens, "гентрифицираният" квартал Woodstock и "загрубелият" Observatory.

 

Ето някои от добрите марки:

 

http://capebrewing.co.za/our-beers/

https://www.darlingbrew.co.za/beers.html

http://www.jackblackbeer.com/#beers

http://www.devilspeakbrewing.co.za/our-beers/

 

И Bo-Kaap  е много добро място за разходки, ама там бира няма да ви сервират :)

На 11/2/2017 в 18:52, gamen4o каза:

гмуркане с акули

Центърът на тоя род занимания е градчето Gansbaai на южния край на залива Walker. Оперират няколко компании. Може да си направите предварително резервация. Или ден-два по-рано от Кейптаун. Обикновено предлагат и траспорт, но ако ще обикаляте Градинския маршрут, сигурно ще карате кола под наем

 

На 11/6/2017 в 23:04, gamen4o каза:

За затвора е сложно за обясниение или по скоро няма да бъда разбран

Не е ясно дали няма. Но ако се опиташ да обясниш, можеш да получиш съвет дали ще ти се покрият очакванията

 

На 11/6/2017 в 23:04, gamen4o каза:

, нещо като нашите пейка партита пред Иван Вазов

Е, точно такова нещо в Южна Африка няма!

Затова, като идват южноафриканци в София ги водя на Съветска или на Народен да изпитат за първи път в живота си как се пие бира на раздумка в обществен парк. Нощем при това. 

Впрочем по тауншипите може и да попаднете на нещо подобно, но ... не е добре да попадате там случайно, неподготвени или загубени. А само като нечии гости! 

На 11/2/2017 в 18:52, gamen4o каза:

гардън роуд

Там нали знаеш, че няма точно градини? Проблемът е, че по-хубавите (по мое мнение) места са  или съвсем в началото (Kogelberg, Kleinmond) или чак към далечния край на маршрута между Джордж и Цицикама, което е от 400 до 600 км от Кейптаун по най-прекия път (N2).  Понеже там се ходи за природа, а не за цивилизация, препоръчвам Storms River Mouth, Nature's Valley, Robberg (край Plettenberg Bay). Препоръчвам и минаване в едната посока по паралелния R62 във вътрешността през Малкото Кару. Montagu, Barrydale, Calitzdorp, Oudtshoorn.

 

На 11/6/2017 в 23:04, gamen4o каза:

случайно попаднахме на един уличен фестивал

А сега имате шанс в края на пътуването си нарочно да попаднете на един от най-хубавите летни рок-поп фестивали . Където денем групите се слушат от поза "плацикане със или без надуваем дюшек" насред реката. Стига да си купите билети. На път ви е. Край Swellendam.

 

https://www.upthecreek.co.za/

 

Приятно прекарване!

 

Стига да си 

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Огромни благодарности, ще разгледам с подробности всичко което си писал в линковете. Особено мерси за фестивала, хората с които пътувам обичат да ходят по концерти, включително и аз, така че ще видим тази опция също. Като разстояние виждам, че е на около 200-220 км от Кейптаун, така че не е нещо непосилно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, тъй като горе долу плана се избистри  4 дена в кейп таун и 3 дена по гардън роуд имам един въпрос. За кейптаун тъй като главните неща са ни с градски транспорт до колкото разбрах сме ОК, но за гардън роъуд опцията е или рент а кар (ние ще сме 6-7 човека) или да си наемем гид който да ни кара, та въпроса ми е за второто имате ли някакви идеи/препоръчки и дали си заслужава?

Връзка към мнение

Да знаеш, че през Януари туровете ще са скъпи. Сега направих справка http://www.bokbus.com/tours/4-day-garden-route-tour/ - 5900 zar за човек, което в лева е около 770.

Ако друг знае по - достъпни турове нека се включи .

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Влизам само да кажа, че пътуването мина повече от успешно и за една седмица успяхме наистина да уплътним програмата максимално, благодаря на всички за съветите и със сигурност мога да кажа, че ще се върнав ЮАР някой ден, наистина уникална страна.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 9 часа, gamen4o каза:

Влизам само да кажа, че пътуването мина повече от успешно и за една седмица успяхме наистина да уплътним програмата максимално, благодаря на всички за съветите и със сигурност мога да кажа, че ще се върнав ЮАР някой ден, наистина уникална страна.

Ама недей само това казвай, а драсни някой ред. Ясно е, че си чешит и не всеки ще замъкне кенчета Пиринско от тук за да ги изпие на нос "Добра Надежда", ама съм сигурен, че имаш и детайли, които може да са полезни за всички :)

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Извинявам се за забавянето, ама не съм най-големия творец надявам се до седмица две да успея да намеря време и да сглобя кратко инфо с полезни (според мен) неща. За пътепис не знам дали съм най добрата опция но ще видя и там дали мога да направя нещо по въпроса :) 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.