Прескочи до съдържание

Italotreno - доколко си спазват разписанията


Препоръчани мнения

При сегашната промоция си взех за първи път билети на italotreno и се чудя дали да взема и връщане. Изборът от влакове обаче не е толкова голям и се чудя, дали е прекалено голям риск да взема билети за влак, който пристига на централната гара в Болоня два часа преди полета за София.

Опитът ми с конкурентите от Trenitalia е, че може и да не са като БДЖ, но закъснения от по 10-15 минути са по-скоро правило, отколкото изключение, Акумулирал съм закъснения и повече от час (вярно - с реджионале, а не с фреча). Дали да рискувам с тоя влак, или да се возя надълго и натопло с доброто старо реджионале, което трябва да пристигне един час по-рано, ама сега е и на по-висока цена от промоционалния експрес.

Та съм в размисъл и ще съм благодарен, ако някой сподели опит. :)

Връзка към мнение

Общо взето се спазва разписанието,  почти като Trenitalia, но закъсненията могат да бъдат и много сериозни. Едва ли можеш да прецениш риска на Italo по смислен начин. В Италия никога не можеш да си сигурен почти в нищо, освен, че ще си прекараш много по-добре ако си оставяш добри буфери.

Редактирано от koliob
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като прочетох внимателно поста ти - стигнах до извода, че се чудиш дали да си купиш билети за влака, който тръгва от Верона в 18:17 и пристига в Болоня в 19:07 по разписание (ако не съм прав - игнорирай това, което съм написал по-долу). Началната гара, от която тръгва влака е Бреша, т.е. има макар и късо пътуване по ж.п. линията Милано - Венеция, която е една от най-натоварените в Италия и съответно се случват относително повече закъснения. При Trenitalia като се случат закъснения обикновено по-големи са на регионалните влакове (освен в случаите, когато са над 1 час), тъй като те изчакват минаването на фречите. При Italotreno не знам какви са приоритетите, тъй като те бавни влакове нямат, но ползват същите линии, като Trenitalia и едва ли някой им дава някакво предимство. Другият евентуален проблем, който може да се очаква е, че тъй като Верона е на линията Болцано - Болоня, по която през зимата също често има закъснения (заради снега в Южен Тирол и по чисто италиански причини) не можеш да знаеш какво ще решат местните диспечери за твоя влак. Бих ти предложил една интересна алтернатива за връщането до Болоня, ако разбира се разполагаш с няколко часа. Влаковете между Верона и Мантова са през час и билета струва около 4 евро. Мантова е доста подценяван от туристите град (вероятно поради относително по-трудното стигане до там и наситеността с интересни места в този регион). Там си заслужава посещението на Палацо Дукале и Палацо Те. След това влак до Модена - град, който също изисква известно време (билета е около 6 евро). От Модена до Болоня влаковете са много на често (през около 30 минути за около 4 евро) и може да се тръгне почти в последния момент, тъй като дори да има закъснения честотата позволява да се стигне навреме. А иначе най-добрата опция за разходка от Болоня си остава Флоренция. Ако ти трябват сравнително евтини билети от Болоня до Флоренция трябва да търсиш билети от Верона до Флоренция и обратно по същия начин (няма проблем с това, че не си се качил от първата гара). С последната промоция на Italotreno излизат по EUR 7.40 на посока. Ако търсиш директно от Болоня до Флоренция ще намериш много рядко нещо евтино, тъй като няма много регионални влакове, а дори и тези, които ги има са с едно прекачване ако искаш да слезеш на Санта Мария Новела.

Връзка към мнение

Точно това ни е алтернативната идея за прибиране - през Мантуа и Модена. Но понеже прибирането е в първата неделя на февруари, мислехме да се възползваме от това, че във Верона повечето туристически обекти тогава са с вход 1 евро. Във Флоренция сме били и пак бихме отишли, но за нашите дати най-ниските промо цени на итало трено за около 20 евро, така че вече взехме отиване от Болоня до Верона -  по 4.80 евро излиза сега с промоцията. Вероятно в петък ще отидем до езерото Гарда,  съботата ще отидем разгледаме Мантуа, а в неделя ще се прибираме с реджионале, да ни е мирна главата. Ще преценим според времето. Ако е лошо, няма смисъл да ходим до езерото, ще разгледаме верона с двудневна veronacard, а в неделя Палацо Дукале в Мантуа ще е със свободен вход и ще го съчетаем със следобедна Модена.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.