Прескочи до съдържание

12 дни в Казахстан и Киргизстан с леко лирическо отклонение


Eager_Traveler_Paul

Препоръчани мнения

Както споделих с някои от вас на магеланската сБирка ме очаква потапяне в средноазиатска атмосфера много скоро.

 

Поради многогодишен интерес и възхищение към номадските народи и скорошната промоция на Wizz реших да се наема с едно приятно пътуване до степта.

Есента имах щастието да посетя голям културен фестивал в Русия и там завързах множество контакти, някои от които и с гореспоменатите народи. Това вече ми беше последния пирон в ковчега и направо го реших - ще се ходи по пътя на керваните! Планчето го одобриха киргизката и казахстанската приятелки so I'm good to go, дето се вика.

 

След дълго кроене и променяне на планове, на този етап пътешествието ми е следното (простете, ама съм си го нахвърлял на английски, та директно го копирам тук):

 

Day 1.  16 february.  Sofia - Budapest evening flight arrives 21:00. Accommodation in Budapest.
 
Day 2.  17 february.  Budapest walk around all day. Приятелка на сестра ми ще ме подхване и ще ме разведе из главните забележителности. Едно време бях видял Рибарските кули и двореца на Дунава. Сега ще видя повече. Sleep in Budapest. 
 
Day 3.  18 february.  Early flight from Budapest 08:00, either very early wake up or previous night at airport?  Evening landing in Astana. Sleep in Astana.
 
Day 4.  19 february.  Walk around Astana. Sleep in Astana. Може би тук е удачно да отбележа, че градът не е много pedestrian friendly, т.е. има големи булеварди и градският транспорт не е много редовен, а разстоянията са големи. Бях посъветван да си закупя местна сим карта от летището и с нея да си поръчвам Uber за придвижване в града. Това и ще направя. 
 

Day 5.  20 february. Early arrival to Almaty by plane, walk around the city. Apply for Kyrgyz visa @ the embassy!!!  Sleep in Almaty. Тук Айъм, казашката ми дружка ще ме развежда из старата столица.

 
Day 6.  21 february.  Big Almaty Lake в Казахстанската част на Тян Шан. Sleep in Almaty. До езерото се стига с редовен градски транспорт, в планината извън града е. Може и с такси.
 
Day 7.  22 february.  Charyn Canyon by taxi from Almaty. До там е стабилен път поне 3-4 часа. Безплатен е входът за туристи, плаща се само паркинг ако сте с автомобил. Sleep in Almaty. If all goes according to plan Kyrgyz visa should be ready. Местните се шегували, че бил малкият казашки брат на Grand Canyon. Реално каньоните са няколко, като самият парк ги обобщава. Един ден не стига да се обиколи всичко, така че ще бъде селективно като отида на място. 
 
Day 8.  23 february.  Morning, Almaty - Bishkek by bus, takes around 5 or 6 hours. Possibly Bishkek walking tour + Burana tower if time permits. Sleep @ the Apple Hostel, Bishkek. След кореспонденция с управителката на хостела се съгласих да ме заведе на 2 тура - единият е комбиниран тур на самия град, след което ще отидем до Burana, известна кула. Туровете са по около 10$, Бурана е 1000 сома, а този в Ала Арча е около 600 сома. В Киргизстан с мен ще пътува и киргизката ми приятелка. Засега не е ясно дали ще ме съпровожда само в Бишкек или и по-нататък.
 
Day 9.  24 february.  Bishkek buffer day for day tour + Burana if previous day had too little time. If not proceed with plan. Sleep in Bishkek.
 
Day 10.  25 february.  Ala Archa hiking tour. Уговорен от хостела. Катерене на интересните места. Около 600 сома - 500 за обиколката и около 100 и нещо за вход и паркинг.
 
Day 11.  26 february.  Bishkek -  Karakol by bus (not sure how long it takes, assumingly around 6 hrs)? Казаха ми, че маршрутките, които минават по северната част на езерото Исък Кул се напълват по-бързо (маршрутките тръгват чак след като са се напълнили) и смятам да пътувам на отиване по този маршрут. Ще пристигна в Каракол или късно наобед или следобед. В града ще разгледам и ще хапна нещо. Sleep in Karakol. 
 
Day 12.  27 february. Автобус от Каракол до Skazka Canyon. Разглеждам каньона и си взимам обратно маршрутка към Бишкек. Sleep in Bishkek.
 
Day 13.  28 february.  Return to Almaty by bus!!!  Sleep in Almaty.  
 
Day 14.  1 march.  Fly out of Almaty to Astana. Rest at airport. Astana - Budapest flight departs 19:00, lands 19:50 at Budapest airport. Sleep in Budapest.
 
Day 15.  2 march.  Late flight Budapest - Sofia 21:45 - 23:55.   Sleep at home.
 
 
Следват коментар и разни интересни според мен работи, които научих, докато планирах :)
 
Искаше ми се от Астана да скокна до природен парк Burabay (или както му викат руснаците - Боровое) с влак, но времето няма да ми го позволи. Билетът не струва повече от 10 лв (естествено еквивалентът им в казахстанско тенге). Понеже отивам през зимата ми се искаше да отида и до Betpak-Dala, където може да се наблюдава изключително интересното животно степна антилопа, Saiga Tatarica Tatarica. Има ги и в Монголия, ама техния подвид е Saiga Tatarica Mongolica.  Много ме заинтригуваха, ето така изглеждат: 8b103a0c0152af9ebd8c269574f65a35.jpg  
 
Но уви, няма да успея да го сместя в плана. Казвам го като опция за някой друг, който ще може повече време да поостане.
Друго много инересно място в Казахстан е подводната гора в езерото Kaindy. Най-добре е тя да се гледа през пролет/лято. Зимата режат дупки в леда и има гмуркане да гледате боровете под водата. 
 
Малко интересни факти за Казахстан - 9 в света по земна площ. Официалните езици за казашки и руски, но няма почти никой да чуете да пердаши на казашки, което ме натъжава. Имат много силни икономически връзки с Русия и младите хора виждат руския като масово средство за комуникация, в следствие на което занемаряват казашкия. Самият казашки е от тюркската езикова група, много е близък с Киргизския. Местната парична единица е казахстанско тенге, можело и с долари на някои места. 
 
Столицата Астана е втората най-студена столица на планетата. Вчера беше -25 C.   Най-студената е Улаанбаатар в Монголия, вчера там падна до -35. Третата най-студена е Москва. Петата е Рейкявик. 
Температурата когато аз ще ходя очаквам да е някъде между -10 и -20. Интересното е, че преди някакви години президентът решава буквално да премести столицата от Алмати (старо име Алма Ата) в малкия тогава степен град (село) Астана. Настава архитектурен бум и ето ни днес, столицата в степта, незащитена от нищо във виелицата.
 
Малко интересни факти за Киргизстан - отново ситуацията с руския. Младите много го говорят, но тук също така е много разпространено да се знае и турски. Имат турски лицеи и изобщо получават сериозна подкрепа от Турция. И в двете страни - Киргизстан и Казахстан човек може да се оправя свободно, ако знае руски. Английският го знаят някои млади хора, но по малките градове напълно забравете. 
В Киргизстан са успели да запазят номадския начин на живот. Много популярно е да си живеят в юрти хората. Зимата обаче ги прибират, за мое нещастие. Все пак ще се опитам да намеря някъде да нощувам понародному. 
 
Езерото Исък Кул (Issyk-Kul) е най-голямото езеро в Киргизстан и се пада второ по големина солено езеро в света след Каспийско море. Около южния бряг на езерото има много интересно културни селища, където може човек да ловува с орел, както са го правили в древността, да се научи да прави истински киргизки лък, да се научи как се прави юрта, как се приготвят различни ястия. Също така се яздят много коне. Както знаете, това животно неизменно съпътства степните народи в тази част на Азия, а и отвъд.
 
Известно такова средище на културата е селцето Бөкөнбаев (Боконбаево по руски). Не знам дали ще ми остане време да намина.
 
Град Каракол (по руски Пржевальск, кръстен на великия руски географ и откривател) е средище на скиори и катерачи. Покрай единия от хълмовете горе в планината са издялали в скалата бюст на Гагарин, обичал е да си почива в този район. Подходящо място за катерене през всички сезони. Има богат музей и няколко паметника на Пржевалски, който, междувпрочем има невероятен принос за картографирането на цяла Централна Азия.
 
Около града е Джети Огуз, дванайсетте бика, интересно скално образование в червена скална долина. Подходящо е за полудневна екскурзийка.
И двете държави са били част от т.нар. Път на коприната и имат изключително интересен фолклор, култура и истории.
 
 
Мисля да спя в хостели през цялото време, като в Киргизстан съм набелязал няколко евентуални места за преспиване в юрта (знам, че звучи много туристическо и тъпо, но искам максимално да се потопя в техния начин на живот и културата им). Ползвам booking и hostelworld като сайтове. Като цяло и двете дестинации са евтини. Нощувки съм намерил на някои места по 3-4$, на някои по 5$. За сравнение, бутилка минерална вода в Бишкек струва около 35 стотинки, в Астана около 50 стотинки. В София, зависи откъде си купувате, са около 1.00 лв или 1.20 лв. 
 
За Казахстанските вътрешни полети ползвам сайта www.aviasales.kz  .Това си е вътрешен сайт, който се ползва от местните - да е жива и здрава симпатичната Айъм, че ме открехна. Полет Астана - Алмати е между 40 и 50 лв. Най-евтино летят SCAT Airlines. Чувам, че имали малко поостарели и паянтови самолети, но ще видим.
 
Виза за Казахстан не е нужна с български паспорт. За Киргизстан е нужна виза, струва 50$. Начините да се сдобиете с нея са - в посолството им в Истанбул (което е най-бликото до България; тук нямат дипломатическа мисия), в посолството им в някоя от съседните страни или на самото летище в Бишкек. 
 
Планът ми е одобрен от местните дами, засега е това. Ако има нещо да добавям ще напиша. Питайте ме разни въпроси, коментирайте.
 
Тагвам другаря @cck , че той също ще пътува по тези географски ширини, та искаше да споделя разните работи.
 
:whistle:
Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 12
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

Да добавя нещо важно, алтернативен сайт за вътрешни полети е www.tickets.kz   (понякога www.aviasales.kz препраща към ексклузивно руски сайтове, които при покупка изискват руски паспорт и е малко проблемно).

Също да кажа, че мацката ме посъветва в Бишкек да се наемат хостели, които са близки до центъра, че районът около автогарата бил малко неподходящ за туристи.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.