Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Публикувано:
24 minutes ago, Светославов said:

"Боже, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя..."

Молитва за мрънкащите срещу бакшишите :) Само шегичка, петък е  и половината вече мина

 

Не бъди пораженец! Всеки има възможност да промени малко света! Както вече споменах по горе това може да става с писане, но и с поведение. Аз лично съвсем съзнателно се опитвам да избягвам услугите с неясна ценова политика. Ако предварително не мога да се информирам коректно за цената е доста вероятно, че изобщо няма да ползвам дадената услуга.

 

Като стана дума за САЩ изобщо не е случайно, че това е родината на най-известните ресторанти на самообслужване в света. Големият успех на тези вериги се дължи от части точно на коректното ценообразуване без скрити такси, очаквани бакшиши и т.н. Много хора с личното си поведение и избор промениха САЩ и света. Всеки посетител на САЩ също има избор да се храни, пие кафе и т.н. в заведения на самообслужване без да има угризеня на съвестта, че някой ще го гледа на криво защото е дал само 10 или 15 процента бакшиш или да се чувства измамен, че цената на услугата е съвсем различна от това което пише в менюто...

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 55 минути , Светославов каза:

"Боже, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя..."

Молитва за мрънкащите срещу бакшишите :) Само шегичка, петък е  и половината вече мина :)

 

 

Е, трябваше да цитираш цялата мисъл

Да променя това, което мога, да понеса това, което не мога да променя и, най-важното според мен, мъдростта да направя разликата между тях. :)

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 35 минути , Topfly каза:

Като стана дума за САЩ изобщо не е случайно, че това е родината на най-известните ресторанти на самообслужване в света. Големият успех на тези вериги се дължи от части точно на коректното ценообразуване без скрити такси, очаквани бакшиши и т.н. Много хора с личното си поведение и избор промениха САЩ и света. Всеки посетител на САЩ също има избор да се храни, пие кафе и т.н. в заведения на самообслужване без да има угризеня на съвестта, че някой ще го гледа на криво защото е дал само 10 или 15 процента бакшиш или да се чувства измамен, че цената на услугата е съвсем различна от това което пише в менюто...

Предлагам да се направи един списък на 'бакшиш фрии зоните', веригите ресторанти на самообслужване. Само не знам доколко ще е безопасно посещението им за фигурата, да не сме накрая с няколко килограма на плюс.

Като алтернатива може да се кара само на ябълки от супермаркета една седмица в Голямата ябълка и метро и пеша, никакви таксита.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Фичо каза:

 

Не съм коментирал дали правиш нещо безплатно или дали си стиснат, а  това да те интересуват само парите или да не те интересуват и да ги пилееш. 

 

 

Точно така! Нямам предвид само твоите думи, а съм използвала пресилени понятия с оглед контекста на темата.

 

Смятам, че в днешно време, в повечето случаи, хората търсят навсякъде изгода ( тълкувание на понятието меркантилност: Склонност към материализъм. При меркантилния човек, изгодата е на първо място и той би сторил всичко, за да постигне целите си), с оглед задоволяване на все по нарастващите материални и  луксозни нужди. Парите не са самоцел, а средство, поради което за мен не е задължително когато си меркантилен, да не харчиш, както ти падне, щом си удовлетворяваш прищявките. Поне аз не влагам в понятието меркантилност чисто сребролюбство, както е описано, ако не бъркам от Молиер.

  • Харесвам 3
Публикувано:
1 minute ago, zon said:

Предлагам да се направи един списък на 'бакшиш фрии зоните', веригите ресторанти на самообслужване. Само не знам доколко ще е безопасно посещението им за фигурата, да не сме накрая с няколко килограма на плюс.

Като алтернатива може да се кара само на ябълки от супермаркета една седмица в Голямата ябълка и метро и пеша, никакви таксита.

Това че заведението е на самообслужване не означава, че непременно продават само джънк фууд. Стрийт фууд революцията създаде доста уникални места с много качествена и вкусна храна. В интернет има доста списъци на добри места и не мисля, че трябва още един. Аз лично не искам бакшиш фрии зона, а зона с коректно ценообразуване без да ме изненадват с разни такси, които предварително не са обявени..

  • Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)

То в резултат на тази тема никой от нас няма да остане изненадан от бакшиша в сметката, а напротив, ще преподава уроци кога, къде, защо и по колко бакшиш ще плати. 

П.С. И по повод настоящата дискусия в контекста на Япония, супружеското тяло ми обяви, че предпочита да отиде 3 пъти в Япония, отколкото веднъж в САЩ. Между другото, Япония ни е наистина в програмата 2020, а САЩ все още не. Но, не вярвам да Ревнат, че не сме отишли двама тъмни балкански измекярски субекти. :):)

Интересно, че в горната таблица липсва ЮК. 

Редактирано от luba_rizova
  • Харесвам 5
Публикувано:
7 minutes ago, luba_rizova said:

:):)

Интересно, че в горната таблица липсва ЮК. 

Източникът е independent.co.uk :) За себе си знаят колко им е бакшиша ;)

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)
преди 31 минути , Topfly каза:

Източникът е independent.co.uk :) За себе си знаят колко им е бакшиша ;)

Тези таблици са доста условни. За Италия, Португалия и Холандия са си направо неверни. И в трите държави съм давал между 0 и 15 % и в нито едно заведение не са подсказали, дори и с леко трепване или примигване на клепачите, че са имали други очаквания, че са изненадани в която и да е посока.

 

А пък за такситата в Холандия. Последния път платих 60 евро от къщата на сина ми до летището. полета беше 30-40 евро. Чаках си и центовете закръглени до 10, разбира се.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , ven62 каза:

Тези таблици са доста условни. За Италия, Португалия и Холандия са си направо неверни. И в трите държави съм давал между 0 и 15 % и в нито едно заведение не са подсказали, дори и с леко трепване или примигване на клепачите, че са имали други очаквания, че са изненадани в която и да е посока.

Точно. Бакшишът не е толкова очакван, както се смята масово. Даже и в Гърция винаги връщат до цент, че даже и отгоре, за да не се заминават с дребни. И то не само по заведения, а даже и веднъж на бензиностанция ми върнаха повече.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Добре де,

пак не разбрах... бакшишът е в определен размер, дължът се и данъци, но не може да си е просто заплата, за да се стимулира сервитьорът да се старае :huh: Ако е просто заплата няма да се старае ли? А в другите професии не се ли стараят хората? 

Ако трябва да говорим за бакшиши - аз бих искала да оставям бакшиш на хората, които чистят тоалетните на гарите - много неблагодарна работа, но аз я оценявам много високо и съм искренно балгодарна за труда им.

Не оспорвам системата в САЩ - така са си решили хората - така са го уредили. Но явно там е единственото място в света, на което се предполага "бакшиша" да е дефакто заплатата на обслужващия персонал. Добре е да се знае това, защото разликата е сериозна - ако не оставите бакшиш в Европа човекът ще е лишен от почерпка, а в САЩ - ще е лишен от заплата.

 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, Topfly каза:

Не бъди пораженец!...

Е, чак пък.  Писах, че е само шегичка. 

А да се сравняват заведения на самообслужване, където човек влиза само да се нахрани с ресторант, където човек отива да прекара няколко приятни часа... Май има разлика.

Заро прав си, трябваше да сложа многоточие и отпред:)

Ей хора, нали сме уж председателсващи ЕС, дали да не прокараме официална нота ли, както му се казва на дипломатически език, САЩ да си променят системата за бакшишите :)

 

  • Смея се 3
Публикувано:
7 minutes ago, samuraika said:

бакшишът е в определен размер, дължът се и данъци, но не може да си е просто заплата, за да се стимулира сервитьорът да се старае :huh: Ако е просто заплата няма да се старае ли? А в другите професии не се ли стараят хората? 

Бакшишът не е в определен размер, а има граници, в които обичайно клиентите остаят бакшиш. За хората, които се стараят в другите професии, си има метрики, с които да им следят старанието и успеваемостта и на тази база им плащат бонуси. При сервитьорите, бъсърите и хостесите системата е опростена - клиентите директно я вършат тази работа. Това маха звена на веригата, които могат да изкривят резултатите (напр. мениджърите на смени).

10 minutes ago, samuraika said:

"бакшиша" да е дефакто заплатата на обслужващия персонал. Добре е да се знае това, защото разликата е сериозна - ако не оставите бакшиш в Европа човекът ще е лишен от почерпка, а в САЩ - ще е лишен от заплата.

Не точно. Ако бонусите не стигат федерално определения минимум, работодателят доплаща. И това има ясна логика - няма безплатен труд. Работодателят е бенефициент от труда на сервитьорите и е редно да си плати за тази услуга. Като плащането не може да слезе под федерално определен минимум. Няма шанс сервитьорите да останат без заплата

 

И нещо несвързано с поста на @samuraika - впечатление прави как повечето магеланци са истински американци :) - дълбоко и откровено вярват, че техния живот си е техен и никой не може да им налага каквото и да било, самоотвержено си защитават правата и категорично отхвърлят всяка отговорност, която не им е по вкуса.  (Бакшишите не са задължение, а отговорност - отговорност да прецениш дали и колко да дадеш на тези хора). :)

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , akair каза:

Ако бонусите не стигат федерално определения минимум, работодателят доплаща. И това има ясна логика - няма безплатен труд. Работодателят е бенефициент от труда на сервитьорите и е редно да си плати за тази услуга. Като плащането не може да слезе под федерално определен минимум. Няма шанс сервитьорите да останат без заплата :)

Това ме навежда на мисълта , че заплатата ( поне минимано определената за съответния щат) вече е калкулирана в цената на храната за да може в случай че клиентите не я покрият с бакшиша , работодателя да я изплати.

Което от своя страна някак оставя лош привкус , че заплащаш два пъти определено начисление в цената . 

 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 53 минути , ven62 каза:

За Италия, Португалия и Холандия са си направо неверни.

И за Южна Африка. В такси се "закръглявало" 

Нали за да закръглиш, трябва първо си намерил такси, което да работи на таксиметър. Тоя, дето го е писал, да заповяда да потърси. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , akair каза:

:) (Бакшишите не са задължение, а отговорност - отговорност да прецениш дали и колко да дадеш на тези хора). :)

Чакай малко, че съвсем се обърках, а тъкмо си мислех, че всичко ми е ясно и трябва да оставам задължително минимум 20% отгоре. Сега казваш да преценя дали и колко да дам.

Публикувано: (редактирано)
24 minutes ago, akair said:

И нещо несвързано с поста на @samuraika - впечатление прави как повечето магеланци са истински американци :) - дълбоко и откровено вярват, че техния живот си е техен и никой не може да им налага каквото и да било, самоотвержено си защитават правата и категорично отхвърлят всяка отговорност, която не им е по вкуса.  (Бакшишите не са задължение, а отговорност - отговорност да прецениш дали и колко да дадеш на тези хора). :)

Целта на ползване на ресторантьорски и други услуги е човек да си достави удоволствие. Колкото по малко са отговорностите и колкото повече кеф има, толкова по добре се чувства човек. Плащането е отговорност и ако мислите ти по време на ползване на услугата се въртят около това, колко ще е крайната цена,  колко бакшиш да дадеш, ще има ли някакви скрити такси и т.н., това със сигурност ще ти развали кефа. Ако плащането е прозрачно, ясно и бързо, можеш да минеш през него за миг и да се концентрираш върху удоволствтвието да консумираш услугата.

 

Бакшишът е стар и не непременно много ефективен начин за стимулиране. Много по добър начин за стимулирахе са добрите и критичните коментари в интернет на дадената услуга. Ако някой има добър рейтинг в интернет, той ще изкарва много добри пари дори и да не получава грам бакшиш.

3 minutes ago, домосед said:

И за Южна Африка. В такси се "закръглявало" 

Нали за да закръглиш, трябва първо си намерил такси, което да работи на таксиметър. Тоя, дето го е писал, да заповяда да потърси. 

Какво е типичното такси в ЮАР? Няма ли големи таксиметрови компании или дори и те работят без таксиметър? Ако викнеш такси по телефона как се споразумяваш за цената?

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 29 минути , akair каза:

И нещо несвързано с поста на @samuraika - впечатление прави как повечето магеланци са истински американци :) - дълбоко и откровено вярват, че техния живот си е техен и никой не може да им налага каквото и да било, самоотвержено си защитават правата и категорично отхвърлят всяка отговорност, която не им е по вкуса.  (Бакшишите не са задължение, а отговорност - отговорност да прецениш дали и колко да дадеш на тези хора). :)

Не виждам връзка с моят пост...Аз казах, че както са решили в дадена държава - така трябва и да бъде - немислимо ми е някой да смата, че може да промени нещо отвън, да дава акъл, насока или да чете морал на който и да било. Не виждам и колегите да отхвърлят самоотвержено отговорности, които не са им по вкуса. Плащат си бакшипите хората. Но имат правото да разсъждават над темата и да им харесва или не.

И не, както е поставен проблемът, според мен бакшишът в САЩ е задължение, не отговорност. Не бих лишила никого от заплата, не ми харесва аз да нося отговорност за това в какъв размер да е тя. Не искам да ми се спестява менидърският труд в случая. Моето мнение е субективно и базирано на един единствен досег с въпросният служител. Може да има много фактори, които да определят субективното ми мнение по отношение на залуженото заплащане. Мениджърът ще даде оценка на цялостното му представяне, а аз - само на този ден и този час, в който ме е обслужил.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Ревнат, че не сме отишли двама тъмни балкански измекярски субекти. :):)

Не знам дали е редно да се опитваш да обобщаваш собствените си високи стандарти на познание на парите и правилната им употреба като общобалкански стереотип. Че и да очакваш в Америка да го споделят. Не съм сигурен дали дискусия за точната ставка на кръчмарски бакшиш с точност до единица процент изобщо би имала място в сръбски форум например. Та нали там на всеки, който изобщо си чете сметката, вместо просто да хвърли предостатъчно пари на масата, се подиграват, че плащал "като словенец".

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
37 minutes ago, funny said:

Това ме навежда на мисълта , че заплатата ( поне минимано определената за съответния щат) вече е калкулирана в цената на храната за да може в случай че клиентите не я покрият с бакшиша , работодателя да я изплати.

Което от своя страна някак оставя лош привкус , че заплащаш два пъти определено начисление в цената . 

 

Това е защото правиш предположение, че работодателят ще търпи някой до безкрай да не предоставя услугите, които клиентите очакват. Който не се справя с работата си и не показва желание и напредък, получава шанса за кариерно развитие - на друго място. В този ред на мисли, не плащаш 2 пъти за едно и също

28 minutes ago, zon said:

Чакай малко, че съвсем се обърках, а тъкмо си мислех, че всичко ми е ясно и трябва да оставам задължително минимум 20% отгоре. Сега казваш да преценя дали и колко да дам.

Аз това го твърдя от самото начало - че всеки сам преценява. Споменах и в какви граници обичайно се движат бакшишите. Обясних и, че бакшишът е твоята обратна връзка към сервитьора - от теб зависи каква обратна връзка искаш да му дадеш. А ако в теб е останало усещането, че някакви проценти са задължителни - явно такова усещане ти е наложило магеланското общество от предоминантните мнения в темата - както американското общество предимоминантно оставя бакшиш в описаните по-рано граници... ;)

 

16 minutes ago, samuraika said:

Не виждам връзка с моят пост...

Така де - затова аз написах "И нещо несвързано с поста на @samuraika"...

 

31 minutes ago, Topfly said:

ако мислите ти по време на ползване на услугата се въртят около това, колко ще е крайната цена,  колко бакшиш да дадеш, ще има ли някакви скрити такси и т.н., това със сигурност ще ти развали кефа.

Твоите мисли са само и единствено под твой контрол. Аз, а вярвам и много други, не мислим само за цената, а се наслаждаваме на преживяването - навсякъде по света. Ако цената и плащането ти създават тревожност и те отдалечават от преживяването, следва да адресираш тази особеност...

  • Харесвам 1
Публикувано:

@Topfly, не ми е много ясно защо копираш някакви таблички/пручвания от Интернет

- Всеки може да го прави (ако не може, не е мястото тук да се учи)

- Няколко примера се дадоха (лични впечатления) че това не е вярно. И това не е изненада - Скоро се натъкнах на група хора (не малка) които твърдят и май дори вярват, че земята е плоска.

 

Не е ли по-добре хората да споделят личните си впечатления, а останалите да си изградим мнение или да научим нещо.

Ето, аз например, това за щатите го научих сега. Струва ми се изключително тъпо, но продължавам да чета с идеята да разбера нещо повече, че да оправдая/разбера защо такава тъпотия съществува и естествено, да спра да мисля, че е тъпотия.

 

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Това ме навежда на мисълта , че заплатата ( поне минимано определената за съответния щат) вече е калкулирана в цената на храната за да може в случай че клиентите не я покрият с бакшиша , работодателя да я изплати.

Което от своя страна някак оставя лош привкус , че заплащаш два пъти определено начисление в цената

 

Именно! Точно с такъв привкус оставам и аз всеки път, когато опре до даване на бакшиши - на обслужващ персонал специално. Видиш ли, аз да отменям чорбаджията с част от финансовите му задължения към служителите, при положение че те вече са калкулирани в цената в някаква степен, в немалко случаи - напълно. Няма как да не остане лошия привкус.

 

Иначе като цяло съм доста раздвоен в отношението си към бакшишите. От една страна одобрявам напълно прякото плащане на ръка - без да се минава през смучещи посредници и рекетьори, та от тази гледна точка бакшишът може да е много удобен инструмент за справедливо плащане. От друга страна практиката е наложила направо скандални бакшиши, които се очаква да плащаш, за да не излезеш някаква жалка стипца. Например оставането на бакшиш на таксиджия не го разбирам въобще. Ако човекът ти е помогнал с пренасянето на тежки куфари; карал е на ръба на закона, за да си хванеш полета; или те е чакал 15 минути на изключен брояч - тогава с чиста съвест да му оставиш бакшиш, ама това очакване да им се оставя бакшиш на общо основание ме дразни неимоверно, особено ако селякът си е пушил в колата, отварял си е прозорците, пускал си е агресивна музика и т.н.

 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 26 минути , samuraika каза:

Моето мнение е субективно и базирано на един единствен досег с въпросният служител. Може да има много фактори, които да определят субективното ми мнение по отношение на залуженото заплащане. Мениджърът ще даде оценка на цялостното му представяне, а аз - само на този ден и този час, в който ме е обслужил.

 

Бих искал да обърна внимание на това. Да, твоят бакшиш е субективна оценка на представянето на служителя в точно този ден, час и клиент. А цялостната оценка е общите бакшиши, които е събрал, както сподели и Akair точно над мен.

 

По принцип е важно да разберем, че сервитьора и обслужващия персонал като цяло са лицето на дадено заведение и/или бизнес, защото те са тези, които комуникират с клиента. Вие колко шанса бихте дали на едно място, където персонала се държи лошо с вас като клиент? Ще се върнете ли, защото оценката ви е субективна за конкретен ден и час, или ще си тръгнете и ще си кажете, че повече няма да стъпите?

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 45 минути , Topfly каза:

Какво е типичното такси в ЮАР?

Типично в ЮАР таксита няма :)

 

Доколкото има някакви коли, които се опитват да продават adhoc частни транспортни услуги, се пазариш за цена предварително. Може и по телефона.  Единствено из туристическите зони на Кейптаун могат да бъдат забелязани що годе наподобяващи стандартните световни очаквания за таксита униформени коли, но и в тях най-често се пазариш предварително. Има и разни "совалки" с предварително обявени фиксирани ценорасписи от атракция до атракция.

 

Добре, че в последните години ударно навлезе Uber, че хората да прогледнат на какви чудеса на транспортно удобство биха могли да се радват в ежедневния си бит. Предполагам, че усещането, когато през 1976 са открили телевизията, е било подобно. Сега само чакам да видя какво ще стане, ако открият и смесителните батерии за топла и студена вода.

  • Харесвам 7
  • Шок 1
  • Смея се 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.