Прескочи до съдържание

Страх от летене


janett123

Препоръчани мнения

Имам страх от летене,а ми се налага да летя отвреме навреме  Чувала съм,че този страх съществува като вроден в близо 40-50 процента от хората Чувала съм ,че  в някои държави има групи за психологична помощ за такива като мен ,но в нас-не Затова предлагам да се опитаме взаимно да си помогнем   Ако мястото на темата не е тук ,моля модераторът да я премести

 

Връзка към мнение

Може да звучи като проста фобия, но не винаги се оказва така накрая. Най-добре е лична терапия и аз бих препоръчал когнитивно-поведенческия (или CBT, както е известен на запад) подход, но може и групова позитивна или каквато и да е групова терапия. Нещо като вроден страх не съществува. Винаги има случка, която е оставила травма, силно впечатление, някакъв импринт върху съзнанието и той създава тези състояния - понякога фобиите прерастват в панически разстройства. 

 

Колкото и да се тъпчеш с медикаменти или алкохол, това няма да реши трайно проблема. Въпреки че плацебо ефектът може да помогне при по-леки случаи. Като психолог бих те посъветвал да отидеш при някой колега, който си избереш, няколко пъти и несъмнено ще имаш подобрение. Даже от самия факт, че си споделила с трето лице ще се намали цялостната тревожност и ще се почувстваш генерално по-спокойна.

 

Разбира се това, че имаш такъв страх не е повод за срам или съжаление, нещо напълно нормално и човешко е. Една от стъпките в успешната фобийна терапия е полеви експеримент - в твоя случай ще летиш.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Чела съм статия на един американец, който също е имал фобия от летене и не е могъл да си представи да се качи на самолет. Оправил е проблема не с медикаменти, ами с.......летене. Може би не е зле първите няколко пъти за по-голямо спокойствие да се пътува с някой близък човек, знам ли :unsure:

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имах страх от летене и го преодолях преди време с 5 сесии хипнотерапия; преди това не можех да си представя, че ще ми е приятно да летя, че ще мога да спя и чета като останалите хора.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.