Прескочи до съдържание

С кола под наем между двете зони в Кипър


Препоръчани мнения

Предстои ми пътуване до Кипър на 20. 05.2018 и ще си взимам рента кар . Въпроса ми е мога ли да вляза в северната - турска част с рента кар колата и при какви условия ? В условията на фирмата прочетох , че нямам право . . .  Ще ме пуснат ли на границата с колата и ако да , предполагам , че всичко ще е на мой риск. Гръцката застраховка няма да важи , а мога ли на границата да направя от турска страна друга ?

Редактирано от mik66
Връзка към мнение

На границата се доплаща застраховка, но не е пълна и всъщност никой не е наясно точно за какво е, по-скоро нещо от сорта на пътен данък.  Фирмите в Кипър няма да ти забранят да идеш с колата в северен, но ако колата се счупи например, ще трябва изцяло на твои разноски да я върнеш. Това ми казаха на мен. За сериозно произшествие (не дай Боже), не зная какво се случва, и рентакарите не знаят. Също така кипърци ми препоръчаха отговорно шофиране по правилата, защото тях са ги спирали многократно. Ако имаш нужда за обществен транспорт в Северен Кипър, ще помагам. А има и вариант да си минете пешеходно през Никозия и там да вземете кола от турски ренакар. 

Двама познати имам, които с гръцка кола под наем са ходили в Северен без проблеми. На границата има два варианта за доплащане, за кратък (не помня дали седмица), и за месец. Както казах обаче, не е ясно точно каква е тая застраховка. 

Също така препоръчвам да си търсиш местен рентакар, не от големите компании. Едно, че са по-евтини, и нямат толкова условия. Не разчитай изобщо някой в Кипър да ти даде каквато и да било информация за Северен. Това е тема табу, болна, и всички ще ти кажат, че не знаят нищо и там не е хубаво. 

На пешеходния пункт в Никозия има доста материали за Северен Кипър, книжки, карти и т.н. на няколко езика. 

В туристическия център в Ларнака пък има огромно количество карти и материали за Кипър, ако и там ще обикаляш. 

На променадата в Ларнака след крепостта в посока летището има поне четири местни рентакара, без изисквания за депозит с кредитна карта и изобщо с по-човешки условия. 

Редактирано от Bellaero
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря за изчерпателния отговор ! Кола вече си запазих от сайта Economy Car Rentals и ще я получа от гишето на SITX на летище Ларнака. Ще отсядаме в курорта Агия Напа , но ще обикаляме 1 седмица постоянно по острова . Следващия ми въпрос е : задължително ли трябва да мина през граничния пункт в Никозия или мога и при пункта край Фамагуста например.Връщането също , защото е по-близо до курорта ми ?

Връзка към мнение

През ноември взимахме 2 коли за обиколка на Кипър, плаща се 20 евро за застраховка на турския граничен пункт. Важи за 3 дни.

Влязохме през Никозия , а се върнахме през пункта  Pergamos check point.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Разбрах , явно за турците е важно да вземат 20 евро, а за колата трябва ти да му мислиш и трепериш да не се случи нещо !  Явно ще се рискува и внимава за колата . Разбирам , че е повече от задължително да се посети северен Кипър от прочетеното от мен във форумите и пътеписи.  Предполагам , че в турската част движението е нормално /ляв волан/ и се кара в дясното платно . Фарове задължителни ли са в двете части ?

Връзка към мнение
преди 1 минута , Тони каза:

Навсякъде в Кипър движението е с десен волан и се кара в лявото платно.

И в турската част . . . не знаех !!!  Така е по - добре и не трябва човек постоянно да се адаптира като кара в двете части на острова , а фаровете ?

Връзка към мнение

Имаш съвсем наблизо пункт, не е нужно да се ходи до Никозия. Едните познати точно през него са минавали няколко дена. Накрая вече са ги гледали доста подозрително :) То е силно казано граничен пункт, една бариерка между къщи и шубраци.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Какво трябва да означава  информацията в потвърждението на  резервацията на хотела в Никозия: "Entry into the Republic of Cyprus from the Northern Cyprus is deemed illegal and may not be permitted, even to legitimate visa holders and those who do not require visa to enter the Republic (e. g. the EU nationals). "

Нали няма проблем  да се влезе пешеходно  в Никозия в Северен Кипър, да се пътува  и след това пак оттам да се върнеш обратно в Южен Кипър?

Връзка към мнение

Вие вече сте си направили всичко, но и аз да се включа. Може пък на някой друг да стана полезен :)

Аз съм ходил в Северен Кипър с ренталкар нает в Южен Кипър, та чак цял пътепис имам. Там мисля, че съм обяснил бая неща, ама бая и съм се отплеснал в писането :).

Затова ега малко на кратко.

На първо място трябва да знаеш, че в Южен Кипър имат ужасно мнение за северната част и до който и киприот да се допитате, ще останете с впечатлението, че оттатък браздата ядат хора и то живи. А то въобще не е така. Северен Кипър си е много уредена държава, в коята съм сигурен, че няма да имате никакви проблеми. 

Когато вземате ренталкара ще ви питат смятате ли да ходите  в Северен Кипър и вие разбира се, трябва да кажете "Не". Въпреки това ще ви разяснят, че ако ходите там всичко, което се случи е за ваша сметка и дори ще ви накарат да подпишете Декларация, че разбирате това. До колкото знам има 6 гранични пункта между Южен и Северен Кипър и може да влизате и излизате, от който си искате. При първото ви влизане в северната част ще ви издадат виза за 90 дни, която е хвърчащ лист с черен печат и трябва да платите застраховка за колата, която е 20 евро за 3 дни. Ако е за повече дни и цената е по-висока. Доста по-висока, доколкото си спомням. При влизанията си в Северен Кипър обърнете внимание дали до граничния пункт, който почти навсякъде ще бъде една тенекиена будка, няма друга будка. Обикновено другата будка играе ролята на туристически информационен център и има карти за всички забележителни места в северната част. Ще ви бъдат повече от полезни.

За цените на ренталкарите не съм много съгласен с мнението, което някой по-горе бе изразил, че ще е много по-евтино ако се вземе от местна фирма. Относно изисквания за депозит и кредитна карта може да е по-добре, но относно крайна цена не е. Това е мое мнение, разбира се. Опитът ми е следният. В Кипър вземах ренталкар за втори път и много се оглеждах и ослушхвах кое, как, къде и защо. До хотела ни имаше местна фирма за коли под наем и цените бяха доста по-високи. Нарочно попитах в хотела за кола под наем и те ми препоръчаха фирма, която бе пък с още по-високи цени. 

Цената на нашия ренталкар бе 130 лв. за 8 дни + 40 лв. летищна такса. Това чиста цена. Не съм плащал нито застраховки, нито франшизи - така или иначе в Северната част нямаше да важи :).  Така, че ползвахме ренталкар за около 20лв./ден. Горивото отеделно, разбира се.

Важна особеност са и бензиностанциите. Няма ги по магистралите и по тъмно  служителите запразняват :) .Плащането става с дебитна или кредитна карта на самата колонка и не е толкова просто, колкото изглежда. Поне при нас в БГ няма такова нещо и аз лично се затрудних. Оправих се благодарение на двама киприоти. Ако живеете някъде в чужбина не е така и би трябвало да сте наясно с тези работи.

Няма винетки или тол такси. Движението е обратно и в двете части на острова.

Още нещо, което не е маловажно. Предимството на дясно стоящия важи навсякъде. Аз не го знаех в началото и все си мислех, че при обратно движение би трядвало лявостоящия ми да е с предимство. :lol:

 

Ето една карта на пунктовете между Южен и Северен Кипър:

 

 

 

1.jpg

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 1 час, Tani каза:

Какво трябва да означава  информацията в потвърждението на  резервацията на хотела в Никозия: "Entry into the Republic of Cyprus from the Northern Cyprus is deemed illegal and may not be permitted, even to legitimate visa holders and those who do not require visa to enter the Republic (e. g. the EU nationals). "

Нали няма проблем  да се влезе пешеходно  в Никозия в Северен Кипър, да се пътува  и след това пак оттам да се върнеш обратно в Южен Кипър?

Да. Няма проблем да влезеш в Северен Кипър, да си обикаляш там и после да се върнеш в Южен.

Според мен от хотела искат да ти кажат, че е възможно да имаш проблеми с влизането в Южен Кипър, ако идваш от Северен. Не би трябвало, но е вероятно Южен Кипър да има някакви рестрикции и ограничения за лицата, които искат да се прехвърлят от Северната част в Южната. Твоят случай, доколкото разбирам, не е такъв.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това, което пише хотелът е, че влизането от Северен Кипър вЮжен Кипър е незаконно! С други думи може да се движите от юг на север и обратно, но е нежелателно да влизате и пресичате границата  за първи път от северната част към южната! Иначе няма вече никакви визи за пешеходно преминаване на границата в Никозия! Дори само с личната си карта( не е нужен и международен паспорт) може да преминете границата от южната част в северната в Никозия и обратно!!!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ее, аз не бих взела кола под наем без застраховка в държава с обратно движение. Таман няколко случая станаха пред мен с туристи несвикнали с това. Ренталите са с червени номера да се пазят от тях и да внимават местните, ама все пак :) Затова изразих мнение за по-евтина цена от местна компания, поне на мен ми дадоха по-ниска цена с включена застраховка.

Иначе си постигнал чудесна цена. 

Визи на хвърчащи листчета вече не издават. 

Редактирано от Bellaero
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Това е връзка към компания за автомобили под наем в Южен Кипър, за които не е проблем колата да минава в Северен Кипър, с малкото уточнение, че не могат да я поправят и сменят там. Нещо, за което трябва да се грижи застраховката, която се заплаща на границата при влизане в Северен Кипър. Ползвали сме услугите им два пъти, като след около девет часа ще вземем кола от тях за трети път. Колите не са в най-цветущо състояние, но пък цените са добри, може да се ходи в северната част официално и хората от фирмата чакат чинно на летището, от другата страна на моста (централния вход).

 

Автомобилите под наем в Кипър са с червени номера и местните шофьори подхождат с повишено внимание, при вида на кола с подобна регистрация. Като цяло движението е спокойно и безпроблемно. Весело пътуване на всички в тази посока!

 

http://www.cyprus-car.com/

Връзка към мнение
На 31.10.2018 г. в 0:07, Божо каза:

Това е връзка към компания за автомобили под наем в Южен Кипър, за които не е проблем колата да минава в Северен Кипър, с малкото уточнение, че не могат да я поправят и сменят там. 

Баш това е проблемът. Никоя компания не забранява влизането в Сев. Кипър, но стане ли нещо с колата, трябва да се докара със собствени средства в Кипър. 

Ние се справихме повече от чудесно с шофирането за първи път в обратно движение. Трафикът в северната част е по-натоварен и "по-азиатски" 🙂

За следващия път планът ми е да си хванем рейс от летището до Никозия (писала съм колко им е добър обществения транспорт), автогарата е до Лидра, пеша за пет минути до пункта и кола от турски рентакар. Ще си разделим почивката и за северната част. 

Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...
На 18.02.2018 г. в 18:34, Radnev каза:

Вие вече сте си направили всичко, но и аз да се включа. Може пък на някой друг да стана полезен :)

Аз съм ходил в Северен Кипър с ренталкар нает в Южен Кипър, та чак цял пътепис имам. Там мисля, че съм обяснил бая неща, ама бая и съм се отплеснал в писането :).

Затова ега малко на кратко.

На първо място трябва да знаеш, че в Южен Кипър имат ужасно мнение за северната част и до който и киприот да се допитате, ще останете с впечатлението, че оттатък браздата ядат хора и то живи. А то въобще не е така. Северен Кипър си е много уредена държава, в коята съм сигурен, че няма да имате никакви проблеми. 

Когато вземате ренталкара ще ви питат смятате ли да ходите  в Северен Кипър и вие разбира се, трябва да кажете "Не". Въпреки това ще ви разяснят, че ако ходите там всичко, което се случи е за ваша сметка и дори ще ви накарат да подпишете Декларация, че разбирате това. До колкото знам има 6 гранични пункта между Южен и Северен Кипър и може да влизате и излизате, от който си искате. При първото ви влизане в северната част ще ви издадат виза за 90 дни, която е хвърчащ лист с черен печат и трябва да платите застраховка за колата, която е 20 евро за 3 дни. Ако е за повече дни и цената е по-висока. Доста по-висока, доколкото си спомням. При влизанията си в Северен Кипър обърнете внимание дали до граничния пункт, който почти навсякъде ще бъде една тенекиена будка, няма друга будка. Обикновено другата будка играе ролята на туристически информационен център и има карти за всички забележителни места в северната част. Ще ви бъдат повече от полезни.

За цените на ренталкарите не съм много съгласен с мнението, което някой по-горе бе изразил, че ще е много по-евтино ако се вземе от местна фирма. Относно изисквания за депозит и кредитна карта може да е по-добре, но относно крайна цена не е. Това е мое мнение, разбира се. Опитът ми е следният. В Кипър вземах ренталкар за втори път и много се оглеждах и ослушхвах кое, как, къде и защо. До хотела ни имаше местна фирма за коли под наем и цените бяха доста по-високи. Нарочно попитах в хотела за кола под наем и те ми препоръчаха фирма, която бе пък с още по-високи цени. 

Цената на нашия ренталкар бе 130 лв. за 8 дни + 40 лв. летищна такса. Това чиста цена. Не съм плащал нито застраховки, нито франшизи - така или иначе в Северната част нямаше да важи :).  Така, че ползвахме ренталкар за около 20лв./ден. Горивото отеделно, разбира се.

Важна особеност са и бензиностанциите. Няма ги по магистралите и по тъмно  служителите запразняват :) .Плащането става с дебитна или кредитна карта на самата колонка и не е толкова просто, колкото изглежда. Поне при нас в БГ няма такова нещо и аз лично се затрудних. Оправих се благодарение на двама киприоти. Ако живеете някъде в чужбина не е така и би трябвало да сте наясно с тези работи.

Няма винетки или тол такси. Движението е обратно и в двете части на острова.

Още нещо, което не е маловажно. Предимството на дясно стоящия важи навсякъде. Аз не го знаех в началото и все си мислех, че при обратно движение би трядвало лявостоящия ми да е с предимство. :lol:

 

Ето една карта на пунктовете между Южен и Северен Кипър:

 

 

 

1.jpg

Можеш ли да дадеш сайта ,от който си взел колата под наем в Кипър без депозит? 

Връзка към мнение
На 23.04.2019 г. в 17:31, muffytoz каза:

Можеш ли да дадеш сайта ,от който си взел колата под наем в Кипър без депозит? 

Колата имаше депозит. Около 600 Евро си мисля, че беше. А компанията май, че беше Hertz. Тогава взех колата без да плащам нищо допълнително. И без това за северната част нямаше да важи.

Ако искаш кола без депозит, само от местните фирми. Има ги доста. Но пък в моя период, който бе ранна пролет, цените на компаниите предлагани от Rentalcars бяха умопомрачително ниски. А застраховка си направи външна. Много е изгодна. Има писано доста по въпроса. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 10 месеца по-късно ...

В момента умувам за кола под наем от Ларнака, с която да премина безпроблемно в северен Кипър.

Намерих една фирма с добри отзиви AIDA, добра цена и разрешава преминаване на границата. На сайта им е написано, че:

Цитат

 

Can I drive across borders with my rental vehicle?
Crossing a border with your rental vehicle voids all insurances. You will be crossing at your own risk and you will be fully responsible for the safety and condition of the rental vehicle regardless of any insurances and/or waivers purchased as these will all be void.

Please note that AIDA is not able to provide support such as breakdown assistance or accident recovery in the occupied areas of northen Cyprus.

Като букна колата през посредник (www.holidayautos.com) в условията пише, че има рестрикции:

Цитат

Travel Restrictions
All international, state and island crossings are disallowed.

Кое в крайна сметка е истината? Може или не може да се ходи в Сев. Кипър с тази кола?

 

Въобще какво се случва, ако една рентал компания каже, че не може да се ходи там, а на наемателят му щукне по средата на почивката да премине границата?

 

Погледнах и сайта на autovillagecyprus.com. Те разрешават да се преминава, но нищо не споменават дали застраховката им важи на север. Трябва ли да се доплаща, ако човек иска да преминава бариерата с тяхна кола?

 

Въобще тази граница ми е доста мъглива. Ще съм благодарен, ако разясните ситуацията.

Връзка към мнение

Основната причина да е мъглява е, че само Турция признава Северен Кипър за независима държава - за всички останали е окупирана част на Република Кипър, в която не се спазват/не важат законите. Сигурно може да се намери компания, която да покрива и двете части на о-ва, но ми се струва доста хамалогия, със съмнителен КПД.

Ние резервирахме отделно в Кипър и в Сев. Кипър, минавайки пеша през Ledra Palace Hotel (вместо през Ledra Street, където беше страшна тарапана).

Връзка към мнение

Обмислих и твоя вариант, но аз кацам в Ларнака, а не в Никозия и затова не ми вършат работа 2 отделни наема на коли. Трябва ми една кола, с която да премина и да се върна без да ми правят проблеми.

Връзка към мнение
1 minute ago, vorbis said:

Обмислих и твоя вариант, но аз кацам в Ларнака, а не в Никозия и затова не ми вършат работа 2 отделни наема на коли. Трябва ми една кола, с която да премина и да се върна без да ми правят проблеми.

Проблеми на границата ти никой няма да направи, но застраховката в Кипър не е валидна в Северен Кипър. Когато влизаш с кола от Кипър в Северен Кипър на границата те задължават да сключиш застраховка гражданска отговорност. Тази застраховка обаче не покрива щети в колата под наем. Едни познати така влезоха скоро в Северен Кипър и нямаха никакви проблеми.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Допълнителна застраховка на границата на Сев. Кипър - това е ясно.

Рентал фирмата, обаче, трябва ли да бъде информирана, че ще ходя там? Чарджват ли някаква допълнителна такса за самото ходене там? Могат ли да разберат при връщането, че съм ходил там? Как да процедирам?

Връзка към мнение
преди 21 часа, vorbis каза:

Допълнителна застраховка на границата на Сев. Кипър - това е ясно.

Рентал фирмата, обаче, трябва ли да бъде информирана, че ще ходя там? Чарджват ли някаква допълнителна такса за самото ходене там? Могат ли да разберат при връщането, че съм ходил там? Как да процедирам?

 

На 99% съм сигурен, че няма да намериш рентакар компания, която ще ти гарантира покриване на щети в северната част. Ако има такава, то тя ще бъде нещо малко и локално, което трябва да издирваш на място, при огромна вероятност да не намериш нищо. 

На границата няма да имаш проблеми. Рентакар компанията няма да разбере, че си минавал чертата. Мен ме накараха да подпиша декларация, че ако ходя на север поемам всички щети по колата. 

Казано с една дума - преминаването към Сев Кипър с рентакар е риск, който трябва да поемеш. Така, че

избери си рента кара, който ти е най-изгоден и тръгвай.

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 18.02.2018 г. в 18:34, Radnev каза:

В Кипър вземах ренталкар за втори път.

Цената на нашия ренталкар бе 130 лв. за 8 дни + 40 лв. летищна такса. Това чиста цена. Не съм плащал нито застраховки, нито франшизи - така или иначе в Северната част нямаше да важи :).  Така, че ползвахме ренталкар за около 20лв./ден. 

 

 

 

1.jpg

@Radnev би ли споделил фирмата, от която наехте?

 

Връзка към мнение

Alamo разрешават да се преминава в Северен Кипър, но не важи застраховка там. Ако караш колата в Южен Кипър и имаш застрховка така или иначе при инцидент ренралкар компанията искат документ от полиция, че инцидентът е станал в Южен Кипър. Т.е. Да не би да се е случило в Северен и ти да се прибереш и да кажеш, че така си намерил колата в Южен. Трябва да докажеш къде се е случило събитието. 
Застраховката на границата е просто едно формално събиране на пари за мен. Самите тези, на които се плаща не бяха сигурни какво покрива... 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.