Прескочи до съдържание

Dunkirk - Sassenheim с кола - забележителности


Гост

Препоръчани мнения

Здравейте :) 

 

Отвори се едно тридневно отскачане до Холандия в края на април - градините Keukenhof. Ще бъда с моята кола - сефте шофиране на континента... :)

 

Отсядането е при приятели на спътницата ми в Sassenheim. На отиване ще й покажа Brugge. И дотам ми се покриват познанията за региона :) 

 

Моля за съвети какво можем да видим попътно в петък и неделя. Графикът е следния (часовете са важни):

 

DEPARTURE
Route:    Dover - Dunkirk
Date:    27-04-2018
Time:    08:00
Arrival date:    27-04-2018
Arrival time:    11:00


RETURN
Route:    Dunkirk - Dover
Date:    29-04-2018
Time:    18:00
Arrival date:    29-04-2018
Arrival time:    19:00
 

Благодаря!

  19:00
Редактирано от Гост
Връзка към мнение

@Гост, ще трябва да си отворя записките, малко време ми трябва да си припомня времената, когато пътувах по ония краища. Ако няма указания до утре вечер, ще се включа, обещавам.

 

Връзка към мнение

Ми като гледам маршрута по картата, се минава през Остенде, Брюж, Гент, Антверпен, Ротердам, Делфт, Хага... не знам къде си била, ама ако не си всички си заслужават по една спирка. Включи Kinderdijk и имаш пълна програма за седмица ;) Така като гледам, за всички тия неща само трябва да слезеш от магистралата

Аз като имах уикенд с кола там минах и през flood gates, които преграждат устието на Рейн и пазят Холандия от наводнения, но ти е малко встрани. 

 

ПП Ако не си била никъде, спрете в Брюж, Киндердайк и Делфт, за повече май няма да има време попътно.

Редактирано от neuromancer
Връзка към мнение
преди 3 минути , neuromancer каза:

Включи Kinderdijk...

Ето за такива места питах, благодаря :) Големите градове ще ги избягвам... Малки градчета и специални местенца препоръчани. За съжаление нямам седмица... 

Връзка към мнение

Ами Делфт също е много приятен (стария център с каналите) и не е голям град. Киндердайк е парк с десетина вятърни мелници, музей (за какво служат мелниците...). Ама във форума е писано за него.

На мен бариерите ми бяха интересни като огромно инженерно съоръжение. Виж в нета Oosterscheldekering и Maeslantkering дали ще са ти интересни. В известен смисъл Киндердайк е в малък мащаб и преди 200г, а бариерите са продължението в модерни времена.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 7 минути , neuromancer каза:

Ами Делфт също е много приятен (стария център с каналите) и не е голям град. Киндердайк е парк с десетина вятърни мелници, музей (за какво служат мелниците...). Ама във форума е писано за него.

Няма как да знам какво е писано в целия форум, нали това е смисъла от конкретни теми :( 

Delft е чудесен избор също, благодаря!

Връзка към мнение
преди 7 минути , Гост каза:

Няма как да знам какво е писано в целия форум, нали това е смисъла от конкретни теми :( 

Delft е чудесен избор също, благодаря!

права си, ама аз нали го чета целия... :)

Връзка към мнение

Аз натрочно си затраях, че очаквах фокуса да е повече на белгийската част. Ако искаш кажи грубо как ги мислиш дните и всеки да си разпише според компетенциите :)

Връзка към мнение
преди 14 минути , Георги каза:

Аз натрочно си затраях, че очаквах фокуса да е повече на белгийската част. Ако искаш кажи грубо как ги мислиш дните и всеки да си разпише според компетенциите :)

Съвсем грубо като идея :) 

 

Петък - стоварвам се в 11 в Dunkirk и до вечерта свободна попътна програма. Трябва само да пристигнем дo към 21 часа в Sussenheim - да не се шашнат домакините, а до тогава е светло. Имах единствена идея за Брюж. Делфт даже не го видях, че ми е попътно, иначе много съм слушала за него. 

 

Събота - денят е за Keukenhof, но цял ден само цветя сигурно може в много да ни дойде, а както стана ясно, денят е вече много голям, та би било чудесно да имам идея за следобяд...

 

Неделя - единственото условие - трябва да сме на Dunkirk в 17 часа, бординга е в 18 часа. Програмата е съвършено свободна. Моята приятелка ще се радва където и да я заведа.

 

Благодаря!

Връзка към мнение

ОК, предложения с много холандски привкус, но както казах там ми е на мен силата :)

 

1. Със сигурност потвърждавам казаното от neuromancer - на отиване минете през дигите. Не е задължително да спирате, не е задължително да се мотате, но като инженерно съоръжение си заслужават! Дори само да минеш с колата отгоре. Т.е. ей този маршрут грубо, а не магистралите:

 

image.png

 

Останалата част от този ден великодушно я отпускам на белгийските колеги, Брюж е изявен фаворит. 

 

2. В денят с Keukenhof, като ти писне от лалета можеш да направиш Делфт и Kinderdijk. И двете съм ги описал в линкнатите теми, да не се повтарям. Мисля, че денят ще е приятно запълнен, а ако остане време, чучнете се някъде по плажната ивица да видите що е то холандски залез! Katwijk aan Zee е добро предложение, но където и да отидете на западния бряг ще е чудно. Сигурен съм, че и домакините ви ще извадят някой жокер от ръкава. 

 

3. Обратният път препоръчвам да не го планирате тежко, защото все пак имате някакъв краен час. Т.е. предлагам сутрешно размотаване в района и после по най-бързия начин по магистралите към Dunkirk. За това сутрешно размотаване може да се метнете до Амстердам, но не го препоръчвам, трябва си му повече време, ще имате цял уикенд в Холандия без Амстердам, което си е гросмайсторство :) Тук Лейден е доста типично и младежко холандско градче, ако по някаква причина сте пропуснали Делфт, то е задължително в този ден да видите поне Лейден.

 

Алтернативно, може тези неща да ги направите в ден 1, а последния да го оставите за Белгия. Може би има повече смисъл така, за да сте по-близо до точката на отплаване в последния ден, с една идея по-спокойно ще ви е. 

Връзка към мнение

@Георги, благодаря за маршрута! Това имах предвид като питах :) 

 

Много се чудя за Амстердам. Аз съм била - макар и за няколко часа, и мисля, че някога пак ще бъда (дано!), обаче дамата с мен - съмнявам се. Може да й стане мъчно, ако го пропусна, а тя е с много фина природа и едва ли ще се тръшне.

Чудех се, дали не можеш да предложиш да сбутам потенциална опция за няколко часа - и как да го направя, ако ме помолят? :) 

 

Иначе Делфт и Kinderdijk непременно ще ги направим, както и очарователния маршрут, който ми начерта! 

Връзка към мнение

Още една супер идея за ценители, спотинг на самолети кацащи на летището в Амстердам. На 20-ина минути от Сасенхайм е най-удобната и много често използвана писта. Не си го представяй като супер гийковско изживяване - ходят баби, внучета, чичовци, лели, всички! Освен ненормалниците с камерите, повечето са нормални хора. Има удобен паркинг, а с малко повече късмет и будка за бързо хранене и т.н. Гледките и преживяването са страхотни, самолетите са много близо до теб и може да го сместите за час-два, ако остане някой ден, в който се чудите какво да правите.  Да разписвам ли логистиката тук или пресолих манджата с твърде специфично предложение? :) Малко снимки от мен:

 

P1030342.jpg

 

P1030382.jpg

 

P1030639.jpg

 

P1030730.jpg

 

P1030750.jpg

 

P1030813.jpg

 

P1030839.jpg

 

P1030904.jpg

 

Намираш се общо взето на 200м от пистата:

 

image.png

 

Съдейки по желанието ти приятелката да види Амстердам, предполагам предишното предложение е много екстравагантно :) За това ето я и идеята за Амстердам. На първо време, задължително оставяш колата на най-близката гара. Мисля, че Сасенхайм няма такава, тогава караш до най-близката и оставяш колата там и отивате с влак. В самия Амстердам за няколко часа нещата са ясни - слизате на централна гара и се разхождате, може и корабче по каналите. Да изровя ли по-подробен план от съседните теми? Хубавото е, че разходката може да продължи както час, така и пет часа без да е нужно някакво кой знае какво предварително планиране. От музеите се откажете - нямате време, а опашките като цяло са големи. 

 

Т.е. с включен Амстердам предложението ми става нещо от рода на:

 

ден 1: Белгия, пътьом дигите. 

ден 2: Лалета, Амстердам

ден 3: Делфт, Киндердайк и обратно към ферито. 

 

Бонуси, ако намерите пролука някъде: залез на плажа, спотинг на самолети. 

 

Та така, и дано времето е с вас, че всичко са сметки без кръчмар :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аууууу... с нищо не си пресолил! Ако приятелката не иска, оставям я на лалетата и отивам да гледам самолети! :blink: Давай логистиката! :)

 

Тя нищо не е поискала - така скромна жена - не е лаком изрод като мен. Просто се опитвам да предвидя всички опции и да съставя варианти. Подсказката за колата на някоя гара е много добра - не би ми хрумнало! Ама аз и не познавам Холандия... 

 

Много ще съм благодарна да ми сглобиш нещо за Амстердам. Била съм 2009 г., качвала съм се на една лодка, но като цяло нищичко не помня от града - то и тогава толкова разбирах от скитане...

 

Ох, ама това със самолетите е фамозно! Изобщи всички предложения са чудни :) 

Връзка към мнение

Аз за Белгия мога да вметна - не спирайте в Антверпен, внимавайте по околовръстното му, ако ще минавате изобщо от там. Ако минете по маршрута посочен от Георги - препоръчвам да спрете в Middleburg. Малко, очарователно градче.

 

Ако се интересувате от "близката" европейска история, огледайте се из Дюнкерк, все пак от там е голямата операция по спасяването на британските войски през втората световна война.

 

Белгийското крайбрежие - нищо интересно. Е, въпрос на предпочитания, ама Оостенде е голям курортен град, огромна плажна ивица (типично), супер ветровито и неприятно време. Наблизо е най-луксозния белгийски курорт Knokke-Heist. Ако спирате с колата из Белгия внимавайте с паркирането.

Малко встрани от пътя ви е Torhout и наблизо замъкът Wijnendale, ако случайно не сте виждали замъци ;) .

Връзка към мнение

Ще се включа с моето скромно мнение за района, през който ще минете. Бил съм много пъти в Остенде ( служебно). Доста скучно място. Много магазини за шоколад ( аз не ям ) и бира. Но тя е навсякъде. Мястото, което бих препоръчал е едно малко градче Диксмюде. Наблизо  е зоната, в която за пръв път е използван газ като бойно средство през ПСВ. Има и музей по този случай, който хич не е лош. И другото място, както вече беше споменато е Брюж - много красив град ( според мен) - история архитектура, дантели, живописен канал. Има какво да се види. Между другото се сещам, че съм пътувал с градски автобус Остенде-Брюж. Линията минава през много малки и много симпатични селца с характерна архитектура и дух. Имаше по пътя спирка, където автобусът престояваше 20-30мин и беше изключително интересно да се разходи човек встрани от основната улица, за да усети спокойствието и енергията на това място.  

Връзка към мнение
преди 6 часа, Гост каза:

Аууууу... с нищо не си пресолил! Ако приятелката не иска, оставям я на лалетата и отивам да гледам самолети! :blink: Давай логистиката! :)

 

Тя нищо не е поискала - така скромна жена - не е лаком изрод като мен. Просто се опитвам да предвидя всички опции и да съставя варианти. Подсказката за колата на някоя гара е много добра - не би ми хрумнало! Ама аз и не познавам Холандия... 

 

Много ще съм благодарна да ми сглобиш нещо за Амстердам. Била съм 2009 г., качвала съм се на една лодка, но като цяло нищичко не помня от града - то и тогава толкова разбирах от скитане...

 

Ох, ама това със самолетите е фамозно! Изобщи всички предложения са чудни :) 

Търсиш в гугъл Spotters Spot Polderbaan и просто отиваш с колата там :) 

 

 

Безплатен паркинг, химически тоалетни, както казах при хубаво време и в пиков час има и неща за хапване. 

 

Тук обаче ще е нужна малко самолетна теория. Летище Амстердам има няколко писти, тази към която те пращам почти винаги е в употреба, т.е. рискът да отидеш а самолетите да кацат другаде е близък до нулата. Трябва не знам какви атмосферни условия да има за да не използват тази писта, много им е удобна защото е малко встрани от жилищните райони, макар и на пътниците хич да не им е гот, че рулират 15-ина минути до терминала, ама да не се отплесвам. 

 

Пистата може да се използва и за излитане, и за кацане, в зависимост как духа вятъра в момента и какво са решили РВД-тата. Мястото с паркинга е чудесно при излитане, ще виждаш самолетите при ускорение и отлепяне от пистата. При кацане ще кацат малко по-далечко от теб и ще ги виждате пред вас вече като рулират. Ако ви се разхожда, има успоредна пътечка по цялата дължина на пистата, т.е. може да се придвижите до място, което ви се струва по-добро. Но това трябва да стане пеша, колата остава на паркинга. 

 

Малко допълнителни връзки за информация: 

 

1. Активните писти в момента: https://www.lvnl.nl/nl/airtraffic Не е зле преди да запалиш колата да се увериш, че тази писта горе вляво е в употреба или за излитане, или за кацане. 

 

2. http://alpha.dutchplanespotters.nl/runways/ams/ Това също показва активните писти, имаш и информация какви са били пиковите часове за последните 2 седмици. Добре е да се съобразиш с пиковия трафик - ако си извън него може да има един самолет на 15-20 минути. В пиков трафик буквално са на опашка един след друг. 

 

image.png

 

3. Цялата информация, която би ти била нужда, добре систематизирана: http://www.spotterguide.net/planespotting/europe/netherlands/amsterdam-ams-eham-2/

Даже според мен повече от нужната информация, вас наистина основно ви интересува Polderbaan (18R/36L), т.е. Spot #3 в описаният сайт.

 

За Амстердам след малко или по-късно... 

Връзка към мнение

За Амстердам виж това ми мнение:

 

Общо взето няма смисъл да се повтарям. Излизате от гарата, хващате централната улица до площад Дам и от там свивате по уличките, ако успеете да се загубите още по-добре :) Ако ви стигне времето до Вонделпарк ще е чудесно. Можете да хванете и корабче по каналите, тръгват от гарата и отнемат час и малко и ви връщат на същата изходна точка. 

 

Като цяло много неща станаха и ще трябва да прецениш какво да правите и какво не. Сега се замислям, че Делфт и Киндердайк може и да дойдат множко в деня, в който ще гоните ферито и може би Киндердайк да отпадне. 

Връзка към мнение

Много, много ви благодаря наистина! Точно това, от което имах нужда! Всъщност, надхвърлихте очакванията ми :) 

Надявам се и времето да е с нас, после ще споделя емоциите си...

Връзка към мнение

Гледам, че пристигате в Дюнкерк по обяд. На плажната ивица има много приятни мидени ресторантчета, мидите са по-добри и по-евтини от Белгия. Ако не ви се спира там, може да се отбиете в De Panne на белгийска територия /около 20 км от Дюнкерк/. Там е музеят на Paul Delvaux. Друга приятна различност е крайбрежният трамвай  https://www.delijn.be/en/kusttram/. Може да слезете някъде, да обядвате и да си продължите пътя, тръгва от  De Panne. Ако минавате от към Антверпен, може да спрете в Lier /много приятно градче, около 2 ч. стигат, ако не обядвате дълго, разбира се/. Има много интересни неща на белгийска територия.

Връзка към мнение
преди 49 минути , Ushakal каза:

Има много интересни неща на белгийска територия.

Аз съм съвършено невежа относно Белгия! Пък и за Холандия. Нали затова пуснах молба за помощ... Знам какво значи една държава да крие тайните си и само местни да те упътят. 

Мидите и бирата, обаче - от единичното ми скитане там, ги помня :) 

Връзка към мнение

За да видиш Белгия са ти необходими повече от два дни. Не че е голяма държава, но с автомобил е необходимо време да се шматнеш по малките градчета и междуградските пътища. Пък вие си имате цел :) Освен това - има места за различни интереси - история, архитектура, бира ;) и религия...

Връзка към мнение
Преди 1 час, Lyubina каза:

За да видиш Белгия са ти необходими повече от два дни. Не че е голяма държава, но с автомобил е необходимо време да се шматнеш по малките градчета и междуградските пътища. Пък вие си имате цел :) Освен това - има места за различни интереси - история, архитектура, бира ;) и религия...

Дори не ми е хрумнало, че мога да видя Белгия и Холандия за два дни :) Затова бях прецизна във въпроса си, посочвайки маршрута, за да даде рамо за попътни хубости този, който знае.

Връзка към мнение
преди 4 часа, Гост каза:

Затова бях прецизна във въпроса си, посочвайки маршрута, за да даде рамо за попътни хубости този, който знае.

:) И аз така.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.