Прескочи до съдържание

дневник Джейн Остин (максимално) бюджетно


Роца

Препоръчани мнения

С тази тема правя своя официален coming out като непоправим фен на творчеството на Джейн Остин. До степен, че поглъщам регулярно освен 6-тте й книги, и тонове страничен "фен-фикшън", а в мистър Дарси съм влюбена, откакто навърших има-няма 15 години.

От известно време в главата ми се върти план да обиколя малко родните й места, и местата, с които писателката е свързана. Отначало мислех да е част от голямо семейно пътуване из английската провинция, но фамилията посрещна тази ми идея с лозунга "Но пасаран!" (демек, "Свикнали сме на налудничавите ти идеи, но за тази хич не разчитай на нас!"). Тъй като идеята да пътувам сама за забавление и да нанеса по този начин щети на стройния семеен бюджет за лично удоволствие ме вкарваше в луда вина, сложих кръст на Джейн и подсмръкнах тихо.

Докато днес в колата, Роцев изведнъж ми каза - "абе, ти защо не си направиш пътуването за Джейн Остин през първата седмица на май, когато Камбанката ще е на екскурзия с класа в Рим?". Съгласих се, преди човекът да успее да размисли и оттегли предложението си :)

Та, имам до края на другата седмица да подготвя, резервирам и купя билетите.

 

Планът е що-годе следният:

30 април (понеделник) - сутринта пристигане в Лондон. Влак до Alton, където в съседното селище Chawton се намират къщата, в която е живяла Джейн Остин преди смъртта си и недалеч оттам - имението на брат й, Едуард. Нощувка в Олтън и преди това, разглеждане на градчето.

01 май (вторник) - влак от Олтън до Уинчестър. Разглеждане на града, със специално внимание на катедралата му, където е погребана Дж. Остин. Нощувка в Уинчестър.

02 май (сряда) - влак от Уинчестър до Бат (където е живяла като млада и където се намира цял център, посветен на нея). Пристигане в Бат към обед. Разглеждане на града.

03 май (четвъртък) - Бат - доразглеждане на града

04 май (петък) -  тук имам две възможности:

а) сутринта в Бат, после път до Лондон и поемане обратно към Париж в ранния следобед (за да избегна високите цени на билетите в Евростара в навечерието на дълъг уикенд)

б) това е повече за рубриката "г** път да види" или "начесване на крастата", ама пусто много ми се ходи дотам - дълго пътуване с влак до Lyme Park, където са снимани външните кадри от Пембърли и където мистър Дарси (Колин Фърт) излиза от езерото по мокра риза в екранизацията на "Гордост и предразсъдъци" от 1995 година. После влак до Лондон, нощувка в Лондон. На сутринта малко поразмотаване из града и поемане обратно към Париж в ранния следобед (за да избегна високите цени на билетите в Евростара). Проблемът на тази опция е, че първо, ще имам само около 3-4 часа в Лайм парк, срещу 6-7 часа път, ще трябва да си лангъркам куфарчето с мен, а и се добавя нощувка в Лондон, което оскъпява упражнението. Предимството е, че все пак ще видя Лайм Парк и че ще успея да прекарам малко повече време с любовника си (за незапознатите - това е Лондон, с когото изневерявам на Париж :lol:;))

в) е опцията лукс - в петък пристигам от Бат в Лондон, в събота - отиване и връщане до Лайм парк и в неделя поемам към къщи. Така Роца не си търкаля куфара на колелца в имения-музеи, но пък плаща 2 нощувки в Лондон и бюджетът съвсем отива на кино :)

 

Тъй като съм лигла, по всяка вероятност ще пътувам с Евростар от Париж до Лондон. Обмислях вариант за автобус (много по-евтин), но може би ще ми се наложи да се откажа от него по здравословни причини.

Също така, тъй като съм лигла, търся прилично съотношение на цена и качество за настаняване. По възможност, със самостоятелна стая и санитарен възел.

Не съм против В&B, но като търсих в този сайт - http://www.bedandbreakfasts.co.uk/ - за която и дата да погледна, ми дава, че няма свободни места... Някой друг сайт има ли, или да продължавам да се мъча с този?

За Олтън се колебая между тези два хотела (като портмонето ми клони към първия, а сърцето - към втория):

http://www.crownhotelalton.com/

https://www.oldenglishinns.co.uk/our-locations/the-swan-alton

 

За Уинчестър гледах тези:

Mercure - https://www.accorhotels.com/fr/hotel-6619-mercure-winchester-wessex-hotel/index.shtml

The King Alfred Pub

http://www.magdalen-house.co.uk/home

Но не ми са виждат от най-бюджетните решения... От друга страна, имам чувството, че май няма много бюджетни хотели в града.

 

Най-голямото ми чудене е за Бат - Travelodge City Center и Premier Inn Bath City Center , но приемам и други предложения, от минали по моя път магеланци.

При всички положения, ми се иска да е сравнително близо до "центъра"... което, разбира се, се отразява на бюджета...

 

Та, ако имате идеи за настаняване по този маршрут, както и идеи за оптимизиране на самия маршрут, ще съм ви благодарна!

 

И друг въпрос - на гарите има ли клетки за оставяна на багаж? (предполагам, да, но аз да си питам :) )

  • Харесвам 24
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Хм, какво хубаво тематично пътуване! Много се радвам,  когато някой следва стъпките на човек,  когото харесва и се чувства щастлив от това. Я си вземи двете нощувки в Лондон накрая и зарежи куфара там, къде ще го мислиш из Лайм парк, като може да си мислиш за мистър Дарси. Чудно изкарване пожелавам! 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Преди 1 час, Роца каза:

... а в мистър Дарси съм влюбена, откакто навърших има-няма 15 години...

 

И аз така, значи ще си скубем плитките...:biggrin:

 

Преди 1 час, Роца каза:

Също така, тъй като съм лигла, търся прилично съотношение на цена и качество за настаняване. По възможност, със самостоятелна стая и санитарен възел.

Не съм против В&B, но като търсих в този сайт - http://www.bedandbreakfasts.co.uk/ - за която и дата да погледна, ми дава, че няма свободни места... Някой друг сайт има ли, или да продължавам да се мъча с този?

Очарователни стаи се намират в уебсайтовете на съответните counties. Например за Alton и Winchester -> Hamshire. 

https://www.visit-hampshire.co.uk/accommodation

 

Ето например, за Acton area:

https://www.visit-hampshire.co.uk/accommodation/searchresults?sr=1&cat=catg184901&poly=5943

 

Един съвет - не се концентрирай само в конкретно градче. Чарът е въф фермите, много от тях средновековни. За съжаление, цените им са доста модерни -_-, но чарът им наистина е изключителен! 

 

Например, ферма от сорта на: 

http://www.oldtimberscottage.co.uk/calendar/booking-contact-us

Много често резервацията се потвърждава от мейл само. 

 

Друга опция - много по-бюджетна - е в pub-ове. Например, можеш да надникнеш тук:

https://www.stayinapub.co.uk/

 

Това е само реакция на прима виста - да опипам почвата какви са ти мераците - и максимален бюджет на вечер. Ще се заровя малко по дълбоко, като ми отговориш. Тогава може да съм и още по-продуктивна за конктретните местенца, вкл. Bath - там наистина е добре да си в центъра.

Преди 1 час, Роца каза:

И друг въпрос - на гарите има ли клетки за оставяна на багаж? (предполагам, да, но аз да си питам :) )

Зависи от гарата. На малките гари не очаквай. Проверява се case by case :)

Преди 1 час, Роца каза:

04 май (петък) -  тук имам две възможности:

а) сутринта в Бат, после път до Лондон и поемане обратно към Париж в ранния следобед (за да избегна високите цени на билетите в Евростара в навечерието на дълъг уикенд)

Това консервативно решение  не се връзва много с не-консервативното пътуване :) 

 

преди 1 час, Роца каза:

б) това е повече за рубриката "г** път да види" или "начесване на крастата", ама пусто много ми се ходи дотам - дълго пътуване с влак до Lyme Park, където са снимани външните кадри от Пембърли и където мистър Дарси (Колин Фърт) излиза от езерото по мокра риза в екранизацията на "Гордост и предразсъдъци" от 1995 година. После влак до Лондон, нощувка в Лондон. На сутринта малко поразмотаване из града и поемане обратно към Париж в ранния следобед (за да избегна високите цени на билетите в Евростара). Проблемът на тази опция е, че първо, ще имам само около 3-4 часа в Лайм парк, срещу 6-7 часа път, ще трябва да си лангъркам куфарчето с мен, а и се добавя нощувка в Лондон, което оскъпява упражнението. Предимството е, че все пак ще видя Лайм Парк и че ще успея да прекарам малко повече време с любовника си (за незапознатите - това е Лондон, с когото изневерявам на Париж :lol:;)) :)

Крастите трябва да се начесват! Макар че и аз бях впечатлена от разстоянието :lol: С куфар и милион прехвърляния не е вариант...

 

преди 1 час, Роца каза:

в) е опцията лукс - в петък пристигам от Бат в Лондон, в събота - отиване и връщане до Лайм парк и в неделя поемам към къщи. Така Роца не си търкаля куфара на колелца в имения-музеи, но пък плаща 2 нощувки в Лондон и бюджетът съвсем отива на кино

 

Най-добрият вариант :) Имам решение за бюджета ти, обаче.  Ще ти оставя ключа за вкъщи - и бюджетът ви става нулев :) 

 

Лошата новина е, че няма да мога да остана с вас вечерта - макар че много искам! - в петък летя за България... Ще оставим купона за друг път...

Добрата новина е, че ще разполагате с моя мъничък котидж изцяло. Не е формално в Лондон, но е залепен за Лондон :) 

 

Прекрасно пътуване! 

Връзка към мнение

Рейни, златна си! :wub:

Идеята за спане в пъб е върховна - съчетава се полезното с приятното! Тъкмо няма да се налага да ходя далеч след втория стаут :lol: Вече си харесах 2-3 в Уинчестер!

За съжаление, ще трябва да се откажа от фермите, макар че и те са ми мерак (видях разкошни!), понеже ще съм сама и без кола, а повечето ми се виждат доста извън градовете...

Ще погледна и локалните туристически сайтове. Не бих искала да надхвърлям 80-90 лири на вечер (като ориентация за бюджета), особено в Бат, където оставам 2 дни.

Довечера ще пада резервиране! :grin:

 

Между другото, има ли някакви ваканции през първата седмица на май при вас?

 

П.П. За мистър Дарси ще се разберем - може да си го менкаме през седмица :lol:

 

 

Редактирано от Роца
Връзка към мнение
преди 1 минута , Роца каза:

Между другото, има ли някакви ваканции през първата седмица на май при вас?

4-7 Май - Early Spring Bank Holiday :) 

 

Не разбрах, че си без кола... Радвам се да помогна. :wub:

Връзка към мнение
преди 2 минути , Гост каза:

4-7 Май - Early Spring Bank Holiday :) 

 

Това обяснява някои цени :) (особено на билетите за Евростар към Париж)

Връзка към мнение

И аз съм фен на Джейн Остин, но ти ме надминаваш многократно. Не мога да помогна с практическа информация, но ти пожелавам приятно изкарване! И ще чакаме снимки :)

Надявам се някой ден да и аз да посетя Бат (там където са снимани сцени от Persuasion, площада с извитата сграда, много ми допада). 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 19 часа, Травеолани каза:

Надявам се някой ден да и аз да посетя Бат (там където са снимани сцени от Persuasion, площада с извитата сграда, много ми допада). 

Аз много се чудех дали да не включа и Лайм Реджис, ама вече щеше да си бъде чиста лакомия :lol:

Снимки определено ще има, и тук, и в Мармотника после.

 

Така, моята концепция окончателно се избистри и тази вечер резервирах де що можах. Да е жив и здрав джиниусът на Букинг, така успях да надхвърля първоначално определения бюджет само с 30ина лири! :)

 

Рейни, слънце, златна си, дето ме светна за локалните туристически сайтове и спането в пъб! Даже си разреших и дилемата с куфара при мистър Дарси (да не вземе да се уплаши, че ще се нанеса при него ;) ) с един мейл до Лайм парк и резервация на хотел в Дисли :lol:

Така няма да нощувам в Лондон, а купонът с Рейни :wub:ще го оставим за следващия път, когато няма да сме притиснати от графици!

 

Окончателната програма, решена след оглеждане, писане, брисане и обсъждане с половинката, стана следната:

30 април (понеделник) - сутринта пристигане в Лондон (9ч) на Сент-Панкрас. 10 часа - влак от Уотърлу до Alton, където в съседното селище Chawton се намират къщата, в която е живяла Джейн Остин преди смъртта си и недалеч оттам - имението на брат й, Едуард. Нощувка в Олтън и преди това, разглеждане на градчето. Резервирах B&B, в бивша църква - St Mary's Bed and Breakfast: http://altonbedandbreakfast.co.uk/

01 май (вторник) - влак от Олтън до Уинчестър. Разглеждане на града, със специално внимание на катедралата му, където е погребана Дж. Остин. Нощувка в Уинчестър, в пъб (йес!) - http://www.wykehamarmswinchester.co.uk/

02 май (сряда) - влак от Уинчестър до Бат (където е живяла като млада и където се намира цял център, посветен на нея). Пристигане в Бат към обед. Разглеждане на града. Нощувка в 300-годишен пъб (пак йес!) - https://thegriffinbath.co.uk/

03 май (четвъртък) - Бат - доразглеждане на града

04 май (петък) - ранен влак сутринта до Disley, с прекачвания. Пристигане на обед и веднага отправяне към Лайм Парк - https://www.nationaltrust.org.uk/lyme

На място имат гардероб с достатъчно големи клетки за салонен самолетен багаж. Оставам на място, докато ме изгонят, или докато имението го затворят (което се случи първо ;) ). А ако и мистър Дарси ми излезе отнякъде по мокра риза.... мечтииии!

Нощувка на място, в Дисли - http://thealberthotel.co.uk/

05 май (събота) - ранен влак до Лондон, Юстън, пристигане малко преди обед. Оставяне на багажа на Сейнт Панкрас (поне са наблизо) и малко време за размотаване из града. Ако реша да съм добра майка/съпруга, ще мина през магазина на M&М's на Leicester Square. Ако реша да съм гадна егоистка, ще мина през любимия ми магазин за обувки в Сохо :grin:

В 15ч30 трябва да съм на Сейнт Панкрас, за да си взема влака наобратно.

 

Сега ми остава да си купя входните билети и поне първите билети за влак.

  • Харесвам 7
  • Браво 3
Връзка към мнение
На 25/02/2018 в 22:46, Роца каза:

родните й места,

Мислех,  че човек има само едно родно място, ама щом е Джейн Остин,  може и за са повече.

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Браво, @Роца, искрено се възхищавам на ентусиазма и на програмата ти. И аз съм фен на Джейн Остин и ще се изкефя да видя после снимки и прочета разкази за прекарването ти там. Забавлявай се!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Така, първият етап е минат успешно, макар че започна с близо едночасово закъснение на Евростара и студ, вятър и дъжд от двете страни на Ламанша. Но кармата михза хубаво време надделя и успях да разгледам къщата-музей на Джейн Остин и къщата на брат й с разкошна градина без да ми капне и капка. Олтън също е симпатично градче. Абе, обичам я английската провинция! 

 

20180430_143600_Richtone(HDR).jpg

20180430_140439_Richtone(HDR).jpg

20180430_141507_Richtone(HDR).jpg

20180430_150614_Richtone(HDR).jpg

20180430_155520_Richtone(HDR).jpg

20180430_160624_Richtone(HDR).jpg

  • Харесвам 26
  • Браво 3
Връзка към мнение

Да бе, какво му стана на времето, днес такъв студ в Мадрид, 7 градуса, около 10 минути валя пороен дъжд, няколко минути - град, ту вали, ту пече, едва привечер се успокои.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сега виждам темата и страшно ми хареса. И аз съм от фен клуба на Джейн Остин и ми е супер интересно твоето пътуване. Снимките са прекрасни. Гледам ги си представям Джейн Остин на всяка от тях. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@patilana, мократа риза, живот и здраве, предстои :).

Днес беше ред на Уинчестър, катедралата, където е погребана Джейн Остин и къщата, където е живяла в последните седмици преди смъртта си. 

Ако решите до пътувате от Олтън до Уинчестър, не се хвърляйте като мен на влака! Има автобус номер 64, който върви на всеки 30 минути от центъра на Олтън до центъра на Уинчестър. Така спестявате около час път и 20 лири! (Само че го установих вече на място)

 

20180501_122412_Richtone(HDR).jpg

20180501_120709_Richtone(HDR).jpg

20180501_115956_Richtone(HDR).jpg

20180501_115818_Richtone(HDR).jpg

20180501_123901_Richtone(HDR).jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към мнение

@mu_ry,и аз така навивах моя. Накрая се предаде и ми каза да тръгвам сама :).

В момента съм във влака за Бат. От началото на седмицата, установих, че и докторат не помага да се оправиш в тях :). Но пък винаги има кого да попиташ. И има къде да си заредиш телефона през USB, без да се налага да ровиш в куфара за преходник :)!

И установих, че когато съм в пъб, с пайнт стаут или ред ейл рред мен и слушам хората около себе си, че ми е толкова гот, та чак мъъъъничко съжалявам, че не съм станала съгражданка на @Гост,а останах от другата страна на Ламанша...

 

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към мнение

ох, моя от толкова време ме навива да си намери работа в Лондон и аз все давам назад, ама може би скоро ще се предам... само като те слушам и се размечтавам :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ден трети - Бат. Естествено, веднага поех по маршрута на Джейн Остин (с малки забежки тук-таме) и посещение в центъра, посветен на престоя й в града. Завърших със следобеден чай с мистър Дарси :).

Маршрутът го свалих от туристическия сайт на града, предсавлява аудио гайд и карта, което ти дава възможност да обиколиш някои от основните места. Утре ще продължа, но вече към по-второстепенните :)

На снимките долу се виждат Абатството, Lower Rooms (където Катрин Морланд се запознава с Хенри Тилни), Pultney Bridge,  Laura Place (където отсядат лейди Далримпъл и мис Картърет, благородните братовчедки на сър Уолтър Елиот), къщата на Sydney Place (където е живяла Джейн Остин с родителите и сестра си), восъчната й статуя в центъра, посветен на нея, Gravel Walk (където се разхождат Ан Елиът и капитан Уентуърт, пълни със спомени за миналото и надежди за бъдещето), the Royal Crescent, Marlborough Buildings (където отсядат адмиралът и мисис Крофт) и The Circus.

 

 

20180502_124321_Richtone(HDR).jpg

20180502_132759_Richtone(HDR).jpg

20180502_133340_Richtone(HDR).jpg

20180502_134455.jpg

20180502_135355_Richtone(HDR).jpg

20180502_154111_Richtone(HDR).jpg

20180502_160202_Richtone(HDR).jpg

20180502_165509_Richtone(HDR).jpg

20180502_171306_Richtone(HDR).jpg

20180502_172231_Richtone(HDR).jpg

20180502_173851_Richtone(HDR).jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към мнение

Вчера довърших разглеждането на Бат, но вече не толкова с акцент върху Джейн Остин. :)

Днес беше наред Лайм Парк (или Пембърли от екранизацията на "Гордост и предразсъдъци" от1995та година, с Колин Фърт и Дженифър Ейли):

 

20180504_133059_Richtone(HDR).jpg

20180504_133141_Richtone(HDR).jpg

20180504_135334_Richtone(HDR).jpg

20180504_145434_Richtone(HDR).jpg

20180504_155047_Richtone(HDR).jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 3
Връзка към мнение

И така, върнах се (със съжаление :) ), разтоварих куфара и сортирах снимките.

Пътуването беше прекрасно, даже имах и късмет с времето! На място установих, че маршрутът може да бъде допълнително оптимизиран - например, няколко часа по-малко в Бат и пътуване към Дисли следобеда и разглеждане на Лайм парк на другия ден сутринта, преди пътуване обратно към Лондон. Така се "спестява" една нощувка в Бат и човек се прибира един ден по-рано (ако нямате много време)... Но не съжалявам за всяка минута!

 

До 2-3 седмици ще седна да напиша всичко по-подробно в Мармотника, заедно с детайлите като адреси/линкове и повече снимки. Адресите ще ги пусна и тук, ако някой реши някога да мине по моя път :)

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Добре, че обещах да направя обощение на адресите и повече подробности за 2-3 седмици след като се върнах през май. Представям си какво щеше да е, ако бях обещала 2-3 месеца 😂😀

Едва миналата седмица сварих да допиша и публикувам всичко в Мармотника.

Ето и обещаните адреси на местата за отсядане, хапване, пийване и посещения:

St Mary’s Hall : http://www.altonbedandbreakfast.co.uk/
The French Horn pub (Alton)  - https://www.frenchhorn.co.uk/

The Jane Austen’s House Museum  - https://www.jane-austens-house-museum.org.uk/

Wykeham Arms Pub, Winchester  - http://www.wykehamarmswinchester.co.uk/

The Winchester Café (Winchester) : 28-29 St Thomas St, Winchester

Туристическото бюро на Уинчестър - https://www.visitwinchester.co.uk/

Winchester Cathedral http://www.winchester-cathedral.org.uk/

The Griffin’s Inn (Bath)  - https://thegriffinbath.co.uk/

The Jane Austen Center (Bath)  - http://www.janeausten.co.uk/

Туристическото бюро на Бат - https://visitbath.co.uk/

Аудиогайд за разходката по стъпките на Джейн Остин в Бат - https://visitbath.co.uk/things-to-do/tours-sightseeing/audio-walking-tours/

The Albert Hotel  (Дисли) - http://thealberthotel.co.uk/

Dandy Cock pub, Disley  - https://www.robinsonsbrewery.com/dandycock

Lyme Park   - https://www.nationaltrust.org.uk/lyme

И повече подробности и снимки:

- част първа (местата, свързани с живота на Джейн Остин)

- част втора (местата, споменавани в произведенията й)

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.