Прескочи до съдържание

Посещение на мюзикъл в Лондон - практическа информация


Георги

Препоръчани мнения

Лондонските мюзикъли на Уест Енд по нищо не отстъпват на бродуейските, макар и вторите да са по-известни. Нито по бюджет, нито по продукция и актьорска игра. От много време исках да посетя мащабен мюзикъл в една от двете меки и най-накрая ми се отдаде шанс като този уикенд ще ходим на Wicked в Лондон. 

 

Типично по магелански в търсене на подходящи билети и отстъпки прекарах малко време в проучване и четене и съм готов да споделя тази информация с вас сега. Дано е от полза. 

 

Кои мюзикъли вървят в момента?

 

Като цяло графикът им е сезонен, но най-популярните продължават с години, ако не и повече от десетилетие. Т.е. ако ви се гледа конкретно Mamma Mia, нищо чудно след 3-4 години още да се върти и още да е толкова популярен. Ето един произволен top 10 в Лондон за момента, общо взето такава е класацията от години: https://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on/theatre/top-ten-musicals

 

Какви са цените?

 

В общия случай гледане на топ мюзикъл изисква топ разход. Най-премиум местата са трицифрени в паунди. Но и тук има отстъпки и трикове, които всъщност основно провокираха тази тема. 

 

Искам да гледам някой топ мюзикъл, без значение кой, но цените са високи. Какво да правя?

 

По подобие на Бродуей, и Уест Енд си има tkts павилионче: https://officiallondontheatre.com/tkts/ Тук всеки ден се пускат непродадени билети за доста мюзикъли с прилични отстъпки. Неудобството е че нямате избор на места и наистина е полезно само ако нямате конкретен избор и нямате против който и да е от 4-5 от топ мюзикълите. 

 

Билетите се обявяват на сайта до два дни предварително, редите се на опашка на касата и се надявате тези пред вас да не са изкупили местата на топ фаворитите ви. От малкия ми елементарен опит за следене, най топ мюзикълите са с добри отстъпки след като извървят няколко години и интереса почне да затихва. Но има и такива, които константно си държат почти корични цени. 

 

Искам да гледам конкретен мюзикъл, но цените са високи. Какво да правя?

 

Тук започва истинската забава. Почти всеки мюзикъл си има разни трикове за ограничено количество по-евтини билети и тези трикове са различни при различните мюзикъли.

 

Например за Wicked, всеки ден като отвори касата в 10 часа се продават билетите на най-предния ред по 30 паунда. Общо 30-ина места. Имайте предвид, че само на реда зад вас цената е 175 паунда. Не е чудно, че вече в продължение на години на тази опашка има хора, които започват да се редят още от 5 сутринта. Признавам си, че ми мина мисълта и аз да направя същото, по последни доклади за да се сдобиеш с място в събота вечер трябва да чучнеш около 7 сутринта. Мислех да взема апартамент близо до театъра и да закисна 3 часа докато отворят касите, но е хубаво че от някъде ми влезе здрав разум в главата, особено имайки предвид модерните студове. Реших, че това няма да е от типичните лондонски преживявания, които искам да имам. 

 

Но да, подобни странни начини за сдобиване с евтини билети имат почти всички мюзикъли. Друг, който следих и искам да видя, The Book of Mormon, пък всеки ден, няколко часа преди представлението, тегли томбола между желаещите за определен брой места. Цените пак са относително символични. 

 

Така че ако искате да видите точно определен мюзикъл на прилична цена - начини има, но ще трябва да поскачате малко през обръчи и да имате мъничко късмет. Терминът за тези места с отстъпки е Day Seats, ето например информация в сайта на Wicked: https://www.wickedthemusical.co.uk/london/tickets/day-seats-concessions

 

Друг начин за по-ниски цени?

 

Някои от мюзикълите имат и дневни представления. По правило те са малко по-евтини. Също така, логично, представленията през седмицата са по-малко популярни от тези през уикенда и цените и промотата са по-разнообразни. Т.е. ако имате няколко дни в Лондон недейте да целите точно събота вечер като нас. 

 

А откъде се купуват билетите?

 

Има много сайтове, доста от тях са описани в магеланският пътеводител за Лондон, но така и не успях да разбера дали някой от тях е винаги за предпочитане. Някои имат такси, други имат временна оферта, че нямат такси и т.н. Факт е, че докато ръчках в различни сайтове ми изскачаха различни промота, факт е че и доста от тях излезнаха фалшиви като се стигне до момента на плащане. В моя конкретен случай купих директно от официалния сайт на мюзикъла, където имаше промо за безплатен ъпгрейд към по-горна категория място. 

 

Но наистина сайтове бол, дори от Ryanair може да си купите! Важното е сайтът да е член на STAR: https://www.star.org.uk/ , нещо като организация на читавите продавачи на билети. Все пак, както и при самолетните билети, винаги проверявайте и сайтът на мюзикъла или на театъра, в който е представлението, най-малко като някаква отправна точка. 

 

Искам повече информация?

 

Това тук от мен е доста сбито. Но ако искате от пиле мляко, ето това е сайтът с главно С: http://www.theatremonkey.com/

 

Тук за всяко едно представление има подробна информация - как да се сдобиете с day seats, какви са регулярните цени, кои актьори в момента играят, кои представления имат субтитри (да!) и/или жестономичен превод за хора с проблеми със слуха, въобще от пиле мляко. 

 

А най-ценни са подробностите и ревютата на местата в самата зала - къде може да имате проблеми с виждането, кой декор от кой ред нататък не се вижда хубаво, кои редове имат добър наклон и няма да ви пречат главите отпред, кои места са близо до тоалетните (изключително важна информация се оказва, защото в антракта опашките ставали нечовешки та си е един вид състезание). За по-популярните мюзикъли има и ревюта за почти всяко едно място от хора доволни, недоволни, всякакви. 

 

Ето например страницата им за Day Seats, с подробности на коя дата, за кой мюзикъл, колко време се чака, какви са точно местата които се дават, колко струват...абе всичко: http://www.theatremonkey.com/dayseatfinder.htm

 

Това е списъкът с всички текущи мюзикъли, от там можете да разгледате конкретна и подробна информация точно за този, който ви интересува: http://www.theatremonkey.com/INFORMATIONBYSHOWTITLEAtoZ.htm

 

Не го гледайте, че сайтът е с дизайн все едно от 1998-а (най-вероятно е наистина от тогава), информацията вътре е много и безценна. 

 

Ами това е, приятно гледане! Може и да се похваля в събота как е минало при нас. 

 

 

 

 

  • Харесвам 28
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Чудесна информация :). Приятно изкарване!

Wicked го гледах като гостуваха във Ванкувър, хареса ми много :). 

Връзка към мнение

Я един бърз въпрос. Според вас да прочета ли историята предварително или да не се спойлвам? Притеснението ми е дали ще успея да следя добре фабулата по песните, то на български не се чуват винаги добре текстовете, какво остава на английски...

 

Или се купува програмката и се следи по нея какво се случва?

Връзка към мнение
преди 2 часа, Георги каза:

Или се купува програмката и се следи по нея какво се случва?

Аз така правя, но си е въпрос на личен избор.

 

Иначе и да пропуснеш някоя и друга дума не е страшно - все пак си е цялостно изживяване с микс от шоу, театър, музика, понякога игра с публиката и т.н.

 

Та бухвай се подред на каквото уцелиш. След това при друго ходене на следващото и така :) 

 

Един приятел казва, че ако не си посетил мюзикъл все едно не си бил в Лондон. Много съм съгласен с това му мнение.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

По въпроса с по-евтините билети, случвало ми се 1-2 пъти да минем покрай театъра примерно 20 минути преди представлението, така на майтап да влезем да питаме за билети и за по 5 паунда да ни пратят съвсем най-горе в гълъбарника зад последния ред седалки на балкона, където конструкцията зад самите седалки образува нещо като бар :lol: Местата са правостоящи, всичко се вижда от ракурс "птичи поглед", обаче можеш да се опреш на 'бара', а и на мен даже ми беше интересно така да гледам общата картина и декор :) Естествено, трябва човек да няма планове за следващите 2-3 часа и да няма стриктни предпочитания кой мюзикъл иска да гледа.

 

А в един друг случай стана така, че театър Виктория беше на пътя на дневните ни обиколки и всеки ден минавахме да проверим дали случайно някой не се е отказал от резервациите си за някои от по-евтините, но все пак централни места (от тези, дето граничат директно с по-скъпата категория). Девойката на касата беше много мила и накрая ни продаде места от по-скъпата категория на цената на по-евтината :) не знам дали защото й станахме симпатични, или за да спрем да я занимаваме :lol:

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 5 часа, Георги каза:

Я един бърз въпрос. Според вас да прочета ли историята 

Освен че я чета гледам и откъси в ютуб с други изпълнители. Музикълите са им всякак хубави

 

Връзка към мнение

@Георги, ти си голям звяр - да се сетиш да събереш тази информация... Беше комплимент :biggrin:

 

Досега никога не съм чела програма, или поне не ми е останал спомен. Представлението се запомня, обаче... 

 

Пожелавам чудесни емоции! 

Връзка към мнение

Един малко страничен въпрос:

На човек, на когото филми-мюзикъли не му харесват (спрях Lalaland на 10-та минута, а също и The Nightmare Before Chistmas), има ли шанс да му хареса, или само ще си хвърли парите на вятъра?

Колегите ми се кефят на мюзикъли, а аз тъпея ли пея. :wacko:

Връзка към мнение

Аз нямах програма (или съм забравила). Според мен прочети я, защото на моменти трудно се разбира, като не е на родния език. Аз не можах да разбера съвсем всичко, въпреки че живея в англо-говоряща среда от много години.

Аз също не понясям филми-мюзикъли, гледала съм само един и едва го издържах. С мюзикъла на живо е друго, то си е преживяване, бях настроила и ми хареса, без да ми досади. Освен това те не пеят през цялото време, част от мюзикъла е като театър.

преди 14 минути , vorbis каза:

Един малко страничен въпрос:

На човек, на когото филми-мюзикъли не му харесват (спрях Lalaland на 10-та минута, а също и The Nightmare Before Chistmas), има ли шанс да му хареса, или само ще си хвърли парите на вятъра?

Колегите ми се кефят на мюзикъли, а аз тъпея ли пея. :wacko:

 

Връзка към мнение

Добре систематизирана информация. Браво, за положеният труд!

 

преди 13 часа, Георги каза:

Според вас да прочета ли историята предварително или да не се спойлвам?

Не се подготвям предварително, оставям се да ме поведе въображението на режисьора, да ме грабне или да не ме грабне актьорската игра. Въпрос на личен избор.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 10 часа, vorbis каза:

Един малко страничен въпрос:

На човек, на когото филми-мюзикъли не му харесват (спрях Lalaland на 10-та минута, а също и The Nightmare Before Chistmas), има ли шанс да му хареса, или само ще си хвърли парите на вятъра?

Колегите ми се кефят на мюзикъли, а аз тъпея ли пея. :wacko:

И аз не харесах Lalaland и го спрях след 10 мин :) Но това не е критерий...

 

Ако харесваш типа музика в съответния мюзикъл, няма как да не ти хареса... Ако не харесваш ABBA, няма как да ти хареса и мюзикъла (откога съм се наканила да ходя да го видя, обожавам ABBA). 

 

Миналата година гледах един мюзикъл - не помня името, но беше основно рок и прогресив. Беше божествено :) 

 

Помня посещението ми във Phantom of the Opera. Бях на най-последния балкон, заведох и приятелка от България - за толкова стигнаха парите :) И беше размазваща емоция! Всъщност, може би пак ще ида да я видя.

 

 

 

Връзка към мнение

Дилемата "да разбера всичко" или "да запазя малко изненади с риск да не хвана част от фабулата" май ще я реша по соломоновски. Никакви спойлери преди да отидем на място, а ако положението е на зор в антракта ще прочета сюжета в уикипедия :)

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 7 минути , Георги каза:

Дилемата "да разбера всичко" или "да запазя малко изненади с риск да не хвана част от фабулата" май ще я реша по соломоновски. Никакви спойлери преди да отидем на място, а ако положението е на зор в антракта ще прочета сюжета в уикипедия :)

Ахахахахааххххххххх... и аз така направих с единия мюзикъл :lol:

Връзка към мнение
На 2/26/2018 в 23:33, Георги каза:

Искам да гледам конкретен мюзикъл, но цените са високи. Какво да правя?

Има и други начини, но без гаранция. Около Лестър скуеър е пълно с discount агенции, които продават билети за всички театри срещу комисионна. Нямам предвид официалното павилионче за билети за деня, което си споменал. Но също като при туристическите агенции, при някои от тях излизат добри оферти, а при други - не толкова добри. За едно и също представление и един и същи ред в театъра можеш да плучиш много различна цена. Аз така на третото място, където питах, хванах The Book Of Mormon -абсолютният ми фаворит за последните години - за същия ден за 70 лири (при редовна цена 170) в средата на партера първия месец след премиерата. 

преди 8 часа, Гост каза:

И аз не харесах Lalaland и го спрях след 10 мин :) Но това не е критерий.

Абсолютно вярно. Всеки мюзикъл си е сам за себе си. Lalaland го издържах на кино, но и да ме вържат няма да го гледам на театър. А Цар Лъв съм го гледал с удоволствие и на кино, и на лондонски театър, и на йоханесбургски 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не ти трябва да  четеш...щом аз с моя никакъв английски схванах идеята... На нас много ни хареса, дано и на вас 

Поздравления за положения труд, това щеше да ми е много от полза при моята дилема за избор на представление и билети. В моя случай заложих на магията, че бях с дванадесетгодишно..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз мога да похваля Mamma mia, който гледахме с приятелката ми миналата година в Нувело театър.  Купих билет от официалния сайт, но беше с отстъпка, защото се водеше място с "Restricted view" на първия балкон странично. Всъщност гледката беше страхотна , виждахме всичко, единствения кусур беше, че мястото за крака беше тясно, но от толкова полети с лоу кост компании сме тренирани .... Когато си избирате място ви препоръчвам да ползвате този сайт: https://seatplan.com/london/novello-theatre/ , в който подобно на seatguru може да прочетете коментари за мястото към което сте се насочили, дори и снимка на изгледа от него.  Линка е към Новело театър, но може да изберете и друг театър.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искам да споделя, че преживяването беше впечатляващо. Нямаше никакви проблеми с разбирането на сюжета, повечето от ключовите неща се предават чрез говоренето между песните така и така.

 

Сюжетът на Wicked, сухо изваден от останалото, не е нищо особено, но фокусът определено е върху преживяването, а не в смисъл и поуки. Освен ако не броим стандартните смисъл и поуки за приятелство, любов и още нещо, които вече са изтъркани достатъчно. Иначе актьорска игра, гласове, декори, ефекти, всичко беше изключително и си личеше големия размах, с който е правено. 

 

Бихме отишли отново, само с цел мюзикален туризъм, да издумкаме 3-4 представления за няколко дни. Само пари да има, че не е евтино :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Започнах да купувам онлайн билети за Mamma mia за 23. 03. 18, но не намирам опция да ми  ги изпратят на имейла. Предлага ми опция за Billing address в UK.  Притесненията ми отпаднаха. Ще си получа билетите на касата преди представлението.

Редактирано от Вероника
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
5 hours ago, Вероника said:

Започнах да купувам онлайн билети за Mamma mia за 23. 03. 18, но не намирам опция да ми  ги изпратят на имейла. Предлага ми опция за Billing address в UK.  Притесненията ми отпаднаха. Ще си получа билетите на касата преди представлението.

Точно това щях да те посъветвам. Мисля, че касата отваряше в 10ч. сутринта. Аз отидох сутринта да си ги взема и да съм спокоен за вечерта.Помня, че ми поискаха картата , с която съм купил билетите да я сверят, но това беше преди 2 години сега не знам дали се е променило.

Между другото сега се сещам, че в театъра имат място за багаж, така че ако сте с багаж има къде да го оставите. Гардероб също има.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 4 часа, Jorro каза:

Помня, че ми поискаха картата , с която съм купил билетите да я сверят, но това беше преди 2 години сега не знам дали се е променило.

Между другото сега се сещам, че в театъра имат място за багаж, така че ако сте с багаж има къде да го оставите. Гардероб също има.

 

 За картата изискването още е актуално. Много ценна информация за багажа, защото ще си търкалям куфара с мен. Благодаря:)!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.