Прескочи до съдържание

Как да стигнем "почти" безплатно от летище Arlanda до Стокхолм?


Препоръчани мнения

 

Транспорт от летище "Арланда" до Стокхолм може да ви струва до 28 евро  или много по-малко:

Заради липсата на информация понякога се случва, че ние избираме скъпо средство за транспорт по време на пътуване от летищата до центъра на градовете, когато в повечето от тях има опции за обществен транспорт.

Най-евтиният начин да стигнете от Arlanda до Стокхолм (Local Bus + Train):

Транспорта в Стокхолм е много скъп. Билет за метрото струва около 4,5 €  и е добре да се купи карта за пътуване в продължение на няколко дни, около 24 или 72 часа (последната идеалното допълнение за един уикенд) Следвайте тези стъпки:

  1.След като пристигнете в Арланда, отидете на туристическия информационенно гише. Отворено до полунощ.

 

IMG_20180218_162056_750x561.jpg

  2. Поискайте транспортна карта за 24 или 72 часа в зависимост от времето, в което сте в града (има и 7 дни).

  3.Отидете на автобусна спирка 583

estocolmo-bus-583.jpg
  4.Слезте на последната спирка, която е "Märsta Station"

image.png.dc62d3958298b90147526b724916438e.png

  5.След като пристигнем в Märsta вземете крайградския влак (pendeltåg) на SL към централната гара на Стокхолм

estocolmo-pendeltag-tren.jpg

 

 

От Стокхолм до летище Arlanda:

Можете да използвате 24-часовия или 72-часов транспортен билет/карта, след това да вземете влака от централната гара до гара "Märsta". Бъдете внимателни ! 

Ако вземете влак, който не отива в Märsta, а до летището, ще трябва да платите допълнителна такса! Погледнете отклонението на тази карта:

mapa-estaciones-aeropuerto.jpg

 

Други трансфери от летище Stockholm Arlanda до центъра на Стокхолм:

Ако това, което искате, е най-бързият начин за пристигане или по-удобно, тогава имате следните опции:

Влак - Arlanda Express:

Удобното и бързо обслужване от летище Стокхолм Арланда до центъра на града (централна гара Стокхолм) само за 20 минути. Пътуването струва почти 30 евро. Еднопосочният билет е на цени от 280 SEK и 540 SEK на билета за връщане. Има влак на всеки 15 минути в двете посоки.

estocolmo-tren-arlanda-express.jpg

Важно: ако закупите билета поне 90 дни на уебсайта си, има големи отстъпки и в този случай би било евтино да вземете този влак. 
Уебсайт: https://www.arlandaexpress.com/tidtabell.aspx

 

estocolmo-arlanda-express.jpg

arlanda-express-tren.jpg

Обществен влак SL (по-бавен):

Това е малко по-евтино от "Арланда Експрес", но проблемът е, че има летищна надбавка.

Това е числото J38 и времето за пътуване до Централна гара Стокхолм е 38 минути, а еднопосочният билет струва 43 SEK, но трябва да добавите летищната такса от 120 SEK. Не забравяйте също, че презареждащата се транспортна карта струва 20 SEK.

Автобус: Flygbussarna:

Това е междинна опция, нито много скъпа, нито много евтина. Времето за пътуване е около 45 минути, възрастни плащат 99 SEK за еднопосочен билет и 198 SEK за двупосочен билет. Те могат да бъдат закупени онлайн, на летището или директно от водача (приема се само карта). Има автобус на всеки 10 минути.

estocolmo-flygbussarna.jpg

Автобус: Flixbus:

Тази автобусна компания има маршрута от летище "Арланда" до града и можете да закупите билета онлайн от само 3 евро. Проблемът е, че има няколко пътувания на ден. Пътуването отнема около 40 минути.

transportes-tarifas-aeropuerto-de-arland

http://www.guialowcost.es/como-ir-gratis-aeropuerto-arlanda-estocolmo/

 

П.П. Преведено е с googletranslate, а превода коригирах и леко съкратих.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 27
  • Благодаря 5
  • Браво 8
Връзка към мнение

Много ми помогна. Тъкмо търсех как ще се придвижа от летище Арланда до Стокхолм. Не разбрах обаче за обратния път - от Стокхолм за летището: вземаме влак, който отива в Märsta, слизаме къде и продължаваме с какво? Да не би да си съкратил точно тази част?

Редактирано от taniamoutafi
Връзка към мнение
преди 11 часа, taniamoutafi каза:

... вземаме влак, който отива в Märsta, слизаме къде и продължаваме с какво?

Автобус 583. Разписание: http://sl.se/ficktid/vinter/v583.pdf

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Бях си запазил темата в отметки, в случай,  че ми се наложи да ползвам съветите. 

Само да допълня -  макар на картинката да е посочена опцията еднопосочен билет  (важи 75 мин.  за всички видове транспорт)  в статията е описано купуването на 24 или 72 ч.  карта. 

 

И двете възможности са валидни.

Еднопосочен билет е 44 крони,  карта за 24 ч.  е 125 крони. 

Трансферът  отнема около 60-65 мин.  спрямо 45 мин.  с  директния автобус. 

Шатъл автобуса на Flygbussarna вече е с по-ниска цена - 99 крони еднопосочно. Разписанието на автобус 583 явно е стиковано с това на влакчето и просто слизаш от едното,  и отиваш да се качиш на другото с минимално изчакване. 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...
На 27.02.2018 г. в 11:58, Doctor Who каза:

....  и е добре да се купи карта за пътуване в продължение на няколко дни, около 24 или 72 часа (последната идеалното допълнение за един уикенд) Следвайте тези стъпки:,....

Да потвърдя че все още това е най-изгодният вариант и да добавя, че на летището имаше табелка на гишето от където се купуват картите, че плащането може да стане единствено с банкова карта и кеш не се приема.

То за малкото време което съм тук не видях някъде някой да плаща в кеш, даже парите им не знам как изглеждат 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Схемата с евтиния трансфер от Arlanda до Стокхолм с Local Bus 583 + Train работи без проблем. Билетът важи за 75 минути, което е напълно достатъчно да стигнете до коя да е точка на Стокхолм. В рамките на тези 75 минути трябва да е всяко едно чекиране на четец в градския транспорт, а реално пътуването ви може да завърши и след 90 минути.

 

Наобратно имах малко затруднение, заради което пиша този пост. Влакът ми от Стокхолм до Märsta Station беше отменен и трябваше да чакам 40 минути за следващия. Същевременно, билетът ми вече беше активиран, при което бях на автобусната спирка за бус 583 (непосредствено до Märsta Station) след изтичането на 75-те минути валидност на билета. Бях направил снимка на информационното табло с канселирания ми влак. Показах я на шофьора на автобуса и му обясних ситуацията, че ако си сложа картата, ще ме таксува втори път, а това не е правилно, защото съм чакал заради отменения влак. Той махна с ръка и каза да влизам директно без да ме таксува. Така че не трябва да имате притеснения дали тези 75 минути ще са ви достатъчни. Просто направете снимка и с усмивка обяснете ситуацията. :smile: 

 

Google Pay с вързан Револют работеше безотказно в градския транспорт. Не ви трябва да купувате предварително билети (хартиени от машини, или онлайн от приложението им). Само ако сте с деца или с инвалидност, за да ползвате намалената тарифа.

 

В трамваите няма машинки за таксуване. Това се прави на трамвайната спирка, където са сложени четците за картите. Бях се объркал, подведен, че в автобусите четците са вътре при шофьора, и се качих на един трамвай. Огледах се, не видях никъде машинки. Питах една шведка и тя ми каза, че е трябвало преди да се кача. Изчаках да се отворят вратите на следващата спирка, бягане до машинката, валидиране и пак в същия трамвай. Нещо като ски бягане, само че без ски. :mosking:

  • Харесвам 11
  • Благодаря 2
Връзка към мнение
На 8.12.2023 г. в 12:19, vorbis каза:

Схемата с евтиния трансфер от Arlanda до Стокхолм с Local Bus 583 + Train работи без проблем. Билетът важи за 75 минути, което е напълно достатъчно да стигнете до коя да е точка на Стокхолм. В рамките на тези 75 минути трябва да е всяко едно чекиране на четец в градския транспорт, а реално пътуването ви може да завърши и след 90 минути.

Правилно ли съм разбрал: Купувам си хартиен билет за градския транспорт 39 SEK. Хващам бус 583 като валидирам билета, след това прекачвам на локалния влак за Стокхолм като отново валидирам, след това хващам метро до желана точка и ново валидиране, като последното прекачване трябва да е преди да са изтекли 75-те минути. Или от Арланда до която и да е точка на Стокхолм за 39sek?

Връзка към мнение
Преди 1 час, Kamen каза:

Правилно ли съм разбрал: Купувам си хартиен билет за градския транспорт 39 SEK. Хващам бус 583 като валидирам билета, след това прекачвам на локалния влак за Стокхолм като отново валидирам, след това хващам метро до желана точка и ново валидиране, като последното прекачване трябва да е преди да са изтекли 75-те минути. Или от Арланда до която и да е точка на Стокхолм за 39sek?

Правилно си разбрал! Дори няма нужда да купуваш билет, а с направо с безконтактна карта (Revolut например) се валидираш. И последното валидиране трябва да е преди 75-те минути. По този начин за 39 шведски крони отиваш до където и да е в Стокхолм.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.