Прескочи до съдържание

Как се прави пътешественическо ВИДЕО


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Имам една малка мъка, която много ми тежи - правя клипчета и то хубави, снимам, а не знам как да сглобя едно хубаво видео с музика, звук, забързан и забавен кадър и т.н. 

 

 МНОГО МОЛЯ някой добър човек от всички вас, който разбира тези неща, да ми помогне. Само не ми давайте линк - свали си тази програма и готово. Свалих една веднъж, нищо не разбрах. Някой, който да ми каже коя да си сваля и после да ми каже как да я ползвам, поне за начало да свикна, пък после по-сериозните неща. Не съм толкова руса, колкото изглежда, но имам нужда от малко помощ. :)

 

 Обещавам после да ви споделям много неща от интересни дестинации.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Аз използвам pinnacle studio 11 и съм много доволна. Лесна е за работа и можеш да наслагващ видео, снимки, музика, надписи и пр.  Има прекрасно въведение и мама да имаш нужда от обяснения. Единствения “недостатък” е, че иска бърз компютър. Не пречи да пробваш.... успех.

Редактирано от liliya
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Adobe after effects, Adobe premier pro, Super cuts pro X са добри професионални продукри за обработка на видео, лошото е че много трудно някой би обяснил на друг човек в няколко реда как да работи с подобна програма и да направи точно това което иска. Добрата новина е че всички програми за обработване от подобен тип са единтично структурирани и ако имате известен опит с Photoshop  по лесно бихте се отиентирали как работи програмата, но все пак не толкова лесно и бързо колкото би ви се искало. За това какво предлагам аз - след като си свалите която и да е програма за обработка на видео(дори различна от горе споменатите) отворете Youtube  и там има много клипчета който обясняват как работи определената програма и как да направите това което искате( забавяне, забързване, как да добавите музика и.т.н)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз мога да препоръчам Corel Video Studio. Бях си я свалил преди няколко години (версия Pro X6) да сглобявам клипчета с множество ефекти. Изключително интуитивна! За половин час основните неща знаех как се правят. Имаше доколкото си спомням туториал. Недостатък е, че е платена, но се намира на някои местенца.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За своите любителски клипчета използвам програмата на GoPro Quik. И то мобилната версия. Има и десктоп версия, с много повече функции и по-усложнена, но имайки предвид идеята за бързо споделяне на клипчетата от екшън активностите, заснемани с такъв тип камера, софтуерът е лесен за работа. Достатъчно е просто да имаш файловете в устройството (телефон, компютър). Сглобява както видео файлове, така и снимки (и двете заснети с фотоапарат, а не с въпросната екшън камера). Има и готови теми, които още повече улесняват правенето на клипчета за пред приятели.

Доколко професионално става? Давам пример, нямах достатъчно мощен компютър, за да направя курсова работа на Adobe Premiere, успях да постигна желаното с Quik. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 2 часа, vorbis каза:

Аз мога да препоръчам Corel Video Studio. Бях си я свалил преди няколко години (версия Pro X6) да сглобявам клипчета с множество ефекти. Изключително интуитивна! За половин час основните неща знаех как се правят. Имаше доколкото си спомням туториал. Недостатък е, че е платена, но се намира на някои местенца.

От къде мога да я намеря?

Връзка към мнение
Преди 1 час, Happy_Traveler каза:

От къде мога да я намеря?

Пратих ти лично съобщение, че такава информация не е допустимо да се обсъжда във форума.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
2 hours ago, Happy_Traveler said:

От къде мога да я намеря?

Една доста интуитивна програма е iMovie. А в YouTube има tutorials как се ползва Adobe Video Studio:

 

 

 

Връзка към мнение

Класическият вграден инструмент в Windows [Pro версиите] се казва Windows Movie Maker.

От версия 10 на операционната система не се предлага като част от пакета й, но продължава да е безплатен и може да се свали от тук:

https://www.windows-movie-maker.org

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако така и така си с Apple бих ти препоръчал да пробваш Adobe Premier Pro - иска известна занимавка докато се научиш. Но не бих казал, че ще ти отнеме повече от 2-3 дни работа да се научиш да нарязваш филмчетата си, да ги забързваш и забавяш и стабилизираш. Общо взето тези операции в 90% от случаите вършат идеална работа.  Youtube с прости сърчове като "how to cut in premier pro" , "how to speed up/slow down video" и така нататък дава отговорите почти на всички въпроси :) Научиш ли се да работиш с Premier Pro много лесно можеш да минеш и към по-интересни обработки - например цветово тониране и ефекти. 

 

Едно бързо нахвърляне на уъркфлоуа при обработка на видео ти давам, за да можеш да се ориентираш в операциите : 

 

1. Избираш си клипчетата, които искаш да използваш. Тук обръщаш внимание на хубавите моменти, които искаш да изрежеш. Добре е да мислиш и за стабилизация - тоест избирай клипчета, в които камерата не подскача особено много :)

2. Импортираш ги в съответната програма

3. Повечето програми за видеообработка имат таймлайн - или с по-прости думи казано мястото където ще наредиш клипчетата си едно след друго и където ще ги съединиш и ще отрежеш от тях хубавите моменти. Timeline-a  е просто разграфена линия по секунди, така че когато наслагаш всикия материал върху него виждаш колко ще е дълго видеото и можеш да прецениш подребата и дължината на клипчетата, които искаш да ползваш. Подреждаш си клипчетата в поредицата, която искаш да се появяват и минаваш нататък. Добро правило е видеото да не е по-дълго от 3-6 минути. 

4. Нарязваш ги. Отстраняваш скучните моменти, недобре заснетите, или подскачащите кадри. Целта ти е да остане само интересното. Това обикновенно се случва или с инструмент ( много често иконката изглежда като бръснарско ножче, ножици или нож ), с който просто върху самото клипче в timeline-a трябва да селектираш момента, който искаш. Да речем че имаш клип дълъг 60 секунди и от него само 15 си заслужават и това са първитевите 15 секунди. Просто режеш след 15тата секунда от началото и триеш останалото  ( 45 секунди ) . Мисли за нарязването като филмова лента, от която взимаш това което ти трябва, изхвърляш останалото и долепяш изрязаното към останалата лента. Режи смело. 

4.5 Стабилизираш видеото. Много често когато снимаш от ръка видеото е доста скокливо, което е леко неприятно когато се възпроизвежда впоследствие, освен ако не целиш някакъв ефект стил blair witch project :) Така че една бърза стабилизация никога не е излишна. В PremierPro става относително лесно стабилизирането, просто изисква малко повече компютърно време, докато машината се справи с всички кадри. 

5. Евентуално слагаш преходи между различните клипчета. Тук говорим за плавното преминаване от едно видео в друго, това може да се постига и с различни ефекти - fade in/out , zoom in/out, сливане на кадрите, движение от 1 кадър в друг и подобни - със сигурност си ги виждала, използвани в клипчета в Youtube. В повечето програми се наричат Video Transitions или нещо подобно по звучене и смисъл. 

6. Слагаш си музика или си озвучаваш клипчето. Това обикновенно става отново върху timeline-a, но на отделно ниво от видеото ( обикновенно си имаш слой за музиката и слой за видеото ) . Музиката се импортира обикновенно както видеото или се избира в последствие. Най-добре е да мислиш за музиката, която ползваш още когато режеш клипчетата. 

7. Експоритраш готовия продукт. Обикновенно има команда Export и избираш какъв формат ще бъде ( повечето програми направо си предлагат формати за Youtube FullHD, така че не му мисли много а направо селектирай него ) 

 

Отскоро и на мен ми стана много интересно да се занимавам с видео и наистина е голяма краста и играчка да си нагласиш видеото по твой вкус и желание, но си заслужава отделеното време :)

 

Връзка към мнение
преди 16 часа, Happy_Traveler каза:

Аз в момента съм с Apple.

Чудесно - в MacOS си има вградено приложение от много години. Търсиш iMovie - лесно и елементарно за работа. Апропо, има го и за iOS за iPhone. Ако решиш, че опциите предоставяни от него не са достатъчни следвай стъпките описани от prozium по-горе с далеч по-богатия като възможности Adobe Premier Pro.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.