Прескочи до съдържание

Отново 5 дни за Холандия


Sash

Препоръчани мнения

Ето тук точно е мястото, където мисля за най-удобно да се впиша в темата. За да я върна по-близо до заглавието, пък и защото искам да предизвикам дискусия, с която да помоля за помощ в избора си на местенца за посещение. 
С две думи - заглавието много подхожда на моето питане "Холандия за 5 дена - дали не изтървам нещо важно?

С малко повече думи - планираме с мъжа ми петдневна автомобилна разходка в Нидерландия в следния кратък ред:


На 26.04 и 27.04 ще бъдем във Венло на гости на сина-студент. Знаем, че 27.04 е националният празник и не сме планирали нищо, за да не се окаже, че нищо не работи. Влизането в Нидерландия ще направим през Аахен и Мастрихт.
На 28.04 смятаме да разгледаме инженерните съоръжения около Ротердам и Хага - дигите и плана Делта, да посетим музеите Louwman и Escher, а ако дадете някаква интересна идея с радост ще я включим в програмата си. Резервирали сме си стая в малък хотел B&B  в Houtwijk Хага.

На 29.04 смятаме да пътуваме към Амстердам, като минем през Keukenhof разбира се.  Ще нощуваме в квартал Elsrijk - Амстелвен.
На 30.04 ще се върнем във Венло, като смятаме да направим една отбивка за разходка с лодка в Giethorn. 
На 01.05 отпътуваме за Германия.

 

Моля за съвети и идеи как да прекараме времето си пълноценно и интересно и да кажете "дали не изтървам нещо важно" :)
Предварително благодаря, като обещавам да спазя традицията, която авторът на темата Боян Димитров е започнал, да се отчета след пътешествието с подробен пътепис и снимков материал

Връзка към мнение

Като неща, които искате да видите звучи добре и е интересно, но ви съветвам малко да попромените плана с цел да посетите Keukenhof в делничен ден. По принцип края на април е най-натоварения сезон, около деня на краля съвсем, а в уикенд около деня на краля...общо взето сте на най-натоварения ден за парка от целия сезон. При положение, че имате повечко дни вярвам, че може да го измислим така, че денят за Амстердам и Keukenhof да е делничен. 

 

Второ, деня на краля не означава да се затворите вкъщи като в бункер, означава да поизлезете и да се позабавлявате малко с местните и туристите :) Повечето места ще си работят, ще има отворени улични барове и колички за храна, въобще недей да се притесняваш. Купона ще е най-голям в Амстердам, но се празнува навсякъде, проверете дали във Венло има нещо планирано все пак. 

 

И въобще, според мен чисто логистично може да го поизпипате малко, но не знам дали нощувките ви са абсолютно заковани или може да бъдат отменени/преместени в други дни. Кажи дали имаме гъвкавост да променим нощувките и ще понапиша още :)

Връзка към мнение

Разбира се, че ще излезем, даже не мислим много да се прибираме :). Вече съм присъствала на улични празненства, карнавали и посрещане на Sinterklaas, знам, че има какво да се прави навън по празници и ще го оползотворим.

 

Колкото до Keukenhof може да се опитаме да го разменим с Giethorn. Само нощувката ни в Амстелвен вече не може да се анулира безплатно, но в Хага може да бъде анулирана до 25.04.  така че можем да обърнем пътуването наобратно. 

Връзка към мнение

При това положение си дръжте плана в тази посока, която си го мислиш, а на 25-и виж прогнозата за времето. Тя е по-важна за парка от уикендските тълпи. Тълпи с хубаво време е по-добре от малко хора с жесток дъжд :)

 

За Гитхорн не съм сигурен, че си заслужава цялата отбивка, но знам че снимките от там са много магнетични и няма да те навивам да го махате, а и източна Холандия не ми е позната много добре и не мога да препоръчам заместител. Все пак този ден има още какво да се прави, така че може и това да е деня за Keukenhof, ако не сте смогнали преди това. 

 

В инженерния ден, направете една отбивка из Kinderdijk, според мен чудесно ще се впише в тематиката, и ще имате време. Задължително вижте и холандската брегова ивица, след като ще минете през Maeslantkering (дъгообразната дига, която затваря пристанището при високи нива на водата), то ви препоръчвам плажната ивица на Hoek Van Holland, на практика там е устието за пристанището, ще видите и много кораби, рафинерии и чудесна, широка и почти празна плажна ивица. Няма да е повече от 30-40 мин отклонение. За музеите не съм сигурен дали ще остане, по-скоро бих ги преместил на следващия ден.  

 

Т.е. някакви леки корекции, които предлагам:

 

26, 27 - според плана. 

28 - включваме Kinderdijk и плажна ивица за малко. 

29 - сутринта музеи, следобед Keukenhof при хубаво време, при лошо направо към Амстердам. 

30 - ако времето е било хубаво вчера си правите половин ден в Амстердам, после Гитхорн и към Венло. Ако е било лошо времето, а днес е хубаво предполагаме, че сте се разходили вчера из Амстердам, така че днес към Keukenhof и после Венло като пропускаме Гитхорн. 

 

Нещо такова, имате известна гъвкавост, но все пак гледай и да не изпадате в супер детайлно планиране, не мисля че е нужно. И грубия план ви изглежда чудесно :)

 

 

Връзка към мнение

Много ти благодаря за предложенията. Да, и аз си мислих за Kinderdijk, четох тук във форума доста мнения и се заинтригувах. Дъгообразната дига ни е в плана, непременно ще я видим. Плажната ивица ще я видим, а сме чували и са плаж, до който трябва да се качваш по стълби, защото градът е по-ниско от морето :). Музеите ще бъдат по едно и също време, мъжете ми ще бъдат в Louwman, докато аз съм в Escher. В Louwman вече съм била и докато синът ми може да повтаря и подесетва ходенето си там, даже би се преселил да живее :), то аз с удоволствие бих поразгледала и други места. 

Нещото, за което бих попитала е за добри места за храна в Хага или Амстердам. Има ли някакви типични заведения освен закусвалните с крокети и фрикандел? 

Връзка към мнение

Цялата ивица е с качване на стълби, не мога да ти кажа къде е най-големия склон, но със сигурност около Kijkduin (малко по на юг от Хага) имаше силно изразени такива пасажи. Тя самата ивица е защитена от дюни, та на практика първо се качваш, после ги слизаш, а не е толкова че катериш към морското равнище :) Ето тази снимка дава добра представа, за това което говоря. Отляво е морето, а хората се качват малко нагоре по дюните, които са нещо като естествена дига, после слизат от другата страна. 

 

https://www.google.bg/maps/@52.0638635,4.2102331,3a,75y,116.75h,93.58t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNx7edR8KNCStCkOL_poFaRO-0ScZeotIGwm_4_!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNx7edR8KNCStCkOL_poFaRO-0ScZeotIGwm_4_%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya204.85048-ro0-fo100!7i6144!8i3072?hl=en

 

Може да се качите на кулата на плажа Scheveningen (до Хага) там има добър обзорен изглед и се създава малко зрителна представа колко високо е града и морето. Ето гледката от там:

 

https://www.google.bg/maps/@52.1178128,4.2801135,3a,75y,156.15h,83.36t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNS65vm5VZuWq5o9elHNwoajx5VnSBvQUfQjf4I!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNS65vm5VZuWq5o9elHNwoajx5VnSBvQUfQjf4I%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya331.98483-ro-0-fo100!7i8704!8i4352?hl=en

 

 

 

На плажа в Scheveningen може и направо да вечеряте. Препоръчвал съм ребърцата в тази верига заведения, до сега не е имало разочаровани: https://www.beren.nl/vestigingen/restaurants/restaurant-scheveningen/ . Пак в района на Scheveningen, ето това е популярно заведение с прясна риба: https://www.simonisvis.nl/vestigingen/aan-de-haven Обстановката е доста неформална и в двете заведения. Иначе цялата крайбрежна ивица на Scheveningen е с всякакви ресторанти, почти съм убеден че никъде няма да останете разочаровани, но все пак препоръчвам ребрата в Beren :)

 

В тази тема съм описал още за храната: 

Вечерята не е подходящо време за ядене на фрикандели, крокети, битерболен и т.н., те стават за хапване на обяд :)

Връзка към мнение

Силно препоръчвам посещението на Гитхорн. Приказно място е ! Усеща се съвсем различна атмосфера от типична Холандия. 

Отностно хапването в Амстердам , мога да препоръчам - " Jacketz". Разполагат с два ресторанта в града. Малки ресторантчета , които предлагат най- вкусната храна, която съм опитвала тук- пълнен картоф иии със сравнително достъпни цени. Отностно плана за посещението на парка, съобразете се с времето, в този сезон е доста променливо. 

Връзка към мнение

Много благодаря за съветите, ще се възползвам от всеки. Току-що гледах дългосрочна прогноза за Амстердам и доколкото може да се вярва за толкова дълъг период, то за 29.04 го дават сухо с облачно със съвсем малко слънце и 14 градуса, което си е супер приемливо :) 

Връзка към мнение

Има доста време още до тогава. Съветвам ви да използвате холандски сайт , за да следите прогнозата за времето примерно - "Buienradar". Живея тук от две години и съм разбрала, че прогноза се гледа за два дни напред, иначе не е точна. Стискам палци всичко да е наред. :) 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.