Прескочи до съдържание

Боровец за 2-3 дни през лятото


Роца

Препоръчани мнения

Тази година лятната ни почивка ще е на родна земя.

Тъй като Роцев има неприлично голяма отпуска, го пращам първо с Камбанката при баба и дядо, а аз ще ги последвам 10 дни по-късно за море и софийски мързел и пиене на бира.

Нашите ми предложиха, докато ме чакат, да отидат за 2-3 дни някъде на планина и хладно и се замислихме за Боровец (вторият вариант е Велинград).

Компанията ще е Роцев, Камбанка (13 години) и двамата ми родители (на 75 години, в сравнително добро здраве и без особени проблеми с придвижването, но не и запалени туристи). Засега плановете са за пътуване с транспорт, освен ако в последния момент Благоверния не се навие да вземе кола под наем и да кара.

Тъй като за последен път съм ходила в Боровец преди повече от 30 години, бих се радвала на по-скорошни впечатления от курорта, а още повече - на препоръки за хотели, които да са сравнително в "центъра".

Засега се чудя между три хотела - "Ice Angels", "Флора"  и "Ела", най-вече, защото са с включена закуска.

Не обмислям вариант за апартамент или студио, защото не искам майка ми да се чувства задължена да приготвя закуска, обед или вечеря...

Та, с две думи - заслужава ли си Боровец за 2-3 дни през лятото (засега вероятните дати са 6-8 август), или да търся други варианти?

Редактирано от Роца
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не е лична информация, но колега беше миналата година лятото с малки деца на Боровец и си тръгнаха по-рано. Според думите му курортът е бил строителна площадка.

Връзка към мнение

Здравей,

от изброените хотели съм била в Ела. Стаите не бяха кой знае какво (това преди 3 години някъде), не бих отишла отново там.

Били сме в Рила, в студио - ако мога да избирам този ще предпочета, и храната е ок. Другите в които сме отсядали са по далеч.

Връзка към мнение

всички зимни курорти лятото са строителни площадки...по добре се хвърлете към Родопа планина...там има разкошни китни селца и много много за разглеждане

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за отзивите!

Ще обмислям и други варианти за всеки случай - Велинград или Трявна, но ще трябва да проверя как се стига дотам.

За съжаление, Родопите и китните селца там не са опция, понеже, предполагам, за там трябва кола.

Връзка към мнение
преди 22 часа, Роца каза:

Благодаря за отзивите!

Ще обмислям и други варианти за всеки случай - Велинград или Трявна, но ще трябва да проверя как се стига дотам.

За съжаление, Родопите и китните селца там не са опция, понеже, предполагам, за там трябва кола.

До Велинград всеки ден има няколко автобуса, тръгват от "автогара Юг", това е тази в Изгрев, близо до КАТ. Няма автобуси от Централна Автогара, да не се объркаш. Билети се купуват на място, като в петък следобед и събота сутрин е добре да се купят от по-рано, защото автобусите се пълнят и може да няма места. Съответно в обратната посока натоварени са неделя следобед и понеделник сутрин. 

 

Алтернативно може да се стигне и с влак: София - Септември и Септември - Велинград. Като втората отсечка е прочутата теснолинейка, която върви из доста живописни места. Все пак имай предвид, че най-красивите места по мое мнение са след Велинград и освен това отнема доста време. С автобуса е около два часа, с влака може би повече от 5.

 

Без кола обаче нямате много за гледане там и ще полудеете, освен ако не търсите да се затворите в някой спа хотел за релакс. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз много харесвам Боровец. Миналото лято имаше големи ремонти заради подмяната на някакви тръби и целият курорт беше разкопан. В никакъв случай не е ежегодно ;)

 

Ние винаги отсядаме в Рила. Разположен е точно в центъра на курорта, има вътрешен басейн, храната е хубава и разнообразна. 

 

Има много какво да се прави наоколо - разходки, конна езда, еко пътеки.

 

За мен е един чудесен избор за няколко дни извън столицата.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Малко извън дискутираните места, мога да препоръчам Банско/Добринище със следната обосновка:

- през лятото работят повечето заведения, магазини и др.

- има къде да се разходи човек, след цял ден киснене в СПА-то

- има организирани от общината различни мероприятия през лятото ( концерти, театри, маратони и т.н.)

- ако искат мога да отскочат на лежерна разходка в планината

- градът и описаните активности са достъпни без да е необходим автомобил

 

Като втори вариант мога да предложа Луковит  - там за 2-3 дни може да и направят СПА почивка ( май само в х-л Дипломат плаза) и да разгледат забележителности по екопътеките. Там са геопарк Искър-Панега , който е на 100тина метра от хотела и има пътеки до пещера Проходна (по-известна като "Очите на Бога") . Имайте предвид че в самият град няма много забележителности. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Боровец ми е любимо място през лятото.Със сигурност с кола е по-удобно, но и с градски транспорт е сравнително добре.От гара Юг в кв.Изток на всеки половин/ 1 час тръгва автобус/маршрутка до Самоков  за 50мин-1час и от там пак с маршрутка за 15мин до Боровец.Часовете на двете превозни средства се застъпват и пътуване става бързо.

Последно бяхме в хотел Ела.Стара сграда,но реновирана.Стаите са малки,но комфортни,а закуската е супер.Хотела не е нещо особено,но е предпочитан и зиме и лете заради това,че затворената кабинка е до него,а това е от голямо значение ако сте в Боровец през уикенда,когато от сутринта стават големи опашки.Като цяло е много добро предложение като цена-качество.И ние гледахме Флора и Ледените Ангели.Не си спомням защо се отказахме от първия,мисля,че беше с по-лоша оценка в букинг,но за втория ни спря това,че има доста  шумни заведения наоколо,а и тогава всичко около него беше разкопано.Действително миналото лято беше голям прахоляк в курорта заради ремонтните дейности,но това е инцидентно,а и през деня едва ли да стоите в курорта.

Вариантите за разходка са много и за кашкавал туристи и за запалени планинари.Основните са със затворената кабинка до Ястребец и от там до хижа Мусала и нагоре до върха или с открития лифт пред х-л Рила до Ситняково,а от там пътеки много и надолу към курорта и нагоре към хижите.Август е най-подходящ,защото се спасяваш от жегите на чист въздух,а за красотата на Рила няма какво да говорим:)Препоръчвам заведението,което е на станция Ситняково.Разположено е на площадка с прекрасна гледка към склоновете на планината и храната е много вкусна.

 

От една страна е добре да отидете в Боровец през уикенда,защото всички лифтове работят.През седмицата мисля, че кабинката почива пон-вт,а открития лифт-сряда-четв.Началото на август обаче съб-неделя е пълна лудница.

Хотел Рила винаги е бил най-добрия избор,заради местоположение,гледка,удобства-басейн,фитнес,храната наистина е много добра.Но след ремонта цените са доста сериозни.

Миналото лято в Makemytrip излизаха супер ниски цени за 3 и 4 звезни хотели в курорта,може и там да проверяваш.Освен това лятото много хотели предлагат халвборд или олинклузив,най-вече през уикенда.

А Боровец винаги си заслужава.:)

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мисля, че Вашето място за почивка е Велинград. Има много добри оферти и е целогодишно активен курорт. Само трябва малко повече търсене и следене за предложения. Пожелавам Ви успех!!!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Миналата година, лятото ходих до Боровец и съм адски доволен - не спахме там, но се качихме с лифта до Ястребец и от там се отправихме на разходка към х. Мусала - хубаво време, адски приятна разходка.

 

36943760551_fb6ca15307_c.jpgDSC03423-Pano by Velislav Krastanov, on Flickr

 

В Банско също е приятно през лятото и има доста красиви пътеки нагоре, включително и леки такива.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ние семейно също ходим през лято- две в Боровец. Хотел Рила е ремонтиран. Миналото лято не сме били, но винаги отсядаме в него- имат някакви пакети за 2-3-4 дни. Близо е, въздухът е чист, стига се лесно и без кола (по- горе са писали за маршрутките). На мен лично повече ми харесва от Банско или Велинград. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Боровец е супер. Миналото лято ремонтираха нещо и тротоарите - затова беше разкопано.

Велинград със сигурност ще е приятно през лятото, но много добре помислете дали наистина ви се ходи с влак - това си е малко пътуване във времето и пространството...

Ако искате баир и неща за разглеждане + почика, може да помислите също за Търново/Арбанаси или Хисаря - Търново предлага музеен туризъм, прилични ккръчми, а тишината и спокойствието на Арбанаси го допълват. В Хисаря има някакви неща за виждане + прословутите минерални извори.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Теснолинейката не е лоша, но трябва да се разглежда като атракцион сама по себе си, а не като средство за придвижване от А до Б (поне такова от 21 век)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Моето мнение за Боровец е:"Бягай по-далече оттам!".Защото няма 1но свястно място за да хапнеш,строят навсякъде,изпаднал е този курорт.

Ние бяхме в хотел "Лион",единствения ,който става"и пак не е ОК.През лятото я басейн няма да работи,я пък друго нещо!

Връзка към мнение

Здравейте и много благодаря на всички за съветите и отзивите!

 

В крайна сметка, след обсъждане с мъжа ми и с нашите и вземайки предвид датите и продължителността на пътя и интересите на групата, решихме да се насочим в крайна сметка към... Трявна :) - така ще има за всеки по нещо - малко разходки, малко история и култура, малко дърворезба (за баща ми) и се надявам все пак да е по-хладно, отколкото в София.

("Жените често се променят", казват французите :lol:)

Та, Боровец ще го оставим за друг път... може и през зимата.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.