Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Аз се опитавам да направя един last minute план за Нова Зеландия (не много успешно засега) и тъй като доста магеланци сте били там ще се радвам, ако някой може да даде някой друг съвет относно програмата ни, която тъй като нямаме много време, ще трябва да е активна. Имаме общо няма и 2 седмици и искаме да видим най-същественото от 2та острова. Взела съм самолетни билети и съм набелязала места за нощувка, но трябва да запазя бързо преди да изчезнат. Та ето какво измислих, но не знам доколко е реалистично да се изпълни:

 

11.04    В 12:55 PM кацаме в Christchurch, взимаме колата под наем и тръгваме към Lake Tekapo и Lake Pukaki, нощувка в Lake Pukaki
12.04    Lake Pukaki - Mt Cook Hooker Valley Track - Wanaka, нощувка в Wanaka
13.04    Wanaka - Roy's Peak - Wanaka, нощувка в Wanaka
14.04    Wanaka - Queenstown - Onsen Hot Pools 1h - View over city, нощувка в Queenstown
15.04    Queenstown - Te Anau, нощувка в Te Anau
16.04    Te Anau - Milford Sound -  Te Anau Glowworm Caves - Te Anau, нощувка в Te Anau
17.04    Te Anau - Kaka Point - Dunedin, нощувка в Dunedin
18.04    Dunedin, нощувка в Dunedin
19.04    Dunedin - Katiki Point - Moeraki- Christchurch и нощувка в Christchurch близо до летището
20.04    6:30 AM - 7:50 AM Christchurch to Auckland, взимаме колата под наем и тръгваме към National Village, нощувка в National Village
21.04    от National Village правим Tongariro Alpine Crossing и обратно към National Village, нощувка в National Village
22.04    от National Village през Роторуа и Hobbiton Movie Set към Auckland, нощувка в Auckland
23.04    Auckland
24.04    7:15 AM Auckland to Sydney полет

 

Ледниците и китовете доколкото разбрах не са чак толкова впечатляващи и затова ги пропускаме. Най-много ни вълнуват трековете и гледките като цяло и избрах тези 3, които ми се сториха най-впечатляващи. 

 

Ние ще носим един куфар с багаж и ще има моменти, в които ще трябва да го оставим в багажника докато обикаляме - според вас това удачно ли е или не е добра идея?

 

На 22.04 има вариант да спим в Роторуа за сметка на Окланд, според вас заслужава ли си?

 

Благодаря предварително!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, silent_hope каза:

Здравейте

Мисля че в началото маршрута е доста лежерен а после натоварен.

- Ройс пийк - прави се за 4 часа, по добре продължете към Куинстаун, така ще спестите ден.

- 20.04 - Ако има ранен полет по добре летете до Уелингтън и от там до Нешънъл вилидж.

- Сутринта още по тъмно да сте на паркинга на Тонгариро и после директно към Роторуа- няма смисъл да се връщате, към 14:30 ще сте приключили с трека.

Не мисля че има опасност багажа да си е в багажника, поне ние нямахме проблеми

 

Редактирано от stefanrusev
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 1 час, silent_hope каза:

15.04    Queenstown - Te Anau, нощувка в Te Anau
16.04    Te Anau - Milford Sound -  Te Anau Glowworm Caves - Te Anau, нощувка в Te Anau
17.04    Te Anau - Kaka Point - Dunedin, нощувка в Dunedin
 

На 15-ти ми се струва лека програмата, пък на 16-ти почти невъзможна за изпълнение освен ако много не препускате. По-скоро идете на Te Anau Glowworm Caves на 15-ти. Имайте предвид, че по пътя Te Anau - Milford Sound освен самия фиорд има поне 10-на интересни места за спиране и разглеждане които си струват. Не видях някъде да сте предвидили и да минете по пътя Queenstown - Glenorchy - води се е един от най-живописните, не е голямо разстоянието.

На 17-ти имате две основни опции - да карате през вътрешността по пряк път или да изберете scenic road по крайбрежието. Ако изберете второто трябва да тръгнете раничко, че разстоянието не е малко, а и ще спирате тук-там :)

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Още един глас за нощувка в Роторуа на 22.04. Първо, че е по-близо до Хобитон, а и второ, че градът е много хубав и има доста неща за правене. От нашата групичка, която правихме само северния остров, всички единодушно споделихме, че най-много ни е харесало в Роторуа.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Много ви е малко времето в Queenstown . Този трек е уникален:

http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/otago/places/queenstown-area/things-to-do/ben-lomond-track/

 

Аз смятам че на 16ти програмата е ок, може да отидете в пещерите след 7-8 вечерта. Аз направих Queenstown - Milford - Te Anau- Queenstown в един ден - 6 сутринта до полунощ и видяхме всичките неща по пътя

 

От Hooker Valley Track ще видите ледник

 

Не знам какво толкова ще правите в Дънедин, аз го пропуснах за сметка на повече дни в Queenstown. Аз бих предложила:

 

11.04    В 12:55 PM кацаме в Christchurch, взимаме колата под наем и тръгваме към Lake Tekapo и Lake Pukaki, нощувка в Lake Pukaki
12.04    Lake Pukaki - Mt Cook Hooker Valley Track - Wanaka, нощувка в Wanaka
13.04    Wanaka - Roy's Peak - Queenstown, нощувка в Queenstown
14.04    Взимате гондолата и правите бен Ломонд (билото или върха). нощувка в Queenstown
15.04    Queenstown шматкане, джетове, каньонинг или лежане в парка и хранене на патки :lol:
16.04    Queenstown, Onsen Hot Pools 1h - View over city - Te Anau
17.04    Te Anau - Milford Sound -  Te Anau Glowworm Caves - Te Anau, нощувка в Te Anau

18.04    Te Anau - Kaka Point - Dunedin, нощувка в Dunedin
19.04    Dunedin - Katiki Point - Moeraki- Christchurch и нощувка в Christchurch близо до летището

 

Само имайте предвид да умножите каквото ви казва гугъл мапс по 1.3 - 1.4. Смисъл ако казва 3ч реално това би било 3.5-4ч ако шофирате без да спирате, ако спирате - 4.5ч

 

 

Редактирано от anita82
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Благодаря на всички за съветите! Много ми беше полезно и попромених плана :) Та ще разказвам после как реално се е изпълнил :biggrin:

Редактирано от silent_hope
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...
На 4.04.2018 г. в 9:11, silent_hope каза:

Благодаря на всички за съветите! Много ми беше полезно и попромених плана :) Та ще разказвам после как реално се е изпълнил :biggrin:

Не разбрах как реално се е изпълнил плана.....

Връзка към мнение
На 9.08.2018 г. в 23:32, ruwenzogy каза:

Не разбрах как реално се е изпълнил плана.....

Мина се време ама още не съм имала време да си разгледам снимките от пътуването и тн, ще гледам тези дни да успея да ъпдейтна темата :)

Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...
На 13.08.2018 г. в 12:52, silent_hope каза:

Мина се време ама още не съм имала време да си разгледам снимките от пътуването и тн, ще гледам тези дни да успея да ъпдейтна темата 🙂

Гледам времето си тече, а обещанието за ъпдейтване на темата си стои неизпълнено...

Връзка към мнение

Да, така е, направо ме е срам...Публично се самолинчувам - вие не виждате, но може да си ме представите как си бия 2 шамара :dash1:. Това ни беше най-вълнуващото пътуване изобщо, а още дори не сме имали време да седнем да си видим снимките (а все си го мисля да го направя). Възхищавам се на хората, които успяват и да работят да изкарват пари за пътувания, и да намират време и да пътуват и да пишат пътеписи, да поддържат блогове, да качват снимки - добре, че не са всички като мен :)
Страшно много ни хареса в Нова Зеландия и бихме отишли отново, обаче този път в по-топло време и бих препоръчала да се ходи там в тяхното лято като цяло, ако има възможност. Започвам да разказвам малко по-малко как мина всичко при нас. 
Решихме да си наемем кола под наем и бяхме решили да ползваме Jucy, понеже щяхме да вземем кола за 9 дни на Южния и 4 дни за Северния остров, нощувки с Jucy Snooze Christchurch and Jucy Snooze Auckland и щяхме да ползваме техния круиз до Милфорд Саунд (макар че нямаше най-добрите отзиви за него), все пак да е всичко на едно, а и предлагаха някаква отстъпка. Запазих аз нощувка в Jucy Snooze Christchurch първо през букинг и съответно писах в рекуест, че се имам интерес да наема кола от тях. Очаквах да ми пишат с опции, но нищо, а времето си минаваше, стана наложително да запазя кола, преди да сме тръгнали за натам. За да се ползва отстъпка трябваше да им пишеш на мейла - няма как през сайта да запазиш с отстъпка, та аз им писах да попитам мога ли да ползвам отстъпката, след като ще ползвам и хотел, и как да стане това, но комуникацията с тях беше толкова бавна и трудна, като накрая пратиха оферта без отстъпката (забравили да я сложат), че ми писна и се отказах от тях. Анулирах нощувката при тях и запазих без остъпка в Apex Car Rental, от които бяхме доволни в крайна сметка. Заизвинявиниха се накрая от Jucy, ама то след дъжд качулка. А хотела, който ползвахме вместо този на Jucy в Крайстчърч се оказа най-доброто попадение - та всяко зло за добро :)

Ден 1 - Полета ни пристигаше в 13 следобед, а първата ни нощувка беше в Twizel в едно AirBnb, та си бях правила планове от летището да вземем колата под наем от Apex, която бяхме резервирали, да минем да видим езерата Текапо и Пукаки по пътя и да вечеряме в Twizel - бях запазила в един от 2та ресторанта там вечеря, защото ме посъветваха, че иначе няма да има къде да вечеряме.
Когато кацнахме в Крайстчърч на 11 април острова ни посрещна с дъжд и студ - казаха ни, че по принцип тогава е по-топло, но зимата ги е изненадала и е подранила. Пътувахме от Сидни с Емирейтс и полета ни с тях беше супер - дори си имахме стюард българин, който когато ни видя фамилиите на билетите при посрещането в самолета ни изненада, като ни обясни на български накъде да ходим, после даже дойде да си поговорим :) Ние носихме в багажа си обувки за преходи с грайфери и съответно си казахме като пристигнахме и ни попитаха на летището. Казаха ни да отбием настрани и да извадим от багажа обувките. След което чакахме около един час служителите на летището най-обстойно да ги изчистят от всичко де що има по тях... С тези обувки бяхме ходили до Сините планини около Сидни, а и от преходите ни в България не бяхме успели да ги изчистим кой знае колко - имаше осили толкова навътре в материята, че не изглеждаше да могат да излезнат. Е, след всичкото чакане, хората ни се извиниха, и ни върнаха обувките толкова чисти, колкото сме ги виждали малко след като сме ги купили сигурно 😀 В Apex Car Rental почакахме малко докато си вземем колата, и в крайна сметка вече беше почти 16 часа, когато тръгнахме от летището. Моя мъж за първи път щеше да кара в насрещното, та след един завой след като излезнахме на път без нито една кола около нас за ориентир изведнъж се сетихме, че не сме в правилната лента, но това бързо беше поправено :) В крайна сметка пътищата там се оказаха без нито една дупка и с невероятни гледки, та шофирането там много му хареса - каза, че за първи път му е такова удоволствие да кара кола, макар че бяхме взели под наем една малка "калинка", най-евтиния вариант, която ни свърши чудесна работа. С напредването на времето се видя, че няма да видим никакви езера, и ще изпуснем и вечерята, та спряхме в някакво приличащо на каубойско място, единственото, което успяхме да намерим отворено по пътя, където бяхме никак не на място сред местните редовни посетители, но ни сервираха храна и хапнахме набързо. Чекина в нашето AirBnb беше до 21 часа (такива бяха условията), а ние пристигнахме няколко минути след 21... Можеше и това да изпуснем и да спим в колата:) Къщата, в която се бяхме настанили, беше извън града и без светлини наоколо, небето през нощта беше невероятно - осеяно с безброй звезди, все едно спим на палатка в планината.
Ден 2 - Плана беше да направим Hooker Valley Track,  да видим Tasman Glacier евентуално, да се полюбуваме на Lake Pukaki и да стигнем до Wanaka за следващата ни нощувка 
Времето все още беше дъждовно и облачно, та хич не бях обнадеждена за разходката ни. Беше си и доста студено, та аз се опаковах с всичко, което имам, като за последно. После след като тръгнахме да вървим, особено с дъждобраните, се оказа, че ще трябва да сваля всички слоеве дрехи :D В крайна сметка дъждобрана спарва, а и ние се движим все пак. Макар и времето да не беше добро, имаше доста хора там, а ние все пак успяхме да съберем спиращи дъха гледки и спомени. Самия трак е много лесен. В началото има къде да си налеете вода, но това е ако си носите поне бутилка, а ние нямахме нищо такова поради късното ни пристигане предния ден, та в селището до началото на трака успяхме да намерим вода, може би най-скъпата, която някога сме купували през живота си 😀 Не бяхме подготвени и с храна, а се оказа, че и това не се намира лесно, нооо за друг път ще сме по-подготвени :)

 

Ето гледката, с която ни посрещна утрото на ден 2 от терасата на нашето AirBnb

 

1d.thumb.jpg.7f879aa13ced812f742619d90af0c3e2.jpg

 

Hooker Valley Track

 

2.thumb.JPG.67601e80cc2593fe04f17463771551b2.JPG

 

3d.jpg.4b6406348caa4e401ca45b945ff617af.jpg

 

Tasman Lake и пътя към него

 

4d.thumb.jpg.16a624b4a6c51a2b7897fa487f0fe36b.jpg

 

5d.thumb.jpg.efb7d4a1c68a9fec78af5ea0100a666b.jpg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.