Прескочи до съдържание

дневник Казахстан и Киргизстан през моите очи(ла)


Eager_Traveler_Paul

Препоръчани мнения

Ти си бил голям пътеписател бе!!!

Пишеш страхотно и звучи много зряло. Аз затова и като се запознахме ти бях казал, че вероятно си по-малък, но ще ти дам 30. 

Иначе в лекия спор, който е възнкнал по-горе съм склонен да подкрепя @Crazy Horse (относно историята и соца). И двете държави, в които си бил са населени от номадски народи, които са били диви и свободни, но за съжаление не са оставили кой знае какво зад гърба си. 

Имат един автор - Илия Есенберлин, който е написал много яка трилогия ("Номади") за събитията в казахската степ и зараждането на казахската народност. Дейстивто се развива от XIV до XIX век. Една от големите борби на тогавашните номади, които са започнали да се консолидират в самостоятелен народ е била да държат градовете по пътя на коприната. Най-вече, за да си доставят ресурси, които не могат сами да произвеждат. В същото време обаче, те горките не са искали да живеят в градове и нищо не са разбирали от търговия. Така реално градовете им са били управлявани от чужди (най-вече китайци). Аз не знам как изглеждат "копринените градове", но сигурно са впечатляващи. Въпросът е в това, че всичко направено там, просто не е от тях. Но до тук спирам, че не всеки е такъв любител на историята като мен🤠.

От снимките, които си качил на градовете, в които ти си бил, нещата не изглеждат добре. Както и ти си казал - як соц. А за съжаление през соца сякаш цялото общество е било оперирано от влечението към красотата. Тогава на мода са били еднообразието и сивотата.

В интерес на истината България се очоловечи малко последните 10-15 години, но все още си има градчета, където нещата почти не са мръднали. Ето, например бих ти препоръчал една Провадия ....😁. Само на 30 км от Варна, но все едно си попаднал в друга държава. В това отношение може би все пак трябва да послушаш @master_of_germs и вместо да му казваш да се "обеси с връзките на обувките си" 🤣 да пообиколиш малко България.😉 

Планините им изглеждат много сухи и голи, и много трудни за изкачване. Може би през лятото не е така. Направи ми впечатление и факта, че на толкова висока надморска височина и то през зимата, има толкова малко сняг.😕

В един свой пътепис за Тибет @Красен ми бе обяснил, че тези планини се падат по на юг от нашите географски ширини, така че там климата е все едно се намираш някъде в Северна Африка. Може би същото важи и за планините, в които си бил и ти. 

 

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 2
  • Замислям се 3
Връзка към мнение

@Radnev
Пиша аз, сига да имам вдъхновение. А вдъхновението, ако беше човек, щеше да ходи на работа само в четвъртъците, защото така му харесва. С разхлабена, килната вратовръзка и два различни чорапа. Та и мен ме осенява, когато на него му скимне 😕

Действително гореспоменатите страни, които посетих, няма какво да покажат в областта на архитектурата или градоустройството (изключение, може би, прави град като Астана). По тия земи си заслужава да се странства заради природата и палитрата от цветове и различия, която са народите, населяващи всевъзможните области. Изказал съм си мнението по тия въпроси вече. Със сигурност ми беше любопитно да разгледам както градчетата, така и чукарите. И аз съм любител на историята, ама не толкова, че да се занимавам професионално с нея, като г-н Лудия Кон @Crazy Horse . На @master_of_germs съм му казал вече, каквото съм му казал, той си знае за връзките. Ако беше лесно обидчив, сигурно някоя от сутрините нямаше да се събудя, а щях неусетно да премина от дрямка във вечна почивка на Оня свят.  Като това ми възнасяне щеше да е асистирано от внимателните докторски ръце, стиснали здраво гушата ми 😅 🍻

Първите снимки са направени от панорамата на Чункурчак, което спрямо Бишкек, ако трябва да сравня, е нещо като половината път от София до Черни Връх. Височината не беше кой знае колко, открива се гледка към града и времето беше слънчево тоя ден (на едната снимка съм си позволил да си съблека якето).  Долните снимки са правени в природен парк Ала Арча, къде си беше истинското изкачване. Имаше сняг навсякъде, височината беше и сравнително по-сериозна. Втория ден температурата със сигурност не е била по-топла от -20С, за разлика от долу в града, където се усещаше сух въздух и мека зима. В това изкачване не съм правил много снимки, защото групата беше голяма, опитаха се да изчакват, но не и толкова, че да нарушавам редиците. Ръцете ми бяха облицовани с ръкавици, ръкавиците стискаха две щеки. Нямах възможността да нащракам, защото качването изискваше концентрация. Като пред теб се е навирил сериозен наклон и като знаеш, че под снега има лед, последното, за което мислиш в този момент, е как да си извадиш 2-килограмовия DSLR апарат 🤣. Реално самото приготвяне и прибиране на техниката, заедно със снимането губи едно 2-3 минути. А не можете да си позволите да чакате толкова, защото има ритъм и такт на катерене... щракнах в началото и после съм щракал при почивките. И на хижата, естествено.

Горе на тоя замръзнал водопад какъв студ и режещ вятър ни завиха, ако знаеш... За Северна Африка не мога да коментирам, още не съм бил нито в едната част на този континент. Чувал съм, че в някои от държавите там си удря сериозен студ, противно на представата, която средностатистическият човек има за Африка.

Върховете наистина бяха каменисти и пусти, поне по това време на годината. Лятото се пръква гъста зеленина, поне по снимките, които са ми показвали и по разказите на хората. На мен ми беше много интересно да ги разглеждам и ми допаднаха. Горе на хижата контрастът зъбери - сняг беше толкова внушителен, че по едно време започваш да се питаш на Земята ли си или някъде другаде. Най-много ме е яд, че групичката, която се качи 5 минути преди нас, са видели планински овен, който, явно подмамен от непознатите звуци, е слязъл да разузнае. Аз като стигнах нямаше и помен от него. Хижарят каза, че се случва от време на време някой да се спусне от високото от интерес. Като цяло живеят горе в скалите на над 4000 м.  

Подобни зъбери и камъни си представям, че има и на Хималаите. Като отида ще ви кажа как е било.
Аз като човек много харесвам и ценя разнообразието. Обичам често да сменям обстановката, да излизам от рутината. Обичам колко разнообразни са една спрямо друга и българските планини, но честно казано, предпочитам да кръстосвам трейлове извън пределите на Майка България. 

П.С.  В Провадия и пари да ми даваш, нЕма да стъпим. 😆

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

@Eager_Traveler_Paul За Провадия не си прав, да знаеш 🙂 Най-малкото платото над града с крепостта Овеч е чудно място за снимки! Точно контрастът с града долу много ме привлича. А и други красиви места има наоколо.

Даже и @Crazy Horse не я пропуска 😉 Лелите му в Провадия готвели легендарни гозби, така разправя 😄

 

 

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.