Прескочи до съдържание

Здравейте, Магеланци! Моля за съвети за Базел и Швейцария.


MelisaInas

Препоръчани мнения

Здравейте, аз съм Цвета. Обичам да посещавам нови места и  това е начина , по който бягам от ежедневието. Двамата със съпруга ми организираме сами екскурзиите, но вече децата пораснаха достатъчно и е време да ги вземаме с нас. Чета отдавна отделни теми, получила съм много полезна информация за конкретни пътувания.  Колегите и приятелите ни знаят за тази наша страст и често помагаме на желаещите да пътуват самостоятелно. Сега обаче, включването на децата в схемата, създава нови предизвикателства. Поради това имам нужда от помощ. Решихме да ги заведем в Швейцария заради символиката.  Най-успешната, независима и богата страна в Европа ни се стори подходящо място за първо пътуване в чужбина на две  осъзнали се деца, все още преди тийнейджърската възраст. Планирали сме 4 нощувки в Базел. Ще посетим зоологическата градина в града, Берн и Цюрих. Въпросите  ми са свързани с швейцарските железници. Знае ли някой как точно децата под 16г. възраст пътуват с влак безплатно. Не съм сигурна ние какви карти/пас/ трябва да закупим. Ако някой има опит, моля да сподели, както и всякакви идеи за места за посещение в посочените градове, подходящи за деца на 9 и 11 години. Благодаря предварително! Желая на всички нови пътешествия и много радост!

Връзка към мнение

Децата под 6 години пътуват безплатно с швейцарските железници. За децата от 6 до 16 години има безплатнa Swiss Family Card, която представлява опция за безплатно пътуване за тях като добавка към някой от следните продукти, които възрастните трябва да са закупили:  SWISS TRAVEL PASS, SWISS TRAVEL PASS FLEX и SWISS TRANSFER TICKET (може и за други продукти да става, но не съм сигурен). Swiss Family Card може да се поръча онлайн, заедно с някой от пасовете, а може да се вземе и от всяка гара (също така и от летищата, в т.ч. и от Базелското, въпреки, че там няма ж.п. гара). Цените офлайн и онлайн обикновено не се различават много. Рядко има промоции. Швейцария е много подходяща за посещение с деца, но не съм сигурен, че интересните места са в градовете. Зоологическата градина в Базел не е най-запомнящото се преживяване, дори не мога да кажа, че е по-интересна от софийската дори, а в Цюрих не знам защо сте решили, че трябва да отидете. Не, че няма какво да се прави, но хубавите туристически градове (от сравнително по-големите) са Люцерн и Берн. А ако нощувките ви не са в Базел, а в Люцерн или някое градче наблизо може да си вземете този пас: http://www.tellpass.ch/en/summer/

Цената му за децата е само CHF 30, без значение за колко дни е и включва изключително много възможности.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Децата не са виждали никакъв зоопарк, дори софийския, така че всеки ще им е интересен. Това беше основната цел. После да има какво да надграждат с някоя по-хубава зоологическа градина /Виена, Прага.../. Нощувките са в Базел заради летището в Молюз. С тях не ми се сменят различни  хотели, а намерихме един на много добра цена. Оказа се, че опциите за четирима са много по-ограничени от тези за двама. До Базел най-близко са Берн и Цюрих. Аз за това и пиша тук, ако има по-добри идеи, отворена съм за промени в плана. Ще огледам Люцерн и предложения пас.  Изчетох си нещата в сайта на SBB.  Все си мислех, че нещо не превеждам правилно, ама цена от около 750 лв. за два тридневни SWISS TRAVEL PASS /по 225 швейцарски франака единия/ ми си струват малко множко. Тъй като гледам ще им спратна един винен тур до Колмар :lol:

Връзка към мнение

Съвсем нищо интересно ли няма с Базел? Тази година поради по-евтините билети до там, мислех да летим до Базел, да останем един ден да го разгледаме и после да поемем към Колмар и Страсбург. Зоологически градини не са ни приоритет, ние сме по храната и забележителности, ако има. Другия вариант е направо да хващаме пътя за френско. Съвети?

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
На 25.04.2018 г. в 19:04, MelisaInas каза:

SWISS TRAVEL PASS /по 225 швейцарски франака единия/ ми си струват малко множко

За пълен достъп до превозната мрежа в цялата страна + входове за 500 музеи, цената в номинал е изгодна. Дали ви е нужно вие си знаете. Но във всеки случай вариантите за абонаментни пътувания са доста, ще намерите вашия.

Връзка към мнение

Около реката може да се помотаете, нагоре на хълма е катедралата (в нея е гробницата на Еразъм Ротердамски), има симпатично площадче пред нея.

В Базел е музея на играчките (предполагам, че ще е интересно вътре), който за съжаление не можахме да посетим. Има едни много интересни фонтани, които се движат. 🙂

IMG_1620.JPG

Редактирано от aleksandrina
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Относно Swiss Travel Pass- повярвайте- скъпи са, но супер изгодни, ако обикаляте. За 8 дни беше 360CHF (сега май е по- скъп), като това е за 1 възрастен и към него семейно може до 5 деца, които са фри. Една проста сметка направих след това- за 2 паса дадохме 720 CHF, а ако бяхме се возили с редовни билети, сумата наближаваше 2400 CHF, без да слагам корабчетата, които са като градски транспорт. Отделно влизането по музеи също е безплатно (Олимпийския музей в Женева, в Цермат и т.н.) Влакчето до Горнерграт (срещу Матернхорн) излезе 1/3 от цената заради паса.

Карти за отстъпка има само за швейцарците. Те са годишни и им дават намаление на цените на влакове, но заплащат и самата карта.

Има и тагескарти, но те са малко бройки и се изкупуват дни напред.

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте! Незная дали мога да ползвам тази тема за Базел, но реших да опитам все пак. Предстои ми пътуване на 20 окт с wiz -до 23.10. Кацане 8:55 сутринта, приятелката ми идва с полет от Виена в 10.00. Целта първоначално беше да посетя един ден от турнира по тенис в Базел, което вероятно ще е понеделника на 22. Но като прочетох тук, в Базел повече от един ден няма какво да разглеждаме, та се чудех дали не може и как ще е по-удачно да се отиде до Колмар - всмисъл такъв, събота след кацане с ръчния багаж преди настаняване ли да стане, или в неделята? Да взимам ли предварително билети за Flixbus-a или на място и с влака до Колмар? То проблема с багажа си го има, освен ако някъде нямат по-ранно настаняване. Също не съм избрала място за спане все още - дали да е Базел или Saint Louis, заради цените. И ако цената на градския транспорт е фактор - а в хотелите в Базел се предоставя такава, как става предвижването от Saint Louis до Базел като цена? билета за един ден ли важи или за едно превозно средство.... ей такива съветчета някой ако може да ми даде, ще съм много благодарна. За момента имам само самолетните билети...

Връзка към мнение

Не знам дали ще съм полезна, но... Не бих сравнила Базел с Колмар по нито един показател. В полза на Колмар.  Относно транспорта - убедена съм, че ще ви помогнат, аз бях с кола. Поздрави. 

Връзка към мнение

Благодаря...аз, докато не попаднах на магеланци, не бях чувала дори за този Колмар, но по снимките много ми хареса. Пък и чудесно се съчетава с турнира, стига края на октомври да е все така живописен :)

 

Връзка към мнение

zzlatina, аз бях там в най-жестокия студ - в началото на февруари - тогавасъм родена. И беше изключително. И аз не бях чувала за Колмар преди магеланци 🙂 И ще се върна някога в по-топло време. Иначе Швейцария е много желана дестинация - но в нейната високопланинска част. Желая ви прелестно пътуване. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.