Прескочи до съдържание

Песните за май


Препоръчани мнения

Да, пристрастена съм, няма друг народ с такъв дух! Честит День Победы!

 

 

Стани страна огромна, стани на смъртен бой!

На 22 юни 1941 г. в хода на Втората световна война Третия райх напада СССР. След два дни, на 24 юни 1941 едновременно във вестниците „Известия“ и „Красная Звезда“ е публикувано стихотворението на поета Василий Лебедев-Кумач „Священная война“. Композиторът Александър Александров веднага пише музика към текста. Певците и музикантите от „Червенознаменния ансамбъл за песни и танци на СССР“ преписват текста и музиката на работните си тетрадки. Песента спешно е разучена и още на 26 юни 1941 г. част от ансамбъла я изпълнява пет пъти на Беларуската гара в Москва при изпращане на военни части на фронта.
 

Всяка сутрин Радио „Москва“ започва емисиите си с песента след ударите на Кремълските камбани. Музиката внушава още с началото си трагизъм, непреклонна и страшна решителност в невероятно трудната война. Текстът извежда свещения, народен и решителен характер на защитата на отечеството и изключва всякакъв компромис и двусмисленост. Песента придобива масова популярност сред руските войници и поддържа бойният им дух в тежките отбранителни битки.

 

На ежегодния парад на победата на СССР над Третия райх на 9 май на Червения площад в Москва под звуците на песента се изнася държавния флаг на Руската федерация и Знамето на победата.

 

 

Редактирано от Емика
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.