Прескочи до съдържание

Безплатен InterRаil за всеки 18 годишен младеж в Европа


Препоръчани мнения

Този форум не се занимава с политика, но въпреки това мисля, че заслужава да се занимаваме с предложението на председателя на франкцията на Европейската Народна Партия всеки 18 годишен младеж да получи безплатен InterRаil билет за влак с който може да обиколи цяла Европа. За InterRаil билетите тук има повече информация.

 

 

 

Weber also suggested the EU should offer every young European an InterRаil train ticket for their 18th birthday to help them to discover the continent.

 

https://euobserver.com/political/135083

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Жалко, че ги минах... уникални преживявания съм имал всичките пъти, когато съм използвал този тип билет. Подкрепям инициативата с две ръце!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Жалко, че ги минах... уникални преживявания съм имал всичките пъти, когато съм използвал този тип билет. Подкрепям инициативата с две ръце!

 

Безплатен interrail билет няма да може да вземеш, но вече има билети за над 26 годишни, за семейства с деца и дори за пенсионери над 60 години. цък

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Депутати от фракцията на зелените и социалистите също подкрепиха идеята :) Явно започва да има консенсус в Европейския парламент около предложението за безплатен InterRail за всички младежи на 18 годишна възраст.

 

Не съм фен на безплатните неща, но ако гледаме на идеята като част от безплатното средно образование, мисля че тя има много по голям смисъл от колкото много други неща, които се учат в училището. Обиколката на Европа ще разшири много повече светогледа на младежите от зубренето на учебници, а пътуването с влак ще ги примами към ползването на един от най-зелените видове транспорт.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Още една седмица и абитуриентите могат да си готвят въпросите как да се пътува с Interrail :)

Хубави възможности се откриват пред младежите :)

 

 

Всеки 18-годишен с дар от ЕС - гратис билет из Европа?
Идеята ще се гласува в Европарламента идната седмица

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2016/10/01/vseki-18-godishen-s-dar-ot-es-gratis-bilet-iz-evropa.317253
 
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Програмата пилотно ще почне още през 2017 година с бюджет от 50 милиона евро и Interrail карти за 22 дни. Абитуриентите през следващата година нека следят изкъсо информацията за да не изпуснат ограниченото количество карти.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ето малко информация на български по въпроса от последните месеци.

 

20161014PHT47311_original.jpg

 

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/20161007STO46205/interrail-%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8

 

Безплатен билет InterRail - да накараме младежите отново да са ентусиазирани от Европа

http://www.bta.bg/bg/c/OT/id/1430115

Редактирано от Георги
премахната връзка към сайт на политическа партия
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Здравейте млади магеланци,

 

Бързам да ви напомня, че днес стартира европейската кампания Discover EU и от 13 часа днес до 13 часа на 26 юни всички 18-годишни граждани на ЕС могат да кандидатстват да получат едно от 15 хиляди безплатни пътувания из Европейския съюз това лято на стойност средно 255 евро.

 

На всяка държава — членка на ЕС, са разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Това означава, че в тази сесия за България се отредени 208 билета.

 

Условия за кандидатите
    само 18-годишните граждани на ЕС (т.е. родените между 2 юли 1999г. и 1 юли 2000г., включително)
    - в онлайн формуляра се предоставят данни на личната карта или задграничния паспорт
    - пътуването започва от една от страните от ЕС
    - пътуването трябва да се състои между 9 юли и 30 септември 2018г.
    - планът за пътуването трябва да е не по-дълъг от 30 дни
    - пътуването трябва да обхване поне една и не повече от 4 държави от ЕС
    - желание да се стане Посланик на DiscoverEU.

 

Може да се кандидатства индивидуално, но и в групи не повече от 5 души. Трябва ясно да се посочи кой е ръководителят на групата, защото той/тя попълва формулярите на останалите, получава код при кандидатстването и го препраща на останалите да попълнят личните си формуляри.


За повече подробности ето тук

https://europa.eu/youth/discovereu_en

 

Много ще се радвам ако по-късно някой магеланец, а защо не и цяла група магеланци се похвалят тук, че са успели в да спечелят билет за пътуване в ЕС!

 

Успех на всички!

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Хайде народе на безплатните влакови билети! 18 годишните да не му мислят много!

 

Какво представлява DiscoverEU?

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, благодарение на която около 15 000 млади хора ще получат карта за пътуване за това лято.

Използвай тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

Освен това, тъй като 2018 г. е Европейска година на културното наследство, пътуването обещава да бъде още по-вълнуващо! Организирани са много прояви в цяла Европа, с които се чества нашето изключително разнообразно културно наследство.

Ще пътуваш главно с влак. Това означава, че ще можеш да се наслаждаваш на безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп до повече части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

 

Кой може да кандидатства?

Можеш да кандидатстваш само ако:

  • на 1 юли 2018 г. ще си на 18 години (роден между 2 юли 1999 г. и 1 юли 2000 г. включително);
  • си гражданин на една от 28-те държави от Европейския съюз;
  • въведеш номера на твоята лична карта или паспорт в електронния формуляр за кандидатстване;
  • започнеш пътуването си в една от 28-те държави от ЕС;
  • планираш да започнеш пътуването си между 9 юли и 30 септември 2018 г.;
  • планираш да пътуваш от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планираш да пътуваш до най-малко 1 и най-много 4 чуждестранни дестинации в рамките на ЕС;
  • си готов да станеш посланик на DiscoverEU.

Ако отговаряш на тези критерии, можеш да кандидатстваш чрез инструмента за онлайн регистрация.

Можеш да кандидатстваш самостоятелно или в група от максимум 5 души. Групите трябва да определят свой ръководител. Ръководителят на групата попълва формуляра за кандидатстване и отговаря на въпросите от викторината и на решаващия въпрос. При изпращането на формуляра ръководителят на групата ще получи код, след което ще трябва да го съобщи на останалите членове, за да могат и те да се регистрират. Използвайки този код останалите членове на групата могат да се регистрират онлайн, като попълнят личните си данни. Всички членове на групата трябва също да са на 18 години.

 

Често задавани въпроси

 

Кога и как да кандидатстваш?

Ще можеш да кандидатстваш онлайн от 12 юни в 12:00 ч.(Централноевропейско лятно часово време) до 26 юни 2018 г. в 12:00 ч.(Централноевропейско лятно часово време). Първо, ще трябва да предоставиш своите лични данни и повече информация за пътуването, което възнамеряваш да предприемеш. Второ, ще трябва да отговориш на 5 въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство 2018 и с инициативи на ЕС, насочени към младите хора. И накрая, ще трябва да отговориш на един решаващ въпрос, който ще позволи на Европейската комисия да класира кандидатите, в случай че получи твърде много кандидатури. След като бъдат избрани, участниците трябва да започнат своето пътуване между 9 юли и 30 септември 2018 г.

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка.

 

https://europa.eu/youth/discovereu_bg

 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 37 минути , Topfly каза:

Хайде народе на безплатните влакови билети! 18 годишните да не му мислят много!

 

 

Не може ли да измислят и нещо за Не-18 годишните ? 😀

Редактирано от П.Кръстев
  • Смея се 2
Връзка към мнение
35 minutes ago, Гост said:

На мен пък ми е любопитно колко от вас биха пуснали 18 годишните си "деца" сами из Европа 😉

 

Аз скитах сам и с приятели на морето, когото бях на 18 години, а преди това от 10 годишен пътувах сам със самолет. Това ме направи много по самостоятелен.

 

46 minutes ago, П.Кръстев said:

Не може ли да измислят и нещо за Не-18 годишните ? 😀

Направо ги дай на съд за дискриминация по възраст 😀

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
На ‎12‎.‎6‎.‎2018 в 8:46, Crazy Horse каза:

Бързам да ви напомня, че днес стартира европейската кампания Discover EU и от 13 часа днес до 13 часа на 26 юни всички 18-годишни граждани на ЕС могат да кандидатстват да получат едно от 15 хиляди безплатни пътувания из Европейския съюз това лято на стойност средно 255 евро.

Само отбелязвам, че вече имаше подобна тема и съм обединила двете теми. 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 33 минути , Topfly каза:

Аз скитах сам и с приятели на морето, когото бях на 18 години, а преди това от 10 годишен пътувах сам със самолет. Това ме направи много по самостоятелен. 😀

 

Нека не говорим за "доброто старо време", когато и аз на 7 пътувах сам с тролея през целия град, за да отида на училище.

Кажи ми за твоето отношение като родител, не за теб като дете 🙂

 

Редактирано от 45#2
Връзка към мнение
Преди 1 час, Гост каза:

На мен пък ми е любопитно колко от вас биха пуснали 18 годишните си "деца" сами из Европа 😉

 

Проблясва ми ужасената сценка на лицата на моите родители когато щях да пътувам почти сам в Европа, когато бях на цели 24 години. 😄

 

Но сякаш на запад и на север от нас са доста по-самостоятелни, ходил съм на няколко младежки обмена по Еразъм+ и съм срещал сами пътуващи дори 16-годишни.

  • Смея се 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
18 minutes ago, Гост said:

Нека не говорим за "доброто старо време", когато и аз на 7 пътувах сам с тролея през целия град, за да отида на училище.

Кажи ми за твоето отношение като родител, не за теб като дете 🙂

 

Без проблем бих пуснал децата, дори и бих ги насърчавал! През “добрите стари времена“ пътуването беше много по риско начинание, защото нямаше мобилни телефони, интернет, банкови карти, експресни преводи и т.н. Аз лично много повече бих се притеснявал ако детето ми тръгне по дискотеки в коити се ползват наркотици и т.н. от колкото да го пусна да пътува с влак до другия край на Европа.

 

Не забравяй, че десетки милиони младежи в Европа на 18 години напускат родния дом и отиват да живеят на общежитие или квартира в един абсолтно непознат за тях университетски град. Това да не е по малко опасно? Да не говорим, че на 18 години “детето“ вече е пълнолетно.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Лошото на идеята е, че трябва да представиш предварителен план на пътуването. Щерката го чакаше с нетърпение, но не я устройва вече. Мислеше докато е на доброволчеството в Гърция да го използва за да пообиколи, а и преди това из Белгия и Франция, но... късмет.

Иначе на въпроса дали бих я пуснала, ами тя от миналата година ходи по еразъм, а и във Франция беше сама - вярно на курс, но пак си е сама. По-ме е страх в София, отколкото в Европа. А и догодина като замине да учи навън, какво ще прави.... трябва да свиква

Редактирано от EliDion
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ех... сякаш беше вчера, когато бях на 18 и с едно такова билетче обиколих Германия, Холандия и Белгия. Невероятно изживяване!!! После повторих, потретих и т.н.

 

И да... ако имам син/дъщеря на 18 направо аз ще има попълня формулярите, това е невероятна възможност, която до скоро си е струвала 1000 лева.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Мирослав Василев
преди 27 минути , EliDion каза:

Лошото на идеята е, че трябва да представиш предварителен план на пътуването.

Няма нужда от предварителен план. При попълването на регистрацията те питат колко държави ще посетиш по време на пътуването (между 1-4) и коя държава ще ти бъде най-интересна от посетените. Така че, единственото нещо е че трябва предварително да си решил в кои държави ще пътуваш. Задават ти също 4-5 въпроса, за Европейския съюз като цяло. Примерно кои са столиците на културата за 2018 и т.н.

 

Нека се пробва, може и да има късмет 🙂

Редактирано от elateq
Връзка към мнение

Хммм, ще прочетем пак, но останахме с впечатление, че искат точен план. Мерси, за уточнението. А какво според теб означава ”посланик”,ще имат ли някакви допълнителни задължения и ангажименти след това?

Връзка към мнение
Мирослав Василев
преди 2 минути , EliDion каза:

Хммм, ще прочетем пак, но останахме с впечатление, че искат точен план. Мерси, за уточнението. А какво според теб означава ”посланик”,ще имат ли някакви допълнителни задължения и ангажименти след това?

Може би, просто след пътуването ще накарат хората да попълнят впечатленията си от изживяването и дали са останали доволни.

 

Синът ми вчера попълва регистрацията и не се изисква точен план.

Редактирано от elateq
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.