veseliache Публикувано: 25 юни, 2018 Сподели Публикувано: 25 юни, 2018 (редактирано) здравейте, тази година сме решили след българското Северно Черноморие да направим кратка и близка обиколка на Гърция. Планът е да минем през границата в Свиленград. Тук вече остава въпросът какво точно да посетим? Мисля си евентуално за Ксанти и някакво типично гръцко селце при границата, но за сега незная как се казва. След това евентуално взимане на ферибота до Самотраки. Тук обаче изниква въпроса - има ли транспорт на острова или е по-добре да сме със собствена кола? Ако сме със собствена кола дали си струва за 2 дни да се плащат фериботните такси? Ако оставим колата дали има къде да я паркираме? Ако отпадне варианта със Самотраки мислим да посетим Тасос, като имаме същите притеснения за колата и ферибота... Отворена съм за всякакви предложения за посещения, хотели и други. Редактирано 25 юни, 2018 от veseliache Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 26 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 ама никой ли не е ходил на Самотраки или Тасос? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 преди 5 минути , veseliache каза: ама никой ли не е ходил на Самотраки или Тасос? Била съм и на двата острова... Но преди доста време 🙂 Тасос е доста по-цивилизован, а Самотраки - много по-див. На Тасос мисля има и пясъчни плажове, за разлика от Самотраки (по смътни спомени). И двата острова са чудни за колоездене. Градски транспорт забрави на Самотраки - само с кола... Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 (редактирано) Ходили сме и на двете места. Но те са различни, зависи , какво ви трябва.На Самотраки - преди 4 години. Тогава фери имаше веднъж в седмицата, не беше хич евтино, нещо от сорта 50-60 за колата+ за нас. Красиво е, да се разгледа, но не го харесахме за почивка. Всъщност, ние отидохме заради Нике-то от Самотраки. На Тасос ходим всяка година на почивка. Фериботите от Керамоти са през час, за двамата+колата цената е около 25-30 евро, има чудни плажчета, много е спокойно, добра храна. Редактирано 26 юни, 2018 от AlexandraKo 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 преди 29 минути , veseliache каза: ама никой ли не е ходил на Самотраки или Тасос? Ходил е. Двата острова са много различни! Самотраки е по-хипарският, по-планинският, по-тучният, по-високият и по-мистично-митологичният. За мене е фаворит от двата. Ние бяхме 5 дни без кола миналата година и се оправихме с придвижванията. Между селата в северната част има някакви рейсове. Разписание - на пристанището. Може да се наемат мотопеди (скутери) и коли на място. Скутерът беше 10 евро на ден. Стига до където има асфалт. За по-нататък или по-нагоре - джип, а за южния бряг - само лодка P.S. Не очаквай хотели с басейни на Самотраки. Къмпинги, квартири, минерални бани с народен характер. Жокер за @AlexandraKo : Нике е Париж 😋😎😉 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 @veseliache, сега ме подсети да възстановя едно пътеписание и да го публикувам тук 🙂 Да, два много различни острова... Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 преди 44 минути , домосед каза: Жокер за @AlexandraKo : Нике е Париж 😋😎😉 Да, в Лувъра е, но това си е Нике от Самотраки, оставям теб, да обясниш защо.😜😜 1 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 26 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 като гледам, май ще се спрем на Тасос. А според вас какво си заслужава да се види там - целта на пътуването ни е обилокла на острова, а не плажове - и можете ли да ми препоръчате някое хубаво местенце за спане (при възможност с басейн). Връзка към коментар
fam Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 (редактирано) Не съм ходила на Самотраки, но на Тасос много пъти. За Тасос да си има човек кола си е по-удобно. За мене, лично, това важи за всички гръцки острови. Но и да нямате, може да наемете на място. Както са казали по горе - кола или скутер. Макар че на нас миналата година скутер ни отказаха на здве места, тъй като не сме карали. Както и да е. На Тасос има много приятни плажове. На мене лично фаворит ми е Голдън бийч. До този плаж са и две по-оживени села, които са слети в едно почти - Скала Потамя и Скала Панагя. Аз лично също харесвам и столицата на острова - Лименас (Тасос) и Лименария по на юг. Това са по-големите села. Останалите са малки. Друг плаж, който ми харесва е Пахис. Много хвалят Мраморния плаж. Аз лично не съм ходила, но чета и други мнения за него, че вече е доста пренаселен. Има и няколко села в планината, които също си имат чар, макар и по-малко населени. Това май е им е чарът, де. Като Теологос, например. Лошото на Тасос е, че вече много се напълни с народ - сърби, ние, румънци и пр. Преди 7-8 год., като ходихме септемвро месец, беше чудно. На плажа общо 10 човека. Последно бях там 2015 септември и беше потресаващо. Но, ако не сте ходили, отидете. На мене лично Тасос ми е по-голям фаворит от Халкидики. veseliache , видях, че си питала за място за настаняване, но с басейн не мога да препоръчам. Ние сме спали почти винаги тук: http://www.amaryllis-studios.gr/ Къщата е хубава и буквално на 2 мин. от Голдън бийч. За разглеждане също манастирът Архангел Михаил. Самият манастир не е нещо особено, гледката е един път. Редактирано 26 юни, 2018 от fam 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 (редактирано) На Тасос ние ползваме това хотелче от поне десетина години. Ама си трябва кола. Редактирано 26 юни, 2018 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
Дидко Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 (редактирано) Моите 5 стинки... За Тасос, вземете си някое студио около Голдън бийч. Супер много и прилични такива има. По-горе са дали едно! Пример с басейн не мога дам! Задължително с кола! Ако не пристигате с ваша, си вземете под наем и обикаляйте плажовете и таверните. Други хубави плажове по мое осмотрение - Мраморния и Ла Скала. Може да отскочите и до Гьола - не е точно плаж, а естествена морска лагуна в скалите. Мога да помогна и с таверните в района 😉 Редактирано 26 юни, 2018 от Дидко 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 Ако обичате шнорхелинг - мраморната кариера на Алики. Върви се по пътеката след плажа, посока носа. Има големи мраморни блокове, на които да си опънете хавлията, места за скачане. Гьола за мен е много добро място, въпреки че е известно и пренаселено. Което обаче не означава да се пропуска. Може би сутрин много рано би било по-празно. При спокойно море също добър шнорхелинг в морето до него. Мраморният плаж е със ситни малки мраморни камъчета, но те държат студено. Стига се до него по черен път. Има един плаж, май Салоникос се казваше, стига се по черен път 3-4 км., който е по-малко известен, залив с хубав пясък и скали около него. Хубав е. За заведение - "Капитана" в Скала Потамия. 2 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 26 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 благодаря за идеите. предложенията за механи са добре дошли ;)))! Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 (редактирано) Само че, на Тасос има един проблем. Има ужасно много пчели и оси. Миналата година, бяха най-много от всичките години, през които сме били там. Даже, много се колебах, дали тази година да правя резервация. Ама, сме си свикнали, там ни е почивката, дето само лежим на плажа и наистина си почиваме. Познаваме хубавите кръчми, нас си ни познават, спим все в една и съща стая в хотела с тераса към морето - все едно сме си на вилата. С пчелите никой не се занимава, защото това е основния поминък на хората там - произвеждат мед, освен зехтина и туризма лятото. Редактирано 26 юни, 2018 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 26 юни, 2018 Сподели Публикувано: 26 юни, 2018 Защо не помислите за трети вариант- остров Лимнос . Също има фери от Кавала, интересен остров, особено за кайт, многооо по-малко туристически от Тасос, а по-добре уруден и с много добри плажове от Самотраки. 2 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 27 юни, 2018 Автор Сподели Публикувано: 27 юни, 2018 пчелите може да са сериозен проблем, защото детето ми е алергично към тях и една година на 2 ден от м орската ни почивка тичахме до Пирогов. Принципно не търсим плажове, а места за разглеждане, а доколкото виждам на Тасос има доста китно селца. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 27 юни, 2018 Сподели Публикувано: 27 юни, 2018 Ако имате проблем с пчелите, идете някъде другаде. Аз не съм алергична към нищо, но миналото лято, като ме ухапа една пчела на крака, стана един огромен мораво-червен и твърд участък, дето седя цяла седмица, въпреки, мазането и пиенето на противоалергични таблетки. 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 27 юни, 2018 Сподели Публикувано: 27 юни, 2018 на Тасос сме били три пъти, веднъж край Голдън Бийч и два пъти в Лименас /столицата/ - защото установихме, че от всички плажове, които обиколихме, най- ни харесва този на Макриамос и от там ни беше най-близо - 5 минути с кола, а и вечер има какво да правиш в градчето, пълно е с хубави таверни, та последният път бяхме в студио в тази вила /понеже питаш за басейн/ - готина е 🙂 1 Връзка към коментар
Eva eva Публикувано: 7 август, 2021 Сподели Публикувано: 7 август, 2021 На 26.06.2018 г. в 14:55, AlexandraKo каза: На Тасос ние ползваме това хотелче от поне десетина години. Ама си трябва кола. @AlexandraKo, кое е хотелчето, че не ми го отваря 🙂 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 август, 2021 Сподели Публикувано: 7 август, 2021 преди 51 минути , Eva eva каза: @AlexandraKo, кое е хотелчето, че не ми го отваря 🙂 https://www.google.com/travel/hotels/esperides hotel thassos/entity/CgoI3KbAjrqz_Y4JEAE?g2lb=2502548%2C2503771%2C2503781%2C4258168%2C4306835%2C4317915%2C4371335%2C4401769%2C4419364%2C4515404%2C4545890%2C4549823%2C4561952%2C4596364%2C4599968%2C4604574%2C4270859%2C4284970&hl=bg-BG&gl=bg&ssta=1&q=esperides hotel thassos&rp=ENymwI66s_2OCRDcpsCOurP9jgk4AkAASAHAAQI&ictx=1&ved=0CAAQ5JsGahcKEwiwydbY4p7yAhUAAAAAHQAAAAAQBw&utm_campaign=sharing&utm_medium=link&utm_source=htls&ts=CAESABogCgIaABIaEhQKBwjlDxAJGAcSBwjlDxAJGAgYATICEAAqBAoAGgA 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега