Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Казвам се Ясен и обичам да пътувам. Европа и балканите за мен не са много интересни,  и няма да ги коментирам. Сега, като се замисля, Босна много ми харесва, но за това си имам една друга причина. Слабост ми е Истанбул. Там ходя често. В Египет бях два пъти, а в Сирия за съжаление само веднъж .Сега в главата ми е влезнала мухата за Йордания. Петра ми е мечта още от дете. Имам идея на есен или пролетта на 2019-та да я посетя. Планът ми е да летя с Раян Ер  до Акаба и от там за Вади Муса. Бих се радвал на някакви идеи. Интересува ме транспорт от Акаба до Вади Муса-автобус, такси или нещо друго и актуални цени. Другото е, има ли смисъл от Йордан Пасс, при положение, че искам да посетя само и единствено Петра. Ако някой има въпроси за Сирия, Египет или Турция ще се радвам да съм от полза.

Поздрави

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Здравей и добре дошъл!

Има темичка София - Акаба, както и за Йордания

Може да им хвърлиш по едно око, а може и да се засечете с магеланци от форума. 🙂

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Добре дошъл. Специално за Сирия повечето разкази за съжаление са в минало време, така че няма лошо да пуснеш тема да поразкажеш как е минало твоето пътуване и какво си видял 🙂

Връзка към мнение
преди 35 минути , aleksandrina каза:

 

За съжаление и аз бях в Сирия преди години. Мога доста да разказвам каква беше страната, но сега е друго. Иначе престоят ми там беше почти две седмици.Обиколих Дамаск,  Палмира, Тартус и ред други. Бях и на сватба там.  Ако ви е интересно мога да поразкажа, но с уговорката какво беше, а не какво е сега.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 3 часа, Ясо каза:

За съжаление и аз бях в Сирия преди години. Мога доста да разказвам каква беше страната, но сега е друго. Иначе престоят ми там беше почти две седмици.Обиколих Дамаск,  Палмира, Тартус и ред други. Бях и на сватба там.  Ако ви е интересно мога да поразкажа, но с уговорката какво беше, а не какво е сега.

Здравей и от мен. Независимо, че страната не е това, което е била, би било интересно да прочетем как си планирал и организирал пътуването си. Как си видял страната през твоите очи и до какво си успял да се докоснеш.

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Както казах там бях за сватбата на мои приятели. До последно мислех дали да ходя, че точно тогава ни бяха наплашили със "световната финансова криза". Иначе за мен тази страна остана в сърцето и главата ми. Въпреки ,че предната година бях за първи път в Египет,Сирия беше мястото където аз лично получих поредица от културни и религиозни уроци, и това е доста меко казано. Истината е, че там  беше мястото от където поех по една различна духовна пътека. Дано последното не прозвучи помпозно или надменно, но няма нищо общо със сегашните моди и мераци на някои хора. Иначе за разказване има много, защото това бяха поредица от случки. Преди няколко години захванах да напиша една книжка, но нямам време да я завърша, а може още да не и е дошло времето. Тук за съжаление няма да мога да опиша преживяното защото ситуациите са доста ярки-поне за мен,но ще се опитам да нахвърлям някои неща. Беше април 2009-та година. Подробностите за самата организация, пътуване и кацане в Дамаск ще ги съкратя, макар че и те са доста интересни. Местата които си заслужава да се видят там са омаядската джамия,където е главата на Йоан кръстител, гроба на Салах Ал Дин(Саладин), както и прословутият Сук с множеството му дюкянчета и уникален сладолед. Старият град също не беше за пренебрегване. Малко хора знаят, че там беше и най- големият ресторант в света. Също така на хълма до Дамаск, Кайн е убил Авел. Тогава там имаше множество заведения от които се откриваше уникална гледка към града. В близост до Дамаск в посока Ливан пък са градчетата Маалюля и Сидная. Те са арамейски и ранно християнски. И на двете места има забележителни манастири. В Маалуля е на Света Текла, която е първата великомъченица в нашата религия. Манастира в Сидная пък съхранява първата канонизирана икона в света. Град Тартус е известен с крепостта на кръстоносният орден на рицарите йоанити или така наречени хоспиталиери. Палмира е древен и с огромно влияние град за времето си. Има доста написано по въпроса,както и огромен снимков материал. Накрая искам да ви спомена,че Шамс,духовният спътник и водач на Руми също е бил от тези земи. Имам още много за разказване,но да не отегчавам съфорумниците.  Дано в близко бъдеще тази лудост, идиотска касапница и мракобесие да имат край и да мога отново да се върна по тези земи.

Редактирано от Ясо
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Щастливеца

       Добре дошъл,

 

Попаднал си на правилното място. Сигурен съм, че ще получиш много полезна информация и ще се заредиш с много нови идеи .

 

 

Връзка към мнение
преди 29 минути , Ясо каза:

Все пак ако някой се интересува бих могъл да понапиша, стига да не отегчавам аудиторията.

тук е последното място, където някой ще се отегчи от описания на пътувания и преживявания, особено на слабо познати страни, така че когато имаш желание - сподели с нас 🙂

Връзка към мнение
преди 18 минути , Ясо каза:

Никой не каза има ли транспорт, от освен такси от Акаба до Петра 🙂

Тази тема е само за запознаване 🙂

 

Можеш да си зададеш въпроса в тази тема или направо да отвориш нова, ако смяташ, че ще имаш и други: 

 

 

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.