Прескочи до съдържание

Престой на самостоятелно пътуващо дете в хотел


Препоръчани мнения

Много пъти сме обсъждали темата каква декларация трябва ако дете без единия или двамата родители минава през граница и пътува със самолет, но днес @funny пусна нов казус:

 

Quote

volcano16.jpgАз го казвам от опит, защото съм правила резервация за мен и дъщеря ми ( беше на 17) в хотел , една двойна стая. Пътуваме от различни държави към мястото и пристигаме по различно време. Тя прреди мен, пробва да се настани , но.... отговора е че докато няма настанен възрастен не могат да настанят непълнолетен. ( Англия, Лондон). Е в случая тя ме изчака. 

В случаят ставаше дума за проблем при извънредно кацане на авиокомпания, но при по самостоятелни деца на 16-17 години би могло да става дума и за съзнателно самостоятелно отсядене в хотел.

 

Някой има ли идея каква е регулацията по този випрос и как може лице под 18 години самостоятелно да преспи в хотел?

 

Това за което се сещам аз е, че ако може дете над 12 години самостоятелно да пътува със самолет и да минава граница с декларация от родителите си, би трябвало да може със същатата декларация да го допуснат да преспи и в хотел.

 

Вероятно в различни държави регулацията е различна, защото скоро имаше случай 12 годишно дете от Австралия да избяга на остров Бали и там да си резервира и живее в 4-звезден хотел

 

Сам в Бали: 12-годишен келеш сви картата на майка си и отлетя в Азия

Хлапето си резервирало нощувки в 4-звезден хотел

http://kanal3.bg/news/74897-Sam-v-Bali%3A-12-godishen-kelesh-svi-kartata-na-mayka-si-i-otletya-v-Aziya

 

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

В Румъния е задължително използването на земна стюардеса за лица под 18 години. Когато приятели румънци си пращат децата на езикови курсове в УК, хлапетата мрънкат, че нямат нужда от бавачка, но правилата са си правила 😉

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
4 minutes ago, akair said:

В Румъния е задължително използването на земна стюардеса за лица под 18 години. Когато приятели румънци си пращат децата на езикови курсове в УК, хлапетата мрънкат, че нямат нужда от бавачка, но правилата са си правила 😉

 

Авиокомпании, които не предлагат такава услуга като Уиз ер как качват самостоятелно пътуващи деца на борда?

Връзка към мнение

Предполагам (не съм сигурна), че би следвало изискването за настаняване в хотел да е пълнолетие, като то може да варира според възрастовата граница за това в съответната страна.


Моята логика  да е така е:
1. С навършване на пълнолетие човек придобива обща способност, т.е. право чрез своите действия да придобива права и да поема задължения.
2. С навършване на пълнолетие човек носи пълната наказателна отговорност.

 

Да ме поправият юристите ако бъркам.

Редактирано от funny
Връзка към мнение

При настаняването в една стая със сигурност няма изискване да е само с възрастен, защото ученическите групи ги настаняват и без да има възрастен в дадената стая. Вероятно изискването има връзка с това да избегнат даването на стаи на избягали от вкъщи деца. От такава гледна точка една декларация от родителите разрешаваща самостоятелно пътуване и отсядане в хотел теоритично би могла да свърши работа.

Връзка към мнение

Не знам дали изискванията за самостоятелно настаняване след навършване на пълнолетие е регулирано от националните законодателства, но според мен основната причина не са избягалите деца /въпреки че вероятно има такива/, а по-скоро задължението за отговорност за нанесени в стаята щети, която много по-лесно се търси от пълнолетни лица.

Връзка към мнение

Със сигурност правилата и строгостта на спазването варират в различните държави. Австралиеца в Бали пишеше, че е казал, че родителите му ще дойдат по-късно и явно е минало. В UK са доста сериозни в тия неща и се съмнявам да мине.

Ако ми трябваше нещо такова за моите деца щях да пиша на хотела да питам и за да са наясно, че е с мое съгласие и да действам според каквото ми кажат.

Иначе моя опит с това е откогато бях на почти 16 и с едни приятели ходихме на хижа на Витоша. Хижарят доста ни се разсърди, че нямаме възрастен с нас, но ни остави да преспим, за да не ни изгони през нощта зимата в планината... 

За сами деца предполагам, че авиокомпанията им осигурява стая и плаща, т.е. има някой, който гарантира, че всичко е законно и има кой да плати. В съвсем частния случай, когато авиокомпанията не осигурява нищо, а детето е на възраст да пътува само, а не може да вземе стая в хотел нямам представа какво става. Аз лично много бих се замислил, преди да си пратя децата така, с нискотарифна компания.

Връзка към мнение
7 minutes ago, Alexander said:

А каква е разликата дали с ниско или високотарифна компания го изпращаш?

При традиционните авиокомпании може да искаш услуга детето да е придружено от служител на авиокомпанията. В такъв случай ако самолета кацне на друга място, също имат задължение да придружат детето. Като малък аз редовно пътувах така. Вече бях разказвал случая, че веднъж като тинейджър поради мъгла  в София вместо на летище София, кацнахме на летище Варна. Аз бях единственото самостятелно пътуващо дете и спах с две от стюардесите от самолета в хотел на авиокомпания Балкан на летището. Вероятно аз съм единственият магеланец който е спал с две стюардеси на веднъж 😃

  • Харесвам 2
  • Браво 3
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Ами примерно едните позволяват детето да бъде придружено от служител срещу заплащане, другите не. Съответно бих предположил, че при проблем едните ще имат служител, който да осигури настаняването (дори и след голямо чакане на опашка), а другите може да оставят пътниците да се оправят сами.

 

От друга страна, като си помисля, надали на едно дете на 12 ще му стане нещо или ще се впечатли, ако трябва да преспи една нощ на летището, вместо в хотел...

Разбира се, ако считаме транзитната зона на европейско летище за достатъчно сигурно място, така че бихме пуснали детето да пътува само през него без преспиване...

Ако става дума за Каракас например нещата седят съвсем различно.

Връзка към мнение
8 minutes ago, neuromancer said:

От друга страна, като си помисля, надали на едно дете на 12 ще му стане нещо или ще се впечатли, ако трябва да преспи една нощ на летището, вместо в хотел...

Преспиване на летището не винаги е лесно нещо. Има летища които не обичат спящите и винаги ги будят. Доста лоши спомени имам от летището в Атина. Имах полет сутринта в 5 часа и реших да не спя в хотел, а на летището и служителите ме събуждаха през 15-20 минути, когато заспивах 😞 Спал съм на още 7-8 летища, но там не съм имал подобен проблем. Има един мхого готин сайт по темата https://www.sleepinginairports.net/ 

В мюсюлманските държави удобни места за спане са стаичките за молитва на летищата 🙂

Връзка към мнение
преди 4 минути , neuromancer каза:

Не само в мюсюлманските, тук съм виждал в Сао Пауло и Рио... 

На Летище София Т2 също съм виждала табела към такава стая

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
6 hours ago, Topfly said:

Авиокомпании, които не предлагат такава услуга като Уиз ер как качват самостоятелно пътуващи деца на борда?

Май отговорът се съдържа във въпроса ти 🙂

По-интересното е как някой не ги осъдил за дискриминация...

Връзка към мнение

Идеята, че всяка хипотетично възможна ситуация в реалния живот може (и трябва) да бъде регулирана, регламентирана и описана в някакъв закон или друг нормативен акт, освен че е практически неосъществима, в по-общ, филисофски смисъл, даже е и опасна, иначе може да се засилим по наклонената плоскост към някоя антиутопия (виж Дж. Оруел) .

Все пак, съществува нещо, което се нарича common sense и което предполага, че в някаква необичайна (извънредна, форсмажорна) ситуация е добре да се действа и да се взимат решения според както диктува здравият разум, включително понякога в разрез със законоустановените норми. 
Ако караш в колата си човек в критично състояние към спешното отделение, наближаваш кръстовище и установиш, че няма други автомобили или пешеходци, но светофарът свети червено, може ли да минеш? Законът казва "не", но здравият разум - "да".
И въобще ако тръгнем да търсим регламент за абсолютно всяка ситуация, вкл. за такива с относително малка вероятност, може да започнем да се питаме  "а какъв е регламентът,  ако дете пътува с роднина-придружител, но този придружител получи инфаркт по време на полета". 
Та по въпроса с настаняване в хотел на дете при извънредна ситуация (принудително кацане) - кое би било по-неприемливо от гледна точка на здравия разум - да се изхвърли детето на улицата в непознат град посред нощ, или да се настани в стая, даже и в разрез с някакви формални правила? Струва ми се, че случаят, споменат от neuromancer,  дава достатъчно ясен отговор:

преди 8 часа, neuromancer каза:

... бях на почти 16 и с едни приятели ходихме на хижа на Витоша. Хижарят доста ни се разсърди, че нямаме възрастен с нас, но ни остави да преспим, за да не ни изгони през нощта зимата в планината... 

Колкото до въпроса с евентуални притеснения на хотела относно заплащането - в общия случай предполагам детето ще се е свързало с родителите си по телефона и съответно те биха могли да уредят заплащането онлайн или като продиктуват на рецепциониста по телефон данни от кредитна карта, плюс че в днешно време децата се оправят много добре (ако не и по-добре от родителите си) с различните средстава и начини за комуникация, интеренет и пр.  Да не говорим, че един хотел няма да фалира от една неплатена нощувка и че даже от чисто пиар гледна точка биха могли да си направят и някаква реклама как са настанили безплатно дете в нужда, още повече, че медиите обичат такива истории.

А от гледна точка на родителите - в крайна сметка, ако имат притеснения какво и как би могло да се случи при такива извънреднии обстоятелства - просто няма да пускат децата си да пътуват сами, без придружител. 
И ако приложим  и тук любимите на Topfly 😀 анализи на риска и преценка на вероятностите - кое е по-вероятно и най-вече по-притеснително да се случи - нещо като обсъжданото в тази тема или, например (не дай боже), кола да бутне детето на улицата, докато отива на училище? Но все пак - не водите децата си за ръка на училище, до навършване на пълнолетие, нали? 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, akair каза:

 

По-интересното е как някой не ги осъдил за дискриминация...

Кое, по-точно, ти изглежда като дискриминация? 🤔

Връзка към мнение

Фичо, хем е така, хем не е.

Аз мисля също като теб, ама ние, тук сме хора с друго мислене.

Ако трябва да помогна на някого, хич няма да се замисля, дали не нарушавам правило или закон.

Обаче, извън Бг не така.

Имам приятелка, дето е омъжена за немец и живее в едно село до Дрезден.

Има три деца, като двете по- големи са на 12 и 9 години. Всеки ден, децата се качват на междуселския рейс и отиват на училище през 4 села.

Една сутрин, баткото си е забравил картата за автобуса. Шофоьорът го сваля, без обяснения. Няма карта - не може. Децата се връщат, съответно - закъсняват за училище. При положение, че всеки ден пътуват, познават ги и пр. Кога това ще се случи в нашенския рейс? Веднага пет баби ще овикат шофьора и няма да му позволят да остави детето. Или пък, някой ще му купи билет.

Тия същите две момченца, оня ден пристигнаха сами от Мюнхен до София със самолет. С една собственоръчно написана декларация от родителите, че са съгласни да пътуват сами, на един хвърчащ лист. Няма заверка от нотариус, няма нищо. И като ги питам децата, как се оправиха на летището - мама и тати ги направлявали по телефона. Тази декларация им я поискали да я видят в Мюнхен, а в София, на паспортния контрол само ги питали дали сами пътуват.

И вчера, като чета за случката със самолета, изпаднах в ужас - тия сами деца, какво щяха да правят, в една такава ситуация?

Връзка към мнение
31 minutes ago, Фил said:

Кое, по-точно, ти изглежда като дискриминация? 🤔

дискриминацията е по възраст - наложени са ограничения за група от граждани, характеризирани по възрастов признак ("ейджизъм"). Ограничението е най-малкото, че задължително трябва с тях да пътува някой, който е на 16 години. Предвид историческото развитие на авиацията, повечето компании са внедрили процедури, които постигат баланс - не дискриминират определена група, но и не застрашават живота и здравето на същата група, като това има своята цена.

 

Темата за автобуса и децата е по-философска. В Германия (а и не само там) ясно и отчеливо ги учат, че съществува концепцията на последиците - ако направиш нещо, това 100% ще има последици. Ако си забравиш картата за автобуса, ще закъснееш за училище и ще трябва да обясняваш на учителите. Ако направиш нещо и то не е синхрон с правилата, това задължително води последици след себе си. Кое е по-комън сенс - бабите да овикат шофьора и той да наруши правилата, което малко или повече оставя у децата усещането, че правилата могат да бъдат... изкривявани / заобикаляни / нарушавани/... или децата да се приберат вкъщи и родителите им да поемат случая? (и тук най-тривиалния отговор е "в коя държава?" 🙂 )

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
2 hours ago, Фил said:

Идеята, че всяка хипотетично възможна ситуация в реалния живот може (и трябва) да бъде регулирана, регламентирана и описана в някакъв закон или друг нормативен акт, освен че е практически неосъществима, в по-общ, филисофски смисъл, даже е и опасна, иначе може да се засилим по наклонената плоскост към някоя антиутопия (виж Дж. Оруел) .

Все пак, съществува нещо, което се нарича common sense и което предполага, че в някаква необичайна (извънредна, форсмажорна) ситуация е добре да се действа и да се взимат решения според както диктува здравият разум, включително понякога в разрез със законоустановените норми. 
Ако караш в колата си човек в критично състояние към спешното отделение, наближаваш кръстовище и установиш, че няма други автомобили или пешеходци, но светофарът свети червено, може ли да минеш? Законът казва "не", но здравият разум - "да".

 

Темата я пуснах не поради някаква хипотетична ситуация, а за да обсъдим много по реалните случаи. Моите синове на 6 години имат  20-30 полета и не мисля че ще е проблем като станат 14-15 годишни да летят самостоятелно. В случая обаче не става дума само за летене, а и за съвсем съзнатено самостоятелно отсядене в хотел. Ако детето ти е достатъчно зряло защо да не го пуснеш на 17 години да отиде с приятели на море, в Рим, Лондон и т.н.? При тази ситуация ще може ли без проблем да се чекира в хотела или ще има проблем? За общия случай със сигурност има някакви регулации, както има регулация че детето може да минава граница и да пътува със самолет  самостоятелно с декларация от родителите си. Може да не се занимаваш с тези регламенти, но лично съм виждал родители, които са връщани от летище София поради липса на декларация от другия родител.

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение
1 hour ago, akair said:

дискриминацията е по възраст - наложени са ограничения за група от граждани, характеризирани по възрастов признак ("ейджизъм"). Ограничението е най-малкото, че задължително трябва с тях да пътува някой, който е на 16 години. Предвид историческото развитие на авиацията, повечето компании са внедрили процедури, които постигат баланс - не дискриминират определена група, но и не застрашават живота и здравето на същата група, като това има своята цена.

 

Непълнолетните по закон са си дискриминирани по възраст, защото нямат равни права с възрастните. За Румъния явно става дума за различно третиране на малолетните, но понеже това става със закон, авиокомпанията не те дискриминира ако спазва закона. Проблематичното в случая за мен е, че авиокомпаниите явно не могат да имат общи условия валидни за всички пазари, а и пътнците не трябва да подхождат с нагласата, че щом по линията София-Лондон може да пътува самостоятелно 16 годишно дете, значи и по линията Лондон -Букурещ ще може...

Връзка към мнение

Винаги може да има много варианти и никога няма да сме готови за всички. 

Аз пуснах дъщеря ми напълно сама на 12, само Бритиш позволяваше на тази възраст да лети сама.

Сега за хотела може ще има проблеми, но никой не знае какви ще са, само се предполага и гадае.

А какво ще стане, ако отменят полета или закъснее с 6-12 или повече  часа, за мен това е по-лош вариант дори. 

Връзка към мнение
преди 2 часа, akair каза:

 

Темата за автобуса и децата е по-философска. В Германия (а и не само там) ясно и отчеливо ги учат, че съществува концепцията на последиците - ако направиш нещо, това 100% ще има последици. Ако си забравиш картата за автобуса, ще закъснееш за училище и ще трябва да обясняваш на учителите. Ако направиш нещо и то не е синхрон с правилата, това задължително води последици след себе си. Кое е по-комън сенс - бабите да овикат шофьора и той да наруши правилата, което малко или повече оставя у децата усещането, че правилата могат да бъдат... изкривявани / заобикаляни / нарушавани/... или децата да се приберат вкъщи и родителите им да поемат случая? (и тук най-тривиалния отговор е "в коя държава?" 🙂 )

 

Съгласен!  И аз така го виждам конкретния пример. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Интересно е, че при Уиз ер в общия случай 16 годишните са възрастни и могат да водят със себе си група от 10 деца 😲 14-16 годишните обаче се водят за възрастни без да могат да придружават деца под 14 години.

 

image.png.607da2c00aaf7134487af60010c27bef.png

 

Доста интересен казус е да можеш да водиш група от 10 деца със самолет до Великобритания, но да не можеш да чекираш групата в хотел...

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

Ситуациите са много и зависят от много фактори, не на последно място от държавата в която каца самолета  или е хотела.

Точно както може дете да пътува само без придружител навършило 12 , както е при БГ еър, така и се оказа ( в Англия),  че без да го чака възрастен не го пускат да влезе в Англия гранична полиция.  

Ако си спомняте наскоро попитах за моя позната която трябваше да изпрати 13 годишно до Лондон (с декларация и от двамата родители) и попитах дали ще има проблем на граничен контрол.  Та детето кацна в Лондон ( говори добре английски) и на граничен контрол естествено я питат при кого отива, чака ли я някой . Детето казва да, и дава телефонния номер на вуйчо си, който е пред летището. Да ама в този момент телефона на въпросия вуйчо е без обхват и детето са го настанили в стая при гранична полиция до свързването с посрещача. Отнело е 40 минути ( докато посрещача разбере че има проблем с телефона ) да се свържат с него а детето през това време стои при гранична полиция.

 

Та ситуации много. Единия разрешава, другия не, третия може би....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако трябва да пращам моето 16-годишно „дете“ да пътува само със самолет и има и минимален шанс поради форсмажорни обстоятелства то да нощува в една стая с две стюардеси... със сигурност няма да ме остави на мира, докато не го пусна.

От дете до дете все пак има разлика, защото едно е да е на 16 години, друго е на 12 например, а трето - на 8.

След кратко ровене из мрежата установих, че май няма хотел, който да позволява на лица под 18 години да наемат стая, а на много места - под 21.

Разбира се, при случаи от типа на аварийно кацане на междинно летище и непълнолетно лице, което пътува само, нещата стоят по малко по-различен начин. Според мен във всеки случай би трябвало някой възрастен да се погрижи за непълнолетното лице, без значение дали това му влиза в задълженията или не. Особено ако възрастният живее с нагласата, че някой друг, някъде другаде при подобна ситуация би трябвало да се погрижи за неговото собствено дете.

Темата е доста мътна, според мен. Но две неща са важни в случая - contact person и common sense (вече споменат).

 

 

@funny, полицията е направила най-доброто за това дете. Я си представи, че го бяха пуснали да мине, а то после се опиташе да набере вуйчо си...

Редактирано от Goal & Boss
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.