Прескочи до съдържание

Персеиди 2018


Георги

Препоръчани мнения

Вик за помощ към магеланците по в час с астрономията. Бях до преди малко на покрива на нашата кооперация да зяпам метеори и видях един за пет минути, но за сметка на това беше впечатляващ! Подозирам, че само най-ярките екземпляри пробиват софийското светлинно замърсяване и ми се ще утре да се занесем цялото семейство някъде на тъмно за да видим повече. 

 

За целта се търси някое тъмно място в околностите на София. Прерових един български форум и попаднах на тази тема: https://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=6650 Но препоръчаните места там са на поне час и нещо път, а ние не можем да тръгнем преди 10:20 вечерта. Някакви по-близки идеи да имате? Един приятел препоръча Бонсови поляни, гледам че и на Копитото се случват по-непретенциозни наблюдения, но ме притеснява че персеидите идват от север, т.е. от тези места общо взето трябва да гледаме над цяла София, което едва ли е перфектно. 

 

Някой да знае тъмни места някъде около Своге? Може да си направим и среднощна магеланска сбирка за да елиминираме и малко страха от това да спреш по средата на нищото посред нощ 🙂

Много добър сайт между другото, макар и резолюцията му да не е перфектна: http://darksitefinder.com/maps/world.html

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
На 12.08.2018 г. в 1:15, Георги каза:

🙂

Много добър сайт между другото, макар и резолюцията му да не е перфектна: http://darksitefinder.com/maps/world.html

И още два подобни 
Цък
Цък
 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 12.08.2018 г. в 1:15, Георги каза:

и ми се ще утре да се занесем цялото семейство някъде на тъмно за да видим повече. 

Нищо не каза - къде се занесохте, плака ли много свети Лаврентий ?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, много бърз ъпдейт от мен, защото организацията ни беше провал 🙂 Да не влизам в подробности, но в крайна сметка останахме пак на покрива, където пък сякаш беше доста по-светло от първия ден и не видяхме нищо. А и детето почна да дава зор.

 

Местата си ги набелязвам, защото силно вероятно да търся пак по същата тема догодина 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...

За всички романтични джентълмени, които биха искали да свалят звезди на своите съпруги/гаджета/приятелки/любовници :grin: - едно напомняне че не този, а по-следващия уикенд е пикът на Персеидите, в добавка че тази година се пада само 2-3 дни преди новолуние, значи и луната няма да пречи. 
Така че пригответе хладилната чанта с бутилка изстудено бяло винце (или там каквото) и намерете подходящо за съзерцание на небосвода място! :smile3:

Персеиди (PER)

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2023 г. ще бъде на 13 август от около 10h до 15h, т.е. през деня за България (при λ от 140.0° до 140.1°). Въпреки това наблюдения могат да се проведат в нощите на 12 срещу 13 август (събота срещу неделя) и на 13 срещу 14 август (неделя срещу понеделник). В нощта срещу 13 август Луната ще изгрее в 03h 04m за София с 10% осветен диск – като тънък сърп, 3.4 дни преди новолуние. Затова тя няма да затруднява визуалните наблюдения.

Поради това, че Персеиди е активен поток – с около 90-100 метеора за час при своя максимум и се случва в удобно за наблюдение време – в още топлите летни нощи, традиционно той привлича вниманието на много хора от Северното полукълбо на Земята. Радиантът на потока се намира видимо близо до звездата η от съзвездието Персей, което веднага след свечеряване е видимо на хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи то се издига все по-високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеиди се подобряват. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06h 31m, а ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05h 20m.

Потокът Персеиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл). Тя е дългопериодична и преминава през перихелия на орбитата си веднъж на 133 години. За последен път 109P премина през перихелия си на 11 декември 1992 г. От около 17 юли до 24 август всяка година Земята прекосява тези метеорни роеве, поради което в безлунните нощи от същия период наблюдаваме повишена метеорна активност. За последната допринася и фактът, че Персеиди се застъпва по време с описаните по-горе два потока Южни δ-Аквариди и α-Каприкорниди (както и с още няколко по-слаби), които добавят своя принос.

инфото е от тук

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

За съжаление от южното полукълбо не се виждат, иначе датата е идеална да се отиде някъде на планина без много осветление.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Поръчах и аз един телескоп, ако бързо се науча да работя с него, ще пусна и снимки от пикът на Персеидите 😊

 

  • Браво 3
Връзка към мнение

метеори няма как да снимаш (или видиш) с телескоп, много му е тесен обхвата, а не знаеш предварително откъде ще мине

 

метеори се снимат с широк обектив на статив, с дълга експозиция, примерно 10-20 мин, колкото може, за да хванеш нещо, ако мине случайно.

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Другия уикенд ще съм вече в Исландия. Някой знае ли как се виждат Персеидите там? Там по принцип ще има вече нощ, поне в южните райони, макар и много по-кратка. В Исландия е доста по-ясно небето през лятото и ако се виждат от там  може да стане прекрасно наблюдение.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

на почти 60 градуса ширина е радианта, трябва да се виждат много добре, стига да има нощ

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Какво да кажа при нас - при залез започваш към 23 ч. и продължаващ до 00.30 сумрак, при годишния прайд, последван от бири за разредител на ирландското - не видяхме нищо ! Но не съжалявам - отново потвърдих любовта си към Рейкявик. Това е най-подценяваната столица за мен. Докато градове като Прага са незаслужено хвалени. Най-вече от хора, които ги виждат за първи път.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.