Прескочи до съдържание

5-7 дни в Южна Италия семейно


Наслуки

Препоръчани мнения

Здравейте,

Това ми е първото организиране на пътуване и доста се вълнувам и колебая...

Идеята е да изненадам съпруга си с пътуване до Неапол и околностите в края на октомври - ориентировъчни дати са 20-27 октомври. Ще сме с дете на 2,5г

Разбира се, бюджетът ми е доста важен - гледам по-евтини варианти.

Засега нищо не съм резервирала, но съм се спряла на два варианта за пътуване - директно с Wizzair двупосочно, излиза ми около 370 лв за тримата. Тук виждам проблем, че полетът от София е късен и като пристигнем трябва да отседнем някъде близо до аерогарата, защото няма да има кога да стигнем по-далече.

Другия вариант е на отиване да вземем полет на Райън еър до Рим, който пристига рано сутринта и ще имаме още един цял ден на разположение. Така ще имаме 1-2 нощувки в Рим и после ще пътуваме до Неапол с влак. Така от полети се спестяват около 70 лв, но пък не знам колко струва влака...

Настаняването предвиждам да е през airbnb, също ще ми е за пръв път, нямам код за отстъпка, ама това не ми е най-важното. Важно ми е да избера хубави места за спане, с удобен транспорт, или на централно място, подходящо за пешеходни турове. Понеже сме къмпингари и бунгала също бихме ползвали за настаняване, предполагам октомври все ще има отворени къмпинги. 

Нямам още конкретни планове какво искам да разгледаме, желанието ми е да се потопим в атмосферата на Италия, да опитаме автентична италианска кухня, природни красоти и ботанически градини биха ни били най-интересни. Разбира се Везувий и руините на Помпей са ми в предпочитанията, може би и разходки по плажа. Общо взето не е много амбициозна програмата, не искам да препускаме от място на място, защото ще измъчим детето. 

Приемам всякакви съвети, понеже не знам откъде да започна питанията - от трансферите ли, от настаняването ли, от забележителностите...

 

Връзка към мнение

Като начало, ето сайт от който може да провериш каква е цената на билетите за влака Рим - Неапол. Има и бързи влакове , които се движат около час , на по-висока цена, има и по-бавни - 3 часа - на по-ниска https://www.goeuro.com/.

Относно късното пристигане в Неапол - ако го изберете този вариант, летището е близо до града, на около 6-7 км и с такси ни излезе 15 евро придвижването.

Аз лично не съм търсила вариант с градски транспорт, защото бяхме 3-ма човека с доста багаж и такси ни устройваше перфектно.

Редактирано от funny
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Доколкото виждам полетът от София каца в 21,05, а последният автобус от летището към града е в 23:30 ч http://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view&id=2578&Itemid=

Няма смисъл да пътувате през Рим.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

За влаковете открих, че една от ЖП компаниите - Итало, предлага много често намаления с по 40-50%. Промо кодовете се публикуват на сайта им в туитър https://twitter.com/italotreno?lang=bg като важат няколко дни и са за периоди, започващи 3-4 седмици напред.

 

Ние също ще пътуваме така за 6 дни/ 5 нощувки, като ще спим в Соренто през airbnb. Летим на 17.09, а аз още не съм направил подробни планове кое, кога, откъде и как...

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 7 часа, bad kid каза:

 

Няма смисъл да пътувате през Рим.

Е как да няма смисъл, ако искат да разгледат Рим. Ако не са ходили, аз съм за този вариант. С freccia rossa  в момента билетите излизат около 50 евро за тримата, а се стига за час. Italotreno също е много добър вариант.

Редактирано от Lady Vengeance
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 24 минути , Lady Vengeance каза:

Е как да няма смисъл, ако искат да разгледат Рим. Ако не са ходили, аз съм за този вариант. С freccia rossa  в момента билетите излизат около 50 евро за тримата, а се стига за час. Italotreno също е много добър вариант.

 Ако идеята е да се види и Рим, естествено, че има..но останах с впечатление, че Рим се избира заради късния полет от София до Неапол, който не е толкова късен всъщност.

Редактирано от bad kid
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Чудя се кое ми е по-важно... Естествено, че искам и Рим да видим, но дали си заслужава да разкъсваме времето с две дестинации, които и самостоятелно могат да запълнят времето с преживявания? Май ще се съсредоточим в Неаполитанското крайбрежие, щом има вечерен транспорт от летището. Ако се спрем на 7 нощувки с късно пристигане 1-вия ден, ще имаме все пак пълни 7 дни за разглеждане, което би трябвало да е напълно достатъчно като за начало 😉 

Връзка към мнение

Неапол и околността са прекрасни. Според мен, обаче не са за първо ходене в Италия. Амалфийското крайбрежие - да, но самия Неапол е за “напреднали”, странен град е и може да даде грешна представа за Италия. 

При наличие на 7 дни, аз бих пътувала до Рим за 3-4 дни и за 3-4 до Амалфиана с база Соренто. 

  • Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Такаа, ще споделя скромен опит. Точно преди една година мен ме изненадаха с екскурзия до Неапол ❤️, а след по-малко от три седмици пак заминаваме 😊 Седем дни са подходящи за разглеждане на Рим, но не и на Рим и Неапол, затова съветвам да се ограничите само с втория град. Проблем с късното пристигане относно транспорт няма да имате, алибус и метро са си на линия. Въпросът с квартирата, която ще изберете е малко по-сложен. Възможно е в някои хотели/хостели да Ви поискат допълнително заплащане, заради късното настаняване. Учудващо е, но се случва. През airbnb ще трябва да търсите апартаменти, които да са с отворено настаняване - напр. след 17, 19 и пр. ч. и да си комуникирате предварително с хоста дали ще му е удобно късно настаняване. На мен за сегашното пътуване една госпожа ми отказа. Не било удобно да настанява пет души в 23ч. Ние затова и прескочихме Неапол и продължаваме надолу, тъкмо и ден да не губим. Но си е тяхно право, де, не можем да им се сърдим 😙 Изберете квартира близо до метро. Пешеходните турове са хубаво нещо, но не винаги и за всичко са приложими. С малко дете сте - ще се измори, ще се размрънка, по-удобно ще Ви е ако можете да се приберете бързо и да си почине. А и Вие също. Кодът за отстъпка не е кой знае какво, ако Ви е важен, ще Ви изпратя покана, но отстъпката не е кой знае какъв фактор... Не знам какъв Ви е опитът с Италия, но Неапол е различен от всяко друго място в нея. Правилата за движение не важат 😈 Ние по български сме свикнали някой да ни варди децата, нас.. - там това няма да го намерите. Детето, документите, парите, не на четири, на шестнайсет ще трябва да гледате! Спестете си златните обици и колиета за всеки случай. Сега, няма да се плашите, Неапол е добър избор, но ще трябва да внимавате повечко. Разходка по плажа - малко сложно. Не мога да кажа, че съм го обиколила от край до край, но пясъчен плаж трудно ще намерите. Все пак скално си е там. Предвидете си екскурзии до околните: Соренто, Позитано, Амалфи, Равело. Влакчета и автобуси има докъдето си искате. Ако Ви се мърда и по-надолу - в Агрополи има чудесен плаж. Ние семейно 👨‍👩‍👦‍👦 сме влюбени в Кастелабате и тази година ще сме там. Южна Италия е очарователна!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Добреее, вече имаме билети! Пътуваме на 20 октомври вечерта и се връщаме на 27, също вечерен полет - последния за сезона, ако не и изобщо на Уиз еър от Неапол до София!

Благодаря на всички за съветите! Ще ги имам предвид, особено за комуникацията с хостовете в Airbnb! Относно вниманието - надявам се да съм достатъчно внимателна с детето, имам опит с по-големите ми деца, така че ще го пазя, а злато по принцип не нося, харесвам по-неангажиращите бижута от полимерна смола и евентуално сребро! 

Та сега се чудя как да разпределя нощувките - Първата със сигурност ще бъде в Неапол, с удобен транспорт от летището.

Обаче после....?

Измислих горе-долу два варианта: Първия вариант е да поостанем 2-3 дни, да се ориентираме в обстановката и да разгледаме остров Иския, самия Неапол и евентуално замъка Казерта? Като ландшафтен архитект умирам да разглеждам италиански градини! 

После си мисля да се преместим някъде около Помпей и Везувий, хем да са ни наблизо, хем в този район намирам доста ниски цени в AirBnB. За Амалфийското крайбрежие в този вариант най-много два дни с една нощувка - последната. Струва ми се трудно за придвижване с дете и без кола, а със сигурност не искам да се занимаваме с шофиране и най-вече с паркиране там! 

Вторият вариант е само една нощувка в Неапол и след това да се придвижим към Амалфийското крайбрежие за 3-4 нощувки, евентуално  Къмпинг Нептун? Понеже е на брега и харесвам бунгала, повече от апартаменти. Оттам еднодневни екскурзии по вода и/или пеша. Накрая се връщаме за 2-3 нощувки към околностите на Неапол за посещение на града, Помпей и Везувий. 

Дали правилно се ориентирам, или греша фундаментално някъде? И кой вариант би бил по-удачен според вас?

Имам и въпрос относно фериботите - тук, във форума, се споменават цени  под 20 евро за който и да е популярен маршрут (Неапол-Капри, Соренто-Капри, Неапол-Иския, Соренто-Амалфи), а по сайтовете за резервации се оказват значително по-високи. Някаква специфика ли има с тези фериботи, или просто са се повишили цените?

 

 

 

Връзка към мнение
преди 19 минути , Наслуки каза:

Имам и въпрос относно фериботите - тук, във форума, се споменават цени  под 20 евро за който и да е популярен маршрут (Неапол-Капри, Соренто-Капри, Неапол-Иския, Соренто-Амалфи), а по сайтовете за резервации се оказват значително по-високи. Някаква специфика ли има с тези фериботи, или просто са се повишили цените?

За нашето пътуване купувах фериботни билети от тук :

https://www.naplesbayferry.com/en/t/napoli/ischia

 

Както може да видиш има различни цени и те зависят от бързината на придвижване. Бързите - по-скъпи, бавните - по-евтини. (Разликата между бързи и бавни в случая на Неапол до Капри и Иския е 30 минути).

 

ПП. През сайта има такса резервация 10 евро на цялата покупка. Може да закупите билетите и от самото пристанище без таксата

Редактирано от funny
Връзка към мнение

Именно и аз там гледам, ама при търсенето се появява цена 11,30 евро за един в едната посока, а при букването вече става 75 евро за двамата в двете посоки, без да мога да разбера колко е единичния билет... Излиза 24,60 билети+5 такса за посока (за бавния ферибот) + 16 евро такса резервация. Някак не става съвсем ясно... Ама явно, че е това, друго няма! Ще се купуват на място, като гледам, поне едната такса да спестя, едва ли ще има опашка в края на октомври!

Връзка към мнение

Ние бяхме в края на август , нямахме закупени билети ( Неапол-Иския) и отидохме барабар с куфарите направо на пристанището. Тъй като има ферита на всеки 30 минути горе долу . Не успяхме да вземем билети за следващия час на тръгване , че бяха свършили но пихме по едно кафе там и тръгнахме с по-следващия. Така че , мисля няма да имате никакъв проблем да си всемете директно от там.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Един въпрос за настаняване:

Смятам след 3 нощувки в Неапол, (резервирала съм апартамент в близост до Пиаца Плебишито), да се установим за 2 нощи в Салерно, изглежда ми по-лесно като за с дете. Но дали да нощуваме в самия град, близо до пристанището, или във Виетри сул Маре? Дали е на пешеходно разстояние и дали ще можем да хващаме сутрешните фериботи за Амалфи и Позитано, ако спим там? Изглежда ми по-романатично от големия град, но дали е удобно от логистична гледна точка?

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ами аз си поиграх малко с програмата, така че да става за подарък за 40-ият рожден ден на съпруга ми, така че ето какво се получи:

Napoli-Program-А5.jpg

Napoli-Program-А52.jpg

Napoli-Program-А53.jpg

Napoli-Program-А54.jpg

Napoli-Program-А55.jpg

Napoli-Program-А56.jpg

Napoli-Program-А57.jpg

Napoli-Program-А58.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 8
Връзка към мнение

Страхотно старание, въобще не се притеснявам че можеш да изпуснеш някой важен детайл от подготовката 🙂

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Да вметна относно Казерта -  наистина е доста голям дворецът там, но достъп има само в част от него. Да, хубав е за разглеждане отвътре, но ако вече сте видели Версай, примерно, да знаете, че Казерта е "по-слаба ракия".

Паркът е огромен и в първия момент е впечатляващ, но... за мен е сякаш малко постен. Всъщност впечатлението ви ще зависи от това къде и какви други паркове сте разглеждали преди. Най-интересна е каскадата водопади, симпатична е и алеята фонтани, а колкото до Английската градина, мое лично мнение е, че не й се стараят много в поддръжката.

Ще ми е интересно да споделите впечатленията си, след като се върнете. Впрочем програмата ви е доста натоварена, дори и да сте без дете. От опит мога да кажа, че за обикаляне с дете на 2,5 г. ще се наложи да сте по-лежерни. Подгответе се психически, че вероятно ще отсвирите някои неща от намисленото. Освен това имайте готовността да размествате програмата, ако се случат и дни с по-кофти време.
Най-добро време ще ви трябва за Везувий и Монте Фаито. Дворецът в Казерта спасява при дъжд, паркът му също става, стига да не е порой. Ходенето из Наполи става и при дъжд, а разходката на Капри и Амалфитана е най-приятна и най-добри снимки стават при "шарено" време.

Аз ви пожелавам да имате хубаво време и да си изкарате много добре!

Редактирано от iaia_mama
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря и на двамата!

Осъзнавам, че съм наблъскала доста неща в програмата, но тя ми е по-скоро за ориентация какво искам да направим и видим, пък докъдето стигнем! 

За Казерта - няма как да не ни впечатли, не сме излизали от България от почти 10 години, не сме посещавали нищо! А то и добре, че не е отворен целия дворец, че не си представям как се обикалят 1200 стаи! За градините - това ми е професията, та просто нямам търпение да видя голям класически парк.

Наистина се надявам на хубаво време, но пък ако е дъждовно - ще импровизираме на място!

Много вълнуващо се оказва да планираш такова пътуване, едва успявам да мисля за нещо друго...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Цитат

...За градините - това ми е професията, та просто нямам търпение да видя голям класически парк...

Значи за догодина отсега си планирай посещение през октомври на Шефилд парк в Англия  🙂
Разбира се има и други красиви паркове в Англия, но този точно по това време на годината е просто разкошен!

 

 Тук   има малко снимки и туй-онуй  🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ето че най-после осъществихме така подробно планираното пътуване. Даже мина доста време, но ето пътеписа от там - толкова много впечатления не се описват бързо...

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.