Прескочи до съдържание

дневник Малта през ноември с бебе на годинка и кусур


mangysta

Препоръчани мнения

 Здравейте,

 

Ще съм благодарна за съвети:

1. Къде да се спи във Валета до 100 евро / нощувка (мама, тате, бебе) ?

2. Как е придвижването с автобуси и по туристическите обекти с количка тип чадър?

 

  • Период 13-17.11.18 г.
  • Най - вероятно е да ползвам трансфер от летището до хотела.
  • 14.11 - Мдина, Рабат.
  • 15.11 - хем ми се ще до Марсшалок, хем до селото на Попай ?
  • 16.11 - трип от Слима до Гозо и Комино
Връзка към мнение

Транспортът е редовен, чист и понякога препълнен. Автобусите имат места за бебета, стари хора и инвалиди.

Не знам какво означава " количка тип чадър", но старият град Валета има едни стръмни улици с дълги стълби, които мисля ще ви бъдат неприятни с всякакъв тип количка. Носенето "на конче " ще е далеч по - удачно на моменти. Разбира се, имате и опция да ги избегнете, разхождайки се в полукръг покрай морето ( без реално да сте до него ). Нищо непостижимо.

Мдина и Рабат са чудесни места за разходки с бебе и количка. Забележителностите им заслужават цял един ден.

Селото на Попай е отдалечено от столицата. Най - близкият до него курорт е Буджиба. Построено е  по висок склон към морето и никакви колички не са подходящи. Струва ми се, че атракциите там  са неподходящи за толкова малко дете, но вие си преценявате.

Марсшалок е добър избор за разходки и разглеждане с малко детенце.

Триповете до Гозо са с големи фериботи, които са съвсем подходящи за хора на всяка възраст. Аз съм пътувала с такъв. Имат и открити, и закрити пространства за сядане, барче с напитки и неща за хапване.От пристанището вземате автобус и после като във всеки равнинно разположен град. Където и да отидете по острова няма да имате проблеми за детето.

Комино имаше трима жители, когато аз ходих там преди години, и не открих нищо, което да си заслужава спирката. 

Проблем в Малта са силните ветрове. Имайте подходящо облекло.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Бих ги нарекъл съседните квартали. Защото се преливат от един в друг. 

Не виждам причина да искате да спите във Валета. Слима е по-подходящо

Редактирано от cybersimo
Връзка към мнение

Средата на август бяхме и Малта много ни хареса.Автобусите са горе долу редовни имайте в предвид чв на спирката трябва да сте 5 -10 мин по рано ,защото може да мине автобуса и по рано.Автобусите не спират на всяка спирка ако няма желаещ да слезе или човек на спирката.Когато сте на спирка трябва да вдигнете ръка за да ви спре автобуса(говоря за спирки който не са толкова централни).Мога да кажа че по голяма част от шофьорите  бяха чужденци и нелюбезни ,когато ги питахмв за някоя спирка отговаряха че незнаят коя е .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Слима е съвсем близо до Валета. Има редовни автобуси, не знам защо ще хващате фери...само да спомена, че в тези автобуси е студено, ама наистина студено. Имайте го предвид, особено като сте с детенце. Климатиците работят сериозно и си трябва връхна дрешка, да не кажа яке. 

Връзка към мнение

С автобус ли се стига по-бързо или с фери? 

В близост до фери спирката в Слима е мястото, откъдето ще ни тръгне круиза за Гозо и Комино. В 9:30 трябва да сме там.

Ще бъдем в хотел Осборн (който виждам на картата) е доста близо до фери терминала.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Вече завърнали се от Малта, ще коментирам собствени впечатления.

 

Преди заминаването си представях колко дължини трябва да направя на пътеката в самолета заради моето диване, обаче пред гейта изненада - детска къщичка. Диването игра там един час и със сокче от круша заспа. Спа през целия полет.

 

Имах притеснения и относно местата, защото с таткото бяхме на  различни, но както на отиване, така и на връщане се подредихме много добре. Явно ноември не е месец с пълни полети от/до Малта.

 

За пръв път ползвах индивидуалния трансфер, който предлагат хотелите - няма спор удобство си е. Цените, на които ни возиха бяха отиване 22 евро, връщане 20 евро. Освен упоменатите във форума сайтове за трансфери, в ebookers.com също излязоха оферти с разлика от ок 6 лв за индивидуален трансфер на посока.

 

Успеваемостта на програмата ни беше с 80% изпълнена, но надявам се другите 20% са обогатили диването :smile: .

 

При кратко пътуване като нашето, спането във Валета/ Флориана го оценявам като плюс. 

 

Първи ден - Настанихме се в хотел Осборн и - тотално разочарование: толкова мръсна и космата баня никога не съм виждала. Косми по чаршафите - също. Оплаках се на рецепцията и дойде някакъв мениджър с камериерка. Показах им забележките и излязохме да видим къде е ферито до Слима. След вечеря и разходка в нощна, опикана Валета, се прибрахме в хотела - имаше още косми... На рецепцията беше вече друг човек, който лично ми смени чаршафите...шоу на цена от 150 GBP за двете нощувки със закуските. Не препоръчвам хотела! 

 

При търсенето на хотел във Валета, ми направи впечатление, че на цена до 100 евро/нощувка са малко офертите с оценка над 8/10 или 4/5. За мен това е водещ критерии. Резервен вариант ми беше Jean de Valette Boutique Living , който беше с оценка 9 в букинг. Но просто предпочитам хотели.

 

За мое щастие ebookers ми продадоха само две нощувки в Osborne и скептично се хвърлих за другите в Excelsior, където имахме две прекрасни нощувки със закуски в Делукс  стая за 207 GBP.

 

 

IMG_3092.JPG

IMG_3095.JPG

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към мнение

Ден две - тортата за закуска ми оправи настроението и за 7 мин. бяхме на фериботния терминал за Слима, а самото возене отне 10 минути. Така подранили за круиза, се наградихме със силно, италианско еспресо.

 

Благодаря за пътеписа на my_ru , откъдето разбрах и за фирмата Luzzu cruises, която също препоръчвам. Това беше най - добрият начин за нас, само за ден да видим Виктория и бившият Лазурен прозорец на Гозо, и Синята лагуна на Камино. Много изморителен ден. В столицата на Гозо си миткахме с количката, но на Лазурния прозорец и лагуната си се погушкахме. 

 

Ама честно, чувствам се прецакана да ходя на някаква забележителност, дето вече я няма :acute:. Не че не е красиво, и не че ни пих прекрасно айс кафе :laugh: . 

 

Отново следзалезна (17 ч.) разходка на Валета. Спуснати кепенци и неприятни аромати. Находха беше FOOD MARKET .

 

 

IMG_3166.JPG

IMG_3230.JPG

IMG_3289.JPG

IMG_3302.JPG

IMG_3303.JPG

IMG_3311.JPG

IMG_3321.JPG

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение

Ден три - спретнахме багажа и се отправихме към хотел Excelsior. Официален чек - ин 15 ч., но в 11:30 стаята ни беше готова.

 

Знаех, че до Мдина ходят автобуси 51, 52 и 53, та просто се отправихме към автогарата във Валета. Купихме две билетчета по 1.50 евро от шофьора.

Да, в автобусите има място за количка, но ако някой е седнал, трябва да му се напомни да стане. В случая тази роля изиграха няколко местни. Това беше първото возене на Анна в автобус, но тя го проспа 🙂  и по - добре, защото продължи ок. 50 мин. 

 

След кратка разходка в приятната Мдина, ни пристъргаха стомасите и се разтърсихме за препоръчаната тук Fontanella. И да - чийзкейка с бял шоколад беше вкусен, но и тортата с шоколад и мента си  я биваше. Традиционната Фтира с риба тон не ми допадна.

 

След това продължихме разходката, съобразявайки се вече с будното диване, нещящо да стои в количка.  Само локализирахме римските мозайки и пещерата на Св. Павел в Рабат, защото те вече бяха затворени.

 

Връщайки се отново във Валета, отидохме да търсим йогурт за Анна. Общата храна, която поръчвахме, не и допадна. Магазините за хранителни стоки са кът, а бебешки храни - не видяхме.

 

Най - евтината храна, която видях във Валета, бяха тези пици. А най - прекрасните звуци се носеха от църквата "Св. Франциск от Асизи" на ул. "Република", заради фестивала за орган .

 

 

IMG_3390.JPG

IMG_3417.JPG

IMG_3420.JPG

IMG_3423.JPG

IMG_3427.JPG

IMG_3450.JPG

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

Ден четири - дъждовен . Хубавко поизми, докато закусим. Когато излязохме само ръмеше. След един дъждовен ден в Париж, винаги пътуваме с непромокаеми якета, а в коша на количката - задължително дъждобран.

 

Най - накрая да видим Валета по светло. Симпатична е, и въпреки че някои улици са стръмни, бебешката количка не е проблем. В катедралата "Св. Йоан Кръстител", Анна даде на баща си 15 минути, за да я обиколи, но той не се оплаква :smile: .

 

Отправихме се към автобус 81 - дестинация Марсашлок. Шофьорът отвори врати десетина минути по - рано и в автобуса бе топличко. Една - две детски книжчици, задържаха вниманието на диването, за да пътува що - годе прилично.

 

 Вече на пристанището, Анна нахълта в информационния център в Марсашлок и започна да рови по шкафовете. В отговор, човекът там и подари много симпатична детска книжка (да свързва цифри, дето образуват някоя забележителност...), а аз си взех шест брошури с подробни карти за walk турове (разбира се, ще си остана само с разглеждането им): Tas-Silg (Marsaskala-Marsaxlokk); Watch Towers (Marfa); Maqluba (Siggiewi - Qrendi); Hal-Millieri (Qrendi-Mqabba-Zurrieq); Dingli, Fawwara, Wied iz-Zurrieq, Girgenti Walk (Buskett-Siggiewi). За киселана имаше и симпатична детска площадка в близост, но ние решихме първо да хапнем.

 

Благодарение на това, че "Трите сестри" към момента не работеха, имахме много приятен разговор с българин - готвач в съседно заведение. Хапнахме една риба меч, за която ни обясни, че имат собствени ферми. Приятно изглеждащо филе, но поне на нас, не ни беше вкусно. Но пък имаха торти 😀

 

 

 

 

IMG_3566.JPG

IMG_3582.JPG

IMG_3617.JPG

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение

Ден пет - Става ясно, че третият човек от компанията има съвсем различни туристически желания!

 

Помотахме се доста в хотела, при скъсана раница (возена в багажното на самолета), трябваше да вместим два багажа в един... И понеже евтини сувенири никъде не видях, се заврях в първия сувенирен магазин във Валета, срещу сградата на парламента. Излизам - детето тамън започнало да пищи в количката. Пускам я аз и решавам, че ще се водим за ръчичка до Upper Barrakka Gardens, за да ги видим и тях по светло, но тя си имаше цел - директно отиде при каките и батковците от Асоциацията на студентите - медици в Малта. Дадохме и 20 минути и с рев я разделихме, но в 13 ч имахме уговорен трансфер.

 

За съжаление на летището в Малта, нямаше поставена детска къщичка и ни се наложи обстойно да обиколим. Така се хванах за кутия кафе Premium Roast  Coffee на c a f f e  c o r d i n a. След глътка от него вкъщи, обърнах внимание на съдържанието: прясно изпечено кафе, печена цикория, карамфил и анасон 😀. Един противоречив вкус - хем ми харесва, хем не. Точно с такова усещане се прибрах и от Малта - хем ми хареса, хем не 🌍.

IMG_3636.JPG

IMG_3640.JPG

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.