Прескочи до съдържание

5 дни в Нидерландия, въпроси за транспорт


Юлиан Такев

Препоръчани мнения

Здравейте,предстоят ми 3 дни в Айндховен ( само за преспиване ) и 2 дни в Амстердам. Мисля да пътувам до Ротердам,Антверпен и Брюксел.Моля за препоръка какъв транспорт да ползвам ( влак или рейс ) и ще имам ли време да съчетая тези пътувания с други. В момента се предлага карта за ползване на влак в Бенелюкс за 3 дни в разстояние на 1 месец с цена 109 евра. Това добър вариант ли е ? Благодаря предварително за помоща,която очаквам и Поздрави !

Връзка към мнение

Я напиши по-подробно как го мислиш транспорта. Спиш всеки ден в Айндховен и пътуваш един ден двупосочно до Ротердам, двупосочно до Антверпен, двупосочно до Брюксел?

 

Дай и връзка към офертата за транспортната карта за да видим дали има уловки. 

 

Ще пиша повече като разберем повече подробности как го мислиш пътуването 🙂

Връзка към мнение

https://rail.cc/bg/interrail-pass-benelux 

Благодаря за отговора.Тази оферта идва от

INTERRAIL ONE COUNTRY ПАС БЕНЕЛЮКС

Пътувам с RYANAIR за Айндховен. Запазил съм хотел точно до Ж.П.централна гара и стоянка на FLIXBUS. Ще нощувам 3 нощи в

Айндховен, 1 нощ в Амстердам и пак 1 нощувка в Айндховен. Мисля да пътувам първите 3 дни с отправна точка Айндховен. На 100м от хотела са и влакове и рейсове,както писах.Видях цени на FLIXBUS до 20 евра в двете посоки за разстояния до 120км. Пътувал съм из Европа,но винаги или организирано,или със собствен транспорт.Сега реших да опитам този начин на пътуване.Вчера за първи път се включих в този сайт и моля да ме извините,ако съм малко объркан и не знам точно какво искам.За Ротердам - бърз преглед и разходка с SPLASHBUS, За Брюксел и/или Антврпен - общ поглед,За Амстердам - разходка по каналите,посещение на Държавен музей,морски музей,музей на восъчните фигури и можеби Ван Гог. Патил съм във Франция със стачка на вътрешен автобусен транспорт ( щяхме със съпругата да изпуснем корабче до Сен Тропе ) и в Италия със стачка на Ж.П транспорт,прибирах се от Комо до Милано с такси.Това е за сега.Поздрави

 

Връзка към мнение

Ясно. Сайтът, който си посочил е доста крив, ей този би трябвало да е официалния: https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/one-country-pass/benelux Офертата не е лоша с оглед на многото пътуване с влак, което планираш, но за това по-долу...

 

На първо време имай предвид, че пътят в двете посоки всеки ден ще изяде доста от времето за обикаляне - до Антверпен е час и половина (3 часа в двете посоки), до Брюксел е 2.5ч (5 часа в двете посоки). До Ротердам също е около 1ч и 20 мин на посока. По начина, по който си го описал, не е невъзможно, но просто ще отметнеш посетени градове и държави, а повечето време ще отиде във влака. Въобще, като цяло смятам че има какво да оптимизираш транспортно, даже ако не е голяма беля, може би да откажеш нощувките и да започнем от чист лист.  Виж съседната тема на @Граф Вронски - плановете ви много си приличат, той само има по-малко време и няма да ходи до Белгия. 

 

Иначе нещата не са сложни транспортно хич - за влаковете гледай ns.nl, за автобусите сайта на flixbus, така че да видиш на кое разписанието повече ще ти допадне с плановете, но аз бих ти препоръчал да действаш с влаковете - широки и удобни, извън час пик доста празни. 5 часа в автобус на ден ще е множко. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за бързия отговор! Вярно е,че малко е натоварена програмата,но ако не Брюксел,ще отида поне до Антверпен.С удоволствие ще разгледам програмата на колегата.Истината е, че прехвърлих  60 те, нагледал съм се на замъци,музеи,руини от Римско време и т.н.,ще бъда доволен да гледам през прозореца на влака и за 2-3 часа да добия само бегла представа за натюрела в даден град,държава. Поздрави за сега и Успех!

Връзка към мнение
3 hours ago, Юлиан Такев said:

Видях цени на FLIXBUS до 20 евра в двете посоки за разстояния до 120км.

Здравей. Погледни и темата за Flixbus - как да си купиш кодове за отстъпка или да използваш предоставените в самата тема от добри магеланци. Също и през коя версия е по- изгодно да си купиш билет. Може да спестиш € за някоя и друга бира с тези кодове, ако ще използвате Flixbus.

Редактирано от aleksandrina
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Мога да допринеса малко, че нали пролетта точно в тези две държави пътувах. От Амстердам до Айндховен са, по памет, нещо като 5 часа път с автобус. Ние взехме Flix за 13 евро. Ако искаш в един ден да се метнеш до столицата, да разгледаш и пак да се върнеш, то несъмнено ще успееш да се разходиш за не повече от 5-6 часа, имайки предвид връщането пак към Айндховен с автобуса. С влак е по-бързо, не съм сигурен за цените, обаче. Междувпрочем, автобусите от Амстердам тръгват от една от гарите - Sloterdijk. От идеалния център с метро до тази гара е минимум 40 минути, ако имаш четирилистна детелина в джоба и всяко едно влакче на метрото дойде непосредствено след като си слязъл от предишното (има вариант с 2 или 3 прекачвания).

Можеш и да прецениш да нощуваш в Амстердам, което аз лично не те съветвам да правиш, защото цените са толкова високи, че са направо нелогични и абсурдни. Тук смея да отбележа, че съм спал по средата на нищото в доста луксозни хостели (бе направо като хотели) в Исландия, която, моля ви се, е с около 2 до 3 пъти по-висок стандарт, за по-малко пари отколкото искаха да ми вземат в Амстердам за една нощувка в нищо и никакви хостели.

 

В Белгия влаковите билети от и до градовете в северната част са от 6 до 10-12тина евро и се стига за по 30-40 минути. От Брюж до Гент беше 6 евро билетът. От Антверпен до околните градове по 7-8.  Празни, удобни и добре охладени са мотрисите. Например, ако искаш да пътуваш Брюксел - Антверпен имаш варианти за по 13 евро с влак. Аз лично смятам, че ЖП транспортът там е много удобен и добре уреден. Има табелки за чужденците, хора, които да помогнат, ако имаш въпроси. Във влака глас съобщава следващата гара и дестинацията.

Имаше един удобен сайт, който ползвах за пътуванията с влак. Като се прибера довечера ще го намеря и ще ти пратя линк.

П.П.  Ето го сайта, явно и от работа съм го ползвал ->    https://www.goeuro.com/

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за информацията. Действително цените на хотелите в Амстердам са абсурдни,аз ще спя една нош в лодка за около 180лв. Учудва ме обаче дългото време за пътуване с рейс между Айндховен и Амстердам - 2,5ч. в една посока за някакви си 120км.

Връзка към мнение
преди 19 минути , Юлиан Такев каза:

Благодаря за информацията. Действително цените на хотелите в Амстердам са абсурдни,аз ще спя една нош в лодка за около 180лв. Учудва ме обаче дългото време за пътуване с рейс между Айндховен и Амстердам - 2,5ч. в една посока за някакви си 120км.

Най-вероятно автобуса има маршрут тип през Бургас за Пловдив, ако е така. Ако за три дни наистина смяташ да си по 3-4 часа на ден в превозно средство, мисля че въпросния interrail билет е най-добрата опция. А и нали търсиш да усетиш все пак местния дух, местните не ползват flixbus, ползват влаковете 🙂

 

Горе-долу мисля, че напипах пулса на пътуването, което искаш да направиш, ще гледам да поразпиша по-подробно днес или утре. 

Редактирано от Георги
Връзка към мнение

Ееее, Супер, отново благодарности, ако можеш да ми помогнеш,че не разбрах за часовете на влаковете в промоция, а именно нали с този билет ще мога да пътувам без резервация и по всяко време ? Мисля да се "изнизвам" преди 7-8ч.сутринта, но да се прибирам по светло.

И още нещо, дали този билет важи и за вътрешно-градски железници ( ако има такива ) или само от град до град,от гара до гара ?

Връзка към мнение
преди 5 минути , Юлиан Такев каза:

Ееее, Супер, отново благодарности, ако можеш да ми помогнеш,че не разбрах за часовете на влаковете в промоция, а именно нали с този билет ще мога да пътувам без резервация и по всяко време ? Мисля да се "изнизвам" преди 7-8ч.сутринта, но да се прибирам по светло.

И още нещо, дали този билет важи и за вътрешно-градски железници ( ако има такива ) или само от град до град,от гара до гара ?

Ще прегледам пак условията на билета после, случва се промотата да имат ограничение в определен часови диапазон, но не знам дали за interrail е така. На хартия можеш да ползваш влак на корем в дните, в които е валиден паса, но ще видя за уловки. 

 

За прибирането по светло обаче може да не стане, прецени до колко ти е важно. Но ако искаш да си в хотела в Айндховен по светло означава да напуснеш дестинацията в ранния следобед и цяла вечер да се чудиш какво да правиш в Айндховен. Не си посочил дати на пътуването, но продължителността на деня започва много рязко да намалява с напредване на есента, доста са на север там. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да допълня за Белгия - билетите за влаковете не предполагат резервация на място/час на тръгване. Билетите важат за конкретния ден и за конкретната дестинация (ако са купени така), без значение какъв тип влак (IR или IC) и в колко часа тръгва. Значение има само класата на вагона, но ако случайно не сте на правилното място, кондукторите обикновено са много любезни, отзивчиви и особено във фламандската част на страната говорят без проблем английски език (много често по-добър от този, на повечето туристи 😉 ).

В Белгия има т.нар. weekend-билети, при които цената на двупосочните пътувания с влак пада с 50% (ако не се лъжа, че мина доста време от последното ми посещение там).

И Антверпен, и Брюксел са градове, които за един пешеходен ден могат да доставят удоволствие, стига времето да е подходящо. Казвам го, защото Антверпен е изключително ветровит град, но това едва ли ще има голямо значение, при условие че говорим и за Холандия 😉 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 минути , Юлиан Такев каза:

Ееее, Супер, отново благодарности, ако можеш да ми помогнеш,че не разбрах за часовете на влаковете в промоция, а именно нали с този билет ще мога да пътувам без резервация и по всяко време ? Мисля да се "изнизвам" преди 7-8ч.сутринта, но да се прибирам по светло.

"Reservations aren't included in your Interrail Pass, but we're here to help you find and book your seats."
Не е нужно да резервираш предварително, освен ако няма да ползваш бързите влакове. Аз си купувах билетите по гарите и само на едно место ми се наложи да чакам повече от 10 минути. А даже съм пътувал във време с повече туристи.


 Ето и удобен линк за резервации (ако все пак много, много искаш да си правиш такива) и прочее с твоя пас:

 

https://www.interrail.eu/en/reservations

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не съм ползвал interrail пасовете, но прегледах условията и ми изглеждат екстра. Т.е. по начина, по който си описал пътуването според мен купуваш този пас и само с него пътуваш, никакви flixbus-ове, нищо. Само избягвай бързите влакове Thalys и всичко ще е наред. От прочетеното в темата си вадя до извода, че държиш все пак да видиш известните забележителности на градовете, а не да си тотално извън шаблона. За това и това, което пиша горе-долу следва утвърдени маршрути и места. 

 

1 ден за Брюксел. Тук се изкушавам да ги сместиш и Брюксел и Антверпен в един ден, но от мен да мине няма да го правя 🙂 Просто отделяйки им по един отделен ден с връщане до Айндховен е доста неефективно. Нещо като да тръгнеш от София да видиш Стара и Нова Загора за по ден всеки и вечерта да се връщаш в София. Но влаковете са много приятни, така че щом ти се вози - екстра. Ако решиш да ги слееш в един ден, което ще предполага голямо претупване, кажи и ще го наместим свободния ден някъде.

 

В Брюксел да разгледаш зоната около Grand Paleis, освен самия площад, там са и много магазинчета за шоколад, да изпиеш поне една белгийска бира и да видиш пикаещото момченце. Последното само за да можеш да си кажеш "ъ, тва ли е?" 🙂. Ако ти е любопитно може да видиш и сградите на европейските институции, намират се около метростанция Schuman. Там е и парка с арката: https://www.google.com/search?q=arcades+du+cinquantenaire&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwikhrzDw8fdAhVRpIsKHdVLBkgQ_AUIDigB&biw=1920&bih=943

 

2. ден за Антверпен. Тук не мога да помогна много, бил съм за половин ден само веднъж, но става за разхождане. Градът е известен с търговията с диаманти, но не знам дали има хубав музей или нещо подобно, където човек да добие представа. Да не забравиш някоя белгийска бира и тук 🙂

 

3. 1 ден за Ротердам+Хага, виж съседната тема, която препоръчах, планът е супер подобен на твоя, само дето ти се връщаш вечерта малко по-далеч в Айндховен. 

 

Последните два дни за Амстердам. Една нощувка, но ги пиша два дни, защото е добра идея от сутринта до другата вечер да си там. По музеите не съм спец, но си мисля че можеш да пропуснеш Мадам Тюсо и Ван Гог и да ги замениш с Rijskmuseum. Задължително направи разходка с лодка по каналите - взимат се от гарата и като за първи посетител на града, е интересно. Попрегледай другите теми тук, не веднъж сме коментирали пешеходните разходки из Амстердам. 

 

Самия Айндховен е малко скучен град, ако си фен на футбола може да видиш стадиона на ПСВ, точно до гарата е. Музеят на Филипс също е там. Аз винаги проповядвам да се види някой от малките холандски градчета, спрямо Хага, Ротердам и Амстердам, Айндховен се пада сравнително по-малък, пак е нещо 🙂 За по-автентичен холандски град, в белгийските дни може да се разходиш малко из Бреда, мисля че всички влакове прекачват там. 

 

Ако почне да ти тежи пътя като видиш как е на място, пиши тук и ще нагласим някаква алтернатива. Хубавото на този пас е, че не те връзва с някакви конкретни планове и можеш да променяш в движение. Почти обаче ще трябва да се откажеш от прибирането по светло, с толкова път, въпреки ранното ставане ще са си дълги дни. Ти все пак ще видиш как е на място и ще прецениш. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Брюксел и Антверпен за един ден, при условие че ще се пътува от и до Нидерландия ми се струва малко сложно упражнение. Въпреки че гарите и на двата града на практика са в самия център и на пешеходно разстояние от основните забележителности. Все пак не съм убедена дали ще си струва препускането. Дори пиенето на бира на Grand Place няма да е лежерно и за удоволствие, а "на крак" 😉 

 

Връзка към мнение

Ха ха ха, бира няма да пия през деня, въпрос на навици, ще пия водка вечерта в хотела и може би холанска бира на лодката в Амстердам. Имам гаден режим, сутрин пия кафе с цигара,без хранания през деня,само вечеря. Като се замисля и Ви "слушам",сигурно ще пропусна Антверпен. За сметка на това към Ротердам ще прибавя Хага, без музеи,само плажа и сигурно Madurodam. За Амстердам, като казвах Държавния музей,имах в предвид Rijskmuseum - да видя " Нощна стража" все пак,а действително Тюсо и Ван Гог са в краен случай при постоянни валежи. За сега ме тормозят пасовете на interrail , защото не разбрах само с DHL ли мога да получа билета в рамките ха 6 работни дни,или това се отнася само за подаръка им, или може да получа билета и по електронен път. Имам още седмица до пътуването, така че ще се радвам пак да поговорим и да "ударите по едно рамо".Поздрави от мен

Връзка към мнение

Е, жалко, на белгийските бири, особено за любители, може да се отдели доста време.

Но... всеки си има приоритети 😉 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, Юлиан Такев каза:

и може би холанска бира на лодката в Амстердам

В Нидерландия продават и белгийска бира, не се мъчи с холандска 🙂

 

преди 3 часа, Юлиан Такев каза:

За Амстердам, като казвах Държавния музей,имах в предвид Rijskmuseum - да видя " Нощна стража" все пак,а действително Тюсо и Ван Гог са в краен случай при постоянни валежи.

Рейксмюзеум е много добър и може и цял ден да се прекара в него. Не пропускай музея на Ван Гог, много е хубав. Това са двата музея в Амстердам за които си струва човек да отиде в Амстердам, дори нищо друго да не види, освен разходката по каналите.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
На 20.09.2018 г. в 7:39, Юлиан Такев каза:

За сега ме тормозят пасовете на interrail , защото не разбрах само с DHL ли мога да получа билета в рамките ха 6 работни дни,или това се отнася само за подаръка им, или може да получа билета и по електронен път. Имам още седмица до пътуването, така че ще се радвам пак да поговорим и да "ударите по едно рамо"

Тук изглежда ще имаш проблем. Дава, че най-ранната дата за доставка до България е 01.10 и дори не ти дава да резервираш дати преди 02.10. До Холандия е 4 дни доставката, т.е. може да е там до 27.09. Евентуално да говориш с хотела в Айндховен дали може да го пратят там и да ти го дадат като пристигнеш. 

Връзка към мнение

Дааа и аз имах подозрения,вчера ми даваше,че може да пристигне с DHL на 28.09 , а аз същия ден мисля да пътувам. Нооо, всяко зло за добро,ще комбинирам на място влак и flixbus,както дойде.

Връзка към мнение
преди 10 минути , Юлиан Такев каза:

Дааа и аз имах подозрения,вчера ми даваше,че може да пристигне с DHL на 28.09 , а аз същия ден мисля да пътувам. Нооо, всяко зло за добро,ще комбинирам на място влак и flixbus,както дойде.

Никога не съм купувал по този начин, но изглежда, че можеш да си купиш офлайн такъв пас и на Централна ж.п. гара в София, както и в много други градове в България.

http://www.bdz.bg/bg/oferti/inter-rail.html 

Редактирано от koliob
Връзка към мнение
преди 21 минути , koliob каза:

изглежда, че можеш да си купиш офлайн такъв пас и на Централна ж.п. гара в София, както и в много други градове в България.

http://www.bdz.bg/bg/oferti/inter-rail.html 

БДЖ пак чупят тъпомера:

image.png.bdb408585fd929761a4d7c578a2f534b.png 

Преводачът се е чудел как да преведе Senior. 🤣

  • Смея се 5
Връзка към мнение
преди 45 минути , vorbis каза:

БДЖ пак чупят тъпомера:

image.png.bdb408585fd929761a4d7c578a2f534b.png 

Преводачът се е чудел как да преведе Senior. 🤣

Това да им е единственият кусур 😉 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 45 минути , vorbis каза:

БДЖ пак чупят тъпомера:

image.png.bdb408585fd929761a4d7c578a2f534b.png 

Преводачът се е чудел как да преведе Senior. 🤣

Абе, това е специфично за испанските пенсионери. БДЖ са предвидили пик на туризма в бъдещето. Ех, нищо не разбирате, значи....

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.