Прескочи до съдържание

Папуа Нова Гвинея - кратък (фото)отчет


Препоръчани мнения

Страхотен разказ, трябва да се отдели направо в нова тема с допълнения. И още да разкажеш! 

 

 Тези хора наистина са пълни диваци - в какъвто и да е смисъл, добър и лош. Ако трябва да бъда честна - и аз много бих искала да ги видя. Но някак си като гледам цените, ще си се задоволявам с моите любими масаи и приключенията ми с тях, както и с разказите им. 

 @Kaloyan89 аз като ти казвах, че снимката на ООН е истинска (real UN delegate from PNG), а не просто конференция за определени "indigenous people" малцинство, понеже то в тази държава си е мнозинство. И не им пречи да се явяват в традиционна одежда и на важни събирания. 

 

 

UN-Delegate2.png

 

А в това видео може да видите разказът на "бай Ганьо" - тамошен вариант, който пътува на Запад. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rrNvXYT2SMY

 

Редактирано от Happy_Traveler
  • Харесвам 5
  • Замислям се 2
Връзка към мнение
преди 9 часа, Happy_Traveler каза:

Но някак си като гледам цените,

По-евтино е да се стигне до западната част , която е в Индонезия,но там не е туристическо т.е. индонезийците нямат никакво намерение да развиват туризъм  тъй като папуасите се борят за независимост и в момента е по-скоро военно положение.  И е голяма касапница ( и тук)
 В Wamena също има някакъв фестивал септември. Там тръпката е да се разходиш ден-два из планината. Пак казвам - няма нищо интересно за гледане освен самите папуаси и то ако са с традиционно облекло. Това обаче въобще не е толерирано от мисионерите, ( те са ги открили преди по малко от век и са единствените които се грижат за тях).  На правителството не му пука - то иска техните природни ресурси. Както казах едно местно хлапе " Бягай! Ще ви изтрепят всичките заради тоя нефт! Нямате шанс!"

Между другото и в Западно Папуа и в ПНГ са християни.  Племената от планините са преки наследници на първите имигранти хомосапиенс и са дошли тук преди около 30-35 000 години още по времето на ледниковия период когато нивото на световния океан е било много ниско а Папуа и Австралия са били един континент...
 

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Мерси за инфото. Е да, то хората са интересни, понеже вече останаха малко такива диви племена по света. Аз даже съм много учудена как са такива там - около тях всичко е сравнително развито, опознато, много малки островчета наоколо са дори популярни дестинации. Как са се запазили гвинейците?

Връзка към мнение
преди 50 минути , Happy_Traveler каза:

Е да, то хората са интересни, понеже вече останаха малко такива диви племена по света. Аз даже съм много учудена как са такива там - около тях всичко е сравнително развито, опознато, много малки островчета наоколо са дори популярни дестинации. Как са се запазили гвинейците? 

Петър Берон  Пет месеца в Нова Гвинея  (1986 г)  http://chitanka.info/text/32767-pet-mesetsa-v-nova-gvineja

Резюмето към книгата:

Известният български учен зоолог и пътешественик Петър Берон е посетил над 50 страни по света, сред които е и Нова Гвинея. В книгата си той описва многоликото чудо, наречено Нова Гвинея — гигантски остров, трудно проходим и за това все още слабо проучен, където човек може лично да се запознае с людоед (макар и бивш) или да види полуоблечен мъж със зъб от глиган в носа да влиза в банка и да подписва чек. Много вълнуващи моменти ще преживеем заедно с автора, ще се разходим из най-дългата пещера в Южното полукълбо — Селминум Тем, ще се изкачим на най-високия връх в Нова Гвинея — Маунт Вилхелм. Наред с това ще надникнем в интересния бит и обичаи на местните племена, някои от които са видели бели хора едва през тридесетте години на XX век.

6545_max.jpg.31ca4450438dbda13667259aebdf6e67.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...
На 23.09.2018 г. в 8:03, stefanrusev каза:

ще се опитам да кача някой клип

@Огнян ме подсети... Ето няколко клипа

В момента се чувствам като животно в клетка а переспективите никак не са добри ,,,, 😞

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 3 години по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.