Прескочи до съдържание

С кола в Италия - от Север на юг


alex_555

Препоръчани мнения

Здравейте! 

Планираме екскурзия до Италия около 20-25-ти октомври в Италия. Искам да заведа мъжа ми, тъй като никога не е ходил 🙂

Тъй като и аз самата не съм посещавала Италия есента, исках да попитам според вас подходящо ли е времето тогава или по-добре да си избера една Френска провинция  началото на декември? Колебая се все още, но като че ли клоня към Италия. 🙂

Тъй като ще пътуваме с кола и имаме 8 нощувки, искам да ги разпределя оптимално добре 🙂

Много ми се иска да тръгнем София - Триест - Венеция и оттам да се пуснем надолу по ботуша, като прибирането ни да бъде с фетибота през Гърция.

Чудя се дали не ми е прекалено грандиозна програмата.. естествено няма да се обикаля подробно. Искам да му покажа най- интересните и по-основните места по пътя, като нямам намерение да ходим в големи градове като Рим или Неапол (за там трябва доста време)

Някой правил ли е подобен маршрут? Започвам да набелязвам места, ще се радвам на идеи.

Иска ми се да посетим Венеция с Мурано и Бурано, чудя се на какво да се спра по пътя надолу към южната част, дали нещо в Тоскана, Сан Джиминяно например..

Иначе в южната част задължителни са ми:

Соренто, Позитано, Амалфи, Равело, Матера, Алберобело, даже и за Капри се замислих..  

Общо взето за момента само нахвърлям идеи и исках да чуя вашето мнение колко е осъществим този план като цяло..

Благодаря предварително! 

Редактирано от alex_555
Връзка към мнение

Според мен есента е перфектен сезон за бързо автомобилно пътуване из Италия. До колко за 5 дни и 8 нощувки заедно с пътя е постижимо е отделен въпрос, който оставам за компетентените, които са ходили до Италия с кола 🙂 Вътрешно ми се струва много път сякаш, аз бих бил по-скоро фен на няколко уикенда със самолет из по-интересните набелязани места. 

Връзка към мнение

За мен октомври също е подходящ сезон за пътуване из Италия. Особено в южната част на страната времето ще бъде достатъчно топло.

Що се отнася до времето, струва ми се крайно недостатъчно и програмата ми се вижда твърде амбициозна.

Преди време ние правихме нещо подобно, в смисъл с автомобил от България, с нощувки в Любляна /ние спахме две нощи, прекрасен град, вие можете да го направите и с една нощувка/, основната цел беше Тоскана, а там има достатъчно какво да се види, на връщане с нощувки в Загреб /плюс Плитвичките езера, но с тях идва по-дълго/.

Италия е прекрасна страна, особено при първо посещение човек трябва да я почувства. И после ще се връща многократно в нея. Ако всеки ден ставате, бързате, гоните някакви цели и постоянно сте в напрежение да изпълните плана, се губи очарованието от околната среда. Според мен си изберете едната част - на север или на юг и си направете програмата за нея. Ако ви хареса, следващата година обиколете другата част от Италия.

 

Връзка към мнение
На 27.09.2018 г. в 16:56, alex_555 каза:

Иска ми се да посетим Венеция с Мурано и Бурано, чудя се на какво да се спра по пътя надолу към южната част, дали нещо в Тоскана, Сан Джиминяно например..

Иначе в южната част задължителни са ми:

Соренто, Позитано, Амалфи, Равело, Матера, Алберобело, даже и за Капри се замислих..  

Сега, то всичко е хубаво. Според мен тръгвате и карате докато ви стигне времето, свършване няма да има и без друго. Особено Тоскана през октомври не трябва да се изпуска. Понеже има много за гледане, може да разнообразявате - като ви омръзнат полята на Тоскана изкарвате 1-2 дена във Флоренция например...

Връзка към мнение

Здравей!

Аз също правя натоварени програми за пътешествията ни, но твоята ми се струва супер амбициозна и подкрепям мнението, че трябва да намалите периметъра. Ние преди дни се завърнахме от Соренто, Капри, Позитано, Амалфи, Равело + Казерта, Помпей и Неапол и 6 дни едва ни стигнаха. Иначе споделям маршрурта на 11 дневно пътешествие до Италия, което направихме преди 3 години:

 

1ви ден: Път от София до Любляна (към 1000 км и 10-11 часа) и привечер разглеждане на града.

2ри ден: Падуа - градът е много красив и незаслужено подминаван. Ние му отделихме около 4 часа, след което продължихме около 80 км. до Верона

3ти ден: Доразглеждане на пропуснатото от Верона до обяд и привечер пристигане във Флоренция.  Ние спахме в едно приятно предградие Скандичи, откъдето с трамвай за 10 минути си в центъра на града.

4ти ден: Флоренция

5ти ден: Пиза и Лука и прибиране във Флоренция. За кулата в Пиза билети се купуват за определен час няколко седмици предварително от сайта им. Същото се отнася и за галерия Уфици.

6ти ден: Сан Джиминяно, но пътя не по магистралата а по т. нар. Виа Киантияна - SR222. Пътят за Сиена минава покрай едно много сладко селце, кацнало на хълм и обградено от запазена крепостна стена - Монтериджони. Привечер пристигане в Сиена

7ми ден: Доразглеждане на Сиена. После, по препоръка, се отбихме до Асизи - градът на Свети Франциск, като отклоняването от пътя определено си заслужаваше. Оттам прекосихме Апенините за да стигнем за нощувка в Римини.

8ми ден: Сан Марино и отпътуване към Венеция (Нощувки в Местре).

9ти ден: Венеция с Мурано и Бурано.

10ти ден: Загреб

11ти ден: 900 км. път до София

 

Общо към 4000 км. Имай предвид, че нашето пътешествие беше към края на май, когато се стъмва към 9 часа вечерта, а в края на октомври, когато май вече ще сме преминали към зимното часово време, ще се стъмва към 6 часа и по-късият ден много ограничава възможностите за пълноценно разглеждане.

 

Връзка към мнение

Сезонът е доста подходящ за това пътуване. Ние в края да миналия септември пътувахме от Варна и крайната ни точка беше Сиена. Имахме 14 нощувки, но и доста места успяхме да посетим по трасето. Времето ви е крайно недостатъчно, но мисля че ще можете да обиколите набелязаните цели, но ще е доста на бързо и моята препоръка е да не губите време като чакате по опашки . Сега по същество 🙂

Ден 1 - ако успеете да стигнето от София до Венеция за един ден ще е перфектно / около 1170км/.

Ден 2 - Венеция

Ден 3 - Венеция - Флоренция

Ден 4 - Флоренция - Лука - Пиза - Волтера

Ден 5 - Волтера - Сан Джиминяно - Сиена

Ден 6 - Сиена - Соренто

Ден 7 - Позитано, Амалфи, Равело

Ден 8 - Равело - Матера - Алберобело. Предполагам, че тази нощувка ще е на ферибота.

Ден 9 - Игуменица - София

Това е съвсем набързо нахвърляно 🙂

Връзка към мнение
преди 12 минути , seaell каза:

 

Ден 3 - Венеция - Флоренция

Ден 4 - Флоренция - Лука - Пиза - Волтера

🙂

Вие сериозно ли давате съвет за почти транзитно преминаване през Флоренция? 

Аз бих се съсредоточила около оста Венеция - Флоренция - Сан Джиминяно - Сиена -Соренто - Амалфиана- Матера -Алберобело към Игуменица. Италия трябва да се преживее, а не да се маркират посетени места. Разбира се това е мое мнение и усещане. Всичко зависи от вашите предпочитания.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.