Прескочи до съдържание

Уайна Пикчу или Планината Мачу Пикчу?


Hacko

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Може ли няой да ми препоръча кой от двата върха над селцето Мачу Пикчу да изкатеря - Уайна Пикчу или Планината Мачу Пикчу?
От части успях да проуча въпроса, но в нета е доста малко инфото на български, а аз съм скаран с чуждите езици 😞 и основно се говори за Уйана, докато за Планината, няма почти никаква информация.
Та става дума за това ако някой е ходил и на двата върха да ми каже от лични впечатления кой е по-хубав, кой е по-лесен или дето се вика кой е по-по?

 

Предварително ви благодаря за помоща 😉

Връзка към мнение

Здрасти 🙂 За двата върха не знам дали някой тук се е катерил - аз до ни един не съм ходила 🙂 , но знам магеланки, които катериха единият. Надявам се @Цветеда помогне...

Връзка към мнение

Има, има
Разликата е огромна. Ако сте екстремен тип хора вашата пътека е Huayna. Трудничко за хора без много опит. Да не говорим деца или възрастни. Има места където не може да се разминете и чакате ред. Стръмно, тясно, хлъзгаво, стълби. Ами страшно си е. Помислете за този вариант повече.
Не е ли за вас избирате Machu. 
Сигурно знаете, че ако изберете Huayna ще ви трябва много ранна резервация. За другата е по-лесно и се обслужват много повече хора на ден. Ех красота. Връщаш се не такъв какъвто си бил. Вече си друг, нов човек. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз знам, че @ruwenzogy е качвал и двата, но той е сериозен планинар. През този февруари аз и още две магеланки качихме Мачу Пикчу маутин. Не е леко, защото се катери по стълби и си трябва мотивация. Знам, че е по- лесен от Уайна Пикчу. 

Ето тук съм разказала подробно: 

Ако мога да помогна с нещо конкретно- питай! 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз съм изкачвала Уайна Пикчу, не съм опитен планинар, но успях, просто по-бавничко  от повечето хора. Доста трудничко си беше, наистина на моменти трябва да се спира за да се разминете, на други се налага да се пълзи буквално.... Незабравимо преживяване.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Гледката от Уайна е зашеметяваща. Не е чак толкова страшно катеренето, среден планинар се справя отлично. Има някои екстремни моменти, но нищо плашещо. 1:30 ч. нагоре, 45 мин. надолу. 

Трябва предварителна резервация обаче. Пускат 400 човека на ден - 200 в 7 ч., 200 в 11 ч.

Ако някога ходя пак,  а аз ще отида, не бих качил върха отново, но за първи път е задължителен.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 5 години по-късно ...

Здравейте, предстои ми организирано посещение на Мачу Пикчу. Задължително ли е катеренето на Уайна Пикчу ? Заслужава ли си? Много ли е трудно (аз съм с малко наднормено тегло) или е достатъчно разглеждането на комплекса?

Връзка към мнение

Със сигурност си заслужава , но няма задължително неща.Изчакването не е съвсем леко , но само ти си знаеш силите. Може да направиш резервация пък на място да прецениш. Гледка ще имаш и от други позиции.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Заслужава си , да 👍

 

Изкачвал съм МП и мнението ми е , че е нечовешко в някои участъци ( стъпалата с много сериозен противонаклон ) .  Няма срамно да се откажете по някое време , а ще ви остане спомен за цял живот :)) .

Това е и единственият случай , в който съпругата искаше да се разведем , а цветущите псувни , които ще използвате - ще свършат за нула време …

 

В крайна сметка нито Патагония  ( W trek) , нито Тонгариро Кросинг може да се сравнят по интензитет .

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Трудно е, защото е стръмно, но са само стъпала и не се изисква някаква особена сръчност. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Жанета Иванова
преди 2 часа, Биляна белята каза:

Здравейте, предстои ми организирано посещение на Мачу Пикчу. Задължително ли е катеренето на Уайна Пикчу ? Заслужава ли си? Много ли е трудно (аз съм с малко наднормено тегло) или е достатъчно разглеждането на комплекса?

Аз не съм с наднормено тегло,но се отказах на 1/3 от пътя😀Мачу Пикчу е топ!

Връзка към мнение

Ами бая катерене си е, но и бая гледка отгоре. Като влезете на Мачу Пикчу, Уайната е вдясно, ако тръгнете обаче наляво, в най-горната му точка също е УАУ гледката. Така че може спокойно да си го спестите. Аз следващият път точно това и ще направя. Защото е велико и защото пак ще отида!

П.П. Нали знаете, че Уайната е с предварителна резервация? 200+200 човека на ден в два часови прозореца.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте, щях да питам в Бързите въпроси. Но може би тук е по-удачно: Кой маршрут в МП е най-лек? Гледам номерацията от 1до 4. И коя планина там е най-лесна за катерене?

Връзка към мнение
преди 16 часа, elmapl каза:

Здравейте, щях да питам в Бързите въпроси. Но може би тук е по-удачно: Кой маршрут в МП е най-лек? Гледам номерацията от 1до 4. И коя планина там е най-лесна за катерене?

Кажи конкретно какви са маршрутите, че така 1 до 4 не знам на кой му говори нещо.

Връзка към мнение
преди 38 минути , era123 каза:

Офф

Уайна Пикчу директно влиза някъде в топ 2 за имена на географски обекти. Заедно със Сан Себастиан де Хухуй. 

Като се вземе предвид , че всъщност не е Пикчу , а Пичу  - може и първо място да вземе 👍

  • Смея се 2
Връзка към мнение
На 9.12.2023 г. в 14:17, elmapl каза:

коя планина там е най-лесна за катерене?

Няма лесно там :  ХП е по-кратка с час и малко по-стръмна в някои участъци , МП е с по -голяма денивелация и отнема час повече, и по моите разбирания е по-трудна , кратко сравнение за ориентация :

 

https://www.thelatinamericatravelcompany.com/huayna-picchu-or-machu-picchu-mountain/

 

 

Изобщо Пачакути не е имал никаква милост със стръмните стъпала и двете изкачвания са вид издевателство. Ние предпочетохме МП, заради по-голямата височина и по-хубавите гледки от върха към комплекса и ХП.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 7 часа, elmapl каза:

Така като гледам схемите, разпознавам нашия маршрут като комбинация от 1 и 2,  без да следваме карта и без да катерим допълнително.  Според мен 1+2 не е труден маршрут, и гледки си имаше и си обходихме града както си трябва. Гледките, които всеки иска да снима са от квадратчето в ляво на схемите (там е  почти най-високото място в този маршрут) и от там в посока Main door 🙂 . Е, то си е красота на където и да погледнеш 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

така като гледам втория маршрут е по-пълен от първия

3 и 4 са ако ще се качвате по върховете, което не бих могъл да избера вместо вас

само да кажа, на Уайна Пикчу има път и надолу, май към храма на луната ли беше, но не слизайте натам. Едно, че после ще трябва да се качвате, второ имаше някакви гадни хапещи мухи.

Имам впечатления, че гледката откъм Инти пунку и връх МП е по-добра сутрин, заради посоката на слънцето. Та ако ще ходите натам, отидете сутринта, а не следобед. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като начало, трябва да прецените колко време ще бъдете на Мачу Пикчу - половин ден, един ден, два дни? Преди пандемията, билетите бяха разделени на два часови пояса - сутрин и следобед. И по правилата, до 12 ч трябва да си напуснал Мачу Пикчу със сутрешната смяна. Пътеките са еднопосочни - тоест, на края на обиколката стои един човек и ти казва, че оттук е изхода и това е. Не знам какво е положението в момента, но не е зле да се провери.

 

Препоръчвам ви, да си вземете екскурзовод. Има много на входа, просто си посочете някой. С него ще минете поне половината трасе и ще разберете и видите много неща, които иначе бихте пропуснали. Всички маршрути в самото Мачо Пикчу не са проблем, изкачвайнията са къси и леки. Нека това не ви спира да разгледате обстойно.

 

Относно Монтаня и Уайна Пикчу - ако си вземете един от двата достъпа, билета ви важи за цял ден, а не само за половин ден. Пак казвам, преди пандемията поне. Ние качвахме Монтаня и да ви кажа, за хора в добра физическа форма, ни отне около 3-4 часа общо да се качим и да слезем. Пътят е много. Посоката е към Потрата на слънцето, просто се отклонявате в един момент. Тук е моментът да отбележа, че можете безплатно да се качите до нея, както и да отидете до Моста на инките, който е в тотално другата посока. Тоест, всички тези места не могат да бъдат обиколени за един ден. Ако ще се качвате до някоя от планините, няма да имате време да стигнете и до Портата на слънцето, нито до Моста на икните. Най-известните снимки от високо са именно по пътеката за Портата на слънцето. До Моста на инките се стига доста по-бързо и лесно, няма почти никакво изкачване. Още нещо да отбележа - гледката от Уайна Пикчу е наопаки. Тоест, няма да се получи известната снимка на Мачу Пикчу, а нещо доста различно, което разочарова голяма част от хората, качили се там. Да не останете неприятно изненадани.

 

Показвам по-долу нагелдно:

 

Отляво е снимка от пътя за Монтаня, а от дясно е снимка от Уайна Пикчу:

 

image.png.ab0f15ac48c27c4633bda93e354b351b.png

 

И още нещо - от Монтаня, Мачу Пикчу се вижда като една малка точица. Дано имате фотоапарат с добър зуум 🙂

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.