Прескочи до съдържание

Магеланци, живеещи в Хамбург?


seagull_29

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци,

 

От има-няма седмица, съм официално Хамбургер! Започнах работа и емигрирах тук. Всичко е страхотно, но се чудех дали пък няма някой от форума, който случайно също живее тук? Ще се радвам да се свърже с мен. А дори да пътувате само насам, отново ще се радвам да помогна със съвети, или полезна информация (доколкото имам, разбира се 🙃 ).

 

Поздрави

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
преди 3 часа, БраниB каза:

Пропуснала съм темата.😁

Аз съм тук от 2002, ако имаш въпроси, питай!

 

Значи си със стабилен стаж вече. Определено имам някои въпроси, и може би малко по-натам ще ги обобщя и ще питам. При мен засега всичко върви добре, но понеже още не говоря немски много, изпитвам лека паника да не ме заговори някой или да не искат нещо от мен. А немците са доста трудни за социализиране, и освен колегите ми в офиса, познавам само трима-четирима други човека. Малко е самотно като цяло, но сигурно и това ще мине 🙂 планирам да запиша курс по немски от януари, засега още търся. Чух, че имало някакви където държавата плаща половината (или поне е много евтино?), но още разучавам. Засега курс под 750 евро не съм видял.

Връзка към мнение
преди 39 минути , seagull_29 каза:

 

Чух, че имало някакви където държавата плаща половината (или поне е много евтино?), но още разучавам. 

Това са т.н. "интеграционни курсове", които първоначално ти си заплащаш - цената е 195 евра на месец, без в нея да се включват помагалата, но при успешно полагане на изпита в края на курса, имаш възможност да получиш обратно половината от заплатената сума. Необходимо е да потърсиш езиков център, който предлага такива курсове и да подадеш предварително документи до BAMF, които са институцията, която ще одобри заявлението ти да посещаваш такъв курс и евентуално ще ти върне половината от заплатената от теб сума. Ако не подадеш заявление до BAMF, цената на тези курсове е по-висока - мисля, че беше около 275 евра на месец, но не си спомням в момента. Тези курсове са свързани и с предимства във връзка с получаване на немски паспорт и т.н.  Повече инфо :

 

http://www.bamf.de/EN/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/Formulare/formulare-node.html

 

Някъде имам всичко обяснено на български, мога да потърся при необходимост. Аз живея в Саарланд.

 

 

Връзка към мнение

Не живея в Германия, но може би мога да ти дам идея къде да търсиш курс по немски. Преди време бях в аналогична ситуация във Виена и се оказа, че в университета предлагат курсове за възрастни, не съм сигурна дали бяха безплатни или на символична цена, но ги посещаваха много хора от различни националности. Така че можеш да провериш във вашия университет. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Интеграционните курсовете са интензивни и в големи групи, по 25 - 30 човека. Преди 2 години струваха около 120 евро на месец, но качеството не е толкова добро. И са само до ниво Б1. 

В частните училища например групите са 8-10 човека в група, цените са съвсем други.

 

При всички положения трябва да си подадеш документите при BAMF, там им трябват 2 месеца докато получиш отговор и си потърси курс, там съще се чака дълго за място.

Редактирано от БраниB
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

С маааалко закъснение 🙂 ,не съм видяла темата.

В Хамбург съм от 4,5 години и оюе в началото изкарах интеграционен курс до Б1. Отидох в едното езиково училище и казах,че искам да започна от 1ви модул, дали могат да ми помогнат с документите.Помогнаха ми,попълниха ги и започнах от следващата възможна дата. Дано вече всичко да е зад гърба ти,че то минали 2 години от пускането на темата 😄

 

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Благодаря на всички за отговорите. С БраниВ вече се засичахме няколко пъти по Интернейшънс ивенти, и обсъдихме въпросите и на живо. Като цяло, изкарах два отделни курса дотук - в Колон А1 и Гьоте А2-1. Пръснах доста пари, а не напреднах кой знае колко, но то си зависи и от мен, понеже фокусът ми е основно в работата. И мотивацията ми да уча немски не е много силна. Дали все още мога да продължа в интеграционен курс, т.е. да запиша А2-2 и Б1 там?

 

На 20.11.2018 г. в 15:35, зВерчето каза:

Хамбург, не, но Мюнстер.  Хубави местенца има около Хамбург  🙂

Ако пътуваш по- на юг, съобщавай. 🙂

 

В интерес на истината, в края на април ще пътувам Хамбург - Мюнстер - Франкфурт - Берлин. Евентуално може да направим мини магеланска сбирка 🙂 

 

На 4.01.2020 г. в 21:11, Соня Ралева каза:

С маааалко закъснение 🙂 ,не съм видяла темата.

В Хамбург съм от 4,5 години и оюе в началото изкарах интеграционен курс до Б1. Отидох в едното езиково училище и казах,че искам да започна от 1ви модул, дали могат да ми помогнат с документите.Помогнаха ми,попълниха ги и започнах от следващата възможна дата. Дано вече всичко да е зад гърба ти,че то минали 2 години от пускането на темата 😄

 

Да, вече година и половина. Чувствам се доста по-интегриран, но немският ми не е напреднал значително. И нивата на Витамин Д удрят критичното дъно. Но всичко останало е наред 🙂 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.