Прескочи до съдържание

Мароко септември 2019


Йосиф Милчов

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци,
Нещо ми влезе мухата Мароко в главата много сериозно, допълнително и с улеснението от новата линия на Райън от Атина до Маракеш. Период на пътуването ще е септември 2019, както и да го мисля за по-рано няма да може - работа, други планувани пътувания, отпуски и т.н. Обмислям престой от 10 пълни дни, като прилагам и програмата която направих след като изчетох не малко из форума за Мароко. Много важно е да отбележа, че ще сме аз и жена ми, но никой от нас двамата не е шофьор и за това ще рачитаме на местен транспорт и организирани екскурзии. Ще съм благодарен да споделите вашият опит, какво мислите за програмата и изобщо всичко което се сетите и би ми било полезно. Благодаря ви.


1 ден - Кацане в Маракеш в 16:15 трансфер до хотел/риад. Маракеш разходка забележителности.
2-4 ден - 3 дневен пустинен тур Маракеш - Мерзуга резервиран от www.igomorocco.com - 87 Евро на човек за споделено пътуване. На 4ти ден вечерта нощувка в Маракеш.
5 ден - Полет с Air Arabia до Фез оринтировъчна цена 109 евро за двупосочен билет Маракеш - Фез - Маракеш. Пристигане в 16:20 часа във Фез. Първо питане, може ли да се направи директен трансфер от Фез до Шефшауен още същия ден с обществен транспорт или трябва да се пренущува във Фез.  Ако е възможен нощувката ще е във Шефшауен
6 ден - Шефшауен цял ден с или връщане във Фез вечерта, при възможен трансфер предишния ден, или нощувка във Шевшауен
7-8  ден - Фез с нощувка разглеждане на града, Медината и обратен полет до Маракеш на ден 8. Пристигане в Маракеш  15:25 часа и нощувка в Маракеш.
9 ден - Еднодневн тур до Есауира, отново резервиран от www.igomorocco.com - 21 Евро на човек за споделено пътуване. Връщане и нощувка в Маракеш
10 - 11 ден - Маракеш  за доразглеждане и обратен полет на 11 ден сутринта за Атина и от там София.

Редактирано от BlackArt77
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С обществен транспорт от Фез до Шефшауен в деня, в който пристигате и то при пристигане във Фез в 16:20 е абсурд! Ние бяхме с кола под наем и пътуването ни отне около 3 часа в посока. С градски транспорт със сигурност ще отнеме повече. 


А защо не вземете кола под наем и да обикаляте сами, вместо да разчитате на агенция...? Красотата на Мароко е в това да го обиколиш от край до край, а не да летиш напред-назад... особено пък връщайки се толкова пъти в Маракеш.

 

Разгледай тази тема, в която съм дала подробности за нашето пътуване, което също продължи 11 дни:

 

Връзка към мнение
2 hours ago, chandni said:

А защо не вземете кола под наем и да обикаляте сами, вместо да разчитате на агенция...?

Както съм написал по-горе, никой от нас не е шофьор, няма книжка и не знае да кара кола. А, наемането на кола с шофьор за 10 дни предполагам, ще е досто скъпо удоволствие. 

Редактирано от BlackArt77
Връзка към мнение
преди 45 минути , Йосиф Милчов каза:

Както съм написал по-горе, никой от нас не е шофьор, няма книжка и не знае да кара кола. А, наемането на кола с шофьор за 10 дни предполагам, ще е досто скъпо удоволствие. 

Извинявам се. Четох през телефон на малък екран и явно ми е убягнало. Сега препрочетох и го видях... Явно съм прескочила ред на телефона.

Връзка към мнение

Няма за какво да се извиняваш. Всякакво предложение и насока от билите там е полезно и е важно до се вземе под внимание. Иначе варианта като го обмислям е и малко разместване на програмата и връщане от Фез към Европа,  така ще прескочим и многото пъти Маракеш, разбира се всичко е въпрос на цени на полети и от къде би било най-евтино.

Връзка към мнение

Може да проверите дали няма тридневен тур от Маракеш до Фес и да си спестите пътя до Фес след като се върнете от пустинята. Ние така направихме и бяхме доволни.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не знам точно какъв съвет да ти дам, но мога да ти кажа как пътувахме ние този Септември. Първо пристигнахме в Маракеш и имахме 2 нощувки там, след това ходихме само за 1 нощувка в пустинята. Тръгнахме около 7:30 - 08:00 ч сутринта, целият път е много красив и интересен. Аз се притеснявах, че ще ми бъде много тегаво, но напротив беше много приятно - бяхме в бус Ford Transit и бяхме най-отпред до шофьора. Туровете навсякъде имат една и съща програма. Ние си взехме на място, не е никакъв проблем - агенции има стотици - 45 евро на човек платихме с 1 нощувка, вечеря, закуска, камили и т.н. След това имахме още една нощувка в Маракеш. От там летяхме с Air arabia Maroc до Фес, полета е 1 час, вместо 8-9 часа с влак или автобус. Билетите в сайта бяха по 25 евро, ние ги взехме по 20 евро през сайтове с намаления( виж темата, винаги са различни). Във Фес бяхме само 1 ден и 1 нощувка - бих препоръчал поне две. От там сутринта пътувахме до Шефшауен със CTM - билетите си купихме още в София през app-a им, много е лесно и удобно. Рейсовете са абсолютно страхотни, чисто нови - бяхме на места 3 и 4 най-отпред в дясно, пътя е около 4 часа. За Шефшауен също имахме само ден и нощувка, крайно недостатъчно - на всеки препоръчвам поне две. От там пак със CTM, но този път към Рабат - пак около 4 часа и пак места 3 и 4. Много хора на място искаха да си купят билети, останаха без билети. Задължително онлайн ! От Рабат ходихме до Казабланка с влак, много хора обясняваха как не си струва, но исках да я видя - наистина от всички места в Мароко - най-малко впечатляващото. В Рабат имахме ден и половина и от там летяхме за Жирона. Аз не бих пътувал Маракеш - Фес, Фес - Маракеш. По-добре се движете в една посока, полети до всички големи градове в Мароко бол, още повече за Септември догодина.

Редактирано от edbloom
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

@edbloom Точно това се замислих и аз, че е безмислено да взимаме двепосочен билет Атина-Маракеш и наистина е по-добре връщането към Европа да е от друг голям град в Мароко, Фез, Рабат, Танжер. Движението в една посока със сигурност улеснява много повече нещата и е разумният вариант. Разбира се пусната програма от мен е груб вариант и подлежи на доизглаждане.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Както са ти казали доста е безсмислено  да се връщате отново в Маракеш. 

 

Аз го виждам така :

Европа -  Маракеш там два дни

Дневен трип до Есаура ( макар да не мисля,  че мястото си струва толкова път ) 

Тридневен ( дори препоръчвам четиридневния)   трип до  Мерзуга,  като на четвъртия ден си хващате бус от Мерзуга до Фес. 

 

Там вече правите ден за Фес,  ден за Шефшауен,  Мекнес,  Рабат... за каквото ви стигне времето и летите към Европа от Фес или Рабат. 

 

В моя случай София - Рим - Маракеш / Фес - Мадрид - София струваше около 80€  за полети  през ноември купени около три месеца преди това.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Бях с 9 нощувки в Мароко и позапълнена програма. Не съм посещавал Фез и Шефшауен(оставих го за някоя моя визита до Южна Испания), но силно препоръчвам Ouarzazate и водопадите Ouzoud.  Направих и еднодневна екскурзия до Казабланка, но пътят само в едната посока е около 3 часа и за някои може да е изморително. Като цяло - модерен град с една от трите най-големи джамии в света. Доста красива и от архитектурна гледна точка. Маракеш - Мерзуга при нас беше 2-дневен като първата вечер беше с нощувка в Атласките планини - вечеряхме в пустинята, спахме там и на сутринта се прибрахме. Навръщане посетихме и филмовото студио Атлас, но от Мерзуга до Маракеш, с почивките и разглеждането на студиото са си 11-12 часа. Ако сте все още гъвкави от към график и имате желание да посетите и някое от другите места - Ouarzazate. Есауира е приятно градче, което ми напомня малко на Несебър и по пътя би трябвало да спрете и разгледате как се извлича аргановото масло на ръка и при желание да си закупите продукти, който съдържат от него(в това число и козметични, за съпругата).
Накрая: пазарете се навсякъде, цените могат да паднат до 3 пъти(поне при нас). Пийте само бутилирана вода, пазате се от джебчии, но като цяло в Маракеш е сигурно. Вземете си доста дебели дрехи за нощуването в пустинята.
Оставам на разположение при други въпроси.

 

Редактирано от Tokotome
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 11 месеца по-късно ...
Йосиф Милчов

Да си повдигна темата, че няма смисъл да отварям нова. Тази година пътищата ни отвяха по други земи, а и да си призная не бях лично готов още за Мароко. Мисля, че времето му идва все пак и догодина живи и здрави вече няма мърдане. Та, прилагам грубата програма която спретнах за Мароко и Андалусия. Отново ще заложим на градски туризъм и всякъкви пустини и планини мисля да пропуснем определено. Вскякакви съвети и препоръки по програмата са добре дошли. Ето я и нея:

 

4 -15 септември 2020
4 септември - София - Милано - Маракеш -  2:20 часа престой на Бергамо. Пристигане в Маракеш 13:20
5 септември - Маракеш
6 септември -Маракеш  
7 септември - Маракеш - Фес  - Пристигане във Фес 9:00 часа. Един час полет на Air Arabia Maroc.
8 септември - Фес
9 септември - Фес - Шефшауен - Тръгване с автобус на CTM 8:00 часа. Пристига 11:40 часа
10 септември - Шефшауен - Танжер - Тръгване с автобус на CTM 15:30 часа. Пристига в 18:30 часа
11 септември - Танжер
12 септември - Танжер - Алхесирас - Гибралтар - Гранада -Тръгване с ферибот на FRS 5:00 часа. Пристига в 7:30 часа. Трансфер до Гибралтар с автобус 1,5 часа. Тръгване от Гибралтар с автобус на Alsa в 18:42 часа. Пристигане в 23:00 часа.
13 септември - Гранада
14 септември - Гранада - Малага - Тръгване с автобус на Alsa в 9:00 часа. Пристигане в 10:30 часа
15 септември - Малага - София  в 17:30 полет на Уиз.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ние бяхме 2 дни Маракеш, 3 дни тура Мердзуга с последната вечер връщане в Маракеш. После от там Ессауира, от там Рабат, Рабат-Шефшауен и от Шефшауен-Фес и от Фес обратно към Европа. Всичко по суша с влак или рейс, в Мароко и двете са на високо ниво (по-добре от БГ) и Рабат и Ессауира са интересни, може да си спестите вътрешния полет.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Напълно подкрепям @Happy traveler Рабат е интересен. Ние ходихме и в Мекнес и от там до Волубилис заради римските мозайки и колони. Джамията на Хасан втори в Казабланка от там с влак до Маракеш.  Влаковете и автобусите на СТМ тръгват на време и пристигат в точния час по разписание.  Билети за влакове съм купувала на място 30 мин. Преди часа на тръгване. Билети за автобуса Фес-Шефшауен - Фес закупих 1 ден напред по препоръка на жената, в чийто апартамент спахме във Фес. Аз лично разделих в отделни пътувания Мароко и Андалусия, но това е личен избор

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Гледам в сайта на  турците не лоши цени за мулти сити билет София-Маракеш-Малага-София, разбира се с прекачване на Истанбул и в двете посоки. Цената е 330 евро на човек. Мислите ли, че тази цена може да падне?

Връзка към мнение
На 14.11.2019 г. в 18:06, Йосиф Милчов каза:

Гледам в сайта на  турците не лоши цени за мулти сити билет София-Маракеш-Малага-София, разбира се с прекачване на Истанбул и в двете посоки. Цената е 330 евро на човек. Мислите ли, че тази цена може да падне?

Обикновено с прекачване с лоукостове до Мароко е най-подходящата опция. 330 евро е доста висока цена, няма смисъл да се хвърляш на нея от сега. Почни да се ослушваш към пролетта догодина най-рано. Отиването може да е по-скъпичко ако датите ти са фиксирани, но 330 няма да стигне за комплекта със сигурност. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз за моето пътуване до Маракеш платих 280 лв. и ми се вижда скъпо. Билетите купих 40 дни преди полета и беше рисковано да чакам още. Те и не паднаха цените де. София-Рим- Маракеш и обратно Маракеш- Мадрид- София. Пътувах с Райън и Уиз.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

330 евро е цена като за Япония...не Мароко... Миналото лято с Wizz и Ryan заформихме цена София - Будапеща - Агадир / Маракеш - Бергамо - София за по 70 евро на човек през юли.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
Йосиф Милчов

Не издържах на цената на Aegean. Сдобихме се с два билета за дати 1-9 септември. Отиване до Маракеш от София през Атина, връщане от Танжер до Мадрид с Райън и от Мадрид до София с Уиз, за прекрасната според мен цена от 243 евро. Така нагласено ще имаме 7 пълни дни в Мароко и два дни в Мадрид. Тепърва ще изготвяме програмата.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.