Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Купил съм билети от една компания, която досега не я бях чувал - LoloFlight (полетът се изпълява от Air Europe). Но месец и половина преди полета проверявам от любопитство как се движат цените на самолетите по моята отсечка и случайно забелязвам, че са променили часа на излитане с един час по-рано. Не съм получил е-мейл с подобна информация, няма и в папката Спам.

 

Новият час не ме устройва и бих искал да направят рефънд. В условията им, обаче, пише че промяна на часа +/- 12 часа е незначителна промяна и ако искам да канселирам резервацията дължа £100/човек. А толкова си струваха така или иначе билетите.

 

Може ли по-опитните да дадат съвет какво мога да направя в тази ситуация? Да звъня по телефон да се обяснявам и да искам да направят рефън въпреки правилата им за £100 такса или да чакам да станат по-малко от 14 дни преди полета без известие за промяната? Ако не ме информират поне 14 дни по-рано, какво трябва да се направи, за да направят рефънд?

Връзка към мнение
Георги Матеев

Ако това за +/- 12 часа е изрично записано в условията им, то ти си се съгласил с него по време на покупката.

 

На практика не можеш да направиш нищо друго освен да им подсмърчаш колко катастрофално са провалили плановете ти и да разчиташ на изключение.

 

Наскоро имах подобен случай с Iberia (3 часова промяна, некласираща се за рефънд по техните правила). Оревах им света и накрая все пак върнаха парите. Но костваше усилия...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 12.11.2018 г. в 16:51, vorbis каза:

А ако не ми изпратят писмо 14+ дни преди полета?

Това за 14+ дни и обезщетението важи само ако има големи отклонения от часа на кацане, а в твоя случай не е така. На мен са ми странни такива общи условия, но така и така никъде не съм срещал правило или регулация, която да официализира след колко голяма промяна във времето имаш право да искаш възстановяване. 

Връзка към мнение

Явно регулациите са стигнали до там да казват какво закъснение извън рамките на разписанието при излитане и кацане е приемливо, но не и за промени в разписанието.

Само за сравнение пускам една табличка, която намерих и допълних, за това, което според А/К е сериозна промяна в разписанието и съответно се полага възстановяване на парите:

 

Значителна промяна в часа на заминаване по разписание
Авиокомпания Часове
British Airways 2
Ryanair 3
Easyjet 5
Thomson 5
Virgin 12
LoloFlight 12

 

Има, доколкото разбрах, една малка подробност относно номера на полета. Ако А/К промени дори само с 5 минути разписанието и същевременно номерът на полета е сменен, тогава пътникът може да претендира за рефънд.

 

Табличката може да я попълваме в движение с други компании.

Редактирано от vorbis
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 14.11.2018 г. в 12:32, vorbis каза:

Табличката може да я попълваме в движение с други компании.

Може, но как си стигнал до тази информация? Има я накъде в сайта на CAA или си копал сайт по сайт? Второто може да е много трудоемко, без гарантиран резултат 🙂 Притеснява ме, че и тези неща подлежат на промени, хубаво е да ги има систематизирани, но после адекватно поддържане може да е много трудоемко. 

Връзка към мнение
On 11/14/2018 at 12:32 PM, vorbis said:

Ако А/К промени дори само с 5 минути разписанието и същевременно номерът на полета е сменен, тогава пътникът може да претендира за рефънд

Потвърждавам, че при смяна на номера на полета А/К дължи рефънд. Имам случай с AirAsia - при смяна на час на излитане само с 40 мин., но смяна на номер на полет, получих няколко имейла с напомняне за потвърждаване от моя страна на съгласие за промяната, предложение за смяна на полет с друг удобен за мен или рефънд. Ако номерът на полета е същия, важат правилата на А/К за значителни/ незначителни промени в часовете, както е посочено по-горе в таблицата.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Таблицата я изкопах от тук, като я допълних и сортирах по колоната с часовете. Наистина ъпейтването на тези данни ще е проблематично, тъй като компаниите не обичат да афишират промени в общите условия, особено когато те са в ущърб на клиентите.

Редактирано от vorbis
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.