Прескочи до съдържание

6 души в Йордания за 4 дни - нашата програма

Katerina Noteva

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте Магеланци,

Наистина много полезен форум и тема!  Добре е, че ви намерих. 🙂  Прочетох всички страници и ми се иска да изброя "Йорданските Магеланци", но 100% ще пропусна някой. 

И по същество, че имам въпрос,  а и се надявам на съвети  🙂

Аз и мои приятели (общо 6 човека,  с  2 коли под наем) ще посетим Йордания от 19 декември до 23 декември.)

Това сме планирали:

Ден 1 (19.12): Кацаме в Акаба в 19:30. Настаняване, разходка, вечеря, спане.

Ден 2 (20.12): Закуска, гмуркане, разходка по избор - под водата или над водата. Следобяд отпътуване към Мъртво Море по бързия път. Пристигане някъде около самото море, къпане. Вечерта пристигане в Аман, вечеря и разходка. 

Ден 3 (21.12): Закуска, разходка в Аман. Отпътуване към Петра по Пътя на Царете. Вечерта пристигане в Петра. Настаняване, вечеря, спане.

Ден 4 (22.12): Закуска и разходка из Петра. Вечерта пристигаме във Вади Рум.

Ден 5 (23.12): Закуска, разходка в пустинята с джипове. До обяд сме готови. Тръгваме към летището.

Като цяло,  имам може би не най-удачния въпрос, но все пак въпрос 🙂 :

1. Според вас има ли смисъл да си взимаме Jordan Pass( Петра + Вади Рум - 55 JD) имаме ли време/къде да изхрачим още 15 JD ? И ако да, къде? 

П.С. Какво мислите за плана ни:  всяко мнение ще бъде разгледано и обсъдено... 🙂 ?

Редактирано от Katerina Noteva
Публикувано:
преди 7 часа, Katerina Noteva каза:

Здравейте Магеланци,

Наистина много полезен форум и тема!  Добре е, че ви намерих. 🙂  Прочетох всички страници и ми се иска да изброя "Йорданските Магеланци", но 100% ще пропусна някой. 

И по същество, че имам въпрос,  а и се надявам на съвети  🙂

Аз и мои приятели (общо 6 човека,  с  2 коли под наем) ще посетим Йордания от 19 декември до 23 декември.)

Това сме планирали:

Ден 1 (19.12): Кацаме в Акаба в 19:30. Настаняване, разходка, вечеря, спане.

Ден 2 (20.12): Закуска, гмуркане, разходка по избор - под водата или над водата. Следобяд отпътуване към Мъртво Море по бързия път. Пристигане някъде около самото море, къпане. Вечерта пристигане в Аман, вечеря и разходка. 

Ден 3 (21.12): Закуска, разходка в Аман. Отпътуване към Петра по Пътя на Царете. Вечерта пристигане в Петра. Настаняване, вечеря, спане.

Ден 4 (22.12): Закуска и разходка из Петра. Вечерта пристигаме във Вади Рум.

Ден 5 (23.12): Закуска, разходка в пустинята с джипове. До обяд сме готови. Тръгваме към летището.

Като цяло,  имам може би не най-удачния въпрос, но все пак въпрос 🙂 :

1. Според вас има ли смисъл да си взимаме Jordan Pass( Петра + Вади Рум - 55 JD) имаме ли време/къде да изхрачим още 15 JD ? И ако да, къде? 

П.С. Какво мислите за плана ни:  всяко мнение ще бъде разгледано и обсъдено... 🙂 ?

Коментар: ЗА мен Мъртво море не е толкова вълнуващо, че да се ходи специално до него и то в началото, но за вас пък може и да е :)...

ако се целите в свободния достъп за къпане, се пригответе за цигания, ама ако е за преживяването и "снимка с вестник"  🙂 върши работа. .. не си представяйте, че от където и да е можете да влезете.. брегът е висок, а там където е нисък -не се влиза свободно, с изключение на free access pointa.. а ако тръгнете след обяд към мъртво море, докато стигнете може и да е тъмно, краят на моември залезът беше около 16:45.

Час-пик в Аман е приключение за шофиране, ние се набутахме в него и не бих си го причинила отново ;).

Ако се спуснете по Kings highway, към Петра по пътя за посещение са:

Madaba - църкви и мозайки,

Monte Nebo -с малко отклонение- мемориал на Мойсей, много добре направен с пренесени мозайко от други църкви и хубав изглед към Палестина, 

Wadi Mujib- национале парк, каньон,

Karak - крепост,

Shubak, също крепост и много интересен пейзаж наоколо.

Jerash е наистина много запазен, но е на север от Аман, а времето ви е малко.

също, се свържете с кемпа да ги уговорите да ви вземат вечерта, обикновено вземат туристите си сутринта и вечерта ги прибират в кемпа- директно, ще искат допълнително пари със сигурност.

• Харесвам 3
Публикувано:
12 hours ago, Katerina Noteva said:

Зависи ходи ли ви се по музеи и кои, че да вземете JordanPass. Ние преценихме, че няма да ходим и на място ще платим Петра и пустинята. Нашия Кемп в пустинята дадоха GPS координати на половинката ми, някакъв път през нищото, но ги намерихме. От там се качихме на пикапите им за тура (2възрастни, малко дете), платихме на тях, не сме минавали през посетителския център. Малко се съмнявам да са ни отчели, никакви билети не ни дадоха, но може и тези 5jd вход да са били в цената на тура. За мен беше напълно безразлично как го правят. Т.е. само вход за Петра платихме с билет. В този смисъл, доволна съм, че не затворихме пари в Jordan pass сега.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, Katerina Noteva каза:

Ден 2 (20.12): Закуска, гмуркане, разхокццжцццьж-жжьжцдка по избор - под водата или наьд водата. Следобяд отпътуване към Мъртво Море по бързия път. Пристигане някъде около самото море, къпане. Вечерта пристигане в Аман, вечеря и разходка. 

Пътят от Акаба до мъртво море ще е около 4 часа,тези дни в Аман около 4.45 вече е започнало да се стъмва.Дори и да тръгнете около 12 от Акаба няма да имате много време за Мъртво море по светло.Ако искате да отидете до там по добре да тръгнете около 10 сутринта(мое мнение,)

От Мъртво море до Аман са около 45 мин.

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

Благодаря за отговорите. Решихме да не си взимаме Jordan pass,  а топването в Мъртво море най-вероятно ще оставим за 21.12

Редактирано от Katerina Noteva
Публикувано:

В Аман трафика е ненормален, нашият хотел беше в центъра до римският театър. Не можахме да намерим безплатно място за паркиране, след дълго и безуспешно лутане си платихме за платен паркинг(2), по 1JD на час.

Има един уж безплатен паркинг(1), но е много малък. Ние отидохме да го видим и освен, че нямаше места се опитаха да ни излъжат, че е платен. Може и да е бил, занм ли.

image.png.47c1771ce93f97c79681eb5665fe50ee.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние отидохме до мъртво море последния ден. Аман-Акаба ни отне около 4,5 часа. Тръгнахме от Аман в 10 часа, за 1 час стигнахме до хотел Holiday Inn Beach, където ни искаха вход 25 JD, 20 слeд малко пазарлък. Видя ни се скъпо и решихме да отидем до Aman beach, за там ни бяха казали вход 10JD, нали уж име  градския плаж. Да ама като отидохме там ни искаха 20-25, аз почнах да се пазаря разбира се, но безуспешно, не искаха да намали цената изобщо. Срам не срам върнахме се в Holiday Inn Beach и влязохме за 20 JD.

Водата в мъртво море беше леко хладна. Навън обаче беше дори по-студено, нямаше слънце и беше мъгливо въпреки, че в прогнозата го даваха 22 градуса. Иначе хотелът е хубав, дават кърпи, има няколко басейна, топличко джакузи, и място където можеш да се намажеш с кал.

Един съвет, ако решите да пътувате от Акаба по пътят който е покрай мъртво море, заредете си гориво, вземете си нещо за хапване за обяд, и карайте внимателно, не превишавайте скоростта. Покрай този път няма нищо, нито бензиностанция, нито дюнерджийница или ресторант. Нас ни спряха за превишена скорост и щяха да ни пишат фиш, но се разминахме.

По другия път, който се води и по-бърз, не сме имали проблеми.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.