Прескочи до съдържание

Пътуване до Украйна - въпроси


venk.o

Препоръчани мнения

Добър ден ! Не знам дали пиша на правилното място , ако греша, се извинявам предварително. Налага ми се да пътувам до Украйна на 27.12.2018г. с автобус. Искам да Ви попитам , ако имате информация или сте ходили там , предварително ли трябва да си обменя тук в България валута и каква - тяхната или долари например? Също така искам да попитам - до каква сума мога да внеса през границата , строг ли е контролът , за какво могат да се заядат ? И последно - безопасно ли е да нося лаптоп с мен , тъй като ми трябва , или има риск да ми бъде свит :D , или пък да направят проблем на границата ? Въобще , ако някой има ценни съвети , които може да ми даде , ще съм много благодарен , тъй като не съм излизал в чужбина и съм малко бос по темата. Приятен ден на всички :)

Връзка към мнение

Ние летим със самолет до Киев, не сме пътували сухопътно. Но правилата са като навсякъде. Може да носите лаптоп, ние редовно си носим нашите напред-назад. Ако говорите за чопване на лаптопа от страна на властите, няма такова нещо. Страната е нормална! Иначе, както навсякъде, човек трябва да си пази личните вещи. Валута най-добре долари и/или евро, макар че на летището в Киев сменят и български лева. Навсякъде е пълно с чейндж бюра. Колко е лимитът не мога да кажа, пиши го със сигурност в интернет. Ние не се движим с много кеш, там си плащаме с кредитни карти. На летището багаж не се е случвало да ровят, но на сухопътните гранци има по-голяма вероятност. Не може да се внасят месо, месни, млечни продукти и разни подобни. Алкохол до 1 литър - както навсякъде. 

Ако искате, обадете се на автобусната фирма и ги разпитайте как се минава границата. Проблемът е, че се минават няколко граници - румънска, молдовска и украинска и навсякъде всеки е със свой стил на работа! 😉 От автобусната фирма най-добре ще ви упътят, защото го минават всеки ден.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Здравко Ангел
преди 52 минути , venk.o каза:

Добър ден ! Не знам дали пиша на правилното място , ако греша, се извинявам предварително. Налага ми се да пътувам до Украйна на 27.12.2018г. с автобус. Искам да Ви попитам , ако имате информация или сте ходили там , предварително ли трябва да си обменя тук в България валута и каква - тяхната или долари например? Също така искам да попитам - до каква сума мога да внеса през границата , строг ли е контролът , за какво могат да се заядат ? И последно - безопасно ли е да нося лаптоп с мен , тъй като ми трябва , или има риск да ми бъде свит 😄 , или пък да направят проблем на границата ? Въобще , ако някой има ценни съвети , които може да ми даде , ще съм много благодарен , тъй като не съм излизал в чужбина и съм малко бос по темата. Приятен ден на всички 🙂

Здравей, ние се прибрахме преди година сухопътно от Одеса. Няма никакъв проблем да носиш лаптоп. Малко се бавят на границите, защото минаваш за няколко километра през Молдова и всъщност това доста забавя нещата, но изобщо не сме имали проблеми. Иначе пари имахме евро, обменни бюра има навсякъде. Ние бяхме в Лвов, Киев и Одеса, като цяло сме много доволни от страната, защото това е едно от малкото места в Европа, където цените са по-ниски от България.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз съм минавал сухопътно украинската граница, но нямам спомени за някакви проблеми. Проблем може да има единствено ако минавате сухопътно границата на Приднестровието. Там може да ви искат нерегламентирани пари за “входна такса“ и т.н. По спомени имаше доста чейндж бра, но с дебитна карта на банка ДСК срещу такса от едно евро може да се тегли кеш от банкоматите на групата в Украйна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз не съм ходил, но съветвам да не показвате долари. Имайте си хривни, поне за начало. На мой роднина му разбиха вратата в хотелската стая в момента, в който слязъл до рецепцията на хотела да си плати и извадил долари. Нищо не са му взели, защото не е имало какво. Но вратата са я разбили и бързо претарашили стаята. За Одеса става въпрос. Преди две години.

 

А за границата - колко пък да има проблеми... Знам за реален случай на прекарана сухопътно от Украйна до България тежка картечница в багажник.

Редактирано от master_of_germs
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Здравей! Бих се радвала ако споделиш как е минало пътуването (ако е минало...). Граница, документи, с какво пътува, и разбира се не на последно място как постъпи със валутата? Планирам пътуване с автобус Варна- Одеса.

Връзка към мнение
Йосиф Милчов

Преди 3 години правихме маршрута Варна-Одеса с автобуса на Еколайн, по кошмарно пътуване не съм имал през живота си. Никъде не спират, ама никъде. Пътя от Украинската граница до Одеса е лунен, разбирай кратер до кратер и г*за ти става на палачинка. Добре, че му свърши горивото на автобуса насред нищото та си повисяхме 2 часа и кусур на магистралта в един адски пек, но пък ни черпиха диня и български украинци хляб и наденица, които бяха много вкусни. С две думи пълна забава и приключение. Но съм казал София-Одеса вече само със самолет. 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение
Йосиф Милчов

Относно валутата ние си носихме извектно количество гривни, купихме ги от чейнджа на Графа и долари. Не сме имали проблем никакъв с хотелите нито в Киев нито в Одеса с опити за обири и такива неща. В Киев сме се прибирали и 3 сутринта и не беше страшно. Имахме само лек опит за обир в метрото в Киев, като ни видяха с раницата, но моята бойна жена го цапардоса единия и той чинно се отказа. В Киев и Одеса, разбира се има места на които не се ходи и не е препоръчително да ходиш, но такива места има дори и в София. Измамите са на дребно най-вече от таксита, които ще се опитат да ти вземат 15 лева за маршрут който  излиза 5 лева, но ако си поръчаш таксито по телефона няма проблем и си плащаш само 5 лева. Другия тип измама е ако се спреш до някоя карта на града в Киев да се залепи някой да ти обяснява забележителности и да те разпитва къде искаш да идеш и къде е хубаво да отидеш. Уж ти помага, на заблудени турист, но накрая като ти обясни всичко ти казва дай ми 10 лева в гривни, щото това дето ти обясних си е работа и трябва да ми платиш. Така, че ако се залепи някой такъв просто го разкарай. В общи линий е това, ако има други въпроси питай.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз да кажа нещо за валутата.В никакъв случай не се запасявайте с гривни от България-курса е много неизгоден.Еврото е по-котируему и курса спрямо долара е по-добър.Тук искам да споделя нещо с вас,което забелязах последният ден от престоя ни в Лвов,но подчертавам,че нямам наблюдение за другите градове в Украйна и то поради факта,че му обърнах късно внимание.Българският лев е много добра валута за размяна в Украйна.На всеки 50 евро  приравнени в левове  получаваш по 30 гривни отгоре,респективно на 100 евро са 60 гривни,което си е цяла бира,че даже бира и половина.Това означава,че смело можете да обменяте левове без да се притеснявате от "трънски" курс.Но пак да напомня,че това е за района на Лвов и не мога да кажа колко е достоверна тази информация за Киев и Одеса.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Йосиф Милчов
преди 8 минути , krasen_denev каза:

Но пак да напомня,че това е за района на Лвов и не мога да кажа колко е достоверна тази информация за Киев и Одеса.

В Киев и Одеса също по бюрата можеше да се сменят и левове, както и в Беларус ми направи впечетление, че може, но курса вече не си го спомням. Помня, че в Одеса рублата най-много си вървеше по бюрата, но и беше пълно с руски туристи заради Черно море.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пътят е ремонтиран, така че това притеснение отпада!

 

Провери фирма Дорис, тя мисля също пътува по твоя маршрут в четвъртък и неделя за Одеса.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

    А какво ще ми искат на границата като документи? Някъде прочетох нещо от рода на някаква застраховка(медицинска ли що ли...), няколко копия на първата страница на паспорта? 

    Няма да съм на хотел. Ще гостувам в приятели. Каква е тази "покана" от този който се задължава да се погрижи за престоя ти?

     А И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО , мислех да занеса като подарък на домакина, бутилка домашна специална ракийка... да си я пийнем заедно... може ли да вкарам тази домашна ракийка или ще стане проблем? Трябва ли да я обявявам?

Връзка към мнение
Йосиф Милчов
Преди 1 час, Ginka Dimitrova каза:

    А какво ще ми искат на границата като документи? Някъде прочетох нещо от рода на някаква застраховка(медицинска ли що ли...), няколко копия на първата страница на паспорта? 

    Няма да съм на хотел. Ще гостувам в приятели. Каква е тази "покана" от този който се задължава да се погрижи за престоя ти?

     А И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО , мислех да занеса като подарък на домакина, бутилка домашна специална ракийка... да си я пийнем заедно... може ли да вкарам тази домашна ракийка или ще стане проблем? Трябва ли да я обявявам?

На нас като документи не са ни искали абсолютно нищо освен задграничен паспорт. В Украйна се влиза само с паспорт. Мисля, че този при когото гостувате трябва да ви регистрира, но не съм много сигурен. Относно алкохола до 1 литър няма да имате проблем, въпроса е количеството до не надвишава допустимия един литър.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.