Прескочи до съдържание

Обобщена за Тенерифе


Alexander

Препоръчани мнения

Тенерифе си остава една не много близка дестинация, която в същото време е малко или много екзотична и може да се достигне лесно от България  за не много пари. Има много информация за основните забележителности, но и много малко за не толкова известните места. Има няколко теми за острова и реших да направя една обобщена и да наблегна на не толкова известните и очевидни неща. Снимки няма да слагам, за да остане възможно в най-чист вид информацията.

 

Това е най-големия и най-разнообразния остров от Канарските острови. Острова има много лица и може да се каже, че има за всеки вкус по нещо. Ще се опитам да обобщя най-основните неща, понеже видях, че има няколко  отделни теми с идентични въпроси, а  е доста посещаван по всяко време на годината.

 

Няма да навлизам в подробности за достигането, както и за локалните фирми за колите под наем, писано е  в другия общ пътеводител за тях.

 

Сайта на обществения транспорт е този.

Има автобуси, а в столицата и трамваи. С автобуси може да се стигне почти навсякъде, но като цяло пътуването е дълго, понякога в пъти по-бавно отколкото с кола, но ако няма друг вариант все пак са налични. 

Примерно от Puerto de la Cruz   до Icod de los Vinos с кола е 20 мин, а с автобуси почти 1 час.

 

 

В северната част се намират много стари и автентични градчета, като някои имат повече хотели, а други нямат или са малко. Навсякъде се предлагат къщи или апартаменти и всеки може да се избере какво иска. Тази зона е много зелена, по-хладна с 2-3-4 градуса от южната, като често е облачно. Плажовете са естествени, не много големи и са с черен пясък, почти винаги има големи вълни.

Столицата Санта Крус си е нормален град, който се е слял със съседния Сан Кристобал де ла Лагуна, мястото е за хора, които предпочита да са в близост до града, наблизо има голям изкуствен плаж с жълт пясък и без вълни. Там има доста повече слънце, по-топло е, но не е чак толкова зелено.

Южната част, която до преди 50-60 години е била почти безлюдна, сега е с много хотели, малки и големи и е типично курортно място с големи изкуствени плажове с жълт пясък и без вълни, кръчми, барове и пр. Там почти няма естествена зеленина, ако не боря храсти и треви, но има много слънце.

 

Трите зони  се различават много силно една от друга, както на вид, така и по хората които ги посещават, дори тези, които работят там.

 

Северната част

 

1.JPG.6ba4e2b2abd5e7bbd9c6f6862ad1013c.JPG

 

Най-лявата част е Punta de Teno, там няма почти нищо, нито е населена, но  който търси спокойствие може да я посети. Плажовете наоколо са много малки, но водата е една от най-чистите и прозрачни на острова. Има гледки към Тейде, но няма растителност.

 

След това следва селището  Buenavista del Norte-типично селце, има няколко хотела, включително и 5 звездна Мелия. Има много малко туристи и още по-малко чужденци. Плажовете в зоната  се достигат с кола, не са малки, нито големи, има и естествен басейн в океана.

 

Малко встрани от пътя е El Tanque, селцето не е нищо особено, до него обаче има доста пешеходни маршрути, както и кръчмата с най-добър изглед на острова-Mirador Lomo Molino!

Кръчмата буквално е кацнала на една скала и е на почти 500м над брега на океана, ако няма мъгла, гледките са зашеметяващи. Работи само на обед, имат дневно меню, което е добро и евтино.

 

Garachico, това е от най-известните селища по севера, има доста хора и туристи, центъра си заслужава посещение, има плаж и интересни естествени басейни. Италианския сладолед - Fragola  е  от най-хубавите на острова!

 

Icod de los Vinos, друго много известно и посещавано място от туристите, има интересен център, много старо дърво и пеперударник, плаж няма. Наблизо е  слабо известната пещера от вулканични тунели  Cueva del Viento, доста е интересно, комбинира се с тур и екскурзовод. Билети има само онлайн, трябва да се купят  2-3-4 седмици преди датата на посещението.

 

San Juan de la Rambla, още едно типични селище, няма хотели, има малък плаж и кръчми на центъра, не е типичното туристическо място.

 

По пътя от Punta de Teno до San Juan има няколко естествени басейна, в които може да се къпе човек без да го притесняват вълните, най-известните са Charco los chochos, charco del viento(най-големия) и charco de la laja.

 

Следва Los Realejos, Puerto de la Cruz  и La Orotava, които са почти слети и са общо към 100 000 души. Там има доста хотели, молове, кръчми, кафенета, градини, магазини  и т.н. Въпреки туристите, които само в Puerto de la Cruz са повече, си остава по-изолирана и автентична зона с основно местни или испанци. Зоната е много зелена с различни плажове, от по-туристически Playa Jimenez, Playa del Castillo, до по-изолирани като Bollullo и Patos. Последните се достигат само с кола или с много вървене.

Плажът El Socorro не е туристически, но не е и изолиран, дори има градски транспорт до него и на мен ми е от любимите на острова.

В Пуерто де ла Крус се намира и Loro парка, който е от най-известните и посещавани обекти.

 

В Los Realejos има няколко хотела, то е и на по-високо, няма плаж, за сметка на това има стар и автентичен облик, кръчми, къщи под наем. Местната църква е първата на острова.

 

В La Perdoma има  локални кръчми, някои са толкова скрити, че дори пред тях не се разбира, че сте пред кръчма. Предлагат  евтина, автентична и много вкусна храна.

 

 

Следват не много интересни селища до като се стигне до Tacoronte, то е на по-голяма височина и там е по-хладно, има много  известен пазар за плодове и зеленчуци събота и неделя до обяд, но такива има и по всички други места, които изброих до сега.

Долу има интересен плаж Mesa del Mar, до който се стига през тунел в скалите.

 

 

 

Минавам на южната част.

 

2.JPG.ff387bc15f26d5fc0f837235d656285a.JPG

 

Ще продължа от Punta de Teno надолу. Първото интересно място след преминаването на прохода и издигането до 1000+ метра е Masca.

Клисурата и селцето са от най-интересните и известните на острова, има писано много за преходите и вариантите, но аз ще добавя един по-различен, който го избират малко хора.

Fortaleza de Masca, пътя върви отгоре по гребена покрай клисурата, равен е и накрая се стига над Los Gigantes.

 

Santiago del Teide няма нищо интересно и след  него започва магистралата.

 

Следва Acantilados de los Gigantes, от където се виждат Los Gigantes. В селото се предлагат  различни видове лодки за разходки, включително  доста бързи развиващи 80км/ч. В зависимост от късмета може да се видят, делфини, огромни костенурки, китове и други.

 

По-надолу по пътя е плажа Playa Abama с жълт пясък, който си заслужава посещението.

 

След това започват големите туристически комплекси в Costa Adeje, Playa de las Americas до Los Cristianos, които са пълни с хотели, кръчми и разбира се изкуствени жълти плажове. Няма да се спирам на тях, има огромно количество информация в нета. От последното може да се хване ферибот за островите на запад от Tenerife- El Hierro, La Palma, La Gomera.

 В южната част се намират Siam park и Jungle park.

 

Следва южното летище и El Medano, там e най-голяма концентрация на хора практикуващи кайт сърф.

 

След това има селца на които няма да се спирам, защото не изпъкват с нещо по-различно, нито има плажове, ако не броя малките каменисти заливчета. Следващото интересно място е Гуимар, което е по-голямо селище и има какво да се види.

 

Следва Канделария, където има фирми предлагащи гмуркане, рибни кръчми и пр и така се стига до столицата Санта Крус.

 

Това си е нормален град с всички удобства, самия град няма плаж, но има такива извън града, като най-интересните са  Las Teresitas-най-големият на острова, Las Gaviotas и още 1-2 много малки.

 

 

3.JPG.e5c4d0668f0ee35eaba468c3db84f2b6.JPG

 

 

Източната част на острова представлява националния парк Анага. Това е най-зеленото място на острова, има само няколко селца и тук там плажове. Там ходят основно любителите на преходи, планини и природа, има десетки пешеходни маршрути, дори такива за които се изисква предварително разрешение както за Тейдето.

Селцата Taganana, Almaciga и Benijo, са едно след друго, като там са и най-хубавите плажове в зоната, с черен пясък и напълно натурални.

 

В средата на острова е планина, която докато се изкачва за 1 час може да се видят дървета и растения от всякакъв вид, от палми, широколистни, иглолистни дървета, до храсти и вулканична пустиня най-горе.

За Тейде няма да пиша, все пак е най-известното място на острова, има много информация за него.

 

Това са някои  пешеходните  маршрути:

 

-Afur-barranco de Tamadite-Taganana-Afur

-Tegueste-Punta de Hidalgo.

-Barranco de Badajoz

-Fortaleza de Masca

-Vilaflor

-punta de Teno

-El barranco del Infierno

-Los Organos/La Orotava

-Teno Alto

-Roque de Taborno

-Benijo-Las Palmas

-Barranco de Ruiz

-La Rambla de Castro

-Los Roques, La Fortaleza, Pico Viejo

 

Предимства и недостатъци на отделните зони.

 

Най-общо в южните части е по-топло, по-туристическо, с големи жълти плажове, големи туристически комплекси, големи хотели, няма вълни, с по-малко естествена растителност, с почти никаква автентична  островна атмосфера, малко местни, много малко или никаква локална кухня и разбира се е по-скъпо. Точно обратното  се отнася за по-откъснатите и забити места.

На тази база всеки може да си избере къде би се чувствал най-добре, в зависимост от това какво търси и как иска да прекара ваканцията си.

 

И отново за времето, понеже ужасно много хора ме питата, как е януари, как е април, как е октомври. Не, че няма история с времето за всяка точка, но да по-добре е да се вижда в темата. Ето обобщението ми на база живеене и основно разходки за година и половина за времето в отделните точки на острова.

 

Генерално разликите между северната и южната част са  1-2-3 градуса на въздуха и 1-1,5 градуса  на водата.

 

След средата на януари, февруари и март  е най-неблагоприятното време, било то в северната или южната част. При слънчеви дни може да се ходи на плаж по обед, денем е почти 20 градуса, ако няма дъжд или облаци, тогава е 2-3 по-малко, което е и минимума,  а водата е 18-19 градуса.

Април, май и юни вече си е 20-24, вода 19-20-21.

Юли, август и септември е най-топло, 26-29 въздух, става и  31-32 по южните части, водата  22-24.

Края на септември, октомври и началото  на ноември са най-добрите месеци аз мен, тогава не пече чак толкова много или поне не се усеща, защото УВ-то не е 13+, а водата е най-топла 24-25. 

След това до края на декември и началото на януари също е много добър период,  да речем по-топло е и с по-топла вода от април и май.

 

Ако се сетите за нещо пишете, ще редактирам  и допълвам поста при нужда, мисля  да не правя темата с отделни мнения.

Ако има въпроси или препоръки, след като  отговоря  на нечие питане, ще скривам поста му, за да остане темата само с един пост.

  • Харесвам 14
  • Благодаря 10
  • Браво 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.