Прескочи до съдържание

Толедо


DimitarYanakiev

Препоръчани мнения

Здравейте. Ще бъда за няколко дена в Мадрид следващия месец. Имам почти цял ден свободен и ми се иска да отскоча до Толедо с влака. Гледам че е около 30 мин. Дали е възможно и струва ли си да тръгна сутринта от Мадрид към 8-9 и да се върна следобяда към 5, тъй като имам полет в 9 от Мадрид. Ще ми стигне ли времето да видя нещо в Толедо?

 

Мерси предварително.

Връзка към мнение

Ходила съм от Мадрид до Толедо именно за един ден. Беше преди повече от 10 години, но разстоянието си е същото все пак. Мисля, че ще ти стигне времето. Гарата в Толедо е наблизо. Градчето е много хубаво. Определено за мен си струва. Замислям близките години отново едно гостуване в Мадрид и определено пак бих посетила Толедо. Това е по спомена ми от преди толкова години. Конкретните забележителности не ги помня по име. Градчето има уникална архитектура и средновековен дух. Око обичаш такива гледки, върви, заслужава си и времето стига идеално за 1 ден.

Връзка към мнение

Не съм ходил, но искам да отида и да го разгледам след като гледах един филм преди време за Толедо. Според мен си заслужава. Разполагаш с цял ден така, че можеш да видиш много. Ако имаш и чекиран багаж можеш да си купиш и нещо от стомана за спомен.

Връзка към мнение

По-добре е с автобус. От гарата нагоре си има яко изкачване. Автогарата е от другата страна и от нея излизаш до ескалаторите към стария град. Ходила съм и в двата вида транспорт, но автобуса едни, че е по-евтин, а и е по на често, имаше на всеки половин час.

Веднъж бях за ден, с транспорт от и до Мадрид, втория път с нощувка, но ден там стига за да се разходиш доста добре. 

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Влаковете за Толедо тръгват от гара Аточа. С влак е по-бързо и по-скъпо, с автобус е по-бавно и по-евтино. Разстоянието  е към 70 км.

Ако решиш да е с влак, можеш да направиш резервация онлайн на сайта:

www.renfe.com

Дават ти един код, с който, после, от автомата си купуваш билет.

Ако нямаш онлайн резервация, можеш да си купиш билет от касите на гарата. Първо - има машинка за номерца на опашката. Работят много каси, но все пак, си отива време, докато ти дойде ред.

На гарата в Толедо има туристическо бюро и може да се купят разни пакети, ако искаш да е по-организирано всичко.

Ние единия  път си купихме такъв с обиколка с влакче - много е хубава, спира на места със страхотни гледки към града.

1. От гарата те взема автобус и те кара до ескалаторите, с които се качваш на центъра, където е първата/последната спирка на влакчето.

2. С гид имаше обиколка на две църкви и още нещо, вече съм забравила.

Напълно постижимо е да отидеш към 9-10 сутрнта и да се върнеш в 17. за да си хванеш полета.

А гарата в Толедо е забележителна, според мен, също трябва да се види, дори, да отидеш с автобус.

Ето, тук съм разказала и обяснила някои неща за Толедо:

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Времето, с което разполагаш, е напълно достатъчно за добра разходка. С влак е бързо и удобно, а ескалаторите те качват до стария град. Мястото е много живописно и определено си заслужава. 

Връзка към мнение

Да, напълно постижимо е. Толедо е един от най-красивите древни градове в Испания. Наричан е градът на трите култури, защото е повлиян от съжителството на християни, мюсюлмани и евреи. Архитектурата е много пленителна. С влак е по-удобно и се стига доста бързо. Можете да прочетете статията, която съм писал за Толедо - https://oneticketjustgo.com/toledo/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
1 hour ago, giafil said:

за мен Толедо е Ел Греко  не го пропускай.... и синагогите...градът е мистика и красота...старата столица на Испания...

Много точно казано ... не го пропускай. 

Направо ми се доходи.

Може би защото изплуват сантиментални спомени😀. От ходенето идват спомените. Така че отиди и това е.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

И ще споделя един смешен спомен. Когато ходих имах фотоапарат Скина😆, с лента, който като му сменях кадъра издаваше един знук ... чигър, чигър. А там имаше доста туристи японци, познайте с каква техника. В затворените тихи помещения ставаше сконфузно, а като добавим и шумната светкавица... Тогава сигурно не съм си и представяла, че днес ще правя снимки с телефон. Било е само преди 15 години, а колко сме се добрижили до японците😆.

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Здрасти Митко,

 

Времето е напълно достатъчно! Вземаш влака сутринта, че е по-бързо, макар и по-скъпо и след половин час си в Толедо. Непремено виж катедралата на Толедо, една от най-красивите, в която съм бил! Съкровищницата на църквата е невероятна! Златото, което е използвано е било първото злато донесено от Америка в Испания. Освен това виж двете синагоги Санта Мария ла Бланка и Ел Трансито, в която има и еврейски музей, както и църквата Санто Томе, където се намира известната картина на Ел Греко Погребението на графа на Оргас. На нея са изобразени всички известни личности в Толедо по това време, самият Ел Греко, както и синът му Хорхе Мануел, момче в черно, с бяла кърпичка, на която има дата 1578 - родната година на момчето.
В музея на Ел Греко не се набутвай, това не е реалната му къща, а менте построено в началото на 20 век. Помотай се по-добре из града, виж и мостовете му, гледай да усетиш атмосферата му. А, за обяд ти препоръчвам да се отбиеш в един ресторант точно до къщата-музей на Ел Греко Mesón La Orza се нарича, на Calle de Descalzos, 5. Вярно, по-скъп е, но звездите на Мишлен си казват думата, ще си оближеш пръстите.
И следобед, към 3-4 си хани влак обратно за Мадрид.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение

@AlexanderАз го намерих от гида на Мишлен, но не съм много на ясно с класациите им и звездите им.

Но, си прав Сашо, сега се поразрових, имат ястия препоръчани от Мишлен, но не и звезда, приемам поправката. Но, продължаам да твърдя, че е отличен ресторант.

https://travelguide.michelin.com/europe/spain/castile-la-mancha/toledo/tolede/restaurants

 

Редактирано от Crazy Horse
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моят съвет е да опиташ да се включиш в туристическа група от местна агенция. Уличките са истински лабиринт и наистина човек може да се загуби сам. А лутането сам в непознат град ще лапне много време.

Връзка към мнение
преди 12 минути , muchachote каза:

Моят съвет е да опиташ да се включиш в туристическа група от местна агенция. Уличките са истински лабиринт и наистина човек може да се загуби сам. А лутането сам в непознат град ще лапне много време.

няма страшно , като се изгуби ще пита някой на улицата, (хора и туристи колкото искаш) къде е катедралата...

аз съм от хората които се изгубиха поне 5 пъти в Толедо въпреки книжна карта и телефон с maps me.... 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение


Вярно е, че уличките са малък лабиринт, но с карта като си, дори да се загубиш пак ще се намериш. Аз лично не съм виждал магеланец без компас в главата. Вие всички сте таланти! От този форум май само аз се губя лесно.
Аз лично не си падам по агенциите, които надуват цените по принцип. Изключение правя само за труднодостъпни места с лош обществен транспорт като Намибия, примерно или страни с висока престъпност като Бразилия. За мен Толедо е едно от най-лесно достъпните места от Мадрид.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.