Прескочи до съдържание

Скъпоценните камъни


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Това е тема, която винаги ми е била интересна, както и ми харесват бижутата с такива камъни. То, май, няма жена, дето да не и харесват.:)))

Искам да разкажа и покажа туй-онуй по въпроса. Без никаква претенция за изчерпателност и научност. Просто, по въпроса зная много неща, непрекъснато чета и допълвам и ми е много интересно, защото, светът на скъпоценните камъни е бляскаво - невероятно интересен.

 

Скъпоценните камъни са ценни, заради тяхната изключителна рядкост и твърдост. Те са само 4 на брой. Това са:

Диамант

Сапфир

Рубин

Изумруд

 

1828259075_WhatAretheFourMostPreciousStones(1).jpg.b33f5e14d9b853db0da5f557e5f86121.jpg

 

Диамант

 
„Диамантите са най-добрите приятели на едно момиче“
                                                                          Мерилин Монро
 

Диамантът е най-скъпият камък познат на човечеството. Съставен от кристализиран въглерод, той  има невероятни свойства в отражението и пречупването на светлината. За диаманта се смята, че е камъкът на победителите, камъкът, който носи късмет, богатство и слава. Легендата казва, че притежателят му добива смелост, аристократизъм и бива предпазван от болести и трудности. Диамантът е камък, който е подходящ  за кръгла годишнина от брака, за кръгла годишнина на рожденик и щастлива звезда за новороденото и неговата майка. Поверието е, че подари ли се диамант на бебе и майка, той ще ги пази и ще ги дарява с щастие, късмет и благополучие. Диамантът е символ на вечната любов, за това е и най-подходящ подарък за любимият човек. 
Диамантът е известен със своите превъзходни физически качества, повечето от които произлизат от силното ковалентно свързване между отделните  атоми. Той има най-висока твърдост и топлопроводимост . Повечето естествени диаманти имат възраст между 1 и 3,5 милиарда години. Повечето от тях са били образувани на дълбочина от 150 до 250 километра, в недрото на Земята, но има и такива, които са  дошли от дълбочина 800 километра.

Много хора, очакват диамантът да бъде нечуплив. Това не е така. Кристалната структура на диаманта има "твърди" и "меки" посоки. Един удар с достатъчна сила, в точна посока, може да спука, счупи, разцепи или дори да разбие диамант.

От средата на 18 век, поради изтощаване на находищата в Индия, главен център на добива на диаманти става Южна Америка. Там през 1726 г. са открити находища  в Бразилия. Частичен добив на диаманти по онова време се осъществява и в Боливия, Венецуела и Еквадор. Постепенно диаманти се откриват на много други места по света:

1829 г. - планината Урал, Русия
1851 г. - Австралия
1866 г. - Южна Африка
1877 г. - Британска Гвиана (сега - Гаяна), Южна Америка
1903 г. - Южна Родезия (днес Зимбабве), Африка
1907 г. - Ангола и Белгийско Конго, Африка
1908 г. - Югозападна Африка
1913 г. - Танзания и Либерия, Африка
1919 г. - Гана, Африка
1926 г. - Трансваал (сега РЮА)
1932 г. - Сиера Леоне, Африка

 

Една картинка за големината на диамантите:

karat.diamanti_grande.jpg?573

 

Стойността на всеки Диамант, се определя по един от основните критерий - карат. Карат е метричната единица, използвана при определяне тежестта на Диамантите. 1 карат е равен на 0.2 гр.

Откриването на големи камъни е доста по-рядко, от откриването на по-малки , за това и сбора на един карат, съставен от няколко по-малки камъка е различна от цената на един карат Диамант. Също така два Диаманта с еднакви карати, могат да имат съвсем различни цени в зависимост от техните качества - цвят, чистота, шлифовка.

 

diamonds-carat_large.jpg?378

 

 

karat.diamanti.cena_large.jpg?573

 

Ето и десетте, най-скъпи диаманта в света:
 

10. The Allnatt Diamond - 101,29 карата (20,258 грама)

Цена: $3 млн. 

1.jpg



9. The Moussaieff Red Diamond - 5,11 карата (1,022 грама) 

Цена: $7 млн. 
2.jpg


8.  The Heart of Eternity - 27,64 карата (5,528 грама)
 
Цена: $16 млн. 

31.jpg


7. Wittelsbach Diamond - 35,36 карата (7,11 грама) 

Цена: $16,4 млн. 

4.jpg


6. The Steinmetz Pink  - 59,60 карата (11,92 грама) 

Цена: $25 млн. 

5.jpg


5. De Beers Centenary Diamond - 273,85 карата (54,77 грама)

Цена: $100 млн. 

6.jpg

 
4. The Hope Diamond - 45,52 карата (9,10 грама) 

Цена: $350 млн.

7.jpg


3. The Cullinan Diamond - 3,106,75 карата (621,35 грама)

Цена: $400 млн. 

8.jpg

 
2. The Sancy Diamond - 55,23 карата (11,05 грама)

Цена: Безценен
 
9.jpg
 

1. Koh-I-Noor - 105 карата (21,6 грама)
 
Цена: Безценен
 

101.jpg

 

 

следва...

Източник: туктук и тук

 

  • Харесвам 20
  • Браво 3
Връзка към мнение

Близо половината от диамантите в света произлизат от западна, централна и южна Африка. Този доходен бизнес поддържа конфликтите в Ангола, Конго, Сиера Лионе и Либерия, където бунтовнически групи се бият за контрол на диамантените находища и намират меджународни търговци, готови да ги финансират.

Терминът „кървави диаманти“ се появи в края на 90-те години, когато беше използван за пръв път от правозащитни организации. Той включва всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти, основно в Африка, но са в подкрепа и на други криминални дейности. Голяма част от населението на Африка, включително деца, е принуждавано да работи в мините за диаманти срещу мизерно заплащане и при кошмарни условия на труд. Добитите диаманти се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.

По данни на международни организации, през последните години продажбата на „кървави диаманти“, наричани още „конфликтни диаманти“, e била източник на няколко граждански войни в Африка с повече от четири млн. убити и ранени цивилни граждани. Сред страните, добиващи и търгуващи с „кървави диаманти” са Ангола, Сиера Леоне, Демократична република Конго и Кот д’Ивоар.

През 2006 г. режисьорът Едуард Зуик направи филм по въпроса:

 

p_2476.jpg

 

който описа контрабандата със скъпоценни камъни и връзката им с гражданската война в Сиера Леоне. Филмът предизвика интерес към темата, а експерти от ООН публикуваха доклад, според който диаманти на стойност 23 млн. долара, идващи от Кот д’Ивоар, са били незаконно разпространени на световните пазари. Тези диаманти, както и други от Демократична република Конго, продължават да финансират насилствените управления на африканските държави.

Сигурно затова Наоми Кембъл не е успяла да оцени по достойнство "мръсните камъчета" в торбичката, подарена й от двама мистериозни мъже, почукали на вратата на хотелската й стая една нощ през 1997 г. Изправена като свидетел пред специалния съд в Хага, където се разглежда делото за военни престъпления в Сиера Леоне срещу бившия либерийски президент Чарлс Тейлър, манекенката, видимо смутена, разказва за вечерята в Кейптаун отпреди 13 години. Тя била организирана от тогавашния президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела и се предполага, че след нея манекенката е получила "кървави диаманти", именно от впечатления от чара й диктатор Тейлър, който също присъствал на събитието. Сега този неугледен подарък, от няколко необработени камъчета, може да изобличи бившия държавен глава на Либерия, че в замяна на "кървави диаманти" е продавал оръжие на бунтовниците в Сиера Леоне по време на кръвопролитната гражданска война там през 90-те години.
От показанията на Наоми Кембъл става ясно, че тя не знае какво са "кървави диаманти", не е запозната с геноцида в Сиера Леоне и не е напълно сигурна (макар и да подозира), че подаръкът е дошъл точно от Тейлър, когото между другото тя не познавала.
В доклад от 1998 г. международната правозащитна организация Global Witness първа разгласява, как търговията със скъпоценните камъни финансира такава свирепа бруталност. Две години по-късно в гр. Кимбърли, Южна Африка се състола среща, между представители на страните, добиващи ценния ресурс, на която се обсъжда как да се сложи край на продажбата на "кървави диаманти". Резултатът е създаването на международната сертификационна схема за търговия с диаманти - "Процесът Кимбърли". В нея членуват 75 страни. Организацията издава на всеки добит диамант, сертификат за произход, без който той се смята за нелегален. По този начин международният пазар се прочиства от "кървавите диаманти".

Най-големият потребител на диманти в света – САЩ – вече се присъединиха към „Процеса Кимбърли”, но все още се смята, че контрабандно пренасяните диаманти са около 4% от всички, които се намират на пазара. Световната търговия се оценява на близо 7,5 млрд долара годишно.

 

следва...

Източник: тук и тук

  • Харесвам 16
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Диамантите се продават със сертификат .

GIA / Gemological Institute of Americaе най-старата, най-голямата и една от най-уважаваните независими лаборатории в света. 

За разлика от някои други лаборатории, GIA не е собственост или е частично собственост на търговци на дребно или търговци на дребно и е организация с нестопанска цел. 

GIA всъщност разработи системата за класифициране на диамантите "4 C" (използвана почти универсално днес), за да предостави наистина обективни стандарти в оценката на диаманта.

Едно от най-важните неща при покупка на диамант е липсата на цвят . 

Групите за определяне на липса на цвят се бележат с букви. Всяка една буква означава чистотата на диаманта.

1. D-E-P -най-чисти 

2. G-H-I - качествени диаманти. Повечето бижута се правят с тази категория диаманти .

3. J-K-L - също широко използвани за изработка . 

4. M-N-O - при тях вече си личи оттенък или ситни примеси от графит.

5. P-Q-R - най-ниският клас диаманти.

Високо качествените диаманти се поставят само на бяло злато / ефекта е голям / , докато долните категории се слагат на жълто и розово злато.

Така не се забелязва техният оттенък .

Всичко това е от значение, защото ако един пръстен има 1 карат диамант с цвят G-H-I и е на пръстен от 5 грама злато ,

то цената му ще е около 50 000 лв. 

Същият карат и злато, но от цвят M-N-O , ще струва поне 5 пъти по-евтино.

Много хора пренебрегват това и дават пари за бижу Х пари , само защото са купили по-нисък клас , без да им е обяснено защо във даденият магазин е по-евтин карат диамант, във сравнение с друг магазин, държащ на качественото предлагане.

Ако закупувате диаманти или пръстен с диамант , вземете по-малък карат, но по-качествен.

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Преди няколко дни видях най - големият жълт диамант(изложена е реплика)  в имението Delaire Graff Estate до Стеленбош. 

4012EC6B-3E97-4AF7-8826-E81BF4C12795.jpeg.53c5a9a97d3d4a15abb1c77df51bd6f9.jpeg6B16DA57-C466-407E-B03A-B8842BA5C945.thumb.jpeg.c6a0c8b079eaf13b6354b2c3a296999a.jpeg

 

и малко от бижутата в магазина:

C44D4A4F-F436-488C-8507-A9FFA787AF7D.thumb.jpeg.fea08c259b88bead04cd91eb2011855a.jpeg

 

D9D4BE7F-85C7-43DB-8457-EEC143C5F5BA.thumb.jpeg.377baceb0b6b6d787a6bca112b7ab310.jpeg

E23F4C98-5DFF-42B2-9AF9-77D8588D6F34.thumb.jpeg.b6c71f0a893829264db5d124ecb57e03.jpeg

Редактирано от Цвете
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Необработеният и неполиран диамант изглежда като парче стъкло. Едва след обработката и оформянето на фасетите, се разкриват неговото великолепие и блясък. Само след задълбочено изучаване на суровия камък, може да се получи възможно най-голям обработен диамант с възможно най-малко примеси. Тази работа изисква огромен опит и подробни знания за кристалографията на диамантите и възможните примеси, налични в диаманта. Каква форма ще има накрая камъкът?

Каква е разликата, между диамант и брилянт?

Един и съци камък е, само че, когато шлифовката е с 57 фасети, се нарича брилянт.Най-често използваната шлифовка е кръгъл брилянт. Класическият кръгъл брилянт има 57 фасети или страни: стеничка (голямата фасета в средата), 32 фасети на коронката (горната част на брилянта) и 24 фасети в павилиона (долната част на брилянта, завършваща с връх). При шлифовка се губи половината от първоначалното тегло. Други възможни форми са марзкиз, овал, сълза, сърце, смарагдов шлайф, квадрат, триъгълник, осмостен и др. Крайният резултат зависи от формата на суровия диамант и до определена степен е предопределен и от модата. Днес може да се видят редица нови форми на пазара. В някои източници, броят на фасетите е 58, защото, към 57-те, добавят и шипа.

Изборът на точно такъв брой е направен, защото оформен по този начин, брилянтът успява да пречупи светлината по възможно най-красивия начин. Именно това пречупване, максималното използване на неговите оптични свойства го правят толкова скъп и ценен.

Обикновено диамантите имат дефекти, появяващи се още при формирането, понякога се появяват вследствие на обработката. Изключително рядко се срещат такива, които нямат никакви дефекти – нито при образуването на минерала, нито при обработката му под формата на брилянт. Това ги прави и най-скъпите от вида си. Колкото по-голяма чистота има диаманта, тоест по-малко дефекти, толкова по-добре се отразява светлината.

Относно цвета – най-скъпи са безцветните диаманти, по същата причина – те са много по-бляскави. Относно шлифоването – това е най-сложната част при обработката на диамантите.

Модерното шлифоване на диамантите е изнамерено и усъвършенствано в началото на ХХ век. За негов създател се счита белгийският инженер Марсел Толковски, който създава и идеалните параметри за шлифовка, приети като световен еталон на съвършения брилянт. Според тях стойността на един брилянт се определя от десет основни критерия – форма, вид на шлифовката, тегло, цвят, група на дефектност, пропорция, симетрия, полировка, флуоресцентност и впечатление и то, точно в този порядък.

Всеки диамант / обикновено говорим за тези над 0,5 карата/, си има маркировка, която се прави с ЗД лазер, невидима е с просто око и сертификат за качество.

Моят съвет е- ако решите да купувате диаманти, го направете при познат бижутер, на когото имате доверие. Понякога, сертификатът, няма значение от къде, също не е гаранция.

Задълбах много в подробности.

Ето и няколко прекрасни бижута с брилянти, от Елмазния фонд, принадлежали на Екатерина Втора.

 

 

 

1C71CADB-90A2-4F14-87A7-D19094306714.jpeg

2A617A33-ECBA-4830-9EF9-C614C2091E10.jpeg

5BF31967-5C55-4D52-8D6B-917800C08ACB.jpeg

03A86E4D-A8C1-4658-A25F-696A9805F67C.jpeg

F6B03BBF-E875-4A9F-9EEC-08926C664F2E.jpeg

E6676424-5CE6-4C54-94AF-F3ADEE02818E.jpeg

 

следва...

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Много интересна и информативна тема! Аз не разбирам много от скъпоценни камъни, но ми се наложи да понауча тук-таме нещо покрай живота ми в Танзания. Там можете да си ЗАКУПИТЕ буквално малка мина за диаманти, рубини и т.н. Местното законодателство дава право на всеки местен да си закупи парче земя с находище и да си копае - т.нар. small scale mining. Доста местни по селата се занимават с това, като се кооперират и си помагат. Търсят външни инвеститори, с които да сключат партньорство, за да може да имат по-съвременни машини и методи. Наистина тези хора работят при невероятни условия, а най-странното е как те толкова са привикнали, че отказват да ползват защитни обувки, ръкавици и т.н., дори когато са им предоставени. От време на време се случва мината за рубини да се окаже, че има и червени диаманти. Когато това се случи - цялата група се премества в този район в търсене на червен диамант. Като ходите на сафарита може да попитате някой да ви свърже и да си купите - на място цените са много евтини, но естествено тези райони са трудни за достигане.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Червените са изключително редки и по тази причина са най-скъпи. Има ги на едно-еднствно място в света - в австралийската мина Арджил на Rio Tinto, която  дава над 90% от всички розови и червени диаманти, известни в света. РКазват, че розовите и червените диаманти са близо 50 пъти по-скъпи от белите.

Ето една снимка на цветни и различно шлифовани камъни:

 

1882452150_.jpg.c5edbab603e5a5aec005ea4df34f2425.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Ето и най-скъпите на света , годежни пръстени:

 

Елизабет Тейлър, 8,8 милиона долара:

 

s9o76uwk.jpg.294e3e18cb74d3ad22e7d45dab20482f.jpg

 

Ким Кардашиян-Уест - 8 милиона долара:

 

celebrity-bling-kim-kardashian.jpg.f38ebada9ebd4a609d1b430dd75a5e34.jpg

 

Бионсе - 5 милиона долара:

 

Beyonce-shows-off-her-massive-engagement-ring-given-to-her-by-Jay-Z.jpg.79d40a8a98bdb530282ce8f4c3587924.jpg

 

Дженифър Лопес - 4,1 милиона долара:

 

1178949.jpg.02a19e107898b875a10acf04f0506eeb.jpg

 

Грейс Кели - 4.06 милиона долара:

 

grace-kelly-1.png.41c5d9f54f39000d5397b6133e63a7e2.png

 

Жаклин Кенеди - 2.06 милиона долара:

 

1178952.jpg.8cc41b26797d4377f145a917e2789709.jpg

 

Дженифър Анистън - 1 милион долара:

 

jenniferaniston.jpg.f7254e023526849ea03d21328340e1fa.jpg

 

Анжелина Джоли - с някакво мижаво пръстенче, само за 500 000 долара:)))))

 

engagement-ring-angelina-jolie.jpg.64b302b6f58612073ec09ff4ab077187.jpg

 

Източник тук и тук.

  • Харесвам 10
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ето една схемичка, на сертификат и видовете форми диаманти:

 

3D3299F1-83F7-4DAA-BBA8-6510E5C375EC.jpeg.fe94ce9cc421db04846b71724ed128ee.jpeg3E4B34A3-BB03-4BEC-B065-876DE8BA3589.jpeg.01e4b8a6a7b61aacde5f556b4a20a371.jpeg

 

Малко снимки на хубави камъни:

 

A4725307-CF97-4DF8-9303-29C0870A8E53.jpeg.efb06918ff26b38641fb452b92f2d0a4.jpeg2EBD2F12-AB53-4640-BC21-1C707EDA7813.thumb.jpeg.33af4432d852965ee61634049089f2ca.jpeg93E17A07-1F11-4CB7-A9CA-50B3ABD7017E.thumb.jpeg.3fae1f1e1fbc844e23d6d777a8ae73ec.jpeg7853AFBC-98E9-4E67-9BCF-0694E3FAE76A.thumb.jpeg.d9ba96ea682c1ec407150eec505aec6b.jpegF785CB9E-0903-4636-AE31-B287163C7430.thumb.jpeg.e8191fb641011a6eaf5154e658eb6887.jpeg746F72E1-52B6-4221-B678-AFCC62692F58.thumb.jpeg.85395f1f6081f08dbaaee7cc10888bf6.jpeg103C37CC-D5DA-48F0-877C-81ABE8C1BE92.thumb.jpeg.9c63f6540d39a1b8698c88f2f66ac6d3.jpeg12BE3608-C79D-4292-897B-FA178A945E83.thumb.jpeg.8f07f4b701a6d8e5188d8bd48f85bcec.jpegE7DF1989-9906-48DE-B13A-0689AE11859E.thumb.jpeg.c45ea4062da6744776efab6b31e4febd.jpegA6F7A011-9F1D-4E3A-B08C-12A34CBB8A4D.thumb.jpeg.9aa4a8e4e1591f926fc8383b5f3f5d98.jpegDB0A40B4-F740-445F-87B8-1BDEBDBDB9C9.thumb.jpeg.f7ff638e6cbbdc1d9196b2fc83285549.jpegED83DB78-2FD6-4105-9E2E-F25701CEF436.thumb.jpeg.974ef63e15827cbb1bc165ca64181857.jpeg

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

И сега, ще отидем на другия полюс, при обикновеното стъкло.

 

В последните години, много станаха модерни кристалите Сваровски.

 

Какво представляват те, ценни ли са и струва ли си, да влагаме пари в тях?

 

Кристалите  Сваровски са придобити по изкуствен път, от Даниел Сваровски в края на 19 век. Откривателят им е австриец, който от малък започва да изучава стъкларството, за да наследи занаята на своя баща.  От дете, Даниел се интересувал от много нови и различни неща. Едно от тях било електричеството. Той решил да съчетае тънкостите  на стъкларството, с електрическия ток. Едва деветнадесет годишен, Сваровски младши изобретява машина, която с помощта на електричество, обработва стъклото до неузнаваемост. Освен тези си занимания, той се интересувал и от химия. И така Даниел измисля и формула, с помощта на която, да се направят кристали от олово и стъкло, както и тяхното съчетание. В резултат, се появяват красивите кристали, кръстени, на името на създателя си.

С течение на времето, Сваровски овладява до съвършенство умението да имитира,  различни благородни метали. Известна е линията  Swarovski Silver Crystal.  Но, дали се използва истинско сребро? Не, това е имитация, която успешно, може да замести най-добрите сребърни накити. Методът на Сваровски е много успешен и успява да улови сребристия бласък във фасетите на кристалите от олово и стъкло. Сребърните кристали Swarovski са  направени с помощта на комбинация от кварцов пясък и естествени минерали. Кристалите след това се охлаждат бавно, което помага да се избегнат много недостатъци. Сребърните кристали Сваровски имат специален блясък, който, им придава уникалия сребрист цвят, създавайки впечатлението, че те наистина са направени от благородни метали.

Първата Световна война , рязко понижила търсенето на бижута, а и Сваровски все още не бил достигнал американския пазар. Тогава той решил да отвори дъщерното предприятие „Туролит” (Tyrolit), което било специализирано, в производството на материали за стъкларската промишленост. Именно това било неговото най-силно оръжие, за преживяване на трудните години на войната. След това обаче, за Сваровски се очертал и най-стръмният възход. През 20-те години на 20-ти век, търсенето на кристали се увеличило в световен мащаб. Модните дизайнери били вдъхновени от кристалите и започнали да ги втъкават и в дрехите или да украсяват тъканите с мъниста. Първи идеята приели „Шанел” и „Шапарели”, които спечелили сърцето на модата, именно с уникалните втъкани камъчета в дрехите. Голямата депресия и времето след Втората световна война, също оставят своя отпечатък върху бляскавия кристал – въпреки че, не било напълно забравено, търсенето намаляло значително. Много предприятия и заводи по това време били принудени да затворят, но Сваровски отново знаел как да воюва. Той решил да продава продуктите си зад океана и постигнал огромен успех. И до днес неговите изделия се радват на огромна популярност.

 

Едно клипче, за живота на Сваровски - от селската къщичка, до метрополитен опера:

 

След смъртта на Даниел Сваровски, ценното съкровище остава в ръцете на синовете му. Алфред, Фридрих и Вилхелм, които постепенно променят и надграждат производствения процес, за да достигнат до най-качествената и кристална изработка.

Те не се отказват да създават изящество и правят поредната забележителна стъпка, с блестящото изобретение на Аурора Бореалис. Иновацията се състои в покриването на кристалите с почти незабележим слой метал, който придава на кристала, блясък с цветовете на дъгата. За да усъвършенства този процес и да направи творението още по-бляскаво, внукът на Даниел-Манфред Сваровски, работи с френския дизайнер Кристиан Диор. През 1976 година синовете на Сваровски пускат в производство и новата търговска марка - Silver Crystal или световноизвестните кристални фигурки „Сваровски”. Първата такава фигурка е била мишка, а след това били създадени и таралеж, костенурка, носорог, лебед и още много други. Тайната на изработката се пази стриктно, тъй като след като фигурките се изготвят, всички инструменти и скици се унищожават. Година по-късно „Сваровски” прави и още една революция в бижутерията, като създава нов синтетичен камък. Наричат го Кубик Циркония и представлява изключително добра имитация на скъпоценен камък. 2004-та година също е ключова в развитието на технологията за изработка на кристали. По това време е представено шлифоването тип „ксилион”, което многократно увеличава блясъка на кристала.

Освен красивите си изящни кристали, фирмата произвежда и оптични материали – бинокли и телескопи. Хобито на Вилхелм Сваровски, синът на Даниел, било любител астроном. Той винаги се стремял да е близо до звездите и всъщност ги достигнал. През 1935 година той използвал техниката за обработка на кристали за бижута и сам създал, своя собствена серия от оптични материали. Вилхелм създава първия 6x30 бинокъл, а първият сериен продукт, Habicht 7x42 е индустриален стандарт в областта на оптичните материали за лов и продължава, както винаги, да бъде произвеждан от „Сваровски Оптик” с най-добрите традиции на своя основател. През 1994 г. „Сваровски Оптик” произвежда и първия си телескоп. Продуктовата гама изглежда доста различна и разнообразна, но въпреки това има една единствена спояваща връзка, а именно- стремежът на „Сваровски” за все по-голяма прецизност. Световноизвестни са и полилеите, които изработва „Сваровски,” от 1965 година насам. Кристалните полилеи се отличават с високата си оптическа чистота, както и, с прецизната шлифовка на ръбовете. Такива произведения на изкуството се намират в операта в Метрополитън, големите музеи и замъци, притежавани от европейските монарси.

Сваровски участва и в киното. Още през 1939 година легендарните рубинени пантофки от филма „Магьосникът от Оз“ са обсипани с камъни „Сваровски”. Следват и участия в редица филми и до днес. „Сваровски” е неизменно и на червения килим, на всички филмови събития.

Днес безупречно шлифованите кристали са незаменима част, както от лукса, така и от ежедневието на всяка дама. Блясъкът на „Сваровски” е онази магия, която със своя финес и изящество, може да донесе в ръцете на всеки бленуваното малко късче от звездите.

 

 Защо кристалите Сваровски по-скъпи от стъклото?

 

Методът на производство и обработка на суровини и ресурси, са важни условия за качеството на готовите кристали. Swarovski използва само най-качествените материали, за да създаде фасети/малки бляскави люспи/ от оловно стъкло, които са световно известни заради блясъка си. Начин на  производство, материали, рязане, полиране са факторите, които определят камъните Сваровски, като едни от най- търсените кристали за изработка на бижута. Поради тази причина, те са по-скъпи от обикновеното стъкло.

Кристали Сваровски се използват във всички аспекти на бижутерията. Всяка година се пускат сезонни колекции с камъни Сваровски, които се използват в комбинация със скъпоценни и полу-скъпоценни камъни и метали, покрити със злато или сребро. Swarovski, има линии както за мъже, така и за жени, които включват колиета, гривни, пръстени, игли, обеци, часовници и много други. Компанията производител разполага с широка гама, различни видове камъни, от които купувачите могат да избират, да направят колиета, гривни, брошки. Освен в бижутерията, изкуствените камъни могат да се използват и за аксесоари за мобилни телефони или чанти.

Swarovski кристалните елементи се считат за най-високо качество, машинно нарязани и полирани кристални камъни и мъниста в света. Търсенето на луксозни продукти, за съжаление, създаде множество имитатори, които са навсякъде в интернет.

Компанията Swarovski добавя специална съставка, която имитаторите не могат да дублират. Това специално съединение създава невероятен блясък на техните продукти.

  Деликатна цветова палитра е друго качество, което определя компонентите на Swarovski кристалите и ги разграничава от всички други.

 

  С толкова много кристални мъниста и компоненти навсякъде, как да разберете дали бижутата, които купувате са всъщност изработени с елементи Swarovski .... или са имитация?

 

  Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да определите кои кристали са истински:

 

1. Напълно еднакви кристали

  Кристалите Swarovski са напълно еднакви, тъй като те са нарязани с машина.

  Това означава, че височината, ширината и наклона са еднакви.Ръчно изработените имитациин няма как да са равномерно нарязани.

 

2. Всекии кристал е с идеална форма 

  Според Swarovski  "рязане на твърди материали като кристал и скъпоценни камъни, по такъв начин, че те имат стотици идентични аспекти в различни направления, е много сложна задача;  всяка посока на отразената светлина, първо трябва да се изчислява с помощта на компютър, тогава това трябва да бъдат симулирани в 3D формат, оптимизирани и накрая се превръща в програма за контрол на сложни машини. " Това е само част от технологията, която дава на кристалите Swarovski невероятно блясък.

 

3. Прецизно оформени връхчета

  Прецизното рязане на Swarovski с  машини позволява всеки кристал да има връхчета „сочеща нагоре”. Това означава, че равнините се срещат  точно в една и съща точка /подобно на обработените диаманти/.

 

4. Равномерен цвят и блясък, без драскотини и белези 

  Покритието  Aurora Borealis(в превод северно сияние) на цвета на кристалите Swarovski им придават еднакъв блясък на повърхността. Не остават белези от вакуум процеса, който поставя финала AB и като цяло няма никакви драскотини. "Имитации" често имат драскотини.

 

 5. Хомогенна структура без мехурчета 

  Погледнете вътре в кристала и ще видите, че няма мехурчета. Ако забележите мехурчета, това означава, че е фалшив.

 

 6. Отличават се с изключителен блясък

  Поради специалния си състав, кристалите Swarovski блестят повече от по-ниско качествените. За сравнение ги поставете един до друг.

 

източник : туктук и   тук

 

Моето лично мнение е, че е по-добре човек да си купи бижу от благороден метал, защото, тук получава стъкло+неблагороден метал / верижка или обков/, които не трябва да се мокрят, защото си променят цвета. Освен това, камъните са обикновено залепени и често падат.И като имаме  предвид цената - оригиналните кристали са скъпи и все пак, са си стъкло.

Но, като избор за млади дами, имам предвид - в тийн възраст, са много подходящи.. Красивки са, особено тези, които нямат метални елементи - пеперудки, меченца и други фигурки, и се носят на кожена каишка. Нооо, безкрайно  много харесвам дрехите, украсени с техни кристали, както и страхотните осветителни тела, разни украшения за дома - фигурки,свещници, часовници и пр.

Нали съм си лъФ, харесва ми всичко, що лъщи, блести и святка:spruce_up::spruce_up::spruce_up:

Но истината си е, че кристалите, вградени в дреха, обувка или чантичка, придават красота и празничен изглед.

 

0000047493-middle.jpg.949f0f2b4c421e647c7a58756e3c49c5.jpg

 

Любопитен факт: миналата година, през март, сцената за раздаването на годишнте награди " Оскар", беше украсена с 45 милиона кристала Сваровски.

 

Screen-Shot-2018-02-27-at-17_52_37.png.04817261d6027c2af9cb418253d5f191.pngScreen-Shot-2018-02-27-at-17_52_23.png.6cf00178bb76c9ac7f212f3bb1154e3b.pngA90AA_Closedown-PB_AB_0124.jpg.99055923a22125253bbb1bb3d99cef1c.jpg

 

jewellerymag-ru-01-oscars-stage.jpg.fbfa1634d0cafd5cad51951920ef3915.jpgB90AAArches_Chandeliers_UPDATE_021518.jpg.e7903527ffd245cf45439f63d9277c6d.jpg

 

Ето и няколко красиви рокли:

872f6a46b4f64dc4c23272912b9e645c--mary-katrantzou-catwalks.jpg.058b9f1e540568efa5a907f4d20ee928.jpg51d6613e2ab902f78f5438d9535c1154.jpg.ed8ccd6d00ab71d38ebcb0e8a18742ea.jpgfd7c12905a82a3dbea1328c10f8980da--fashion--fashion-details.jpg.74ea5605d606305d7f5317b7f200a0bc.jpgIconic-267x400.jpg.c08d77742c51e2cfee0016ca7d337804.jpgJ-J-Valaya-269x400.jpg.dbeeca4c29d993b15a751a0f15498c05.jpgDior_sg_2017_hero_2.jpg.8c50269a8efe10d6626e68c89c91ef86.jpgIconic-267x400.jpg.c08d77742c51e2cfee0016ca7d337804.jpgSwarovski-Sparkling-Couture-Dubai-2015-400x200@2x.jpg.221f950fdfd31ae1deb543fe97e9b15f.jpg1643329065_SwarovskiCrystalPatinaShantanuNikhil.jpg.a6fbd307463274cb4fb7ba012d86f81a.jpg

 

Снимките са от тук.

 

В Австрия, в градчето Ватенс има интересен музей на Сваровски,

съвсем близо е до Инсбрук. Казват, че това е вторият по посещаемост музей в Австрия.

image.png.2c604035a0dbdfb510c1ee2f0a6bf293.png

 

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 14
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Като стана дума за Swarovski. Преди години ми подариха лилави обеци. И аз, за да ги окомплектовам, отидох да си купя пръстен от бяло злато и аметист, но не бях с обеците. Оказа се, че пръстенът трябва да се коригира. 

Отидох да го взема на следващия ден. Този път се бях накиприла с обеците. Още от вратата, бижутерката разочаровано каза" О, ама Вие си купувате аметист за Swarovski ?!" 😃

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

"Голямата четворка", включва диамант,  изумруд, рубин и сапфир.

Започвам с изумруда. Известен е поне, от около 4 хиляди години. Името "изумруд" произхожда от персийското "зумуруд" (на арабски "замород") и от там, до нас достига през руското си название "изумруд". "Смарагд", другото му  име , произлиза от гръцкото "смарагдос" - зелен камък, което също през ред трансформации, произлиза от санскритското название "мараката".

Изумрудът е от групата на берила, която включва още ,  аквамарин, хелиодор, морганит, гошенит, биксбит и др. Разликата между скъпоценните камъни в групата, на основа на цвета, съответно е основана, на съдържанието на различните микропримеси. Изумрудът е най-скъпият камък от групата.

По химичен състав, е алуминиево-берилиев силикат,   разновидност на берила с микропримеси на хром (Cr) .Като цвят - освен основния зелен тон на цвета, допуска се вторичен полутон, в синьо или жълто, често има и двуцветност, в  синьо-зелено до жълтеникаво-зелено.Само най-качествените образци са прозрачни; изумрудът често е "замъглен" от включвания, което не се счита непременно за дефект, а признак, че камъните са естествени, за разлика от синтетичните камъни и от други имитации.

Находища на изумруди има в Колумбия, Бразилия, Пакистан, Русия, Мадагаскар, Индия, Източна Африка и др.

Изумрудът е единственият скъпоценен камък, от висок клас, при който включванията и несъвършенствата се приемат, за нещо нормално. Даже е възприет терминът "jardin" (от френски - градина), описващ уникалното за всеки прозрачен изумруд, наличие и разпределение на споменатите "несъвършенства".

 

image.png.08e1e97f94840c6cb8651d6d8e2f1b5b.png

Разликата между изумруда/смарагда и зеления берил е в наситеността и "дълбочината" на зеления цвят. Ако зеленият цвят е блед или с жълтеникав оттенък, то камъкът се класифицира като зелен берил. Ако нюансът на синьото е "повече от необходимото", камъкът се класифицира като аквамарин.

Откритите през 1963 г. в бразилския щат Баия находища, стават повод за голям спор, относно това, кое е изумруд и кое – зелен берил. Някои водещи европейски гемоложки центрове и досега смятат, че единствено берила, оцветен в зелено от микропримеси на хром, следва да се нарече изумруд, докато други, сред които и GIA (САЩ), смятат, че берилите, дължащи зеленото си оцветяване на комбинация от хром и ванадий или само ванадий, са също изумруди, а не просто зелен берил. Разделянето по цвят е доста условно, няма точно установена граница и ситуацията напомня много на тази, с рубина и розовия спафир – един и същ камък, би бил класифициран ,по различен начин, в различни части на света, в зависимост от нагласата на търговците.

На практика почти всички изумруди са третирани, най-често с кедрово масло или с епоксидни смоли, за да се запълнят микрокухините и микропукнатините, някои от които, стигат до повърхността. Това се приема за нормално, в индустрията на скъпоценните камъни, но е редно да бъде съобщавано на клиентите. Ето, една класификация на бижутерските качества на камъните:

image.png.9084e053502c2fc3f59b003258cb4889.png

Рядко се намират изумруди с бижутерско качество, които са с размер на орех или по-големи. Един такъв изумруд, който е изложен публично, е т.н. "изумруд Гачала“. Необработеният изумруд с тегло 858 карата (172 гр.) е открит през 1967 година в Колумбия. През 1969 г. е дарен от Хари Уинстън на Смитсоновия институт и понастоящем, е част от колекцията на НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ПО ЕСТЕСТВЕНА ИСТОРИЯ, ВАШИНГТОН - САЩ .

image.png.a78493bbb4eee45d6bacbabc0d7c0e44.png

Големи сбирки с изумруди и бижута с тях, се намират в двореца Топкапъ в Истанбул, в Националния музей на Иран, както и в частни колекции в Индия.

Едно от най-забележителните произведения на ювелирното изкуство с изумруди, се нарича "Мавърът с изумрудения поднос" и представлява статуетка с височина около 64 см. Статуетката се намира в Дрезденския музей "Зелените сводове" (Grünes Gewölbe) и е изработена през 1724 г. за колекцията на Саксонския владетел Август Силния.

image.png.4a44cb82488ac4944605218eb8c4eda9.png

 

Тъй като изумрудът е измежду най-скъпите и редки скъпоценни камъни, много често се срещат негови имитации, от стъкло или по-евтини зелени скъпоценни камъни. Също така, изумруд се синтезира в лаборатории, по няколко различни метода. Най-разпространен е хидротермалният метод, който повтаря начина на образуване на изумруда в природата.

Ето и няколко красиви неща с изумруди, оригинали или  копия на известни бижута.

image.png.2a692c7183116430ed7a1aa9c5d7fb45.png

 

image.png.56741b334518f4a9e6a49cd60577bd9e.pngimage.png.ac2c5f47493f7e0873ca17a7072e51f2.pngimage.png.12050f9b81b1748fcf4ab1348e6fc129.pngimage.png.437a4cd6895e1def88ae13ee5b9a0c09.png

 

Източник тук, тук и тук.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 12
  • Браво 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

image.png.bb5ecab80cd31eccb7ff0a72f4c4f7d3.pngimage.png.635930e08392126c1e249ca287abea7a.png

Рубинът е част от семейството на корунда. Корундът би могъл да се открие в много различни цветове, като по принцип той е напълно прозрачен, но ако се добави малко Хром, той добива, така обичания червен цвят и се нарича Рубин. Разбира се това не се случва толкова просто, а е сложен процес за който са необходими определени природни дадености и милиони години.

Естественият рубин може да се срещне в различни нюанси от розов до червен, като най-желаният цвят,е тъмно червеният, по-известен като „гълъбова кръв“. Както се досещате, такъв Рубин е изключително скъп и рядък,  за това в бижутерията често се използват, различни методи за обработка, които допълнително подобряват визуалните му качества. Най-често срещаният метод  е нагряването. Почти всички рубини на пазара (ако не и всички) са преминали през подобна процедура. Обикновено в суров вид, минералът по-скоро е розов, не прозрачен и с различни примеси, като при загряване до определена температура – около и над 1500 градуса Целзий, тези включвания напускат минерала, като едновременно с това, цветът му става по-наситено червен. Друга популярна обработка, е запълване на микропукнатините в кристала със стъкло, с което той придобива монолитна прозрачност и чистота. Трудно с невъоръжено око и хора без опит, биха могли да установят през какви процедури е преминиал минералът. Това става с помощта на микроскоп и специално осветление.

Рубин се добива на различни места по Света – Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Танзания, САЩ, Австралия и много други. Разбира се не навсякъде, качеството може да бъде еднакво и предвид това има рубини, като тези от Мианмар (Бирма), Шри Ланка и Виетнам, които са значително по-красиви и скъпи от тези, добити в САЩ например.

 Рубинът е много твърд минерал, с твърдост 9, по скалата на Моос, което го нарежда непосредствено до диаманта.  Разбира се, това много зависи, от вида обработка, примеси и др. По принцип няма специални изисквания за поддръжката на бижута с Рубин, но е желателно да избягвате използването на силни химикали, които биха могли да увредят визуалните му качества. Обикновено сапунена вода и мека кърпа са напълно достатъчни за почистването му. Разбира се, тъй като е изключително твърд, би следвало да се внимава при комбинацията му с други камъни с по-малка твърдост, защото е възможно да ги нарани.

 Рубинът е един от най-значимите в исторически план скъпоценни камъни. Споменава се четири пъти в Библията, заедно с определения, като красота и мъдрост. Според древните Индуси, този който дари Рубин на бог Кришна, ще бъде император след прераждането си. Според други легенди Индийците са вярвали, че притежавайки Рубин, човек ще заживее в мир с враговете си. В Мианмар древните войни са смятали, че Рубин в плътта им, би ги направил недосегаеми за враговете. Бил е наречен най-ценният от дванадесетте, камъка създадени от Бог. В зората на съвременния западен свят, този скъпоценен камък е бил сред най-желаните, от благородници и хора с положение в обществото. Като те са смятали, че с помощта му ще се сдобият със здраве, богатство, мъдрост и успехи в любовта.

     Червеният цвят е цветът на силните емоции, а именно любов и гняв, страст, и ярост. Асоциира се с обекти на желание, като например спортни автомобили или цветето на любовта – розата. В древни времена хората са вярвали, че рубинът е извор на живота поради червения му цвят, който се свързва с кръвта.

     Тъй като червеното е цвета на любовта, страстта и безпрекословната отдаденост е прието, че именно това символизира и рубина. Затова и рубинената сватба, която отбелязва 40 годишнината от сключване на брака, се нарича така. Той символизира вечната любов и страст, които са все така силни, дори и след толкова години съвместен живот. Обикновено на този юбилей, се подарява бижу с Рубин на любимия човек, в израз на това, че страстта и пламъкът още горят.
 Вярва се, че ще запали искрата в живота на тези, които са загубили пламъка! Стимулира креативността, изчиства съзнанието, като Ви прави по-концентрирани и мъдри. Според някои поверия, докато носите Рубин със себе си винаги ще се радвате на завидно благосъстояние. Според древни писания Рубин се е използвал за пречистване на кръвта, а също и като защитен талисман във времена на чума. Все още се вярва, че той е способен да пречисти тялото от вредните токсини, че лекува трески и инфекциозни заболявания. Цената на карат варира от $20 за нискокачествен обработван рубин до $50 000 за висококачествен естествен, нетретиран рубин. Скъпоценният минерал е добиван в Шри Ланка и Мианмар от много хилядолетия, а понастоящем се добива и в Мадагаскар, Индия, Тайланд, Афганистан и Танзания.

Най-скъпият рубин е от вида "гълъбова кръв". Качествените камъни стигат цена до 50 000 долара за един карат, като основният пазар е Азия. Два пъти годишно в Янгон се провеждат търгове, за продажба на този рядък вид рубин, който се добива в Бирма.

Рубини има по всички царски, кралски и прочие корони, скиптъри и тиари:)))

Например, Голямата царска корона в Русия, изработена по идея на Екатерина Втора:

 

image.png.a133097711caea4663710f5753d2585c.png

Рубинът на върха тежи 400 карата и е купен в Китай.

image.png.a8c472ecec3289decce8622b8ef66819.png

 

В короната на Хър Маджести, също има рубини, а в центъра е диамантът Кулинан.

image.png.7c47170bfe236c6e530d35a564267a8f.png

 

Най-известните рубини са „Северната звезда“, намиращ се в Музея по естествена история в Ню Йорк, както и „Рубинът на Едуард“, намерен в Бирма, тежи 167 карата ,съхраняван в Британския музей по естествена история в Лондон.

И няколко бижута с рубини, продадени за рекордни суми по разни аукциони:

 

Бирмански рубин, с тегло 12,46 карата, цена - 3 721 415 долара.

Аукцион Sotheby’s, Женева, май 2014

image.thumb.png.2d4ac4a504c23707b99fc50a3ba3e027.png

 

Пръстен с 8,99 карата рубин и цена 3 935 105 долара.

Аукцион Christie’s, Хонконг, ноември 2013 .

image.thumb.png.6b2b037c7ef2bfdc4e103be5c9c2d3fd.png

 

Пръстен с 30,2 карата рубин.

Цена - 4 265 586 . Аукцион Sotheby’s, Женева, май 2011 .

image.png.2ae9fafc3e8738104d13bfff984fd72f.png

 

" Кралицата на Бирма",  пръстен , изработен  от " Картие",с 23,66 карата рубин, продаден за 6 084 559 на аукцион в женева, през 2014 година.

Тук има още

Източник на информацията - интернет.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 6
  • Браво 4
Връзка към мнение

И сега, стигаме до камъка, който ми е любим и който харесвам , даже повече от диаманта.

 

Сапфир

Сапфирът е вторият по твърдост естествен скъпоценен камък, след диаманта.

Най-големите находища са в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка. Отварям една скоба за тези, които тепърва ще ходят в Бирма и Тайланд - там могат да се купят сапфири на добра цена. В Австралия бяха много скъпи, аз самата си купих и от Камбоджа.После ще покажа и бижутата, сътворени с тях.

Πopaди cвoятa ĸpacoтa caпфиpът e пoпyляpeн избор нa мнoгo ĸpaлcĸи личнocти. Cpeднoвeĸoвнитe иcтopици пишaт, чe цapeтe ca нoceли тeзи ĸpиcтaли, зa дa ce пpeдпaзят oт физичecĸи нapaнявaния и peвнocт. Caпфиpи ce нoceли пo вpeмe нa пoдпиcвaнe нa миpни дoгoвopи, тъй ĸaтo ce вяpвaлo, чe щe ocигypят  иcтинcĸo пoмиpeниe. Bяpвaлo ce и,чe oтpoвнa змия пocтaвeнa в cъд cъc caпфиpи щe yмpe, тъй ĸaтo ce cмятaлo, чe тoй пpeдпaзвa oт змийcĸaтa oтpoвa.

Съществува  и древен персийски мит, който разказва за гигантски син сапфир, върху който, почива Майката Земя и че, небето е отражение на този великански син кристал. Видно е, че сапфирът, като своя близнак – рубина, е затвърдил мястото си в историята, стои върху короните на кралете и е прославен в безброй легенди.

Bcичĸи cĸъпoцeнни ĸaмъни ĸopyнд, ĸoитo нe ca чepвeни нa цвят ce нapичaт caпфиpи. В случая имаме корунд, с твърдост по Моос 9, с тригонална структура. Kopyнд  e ĸpиcтaл - aлyминиeв oĸcид, ĸoйтo cъдъpжa paзнooбpaзиe oт минepaли, ĸoитo мy пpидaвaт цвeтoвeтe нa дъгaтa. Чepвeният ĸopyнд ce нapичa pyбин. Cиният цвят нa caпфиpa, идвa oт нaличиeтo нa микропримеси на хром, желязо  и титaн. Haличиeтo нa жeлязo, пpидaвa жълтeниĸъв цвят. Koмбинaциятa oт титaн и жeлязo пpaви цвeтa зeлeн, a ĸoмбинaциятa oт тpитe eлeмeнтa – хром, титан и желязо,  пpидaвa лилaв цвят. B мнoгo peдĸи cлyчaи caпфиpитe имaт poзoвo-opaнжeви нюaнcи,този вид сапфири носят името „ Падпараджа” и са  пopoдeни oт cмecвaнeтo нa xpoм и жeлязo. Имa и бял caпфиp, ĸoйтo нямa ниĸaĸви дpyги вĸлючвaния и е напълно прозрачен. Преди няколко години, в  Шpи Лaнĸa oтĸpиxa нaй-гoлeмия cин caпфиp, cъc звeздa, в cвeтa. Cĸъпoцeнният ĸaмъĸ e 1404 ĸapaтa и според писанията в нета, стойността му е около 100 милиона долара.

Coбcтвeниĸът нa caпфиpa, ĸoйтo дъpжи дa зaпaзи aнoнимнocт, гo e ĸpъcтил „Звeздaтa нa Aдaм” (oт aнглийcĸи „Ѕtаr оf Аdаm”). Haимeнoвaниeтo e cвъpзaнo c митa, чe cлeд ĸaтo Aдaм e бил изгoнeн oт Paя, e зaживял в Шpи Лaнĸa.

 

 

image.png.bd4ba2a6836e72cf9a5301882f90f6c4.png

 

 

Индия e eдин oт гoлeмитe пpoизвoдитeли нa cĸъпoцeнни ĸaмъни. Hяĸoи oт нaй-пoпyляpнитe caпфиpи в cвeтa, cъc cвeтли пpъcĸи, нaпoдoбявaщи звeздa, ĸaтo „Звeздaтa нa Индия” и „Звeздaтa нa Бомбaй” ca излoжeни в мyзeи в CAЩ. Oт тoзи вид е и ĸaмъĸът нa гoдeжния пpъcтeн нa xepцoгинятa нa Keймбpидж Keйт Mидълтън, ĸoйтo пpeди тoвa бeшe на пpинцeca Дaянa.

Звездата на Индия“ тежи невероятните 536 карата. Открит е преди около три века в Шри Ланка, съхранява се в Природонаучния музей в Ню Йорк. Наречен е така, защото спада към един особен вид сапфири – „звездни сапфири“, при които, под определена светлина на повърхността, се вижда звезда с 6 лъча.

 

image.png.e8db78e044565213d70c5df5ad45c8fb.png

Звездата на Бомбай:

image.png.a8ac6480ecfed02df9776ad439ca95b8.png

Звездата на Азия:

image.png.5bb404e96722b925f0a39f04b4b4373f.png

Пръстенът на принцеса Даяна:

image.png.932162a6178d5830a2b344b14cb9ffef.png

Цената на сапфирите варира в много големи граници – от изключително скъпи, до изненадващо достъпни и това позволява да бъдат използвани, както в луксозни, така и във всекидневни бижута. Цената на естествените сапфири зависи от техния цвят, чистота, размер, шлифовка, както и географския им произход. Примесите като цяло понижават стойността на камъка, особено ако нарушават неговата издръжливост. И все пак понякога това не важи – много от най-ценните сапфири от Кашмир съдържат малки примеси, които им придават кадифен вид. Те постигат този ефект като разпръскват светлината, без да намаляват прозрачността на камъка.

Подобно на диамантите, теглото на сапфирите се мери в карати. Вариациите в теглото са много големи, но повечето сини сапфири на пазара са с тегло под 5 карата. При сапфира се използват различни форми и шлифовки – често се срещат както овал, кръг и кабошон, така и сърце, круша и изумруд.

Кашмирският сапфир е най-скъпият, поради чисто синия си цвят, който не се променя при изкуствено осветление. Най-евтините сапфири идват от Австралия.

Най-скъп е сапфирът, който е син. Оцветяването му е толкова чисто, че трудно може да се каже светъл или тъмносин цвят имаме пред себе си. Цената на синия минерал варира от 300 до 1000 долара за 1 карат - всичко зависи от начина на обработка. Минералите без топлинна обработка са много по-ценни и цената им е повече от 1000 долара за 1 карат. Друг ценен вид от този минерал е Padparadzha. Цветът му съчетава нюанси на оранжево, лилаво и розово. Цената му-около $ 130 на 1 карат. Въпреки това, при размер, който надхвърля 5 карата, цената нараства драматично и може да достигне $ 30,000 за 1 карат. Жълтият  сапфир може да има дълбок жълт или светъл златист цвят. Цената на минерала от този цвят е 100-120 долара за 1 карат. Съществува и изключително необикновен сапфир, който има зелен цвят. Това са тънки плетеници  от жълти и сини нишки. Рефраксиращи и редуващи се, те правят илюзията за зелен цвят. Цената за зелените сапфири започва от $ 75 за 1 карат. Цената на сапфира зависи не само от цвета. От нискокачествен материал се произвеждат резбовани сапфири или куполообразни камъни в случай на недостатъчна прозрачност на сапфира. Тези минерали са евтин вариант, тяхната цена не е за 1 карат, а за брой  и прави около 10-20 долара.

Сапфирът разбира, се съществува и в синтетичен вариант, който има абсолютно същия химичен състав като естествения. Синтетичните сапфири дори имат много предимства, когато не търсите колекционерска стойност – те могат да бъдат създадени с по-силен блясък, без примеси и се предлагат на много достъпни цени, но естественият камък си е друго.

 

следва...

 
 
Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към мнение

Най-големият сапфир в света се нарича Милениум.

Тежи 61500 карата и струва 185 милиона долара. На повърхността му, са гравирани портретите на известни исторически личности.

Original Millennium Sapphire е собственост на консорциум, ръководен от Даниел Маккини. Вместо да раздроби  големия камък на по-малки парчета, Маккини инициира проекта за хилядолетието , като наема световно известния художник Алесио Боши, за да проектира резбата. Проектът отнел  месеци на проучване и проектиране, за да се постигне  изкуство, историческа точност и техническо съвършенство в резбоването , които да превърнат грубия камък в триумф на човешките умения.


Всеки период в историята е изследван и е избрана известна фигура, която да представя духа на тази епоха. Художникът Алесио Боши ръководи целия процес на проектиране - от първоначалните скици, поставянето на сапфира и финалната резба. На сапфира на хилядолетието ще видите представяния на важни личности като:

- Христофор Колумб
- Микеланджело
- Моцарт
- Бах
- Бетховен
- Русо
- Нютон
- Шекспир
- Александър Велики
- Лао Дзъ
- Алберт Айнщайн
- и много други...

SM1.jpg.30a4c1437312287a0b4fee809251cfe3.jpg1585776899_sm4(2).jpg.13c422d02c9d7ba6629dfdb865154897.jpg1294825628_sm4(1).jpg.30d0ae4a8774e9803245d50c132f98b0.jpgphotos_31.jpg.63a04376180abd4f47cafb593447b16f.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ето още няколко от най-красивите и известни сапфири в света:

Отново Хър Маджести,на първо място. Красивият тъмно-син сапфир “Свети Едуард” се намира в центъра на кръста на короната на Британската империя.

 

image.png.3aa4254abd2d7faeab3eaf63b8497bed.png

image.png.048b6aed0c204844a8feabe75640ed1f.png

 

За коронацията на Екатерина Втора, е сътворена тази корона, увенчана с цейлонски сапфир 200 карата.

 

image.png.dbdf823f4f788d600f4a40412fd988da.png

 

Сапфирът на годежния пръстен на принцеса Даяна:

 

image.png.23f3c3c60ebbcfd54cd82d0e4a825730.png

 

image.png.a1fb070915602e6728fb882f28624121.png

 

Сапфирът " Блу Бел" с тегло 392,52 карата, преди пет години,  стана собственост на частен колекционер ,  срещу 16.965 милиона швейцарски франка (17.29 милиона долара, 13.87 милиона евро).

 

image.png.fed3284a7b4419a6a31bcc48f530c56c.png

 

В Английската Кралска колекция бижута има доста, с красиви сапфири:

 

Кралският пръстен на Кралица Виктория

image.png.bef45588c98c93ea2eb4283651cf7812.png


Традицията във Великобритания повелява на коронацията, бъдещият монарх да слага пръстен, в знак на вярност към страната.
Този кралски пръстен, е със сапфир, със специална шлифовка, злато, четири продълговати рубина и 20 диаманта. Пръстенът е даден на Кралица Виктория от майка й, херцогинята на Кент, и на него е гравирано, "Coronation of the Queen Victoria 1838". Представлява точно копие на пръстена на Уилям IV, но с по-малък размер, защото е ръцете й са били мънички. Това е четвъртият пръстен за коронация, първият е на Джеймс II , вторият - на Уилям IV, и един за кралица Аделаида.

Клюкичка:

Обаче при изработването на пръстена, бижутерът е сгрешил и  на Архиепископа на Кентърбъри, по време на церемонията, му се наложило, буквално със сила, да напъхва пръстена на безименият пръст на Кралицата. След церемонията, пръстена го сваляли, повече от час (бижутерът дали е запазил главата си, не е ясно).
Между другото, в Англия има поверие, че колкото по-трудно влиза пръстенът, толкова по-дълго ще царуваш (може и да се е спасил по този параграф ). Поверието се е оказало вярно.

 

Сапфирената брошка .

image.png.e4ccaf9a0271dbd7742d7c8516f66fd7.png
Кралица Виктория е известна със своята любов към сапфирите и накитите с тях. Като подарък за сватбата бъдещият й съпруг, принц Албърт, й подарява сапфирена брошка. Кралица Виктория слага красивото бижу за тържественото бракосъчетание. Съгласно традициите, жената на сватбата трябва има нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо. Та брошката изпълнявала последното условие – синият цвят е символ на верността и предаността. Тъй като Виктория много е обичала съпруга си, тя е носила неотлъчно брошката до самата си смърт. Днес тази брошка се носи от Елизабет ІІ, която я носи само на много тържествени събития.
В унисон с тази традиция, бижутерската къща «Хаус оф Гарард» поставя в сватбените халки малък сапфир.

 

Тиара от диаманти и сапфири:

image.png.6736e2a6c7f166eaf03fc06861c6f39d.png

 

Бразилската тиара:

 

image.png.1d85753ac2f5d385e1c5a3b288a4f08d.png

 

Източник тук , тук и разни други статии из нета.

 

следва...

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Любопитен факт.

Най-красивото животно, което обитава океаните се нарича Морски сапфир.

image.png.9be107d2a0bb818c0465d2319560b31b.png

Върху гърба си малкото ракообразно има променливи слоеве от шестоъгълни кристали и цитоплазма, които заедно отразяват светлината  в искрящи оттенъци.

Интересното е, че различните видове блещукат в различни цветове - от златно до синьо.

Цветът им се определя от разстоянието между кристалите и от ъгъла, под който светлината пада върху тялото им.
При сините морски сапфири, разстоянието между кристалите е горе долу дължината на вълната на синята светлина, затова и изглеждат сини.

Така ъгълът, под който светлината пада върху морския сапфир въздейства на цвета му и му позволява да "изчезва".
Наклонът на тялото на показаните във видеото видове е 45 градуса, което позволява на отразената светлина да се приплъзва в ултравиолетовия спектър и така животното става в невидимо за нас.

Но само мъжките са с такива красиви цветове. Женските са почти прозрачни.

 

Ето и видео:

 

Източник

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И още нещо любопитно:

 

Най-скъпият часовник в света е създаден от прозрачен сапфир и струва $1.27 млн.

 

image.png.30d146564e675ec7826adfae7828e024.png

Швейцарската компания Greubel Forsey представи официално най-новия си продукт, който носи името Double Tourbillon 30 Technique и определено е един от най-впечатляващите часовници, които сме виждали изобщо досега. Уникалният модел разполага с ръчен механизъм, като корпуса му е произведен от прозрачно покритие от сапфир, което в допълнение към традиционните метални компоненти допълва елегантния му вид.

Greubel Forsey възнамеряват да произведат само осем модела на Double Tourbillon 30 Technique, които ще могат да бъдат купени от потребителите за изумителните $1.27 млн.

 

Цялата статия.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Няколко световно известни царски регалии, със сапфири:

Руският царски двор е бил един от най-богатите в Европа. Блясъкът на диаманти, рубини и сапфири бил ослепителен и създавал аура на превъзходство, нещо, за което европейските посланици и монарси пишели в своите мемоари, след посещенията си при  руските царе.

 

Две от царските корони:

Мономаховата шапка

Това е най-старият обект от всички запазени царски регалии.

Monomakh's Cap of second order - by shakko 01
Мономаховата шапка е главната корона в руските царски регалии до времето на Петър I, който я заменя с руската императорска корона. Предание гласи, че тази регалия е изпратена от византийските императори Василий Българоубиец и Константин IX Мономах на киевския княз Владимир II през 988 г. Това предание обаче е опровергано, тъй като Владимир II става велик княз през 1113 г., а император Константин умира 59 години по-рано — през 1054 г.

Според последните проучвания, за първи път с нея е коронясан на Успенския събор на 4 февруари 1498 г. Дмитрий Внук - по-големият син на Иван III.

Според някои историци шапката е изработена във Византия, според други е дело на египетско-арабското изкуство, а според трети е бухарска изработка. Датирана е от края на 13 и началото на 14 век. Направена е от масивно злато, сребро, скъпоценни камъни, перли, самурена кожа, филигран, златни зрънца и фина гравюра. Мономаховата шапка заедно с кръста има височина 25 см и диаметър около 20 см. Съхранява се в Оръжейната палата на Кремъл.

Фразата „Мономахова шапка“ има и преносно значение, аналогично с това на „тежка е царската корона“.

 

Астраханската шапка

image.png.15b43128c5472390bc711682145d4613.png

 

 

следва..

 

 

image.png

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Корона на Анна Бохемска, съпруга на Ричард II, 14 век.

 

21.jpg.e9e80c9fd66d557aceb6816b72d27817.jpg

 

Корона на Луи XV, 1722 година, единствената запазена френска корона от времената на Стария ред. Останалите са унищожени от злобните революционери.
24.jpg.fb3bfcc62fbf285bf36ada804db18bf3.jpg

 

  Корона на кралица Кунигунда Люксембургска, жена на Хенри II, 11 век.

25.jpg.17f66d8e5126b335b81f2effc597e0b1.jpg

 Корона на краля на Бавария Максимилиан I, 1807 година.

28.jpg.c26f0da3572201aa77823876f7a633a3.jpg

 

Короната на датския крал Кристиан V, 1670

02.jpg.d25b901b06884c896c8fd997c62a47bf.jpg

 

  Короната на полския крал Август Силни, 1697

 

03.jpg.4fa82386b0157b25b0ce8449a1844b54.jpg

 

 Корона на императорите от Свещената Римска империя, 11 век. С тази корона са правени коронации до разпада на империята през 1806 година.

 

13.jpg.d7fd370903ce091e31ea1a5f8a0224ba.jpg

 

Корона на Австрийската империя, 16 век.

 

15.jpg.f9181dd6e114c0b8bc1923e0d4a2c57a.jpg

 

 Короната на Вилхелм II, крал на Прусия, 1888

 

19.jpg.892f0b5c93a6665b33d58f55dfe5e0eb.jpg

 

Източвик тук и тук.

 

следва...

  • Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 51 минути , Емика каза:

Наслада за очите е тази тема!🤗👏👍

Благодаря!

Нека има и нещо различно, от темите, свързани с пътуване.:girl_sigh:

Връзка към мнение

И няколко бижута , със сапфири, от разни светски събития:

 

Тина Фей , с голяма огърлица със сапфири "Булгари".

 

resize_on_the_fly_php.jpg.715d6318579b503bc6ded15e417d6390.jpg

 

София Вергара

Бижутата са комплект от обеци и пръстени и са дело на дизайнера Lorraine Schwartz.Обеците са от платина, направени в тристепенна нарастваща форма. Първата и най-малка е от рубин с кръгла форма. Вторият камък е сапфир и е с овална форма, а третият елемент е смарагд, който е с крушовидна форма. Общото тегло на камъните е 100 карата. Между всеки от камъните можеш да забележиш фини диаманти, които допълват изяществото на бижуто.

Bijuta-za-milioni-02.png.19203d071ecc9f3611b82381ae57d5b8.png

 

Джейн Фонда, с колие с огромен сапфир ( Chopard).

 

1_2_fonda_sapphire.jpg.fba136b569d2b2d7f34ac55e89f72144.jpg

 

И още нещо интересно от света на скъпоценните камъни:

image.png.5cf731e43a5340f25fbb735de59082a2.png

 

По повод 150-та си годишнина ювелирната къща Boucheron създаде зашеметяваща колекция бижута Gaite Parisienne, която включва 7 сета ,уникални накити. Всички комплекти получиха имената на известни парижки актриси, кабаретни танцьорки, куртизанки и известни в обществото дами.

Ето някои от тях:

Сет Жана

В памет на Жана Сушар, която измислила нов тип кафе-чаен салон, в който модните гражданки можели да си побъбрят и да се нагостят с пресни кифлички.

image.png.d9230f1655d7d0344d5be1f731ae6da4.pngimage.png.5ea82555ed77f8fe069ccc109c2d4ec0.png

image.png.f9afd9f15c77d17ca1be70121fa4344d.png

 

image.png.97a1973f8aad5139e852add789294bb9.png

 

Сет Луи

Кръстен е на Луи Фулер - създателка на модерните, свободни танци и жена, оказала значително влияние върху изкуството.

 

image.png.84cf7357f4194b620fc19eb38bec1718.png

 

image.png.27932fddeef278611b7e7826f9d7baa1.png

 

Сет Жозефин


Създаден в чест на легендарната Жозефин Бейкър, американска чернокожа танцьорка - символ на епохата арт деко.

image.png.83c47b38b768979a71d269816cd208f2.png

 

image.png.ff2e5d4e4f674e1a6ddb6fbd043f872d.png

 

Сет Люси

Създаден в памет на Люси Емили Делабинье, една от възлюбените на император Наполеон III.
Комплектът Lucie е най-големият в цялата колекция Gaite Parisienne. В него са представени колие, два пръстена, обеци и гривна.

image.png.8565bbd93a42ec9474beb9a1be439e5b.pngimage.png.5375566902f7cee3d8ed456c4512431c.png

 

Повече има тук.

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.