Прескочи до съдържание

Перу: март 2019


MetroiD

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Пускам тема, в която смятам да споделям инфо покрай плануването на ходене до Перу и обратно през март 2019г.

 

Преди всичко - билетите. Бях питал тук-таме из форума и получих най-точния възможен отговор: щом си решил къде ти се ходи, следиш редовните заподозрени сайтове и чакаш. Дочакахме добри билети за Перу няколко седмици, след като бяхме взели билети за друга дестинация на отсрещния край на света, където да цъфнем два месеца преди Перу. Явно пътеписите засега ще трябва да поизчакат. Летим с Plus Ultra на 1 март от Мадрид и кацаме обратно в Европа на 19 март. Плюс Ултра са добре известни с ненадеждните си полети, а билетите са закупени през Трипста - които пък междувременно са фалирали. Но всичко е платено, Плюс Ултра към момента не очакват никакви промени с разписанието - какви ти промени с общо трите самолета, с които разполагат - така че можем да приемем, че сме се хванали на хорото.

 

17 дни за Перу са достатъчни, за да се развихри всеки пътешественик с амбиции. На нас обаче май не ни се препуска от място на място, само "за да видим" - с времето и аз, и жена ми оценяваме възможността да се потопим в атмосферата на едно място, а и знаем, че шансът да спим в рейс е отрицателен - и все пак, нали сме тръгнали да пътешестваме... Засега планът е да огреем Уакачина по път към Наска; Арекипа и Колка; Титикака; Куско и Мачу Пикчу и накрая - амазонската джунгла. Дали след тънките сметки ще ни остане време за Салар де Уюни или ще трябва да го мислим по-нататък в някакво евентуално Чили + Боливия  - още не е ясно.

 

Очевидно, към момента програма тотално липсва. Запазени места за нощувка; билети за атракции или транспорт - също. Има само някаква идея какво да правим, която се доизбистря с всяка следваща изчетена тема във форума (за което отново искрено благодаря на всички словоохотливи магеланци) - тия дни трябва да ни падне в ръчичките и последното издание за Перу на Lonely Planet, които досега са били по-скоро от полза.

 

Кацаме в Лима на 1 март и смятам да нощуваме там първите две вечери най-вече защото следващият възможен полет на Плюс Ултра от Мадрид до Лима е на 4 март - т.е. ако поради някаква причина се наложи да пристигнем три дни по-късно, поне да не трябва да пренареждаме тотално програмата. Вероятно на 3 март ще потеглим към Уакачина и ще спим в Писко. Оттам газ към Наска и нощувка в Арекипа. Каньонът Колка със сигурност ще се уважи, след което отново ще нощуваме в Арекипа, преди да потеглим към Титикака. Дали да отделим някакво време на Пуно и Урос или директно да ходим към Копакабана и двата "големи" острова е въпрос, на който още не съм си отговорил - ако правилно разбирам повечето магеланци, посещенето на Титикака и островите като цяло се оказва разочароваща част от пътешествието, но пък не съм сигурен дали ни се пропуска.

 

На границата с Боливия идва въпросът за Салар, който би бил ясен единствено след като натъкмя цялата програма. Така или иначе, от там следващата дестинация е Куско и Мачу Пикчу. Плануваме поне две вечери в Куско, като през единия ден направим Sacred Valley tour-a, а на следващия тръгнем към Писак, откъдето да си хванем влака в Агуас Калиентес и да нощуваме там. Върти ми се в главата след Мачу Пикчу да тръгнем към Аякучо, където да нощуваме и оттам да летим към Икитос и джунглата, на която да отделим около три дни.

 

Всичко на всичко, може би е крайно време горните изключително кръчмарски сметки да започнат да се превръщат в конкретни планове... Вчера взех билети от София до Мадрид, така че можем да кажем, че колелата са се завъртели 😉

Редактирано от MetroiD
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Още едно доказателство колко различни интереси имат хората...Алеко много правилно е казал "Разни хора - разни идеали!" 😆😆😆

Връзка към мнение

Не знам, дали само споделяш или и питаш, ама да си кажа мнението. Остави Салара за друг път - Чили и Боливия. Нямаш чак толкова време.

Завърти обиколката, за да ти е постепенно изкачването.

Лима- Джунглата- Куско /Олайтентамбо-Мачу Пикчу- Куско с долината и Планината Рейнбол - Титикака с островите- Колка - Арекипа- Наска- Ика/Уакачина- Паракас- Лима.

Островите, колкото и да са разочароващи, по разочароващо е да не си ги видял. Освен островите Урос има и остров Такиле, та в еднодневен тур има какво да видиш.

Преосмисли си идеята за нощни автобуси. Фирмата Крус дел Сур предлага доста луксозен нощен преход във ВИП места. Разгледай малко снимки в интернет и ще преосмислиш нещата. Много по-удобно е от самолет и стола става почти на пълно легло. Спи се през цялото време, дават и храна. Ще спестиш време, а като пристигнеш ако искаш спестеното време го използвай в безцелно размотаване.

 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Подкрепям изцяло казаното за Крус дел Сур!

Само си мисля, че от тия 17 дни в Перу, аз бих отделил 2-3 за Боливия(Ла Пас и невероятния комплекс Тихуанако). Нооо..."разни хора - разни идеали" 😁

Връзка към мнение

Аз не разбрах питаш ли нещо или не, но да кажа 

ако ще ходите и в джунглата, според мен няма смисъл да се занимавате и с боливийска виза за един-два дена

Ако държите на Боливия и Салар Уюни, ви трябват 3-4 дена минимум и по-добре да отрежете нещо от другите неща

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали ползвате гайдове, но за Перу съм ползвал този на World Nomads, за да си отбележа какво и кога искам да посетя. Всички гайдове може да видите от този линк: https://www.worldnomads.com/explore/guides

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Много благодаря на всички за съветите и обратната връзка! По-скоро споделях текущи планове и идеали - конкретните питания биха дошли на етапа, когато планът е малко по-избистрен.

 

За Салар по начало клонях към пропускане - ще ми се да прекарам повече време в Боливия и конкретно по такива места (вкл. Атакама), но в по-друг тип пътешествие (на две гуми). Виж, Тиахуанаку ме влече много силно, така че ще обмисля вариант - но пък и трекът до Чокекирао е не по-малко примамлив, а там биха отишли 4 дни...

 

Карнавалите в Куско и Аякучо са до 5 март, а Фестивалът на виното в Ика е до 11 март - затова си мислех първо да се запътим натам.

Редактирано от MetroiD
Връзка към мнение
20 hours ago, mililia said:

Завърти обиколката, за да ти е постепенно изкачването.

Още веднъж благодаря за съвета. Доколко това може да има решаващо значение? Питам, тъй като все пак в текущия ми работен вариант програмата не е структурирана по препоръчания от теб начин - както споделих, съображението тук е да хванем фестивалите в Аякучо / Писко / Ика, а и добре се комбинират нещата после с финален полет от Куско към Лима.

 

След еднодневно мъдрене в момента съм на този етап:

 

01.03. - 02.03.:    Лима

03.03. - 04.03.:    Полет до Икитос, два дни в джунглата

05.03. - 11.03.:    Полет до Аякучо, нощувка в Аякучо, нощувка в Писко (+Паракас), две нощувки в Ика (+полет над Наска от Ика; Уакачина), нощен автобус до  Арекипа (Колка), нощен автобус до Пуно

12.03.:                 Титикака от двете страни и нощувка в Пуно
13.03. - 16.03.:   Инка Експрес през деня към Куско, две нощувки в Куско (valley tour, евентуално Rainbow mountain) и една в Агуас Калиентес, връщане в Куско

17.03.                  Полет от Куско до Лима, нощувка в Лима

Връзка към мнение

Аз бих препоръчала следното:

 

1. Спете в Уакачина, вместо в Паракас. Така няма да се връщате наобратно след оазиса и отново да тръгвате по същия път за Наска

2. Преходът от Уакачина до Наска е около 3 часа и нещо, после докато успеете да излетите над линиите, после да ви върнат обратно в Наска, после да се придвижите до Арекипа (което ние направихме за една нощ от 21:30 до 7 сутринта) - не виждам как ще стане от зори до здрач. Мисля, че има или нощен автобус Наска-Арекипа или нещо до към 14ч. По-добре останете да преспите в Наска.

3. Няма смисъл от Колка каньона да се връщате обратно в Арекипа. Или продължете директно за Пуно или останете едно нощувка в Чивай и на следвящия ден продължете за Пуно.

4. Пуно си заслужава, както и Урос. Както вече са те посъветлави по-горе, пък дори и за да знаеш защо не ти е харесало.

5. И аз съм за да избереш или Боливия, или джунглата. Иначе ще е много тичане.

6. По-добре от Куско направете еднодневна екскурзия до Писак - фермите за лами, пазарите, крепостта и самия град. А на следващия ден тръгнете през свещената долина и си хванете влака за Мачу Пикчу от Олантайтамбо. Иначе ще пътувате няколко пъти по един и същи пит напред-назад.

7. Не разбрах как от Аякучо ще стигнете до Икитос? До там нямаше ли само полети от Лима и от два други града, доста по-нагоре от Аякучо?

 

Май и други неща исках да кажа, но ще се огранича с тези засега.

 

Относно обръщането на програмата наобратно, ние така направихме. Не е лошо като вариянт, също, но ти отнема възможността да посетиш Колка Каньона и да не загубиш цял ден, тъй като тръгвайки от Пуно към Арекипа, няма как да пристигнете в Колка преди късния следобед.

 

Поздрави,

 

Христина

 

Редактирано от feel_the_rush
Връзка към мнение

Нашата програма беше точно “обърната” и се получи чудесно.  След като сме минали по пътя мога да кажа, че Салар де Уюни може да се вмести във вашите дни, ако пропуснете джунглата.  И ние щяхме да го направим, ако имахме още 2 дни поне. 

 

Връзка към мнение

@Ivko полетите са с Plus Ultra през Tripsta - самата оферта я видях във fly4free; цената беше около USD 550 отиване и връщане.

 

Джунглата на darkest Peru е абсолютно задължителна - дори и да не намерим падингтънови мармаладени мечки. Салар и Боливия със сигурност отпадат, особено след включването на @GeorgiD за Тиахуанако - времето не е достатъчно, а не ми се претупва. Яд ме е, че няма да можем да видим нищо от северно Перу, но и то изглежда идеално като за мотоциклетния тип туризъм, който ми се прави из тия земи по някое друго време.

 

П.П.: Като казах мармаладени мечки, и се замислих дали да не направим една отбивка през Чиклайо, за да посетим природния парк и да видим очилати мечки на живо. Някой има ли опит? Само на три часа път е от Трухильо, а дотам се лети директно от Икитос...

Редактирано от MetroiD
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

За две седмици програмата доста се избистри, че даже почти и финализира. Но все още има някои неща, с които ми трябва помощ, като например следното: хващаме вечерния Крус дел Сур от Ика към Арекипа вечерта на 8 март и пристигаме в 8:30 сутринта на 9 март. 9 март го прекарваме обикаляйки Арекипа с нощувка там; 10 март е предвиден за Колка. Ще ми се обаче на 10 март да можем да стигнем до Пуно, за да имаме почивка преди деня за Титикака / Сиюстани. Всички еднодневни турове на каньона, които намирам онлайн, предполагат връщане в Арекипа - което за мен е безмислено. Фирмата 4М Express има редовни рейсове Чивай - Пуно, които обаче пък тръгват от Чивай в 13.15 - а това ми се струва раничко. Някой може ли да съдейства с идеи за логистиката тук - пр. агенция, към която да се обърна за организация на еднодневен тур до Колка и от там транспорт до Пуно?

Връзка към мнение
Преди 1 час, MetroiD каза:

За две седмици програмата доста се избистри, че даже почти и финализира. Но все още има някои неща, с които ми трябва помощ, като например следното: хващаме вечерния Крус дел Сур от Ика към Арекипа вечерта на 8 март и пристигаме в 8:30 сутринта на 9 март. 9 март го прекарваме обикаляйки Арекипа с нощувка там; 10 март е предвиден за Колка. Ще ми се обаче на 10 март да можем да стигнем до Пуно, за да имаме почивка преди деня за Титикака / Сиюстани. Всички еднодневни турове на каньона, които намирам онлайн, предполагат връщане в Арекипа - което за мен е безмислено. Фирмата 4М Express има редовни рейсове Чивай - Пуно, които обаче пък тръгват от Чивай в 13.15 - а това ми се струва раничко. Някой може ли да съдейства с идеи за логистиката тук - пр. агенция, към която да се обърна за организация на еднодневен тур до Колка и от там транспорт до Пуно?

Свържете се с хотела ви в Арекипа. Или която и да е агенция. Ние го направихма с нашия хотел , бяхме си букнали нощувката от другаде, не директно и пак ни организараха нещата.  Те ще ви предложат такъв тур - еднодневен. Тръгва се много рано, мисля в 3ч. Има вариант да ви закарат в Пуно след това. При нас имаше такива трансфери на хора от  групата в буса.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да ви споделя какъв е финалният план... уж нямаше много да се юркаме - пълни глупости 😉 Нооо най-смелите идеи се наложи да ги паркираме поради ред причини - за да може да се отправи на читави (3/4+ дни) трекове из каньони, джунгли и т.н., очевидно човек трябва да прекара в Перу ~месец. Което пък чисто финансово се оказва учудващо тегаво - аз лично не бях очаквал туризмът в Перу да е толкова скъпо удоволствие, но пък няма лошо; сигурен съм, че си струва.

 

Какво отпадна:

- 2/3-дневен тур в джунглата: заменихме с две нощувки в Икитос (в самия град; за по-сигурно); на място ще правим one-day излетчета.

- Аякучо: уж в "сърцето" на Перу, а сухопътният транспорт от там до където и да било е въпрос на поне половин ден. Учудващо за мен беше, че няма редовен маршрут Аякучо - Писко; а пък и се оказа, че и Писко освен винарните няма какво толкова да гледаме.

- Копакабана, Исла дел Сол, Исла де ла Луна: пристигаме в Пуно вечерта и въпреки че там имаме две нощувки, май по-скоро ще направим Такиле, мимоходом Урос и после Сиюстани.

- Салар де Уюни и Тиахуанако: заедно с Ла Пас, това твърдо ще си остане за отделен Боливия тур някога, вместо да го търчим за половин/един ден.

- Трухийо, Чиклайо и като цяло северно Перу: next time.

- Чокекирао и подобни готини 3/4+ - дневни трекове: next time.

 

Как изглежда планът сега:

28.02. Отпътуване от София; нощувка в Мадрид.

01.03. Пристигане в Лима в 17:30; нощувка в Баранко.

02.03. Ден в Лима; нощувка в Баранко.

03.03. Ранен полет с Latam към Икитос; пристигане в 9:00; "разходка с лодка"; нощувка в Икитос.

04.03. Еднодневен излет в Амазонка; нощувка в Икитос.

05.03. Ранен полет с Latam към Лима; Cruz del Sur към Паракас с пристигане там към 17:00; нощувка в Паракас.

06.03. Ислас Байестас, национален резерват Паракас, Чинча; нощувка в Паракас.

07.03. Cruz del Sur към Ика по обяд с пристигане там към 13:30. Dune surfing в Уакачина; Фиеста де ла Вендимия; нощувка в Ика.

08.03. Сутрешен полет над Наска от летище Ика; време за музеи и Ика. Нощен Cruz del Sur Suite към Арекипа.

09.03. Пристигане в Арекипа в 8:30. Ден за Арекипа, Паукарпата, Сабандия. Нощувка в Арекипа.

10.03. Ранно отпътуване за Колка. Посещение на каньона преди обяд; бърз обяд в Чивай. Бус с гид към Пуно; пристигане там в 19:00. Нощувка в Пуно.

11.03. Ден Титикака: Такиле, Урос, Сиюстани. Нощувка в Пуно.

12.03. Пътуване по Ruta del Sol от Пуно към Куско с Инка Експрес; пристигане там в 17:00. Нощувка в Куско.

13.03. С Таксидатум до Тамбомачай, Саксайуман, Родадеро, Кенго, Писак и връщане обратно в Куско. Нощувка в Куско.

14.03. С Таксидатум към Чинчеро, Морай, Марас, Урубамба, покрай Сервесерия дел Вайе към Оянтайтамбо. Пристигане там към 18:00. Нощувка в Оянтайтамбо.

15.03. Време в Оянтайтамбо, следобеден Vistadome към Агуас Калиентес; пристигане там към 16:00. Нощувка в Агуас Калиентес.

16.03. Мачу Пикчу от рано сутринта. Уайна Пикчу; Кесуачака. Влак обратно към Оянтайтамбо; от там с такси към Куско и пристигане в Куско към 20:00. Нощувка в Куско.

17.03. Сутрин в Куско; обеден полет с Latam към Лима. Нощувка в Мирафлорес.

18.03. Лима: Уака Пукяна, Пачакамак. Следобеден полет към Мадрид.

19.03. Нощувка в Мадрид.

20.03. Пристигане в София рано сутринта.

Връзка към мнение

Ами туровете в джунглата никъде не са евтини, няма как. Без значение какъв е стандарта на живот, то местни няма да ходят на такъв тур, така че е ясно :)

 

Малко наизуст говоря, защото в Икитос не съм бил (само в Белем и Манаус), но да видиш града няма нищо общо с това да си в амазонската джунгла. И с еднодневен тур няма да стигнеш до истинска джунгла, най-много до място, което е било изсечено, зарязано и отново обрасло (поне от Белем и Манаус).

За мен най-интересните турове в джунглата в Перу не са около Икитос, а около Пуерто Малдонадо - резерватите Ману и Тамбопата. Но си трябват 3-4 дена.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много благодаря за обратната връзка - и аз доста мислех точно по тая тема; силно вероятно е едната нощувка в Икитос да я заменим с 2 full day / 1 night тур по Амазонка, но времето не позволява повече. Но пък и така програмата излиза добре - тръгваме директно от летището и би следвало да сме обратно в Икитос към 18:00 на втория ден, т.е. втората нощувка така или иначе ще е там, преди да летим на сутринта обратно към Лима. Малдонадо, макар и да звучи супер, все пак не е Амазонка... запазваме го в графата "друг път".

Връзка към мнение
  • 3 години по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...

С достойно закъснение... да, @Lilia13 - и времето, прекарано из Амазонка, беше абсолютно изумително. Два дни бяхме по Амазонка, отправяйки се по реката още с пристигането си в Икитос. Нощувахме в един от редицата лоджове за туристи навътре в джунглата - Dolphin Lodge - и се придвижвахме с пригодена за целта дълга лодка. За цялото удоволствие ползвахме услугите на AWA Expeditions. В края на втората вечер, преди да отлетим обратно за Лима, нощувахме в Икитос, където освен пазара при доковете (предлагащ глави на крокодили, прясно изпечени ларви на клечка и какви ли още не вкусотии) определено няма какво да се види, колкото и голям град да е.

 

Тези два дни в джунглата мисля, че ми бяха най-впечатляващото преживяване от всички амнайсе дни в Перу.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 15.02.2023 г. в 0:52, MetroiD каза:

С достойно закъснение... да, @Lilia13 - и времето, прекарано из Амазонка, беше абсолютно изумително. Два дни бяхме по Амазонка, отправяйки се по реката още с пристигането си в Икитос. Нощувахме в един от редицата лоджове за туристи навътре в джунглата - Dolphin Lodge - и се придвижвахме с пригодена за целта дълга лодка. За цялото удоволствие ползвахме услугите на AWA Expeditions. В края на втората вечер, преди да отлетим обратно за Лима, нощувахме в Икитос, където освен пазара при доковете (предлагащ глави на крокодили, прясно изпечени ларви на клечка и какви ли още не вкусотии) определено няма какво да се види, колкото и голям град да е.

 

Тези два дни в джунглата мисля, че ми бяха най-впечатляващото преживяване от всички амнайсе дни в Перу.

значи ще се върна за това 🙂

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.