Прескочи до съдържание

Ски в България за 3 дни


Milan195

Препоръчани мнения

Здравейте. Ние сме трима души от Варна и искаме да отидем тази зима на ски в някой от нашите курорти. Както можете да се досетите, ние от морето сме скарани с планината и нямаме представа как стоят нещата и за това се обръщаме към вас за помощ. Първо, избора на дестинация зависи от това, да може да се стигне с влак от Варна.  До колкото проверих има 2 дестинации- Банско и Добринище. Разгледах сайтовете им , но не съм много наясно.  Искаме да наемем ски под наем , някакво въвеждащо обучение за час-два и да пробвамеда караме малко ски. Да се повозим на лифт , имало и някакъв драг лифт , който те дърпа докато караш ски или бъркам? За начинаещи звучи доста добре.    Планираме да е 2 нощувки.  Както и бюджета ни е малко ограничен и искаме да е с минимални разходи. 

Връзка към мнение

Здравей.:bye:

За съжаление сред magelancite, спортните активности сякаш не са много уважавани, но с мен си попаднал на точния човек😉👍.

Като за новобранци с ограничен бюджет ви препоръчвам Добринище. Цената на лифта, оборудването и ски учителят ще ви бъдат най-евтини. За хора като вас, Банско го поставям на последно място от всички възможни - условията безспорно са най-добри, но ако плащате едновременно за лифт-карта, оборудване и учител цената ще е умопомрачаваща. 

Всяка година ходим на Добринище с ваучер (виж във Vip Oferta), който е на смешна цена. Примерно 170 лв. - 4 нощувки със закуска и вечеря + 4-дневна лифт - карта. Условията са малко по-спартански, но за хора отишли там, за да карат и да си правят fun е перфектно.

След като ще започвате зимните спортове, помислете кое ви приляга повече - ски или сноуборд. По принцип ските са по-добрият вариант, но сноубордът е много по-яко и по-откачено. 

По всички зимни курорти има драг-лифтчета, които те дърпат и после почти по равното се спускате надолу. Да знаете, че ако сте със ски дърпането по драг-лифта е много лесно, но ако сте със сноуборд е жива мъка. Дори и сега на мен (и не само) ми е много некомфортно ако трябва да ползвам драг-лифтове, котви или паничнки. Може би, защото съм се учил сам с дъската на гърба и така и не им свикнах.

Не знам кога смятате да ходите. Най-доброто време за зимни спортове е след 15 февруари. Преди това е възможно да няма достатъчно сняг, да е страшен студ, непрогледна мъгла, ужасно замръзнали писти и др. подобни неща... 

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 16 минути , Milan195 каза:

Искаме да наемем ски под наем , някакво въвеждащо обучение за час-два и да пробвамеда караме малко ски

Има голям шанс да се сдобиете с тежки фрактури,ако следвате тази програма.Карането на ски не се учи за час-два и може да бъде опасен спорт за неподготвени.Отделете си повече време за обучение:smile:Нямам идея за условията и цените в Добринище,но няма ли да ви е по-лесно и евтино с влак да стигнете до София и да се качите на Витоша.Това е сайта на Витоша ски.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От Варна най-удобно е Пампорово и Чепеларе. Там има и повече възможности за начинаещи. Може да се вземе учител само на Чепеларе. И картата е по-евтина. За 2-3 дни и за първо качване, вижте на Узана. Къси писти с влек, но е евтино и ще вземете първи уроци. Лалето на Витоша не е за начинаещи. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря Ви за отговорите и мнението. 😊 . Излезе ми и друго предложение , за което също ще съм благодарен, ако си кажете мнението.  От Варна да тръгнем с кола до Габрово - местност Узана, Стара Планина 1300м. Н. В. Там също имало ски писти , влек, хотели, хижи , ресторанти. Попаднах  и на визитка и на ски инструктор. И като цяло било много евтино. Трябва само да чакаме да падне хубав сняг ми казаха. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Преди 11 години за пръв път се качих на ски на Узана.Не е кой знае какво , но за начинаещи е добре. Има камера на "пистата" която според мен си заслужава. http://free-webcambg.com/Uzana-02-ski-pisti-zona-Emar-webcam-live-online-camera-kamerite-na-jivo-vremeto-weather.html. Следете , в момента има сняг и мисля че работят.  Друг вариант е Беклемето. Там е по-добро/лифтовете са "панички"/. Също има камери http://free-webcambg.com/Beklemeto-01-webcam-live-online-camera-prohod-troyan-karnare-kameri-vremeto-weather.htm.

Редактирано от soniapro
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди да тръгнете се уверете, че има  скиучител намясто, особено важи за Узана и Белемето. Преди много години започнахме със ските на Беклемето и бяхме изненадани, че намясто не открихме учител - човека на паничката ни обясни с 2-3 приказки основните неща, и се пуснахме в екшъна. Успях да се удържа догоре на скивлека, след което стоях един час горе без да помръдна, чудейки се как да се спусна - виждаше ми се нещо уникално самоубийствено 🙂 ... На другата година бяхме на Чепеларе - хотел Мартин, имат собствено скиуилище и там вече придобихме нужните умения, които после сами "развихме" ...

Така де, бяха интересни времена и аз съм от морето и това ми първо стъпване на ски, беше когато бях към 30. Сега е друго - цялото семейство сме със собствено пълно оборудване, караме навсякъде - е не мога да кажа, че съм някакъв про, но се справям и спускам всичко. Утре аттакуваме Пампорово, дано отворят пистите ...

Но, както казаха и по-нагоре - колкото по-малка е "ски зоната", толкова и по-евтино е всичко - от карти, през хотели, до учители ...

Една снимчица от ледника на Зьолден ...

DSC02344.JPG

Редактирано от Гост 23*6
Връзка към мнение
преди 14 минути , 2326 каза:

Утре аттакуваме Пампорово, дано отворят пистите ...

 

DSC02344.JPG

Пистите ще ги отворят, но къде ще отседнете ако не е тайна. Аз днес звънях на доста места за след средата на седмицата и нямат свободни?

Връзка към мнение

Radnev ви говори за този ваучер:

https://m.vipoferta.bg/pochivka-dobrinishte-hija-goce-delchev-15794.html

Офертата е добра, защото от хотела в Добринище организацията е, че с едни микробусчета сутрин в 8:30 возят хората горе до хижа Гоце Делчев, където е началото на пистата, а следобед в 15:30 ги возят обратно в Добринище. Ски картата е включена. Иначе на място е към 35лв на човек еднодневна, полудневната е около 20лв. Инфо за цените тук: http://hoteldobrinishte.com/цени-на-лифт-карта-работно-време-на-лифта-зима-2018-19___1___11

Ако сте начинаещи, може да не се наложи карта, да сте долу на тренировъчната писта само. 

На начална станция на лифта на хижа Гоце Делчев има ски и сноуборд учители от две-три училища. От тях може да си наемете екипировка. 

До Добринище има теснолинейка. Пътят е времеемък, но във влака забавлението е на ниво (разбирай, пиеш да се сгрееш и общуваш с рулетката от спътници, които късмета сервира).

Другото забавление в Добринище е един център с барче, спа и няколко открити минерални топли басейни. Окей е, ако откриете, че зимните спортове не са за вас, можете да се покиснете на топли басейни.

 

Редактирано от Coo
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моята препоръка е за Боровец. За мен условията са най- добри там. Освен това можете да намерите бюджетно спане и ресторанти в Самоков , а полудневните карти са на добри цени , каквито в Банско няма . Освен това няма и огромни опашки.  Има много ски- учители , които работят на частно и можете да се спазарите.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

  У нас в БГ си имаме  три " големи "  ски зони  . Малки  за мащабите на Европа , тъй като там си нямат " природозащитници  "  .Зони с подобен размер ги има над всяко село в Австрия . Това са  Банско , Пампорово обединено вече с Чепеларе и Боровец.  Тези зони са с повече писти , лифтове , съоръжения за изкуствен сняг , рактраци за обработка и леглова база от всякаква ценова категория около тях . Имат си и сайтове на няколко езика .

 

 2. Малки локални зони  . Това зони е  силно казано ( По скоро забавлявки ) . Обикновенно са с 1-2 пистички , лифтове тип Помагалски ( дърпалка  котва или паничка ) . В масовия случай без оръдия за сняг .  Такива има много . Узана , Беклемето, Кулиното , Паничище , Осогово , Берковица , Семково ,Цигов чарк . Със сигурност забравям някоя . Те са изключително зависими от времето т.е. има ли сняг или няма . И от местните власти и велможи  дали ще решат да ги пуснат или не . 

 

3. Зони мутанти . Нещо средно между горните . Това са Витоша , Добринище , Мальовица , Картала над Благоевград , Рилските езера . Не са съвсем малки ,  имат си лифтове ( без Мальовица ) и даже кабинка ( над Картала ,където заседна един бивш президент) .  Някои от тях ту имат ту нямат работещи сайтове , където да се информираш за условията . Понякога затварят непредвидено или пък работят " тайно "  без някой да знае за това   .

 

  И на трите вида места има оборудване под наем . А цените както на оборудването така и на съоръженията са общо взето функция на размера на мястото. 

 

  Обикновенно в началото ,  човек отива да се забавлява по друг повод  . Да се разходи сред природата . Да се види с приятели или да сваля мацки . Или да изяде 3-ка кебапчета с бира обаче на планина . И си казва . Я сега да пробвам рафтинг или пък бънджи или ски или зип линия или гмуркане или  нещо друго .  

 

  Естествено че не е нужно да се ходи в  " топ 3 " и да се дават излишни пари за проба. Естествено че не е задължителен и учител . Ние сме типичния пример за това . Никога не сме си взимали . 


  Преди няколко години в Бг си имахме форум за ски  и хора от цяла Б-я споделяхме какви са условията на едно или друго място . Информацията беше изключително полезна . По точна и вярна от официалните сайтове ( където ги има де ) . За съжаление форума вече не съществува . Тук има 2 теми за ски . Едната е по активна  .  

 

Отивайте някъде да се забавлявате където ви е евтино и удобно . Пък дано ви хареса и да станем повече .

 

 П.П . За каращите . И на Пампорово и на Боровец в момента е супер . Страшно много сняг . Сравнително малко гости . Основно македонци , румънци ,турци , малко англичани на Боровец . Хотелите бяха полупразни миналата и по миналата седмица . Всички съоръжения и писти работят . Ако може избягвайте събота и неделя. Рай е в момента .

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
14 hours ago, soniapro said:

Пистите ще ги отворят, но къде ще отседнете ако не е тайна. Аз днес звънях на доста места за след средата на седмицата и нямат свободни?

Аз съм от днес т.е. от утре (защото чакам сина ми да кацне и потегляме) до петък - след това май на много места е заето. Иначе намерих по стая от Букинг и още една през триваго в някакъв сайт на грабо ... настаниме или нещо такова ...

Редактирано от Гост 23*6
Връзка към мнение

Докато разглеждах цените за Боровец на лифт кртите ,  някъде накрая на страницата пишеше , че има такава  за целия сезон и цената е 500лв . Условието е да се ползва делнични дни. Много добра цена , стига да можеш да караш през седмицата(вкл. нощно).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моят препоръка е начинаещите да избягват големите ски курорти - Пампорово-Чепеларе, Боровец, Банско, в тази сметка сключвам и зоната "мутант" Витоша. Ски училищата са скъпи там, картите също а използваемостта на пистите от един начинаещ ще е много малка. На Рилски езера преди няколко години си спомням, че за два дни карта + индивидуален ски учител (два часа) + наем на оборудване излезе 97 лв. Повече от два часа на ден за ски учител няма нужда защото начинаещия направо капва от две до три спускания. След това ако има сили може да пробва наученото сам и така до следващия ден.🙂

 

За варненци има много близка ски писта Вълчи дол. Не знам какви са условията и дали изобщо има сняг, но може да се провери и първите спускания да се направят там. Понякога в началото, за хора на прага на трийсете или след тях е доста отчайващо, но прояви ли се воля, после удоволствието е несравнимо и завали ли сняг в съзнанието са само писти и спускания 🙂 Големите курорти в България и последващото пътуване на тумби в коли до Алпите е на един следващ етап. 

 

Добринище може да се стигне с влак. Преди пътувах с един нощен Варна - Пловдив, но теснолинейката за Добринище тръгва от Септемрви и трябва да се направи проверка дали този влак стига до там. 

 

@ivooo, Поздравления за точното описание на ски условията в България. Тъкмо щях да напиша нещо подобно. 

Само едно уточнение. В момента Картала не работи, защото миналата година тихомълком е фалирал и беше попаднал под контрола на банката кредитор, които я продадоха на нов инвеститор, който за сега  заявява че ще я развива. Следващия сезон ще видим. Мястото иначе е доста добре и се вписва в сравнително ограничен бюджет, но пистата си е малко стръмна за начинаещи, което пък със ски учител не е проблем. Там съпругата ми се научи да кара ски, а тя е чедо на тропиците и видя сняг за първи път в България. Заседналия "президент" беше тогавашния министър председател Сергей Станишев и това се случи на откриването на кабинковия лифт, който в последствие се оказа че не било точно откриване ами оглед на нещо си защото бил построен без ОВОС. Лифта до последно си имаше проблеми и никога не се знаеше ще работи ли или не.

 

 

Редактирано от Shlosera
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 3 часа, Shlosera каза:

Моят препоръка е начинаещите да избягват големите ски курорти - Пампорово-Чепеларе, Боровец, Банско, в тази сметка сключвам и зоната "мутант" Витоша.

За първите 3 съм съгласна, но за софиянци Витоша е най-удобния вариант за учене от нулата. Става дума за пистите на Офелиите и Ветровала (като вдигнат малко нивото, разбира се). Няма да споменавам за коя школа става въпрос, но 3 поредни уикенда целодневно обучение в група (с обедна почивка), екипировка, карта за влека и транспорт от центъра излиза малко над 70 лв./ ден. Аз така съм се учила и съм доволна 😊

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.