Прескочи до съдържание

Търся "съучастници" за фото сафари в Ю. Африка + малко от Мозамбик


Препоръчани мнения

Един мой план за сафари в национален парк Крюгер в Ю. Африка съвпада с промоцията на Алиталия за Св. Валентин - София до Йоханесбург и обратно за 450 евро. Доколото разбрах, промоцията е валидна до 13-ти февруари (не разбрах дали включително).

Брой пътуващи ни повече, ни по-малко от 6 човека (заедно с мен).  По двама човека на ред в отворен отстрани 4Х4 сафари джип, средната седалка остава празна за повече удобство, разполгане на фото техника и пр. На желаещите предоставям инструкции за фотография на диви животни и птици (на тези, които знаят по-малко от мен, де). Не мога да си представя в Ю. Африка да има сертифициран некомпетентен гид, но ако по някаква невероятна случайност се случи такъв, мога да го допълвам.

Напълно наясно съм, че може да се направи по-евтино self-drive, но аз предпочитам да отида с гид, който познава добре парка и ще намира повече животни. Освен всичко друго гидовете имат връзка по радиостанции с други такива и си съобщават за интересни събития и sightings.

Парка е много голям и се състои от няколко различни екосистеми, затова съм предвидил 7 нощувки  - 3 в южната част, където е най-цивилизовано, има най-много посетители, но и най-голям брой животни и особено хищници, 3 в средната част, където посетителите са по-малко и е по-диво и 1 вечер в северната част на парка, където е най-диво и посетителите са най-малко. Разнообразието на животни и птици в Крюгер е най-голямото от всички паркове и резервати в Африка.

4 от нощувките са в къщички по двама в стая, с общи душове и тоалетни. Общи, но чисти.

3 от нощувките са в бунгала с баня и тоалетна в стаята.

За тези 7 нощувки, целодневни сафарита, закуски, вечери, паркови такси, джип, гид, гориво, трансфери от и до Йоханесбург съм постигнал цена от 21,000 ранда на човек (около 1,500 щатски долара).

Към това ми се иска да добавя Panorama route - каньона на река Блайд, който е най-големият зелен каньон в света и е много красив. Специално съм летял над него на ултра-лек самолет от скеле и платно, но не съм го виждал от земята, както и еднодневен тур до Мапуто,

столицата на Мозамбик. От южната част на Крюгер се стига за около 3 часа. За целта предполагам ще са нужни още две нощувки в или около Komatipoort.  Утре мисля, че ще имам и цените за туровете до Мозамбик и каньона на река Блайд + двете допълнителни нощувки. Предполагам, че са нужни две такива, защото от парка Крюгер се излиза от северната му страна (Пафури) и ако се направи Panorama Route е добре да се отиде до Komatipoort (което е май най-близкото селище до граничния пункт с Мозамбик) за нощувка. После след целодневния тур до Мапуто пак трябва да се спи някъде (може би пак там, за да не се чекираме отново и да си оставим багажа), преди да тръгнем обратно за Йоханесбург на следващия ден;

Визи за Мозамбик се вземат на границата, май бяха по 50 долара, доколкото си спомням. Република Южна Африка е визова за български граждани. Визи се вземат лесно в консулството в София (трябва да се вземе виза с две влизания). Не си спомням колко струваха, трябва да се види в темата с визите. Ваксини не се изискват, повечето хора не приемат хапчета за профилактика против Малария за Крюгер през този сезон. Не съм сигурен за Мапуто. Това всеки сам го решава за себе си на собствена отговорност.

Излитане от София на 01 юни в 19:05. Кацане в Йоханесбург на 02. юни в 08:20 сутринта. От летището трансфер до национален парк Крюгер. Следобедно сафари и преспиване в лагер в южната част на парка. От там нататък горния план.

На 11-ти юни, трансфер от Крюгер до Йоханесбург. Ако има време може да се уговорим да врътнем малко из града преди да се качим на полета за София в 20:35 ч. 

Който има желание да прави и нещо друго из Ю. Африка или други съседни държави, може да си вземе обратен полет с по-късна дата или пък да отиде по-рано.

Полетите са с доста удобни престои в Рим (FCO). Надявам се, че Алиталия няма да преустанови дейноста си до началото на юни...

Ако има заинтересовани от офертата ми, да пишат отдолу и / или да ми изпратят лично съобщение. 

П. П. Току-що @Цвете написа в коментар, че multi-entry визите за РЮА струват 65 лева.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 14
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Връзка към мнение
преди 28 минути , FlyTraveler каза:

Не си спомням колко струваха, трябва да се види в темата с визите

Мултиентри виза струва 65 лв. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Крайна цена - 26,000 ранда на човек, което по сегашен курс е 1,915 долара, 1,692 евро. Подробности какво точно влиза - утре.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 6 часа, домосед каза:

В програмата ти липсва най-важното: бира с @домосед

При две мои идвания в РЮА теб те нямаше, та изгубих надежда да те сваря. Ако си в Претория / Джобърг на 11 юни, можем и да пием бира някъде около О. Р. Тамбо. Полета е от 20:35, трябва да се чекирам около 18:35 предполагам, а ако тръгнем от Komatipoort сутринта, би трябвало в ранният следобед да сме на летището. Ти пиши дали си там на тази дата. 🙂 

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

Групата е събрана, самолетните билети са купени. Ако по някаква причина има отказали се и се търсят заместници, ще обявя тук.

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 14 часа, FlyTraveler каза:

Ти пиши дали си там на тази дата. 🙂 

Най-вероятно - да. Макар и да не обичам сезона. Дръж връзка

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, домосед каза:

Най-вероятно - да. Макар и да не обичам сезона. Дръж връзка

Ще хвана най-добре снимащият от групата да документира събитието. После ще си го пиша в резюмето. 11 юни, 2019 - бира с @домосед 😉 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.