Прескочи до съдържание

4 дни в Ейлат с дете


livfc

Препоръчани мнения

Привет,

 

Купихме си билети на Уиз до Ейлат от 12/03-16/03. Решихме да отидем на релаксираща почивка с детето (2г и 1/2). В момента плана е да се разхождаме из града, да ходим на плаж и да посетим Dolphin Reef, защото смятаме, че малката ще се изкефи. Разбира се изникват ми доста въпроси предвид, че за първи път ще ходим към Израел:

 

1) Каква валута ползвате там?

2) Четох, че отзивите за шатълите от летището не са мн добри, но как ще е с дете с другия автобус?

3) Ако някой е ходил и може да препоръча хотел/апартамент на нормални цени (знам, че е относително, но на пръв поглед добре оценените са по 1000лв и нагоре за 3ма ни за 4 нощувки)

4) Бихте ли препоръчали нещо друго което да е подходящо за дете(евентуален дневен трип или нещо подобно)? Загледах се в червения каньон, но май по-скоро не е ОК с дете.

Връзка към мнение

Вариант за добър, но по евтин хотел има, ако отидете вегипетския град Таба, който се намира на границата с Израел..

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ето ме и мен с обещаните неща:

 

Явно малко хора са ходили, а все още има достатъчно евтини билети за там в перфектния зимен сезон, затова ще драсна 2 реда за всички, които са решили да ходят и търсят инфо:

1. Пътуването (12-16.02) - естествено, с Уиз еър - 120 лева за мен и жената + багаж (в смисъл жената плюс още един багаж Simple Smile). Всичко беше супер, пътуването е около 2,5 часа, така че не се уморявате. Основен съвет - купете си козметика, парфюми или цигари на летище София - цените са много по-ниски, защото пътувате извън държава от ЕС и ЕИО, т.е. цигарите са около 3 лева, кремовете са без ДДС и т.н., после можете да си ги донесете обратно и спестявате една прилична сума.

 

2. На летище Ейлат  -мда, има малко по-тегава процедура с влизането в страната. Вече бях прочел във форума, че на новите паспорти не се гледа с добро око (а моят беше издаден преди седмица - просто не ми трябваше стария, след като изтече), затова си бях взел и старият с визата от САЩ в него - определено помогна и почти не ни замотаха там. Хубаво е да имате разпечатано потвърждение от хотела, в който отивате, защото понякого го искат, а и със сигурност питат къде точно отивате, за колко време и т.н. И не си ровете в телефона по същото време - знам, че звучи малоумно, но аз точно това правех, та леко ми се поскараха. Веднага след излизането от паспортния контрол една лелка раздава безплатни торбички с карти на Израел и региона - вземете си, от полза са 🙂 Пак веднага след изхода има каса за продажба на билети за автобус 282 - който иска, може да си вземе директно от там.

 

3. От летището до Ейлат - има две алтернативи - с автобус 282 (5 долара) или с ейлат шатъл (8 долара) - за втората фирма има много негативни коментари в нета, но ние я използвахме и ни спря точно пред хотела. Автобусът спира на спирките на градския транспорт и ако не сте напълно наясно точно къде сте, може би шатълът е по-добрият вариант. Не искам да агитирам никого какво и как да ползва, а и ралзиката не е кой знае каква, но за мен шатъла, особено за отиване към Ейлат, беше напълно ок. Проблем при тях (абсолютно целият им градски транспорт в Ейлат) е, че не спазват почти никакви разписания - веднъж идват рано, веднъж идват със закъснение, на късмет е, но реално в посока Ейлат едва ли има какво да се обърка - един чичко си седеше и ни чакаше да се появим, за да ни чекне в един лист. Всеки сам си преценява - в посока Ейлат и двете алтерантиви са много добри

4. Хотелът - в Ейлат има 3 основни зони с хотели - централната част около основния мол, зоната с хотелите в посока границата с Йордания (която пак е в рамките на града) и зоната с хотели в посока границата с Египет (която е извън града - 4-5-6 км, зависи от хотела и не е препоръчителна за ходене пеша до града). Ние избрахме зоната извън града, като хотелът ни беше Orchid reef hotel. Хотелът е супер, пред него има чудесен плаж (т.е. камънак), но интересното е тропическите риби в морето, които просто те оставят без дъх - почти като Малдивите, но без хубавите плажове. До центъра има автобус, който е сравнително редовен (на 20-30 минути), цената е 4,2 шекела (2 лева), но може и с такси - 20 шекела е най-ниската цена, може да стане и двойно, ако си през нощта. Закуската е много хубава, но е без месо, което си е тегаво. Виждам, че има предложение да се отиде в Таба - да, опция е, но има входно/изходна такса от/към Израел, която реално обезсмисля това упражнение. Същото важи и за Йордания, ако някой избере Акаба - т.е. може да отидете там, но няма да сте в Израел или поне ще ви излезе доста скъпо да пресичате границата. Сега за цените - моят хотел (ORchid reef, както казах) беше около 100 евро на вечер, но според мен си заслужава цената. Наши приятели бяха в хотел Клуб Ейлат, който е точно срещу основния мол, като и те бяха платили подобна сума (100 евро на вечер) - считам, че техният хотел е по-подходящ за семейство с дете/деца, защото имаше много вътрепни басейни и забавления, но всеки си решава сам.

5. Ейлат - интересно градче, подредено, чисто и много спокойно - противно на очакванията ми, в нито един момент не съм се почувствал застрашен или напрегнат. Напротив, стандартно курортно градче и толкова. Добри заведения, а в кафе Оптими (точно срещу основния им мол) предлагат и българско сирене. Сефте виждам подобно нещо - да напишат българско сирене, а не фета, гръцко и прочие изгъзици, даже гръцката салата беше с българско сирене. Иначе си е скъпичко и цените спрямо Бг са по 3, особено ако решите да седнете в ресторант и поръчате месо - телешка пържола или агнешко под 60-70 лева на порция много трудно ще намерите, а свинско няма 🙂. В петък вечер почти всичко умира и е така до събота вечер - шабат, баце.

6. Около Ейлат - може да си направите сафарита в пустинята, има едни библейски паркове, наблюдения на птици, разходка до Червения каньон, воден парк с безброй риби, корали, акули, костенурки, гмуркания и шхорхелинг - въобще много неща, на които деца на средна възраст, а и възрастни, биха се изкефили. Във Вашия случай може би делфините и Observation park ще са най-интересни, макар че според мен може да видите същите рибки и корали и извън парка, в дива среда, като си спестите по 50 лева на човек вход. В Долфин бей е интересно заради самите делфини, но иначе не е нищо особено, като за 50 лева вход, а ако искаш да се гмурнеш или плуваш с делфините, трябва да платиш още 150 лева - всеки си решава 🙂

7. Тур до Йерусалим - според мен е задължителен. Ние го направихме с Турист Израел - и за тях има безкрайно негативни мнения в нета, но ние нямахме проблеми и сме доволни. Посетихме Мъртво море, което е наистина изумително (носете си кърпа) - усещането да се носиш по водата е уникално, а плажът е всъщност един огромен блок от сол. След това отидохме до Йерусалим, където беше огромна блъсканица и реално не можеш да усетиш нищо от светостта на това място - бяхме и на Стената на плача, и на Божи гроб, а минахме и по Виа Долороса, която е в .... мюсюланския квартал, а в последствие и до Витлеем (който е в Палестина, но не ви трябват визи или чудеса, дори не ни провериха паспортите). Доста изнурително пътешествие от 5.45 сутринта до 23.30 вечерта, но си заслужаваше напълно 100-те долара на човек (75 долара без Витлеем, но според мен той е по-интересен и спокоен от Йерусалим). Алтернативно може да се отиде с градския автобус 444 - 81 шекела в посока (25 долара), но ние не го ползвахме, някакси не си струваше усилието за няколко долара повече, а и Йерусалим не е така сигурен град като Ейлат, за Витлеем пък да не говорим - там си е направо страшничко без гид (лично усещане)

8. Наобратно се прибрахме пак с Ейлат шатъл, които подраниха с 15 минути, но ние бяхме на спирката и нямахме проблеми. За хората с хотели в центъра, може би, градският транспорт с 282 също ще е удобен, не знам, за мен това с разписанията и спазването им е огромен проблем и трябва да се запасиш с нерви, много нерви. На летището нямаше проблеми, всичко беше ок, минахме за 20-на минути. Летището им е един хангар в полета, така че ако искате да си купите нещо от там, няма да стане - има 2 магазина (единият не бачкаше, щото Шабат шалом и т.н.) и 1 кафе. А да, че щях да забравя - самолетният билет може да е само на хартия, не можеш да се явиш с телефона и да минеш с него, точно на това летоще не става.

9. Има и турове до Петра (Йордания) и пирамидите в Египет, но ние не ги ползвахме - ще се пробваме друг път или пък ще летим с Райън до Акаба, която е на 5 километра от Ейлат и също е алтернатива за летище за всички, които искат да пътуват в региона. Просто входно/изходната такса, а и многото път реално ни отказаха.

П.С. Забравих - водата е 23-24 градуса и е перфектна за къпане, на въздуха също е толкова, т.е. абсолютно си изгаряш за 2 часа, ако не ползваш слънцезащитен крем като мен, така че имайте го предвид.

Като цяло съм супер доволен от тази интензивна 5 дневна почивка, в която дори успях да изгоря. И един съвет - ако искате да ви върнат ДДС-то на летището, ви трябват освен касовите бележки, форма за връщане на данъка (издавана от магазина, в който сте зайупили стоките), но и самите стоки!!! Нашите бяха в куфара и съответно не си върнахме нищо - не че е фатално за 50 шекела, но евреите са си евреи Simple Smile

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение

Понеже се питаше и за валута - в Ейлат с друго, освен с шекели, не съм плащал. Даже един познат си беше взел долари, които накрая аз му обмених за шекели - това е като в България да пазаруваш с евро - може и да ти ги приемат по изключение, но реално навсякъде е в лева 🙂 Виж в Йерусалим и Витлеем можеше и с долари, и с шекели, и с евро, но там е друга бира. И понеже бая рисърч му ударих, за да си купя възможно най-евтина валута, ако не се счете за скрита реклама, то най-евтино шекели в столицата може да се купят от чейндж бюро Никар на Графа, алтернативно е във Фактор-ин, но там е дна идея по-скъпо. Тавекс не са особена опция, при тях ще дадете поне 30 лева отгоре, ако купите 2000 шекела, колкото похарчихме ние за 5-те дни в Израел

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Върнахме се от Ейлат та да споделя няколко неща, току виж са полезни за други пътуващи. Летището в Овда е супер малко и каца по 1 самолет. След като кацнеш в летището раздават торбички с рекламни материали и карта на Ейлат. Излизаш от летището и вън има зелен автобус 282, който на цена от около 20 шекела те кара до Ейлат за около 1 час. Първата спирка след летището е централната гара. В самият Ейлат обикаляхме пеша, като променадата около морето и музикалните фонтани са приятни. Посетихме Dolphine reef и Underwater observatory с автобус №15 на отиване и автбоус №16 на връщане. Хващахме 15 от mall Hayam. Той стига до границата с Таба, като него може да ползвате и да посетите Princess beach. Спирките ги казват на иврит и английски, но все пак е добре да уведомите шофьора къде искате да слезете. Цената на 1 билет беше 4.20 шекела и автобуса върви на 30 минути, като на спирките има ел. табла на които си пише след колко време ще пристигне (поне на тези 3 на които ние се качвахме). Лично на нас Dolphine reef ни хареса повече. Мястото е много приятно за релакс и плаж. С един билет, може да влезете 2 пъти. В Обсерваторията също беше впечатляваща, предивд факта, че нямахме възможност да се гмуркаме, защото бяхме с дъщеря ни. Там билета важи за 3 дни. И на двете места може да се плаща с карта и има места за хранене. На връщане хванахме отново 282 от гарата, по разписание трябваше да тръгне в 12:05, но закъсня с малко. Както и при останалите пътувания си купихме билет от шофьора в брой в шекели. На летището Овда след няколко проверки се влиза в малко пространство, в което има 1 дюти фрий магазин, 1 място за хранене и места за почивка. Тъй като на доста места четох, че имало проблем ако не си разпечатал бордната си карта, ние ги показахме от телефона и не сме имали проблеми. Дори моят се оказа с прекалено напукан протектор за четеца и жената просто вкара кода. На проверките ни питаха стандартни въпроси, като мен ме проверяваха и разпитваха допълнително заради 2 шоколада в багажа.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ейлат не се ли явява като безмитна зона на Израел , както е Акаба за Йордания ?  Питам ако може някой да препоръча верига или супермаркет за  закупуване на по - евтина храна и напитки . Благодаря !

Връзка към мнение
14 minutes ago, mik66 said:

Ейлат не се ли явява като безмитна зона на Израел , както е Акаба за Йордания ?  Питам ако може някой да препоръча верига или супермаркет за  закупуване на по - евтина храна и напитки . Благодаря !

Явява се. Дори навсякъде има огромни табели с надписи "Tax free". Оказа се, както четох и из нета, че всъщност цените са си доста високи навсякъде. Ние купувахме от 2-3 супермаркета и цените си бяха еднакви. Навсякъде имаше оферти да купуваш повече бройки, но не ти казват директно. Например искахме да си купим вода 1.5л и ни предложиха за 6 шекела от хладилника, но ние искахме топла и питахме колко струва стекче с 6 броя по 1.5л и се оказа, че са на цена 14 шекела. Едни българи, с които си говорихме докато чакахме 282, споделиха, че намерили руски магазин, в който цените били като в България.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

livfc

Благодаря , ще го имаме предвид . Ние сме 4 човека и така и така ще пазарим на едро , пък и в колата място има . Ще бъдем в Израел 4 пълни дни и се предполага , че на север към Ерусалим , Тел Авив и Хайфа цените ще са по-високи . Този руски магазин само къде ще го дирим , не знам !!!

Връзка към мнение

Някой знае ли дали в Mall ''Hayam Eilat '', който е до морето има супермаркет за храни и напитки в него ? Доколкото съм виждал във всеки Mall има в подземния етаж супермаркет !

Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Възможно ли е в събота да не може да се наеме кола под наем в Ейлат? Rentalcars не ми дава никакви опции 😞 Гледам, че автобус от летището в събота има, за друг транспорт не намирам информация 😞 Само такси ли е опцията за събота в града и околностите?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.