Прескочи до съдържание

София - Бишкек или Душанбе


Препоръчани мнения

Здравейте ,

Планирам пътуване с кола ( стара но здрава ) от София , през Украйна , Русия ( от Ростов на Дон до около Челябинск , Казахстан ( със задължително минаване през Байконур ) до Алма Ати , и Киргизстан ( Бишкек) и ако колата е издържала до там и може още , защо не и през Транс Памирската "магистрала" до Душанбе.Връщане със самолет( най евтино е до Истанбул )Смятам да тръгна около 10 август за около 3 до 4 седмици.Има две свободни места в колата.Стига някой да има свободно време , желание и възможност , welcome.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 3 часа, Fedare каза:

ако колата е издържала до там и може още ,. Връщане със самолет...

Хи, хи, а там какво смяташ, да я изоставиш, да я продадеш? И как ще се оправиш с данъчните тук по отношение трупащият се данък? 

Връзка към мнение

Ами първо, провери дали няма да имаш проблем там, защото напр. в Турция като влизаш колата я пишат в паспорта и без нея не можеш да излезеш от държавата (вероятно държат да си събират данъци, ако си я продал). Чувал съм хора да имат проблеми, ако са катастрофирали и после искат да излязат от Турция без колата.

Второ, ако просто я зарежеш няма ли да дължиш годишен данък в България, ти нямаш никакъв документ, че вече нямаш кола.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сравнително просто е да зарежеш колата в Средна Азия, "много" хора го правят. Даже имаше пътепис на един българин, чийто Опел се счупил именно в Киргизстан. Беше описал детайлно как да се оправи документално въпросът и не звучеше сложно. А в България кола се бракува по документи, явно без кой знае какви формалности.
Често пътешествениците даряват колата на нуждаещи се хора или организации в района, особено в Таджикистан, който е откъснат и беден.

 

Извън Африка, малко страни регистрират влизането на колата като човек, та да не може да излезе без основателна причина. Сред тях разбира се е Турция, но например Узбекистан също е труден в това отношение.


ПП: Без да искам да правя реклама, във форума на Караванистан често има подобни обяви за пътуване на дълги разстояния до Централна Азия.
 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Така е , много е лесно да зарежеш колата в Таджикистан.Може просто да платиш малка сума за мито или други такси , и я оставяш подарък на някой там.Сваляш номерата и си тръгваш.В Узбекистан беше сложно преди 4-5 години , но откакто го няма Керимов , може и да се е променило малко.

В Киргизстан и Таджикистан си е друга бира , доста по свободно.Но наистина ще проверя там как седят нещата с колата , особено за Киргизстан.

Връзка към мнение

Авантюристът Валентин Дрехарски описва премеждията на опела си тука (детайлите за бюрокрацията в коментарите долу). Предполагам, че или си го чел, или ще попаднеш на него все някога.

http://patepis.com/?p=63830

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Навит съм да участвам, сега си чакам новия паспорт, после подавам за виза за Русия.

Мога и да шофирам, мога и да не шофирам, даже хич не държа.

Имам обаче някои предпочитания, като да се мине и през Молдова, и да се отиде до Киев ( а от там до Чернобил/Припят), в Русия трябва да ида до Стари Оскол (не чак толкова задължително), Волгоград (абсолютно задължително), Саранск, Киров (малко е извън маршрута, може и да почака за друг път) и Тюмен (по-точно едно село до Тюмен, също не е задължително).

Колкото до Байконур - много го искам, ма така като чета из нета е абсурд да се отиде там, най-много (с голям късмет и много много условности) да се иде до ближайшето градче, където отдъхва обслужващият персонал на космодрума.

Ако все още има място - пишете на лични, най-вече ме интересува какви денги ще се чакат от мен, че да не се изненадвам в движение.

Говоря руски що-годе, на английски сънувам понякога.

Връзка към мнение
Stanislav Dimitrov

Провери дали не ти трябва карнет дю пасаж за държавите,които ще посетиш,защото ако оставиш 1000лв.в СБА и не върнеш колата гориш с тях.

Карнет съм вадил (и трябваше) за Сирия,Йордания,Ливан,Иран и Азербайджан.(за Грузия не трябваше,за Армения не помня)

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
На 30.07.2019 г. в 14:13, epetkov каза:

В Стари Оскол пък защо трябва да отидеш?

По лични причини 🙂 Вече не държа да ида там, но един ден ще се ходи, няма как, държа да го видя. Бащата тъкмо го бяха разпределили да ходи там и избухна Чернобил, та ни се размина Оскола, ама аз искам да го видя какво представлява за да си представя къде ли щях да живея и да ходя на училище.... ае неща от тоз сорта, лични както казах.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, KrumKrumov каза:

къде ли щях да живея и да ходя на училище..

Е, аз пък пет години живаях там и учих. След това бях за няколко дена през вече далечната 2003 година. Всичко е много променено за 15 години през които не бях ходил. Но аз имам с какво да сравнявам, де.  🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.