Прескочи до съдържание

Djan Yumerov

Препоръчани мнения

Здравейте , искам да ви задам няколко въпроса относни Италия , но първо искам да ви споделя идеята си за приключение и естествено колкото и нелепа да звучи за някои хора не спира да ми се върти в мозъчето . Та идеята ми е като завърша висшето си да си дам почивка 6 месеца или една година като идеята ми за почивка е да избягам някъде а именно в Италия , някъде където никой не те познава и не очаква нищо от теб . Въпроса ми в целия този пост е дали е добра идея да отида в Италия с някаква сума пари  в някакво селце (до море и да бъде тихо 🙂  ) и да си търся работа и евентуално квартира (евентуално щото ако нема работа и нема пари за квартира ) . Както вече казах искам да избягам някъде където никой не очаква нищо от мен и да работя за пари с които да преживявам . Как са нещата в Италия , за чужденец възможно ли е това което искам (ест. като съм понаучил езика ) ест като не успея билета и за България . За опита ми в чужбина (какъв опит за 20 годишно пишлеме ) бил съм в Германия с баща ми , но езика не го знам и бях като паленце , което може да се загуби всеки момент  и ест не искам да се повтаря :)  . Тази година ще ходя на бригада в америка за да се отърся в чужда стана и така . Ако темата е неподходяща ще разбера ако бъде изтрита . Ако ме питате защо Италия , наскоро видях част от Сицилия във един филм и просто като видях колко е красиво 🙂 трябва да се види лично , но не искам да се обвързвам с тур агенции с които трябва да се съобразявам . 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към мнение

Акъл за тихо село в Италия на морето не мога да ти дам, но ако искаш такова приключение, на 20 е правилният момент. После е късно. Работа за италианците няма, за чужденци без език ... може да и да има. Виж, във вътрешността има оферти за къщи без пари и финансов стимул от местната власт за развитие на бизнес в изчезващи селца с по 50 човека население.

 

In bocca al lupo!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Имаме една дама във форума- АлександраКо ( не знам защо не мога да я тагна в момента) , която е всепризнатия специалист по Сицилия. Там и най- скритите местенца са и ясни. Сигурна съм, че и други магеланци ще се отзоват. И ако позволиш да споделя още нещо , което знам със сигурност от времето прекарано във форума- тук никой не съди другия. Вярвам , че и Звелина не е искала да се изкаже така остро и би помогнала при наличие на подходяща информация. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@Djan Yumerov дали ще е в Италия, Испания или ще останеш в Америка (след като си се докоснал вече до нея) има ли значение? Млад си и сега ти е времето да трупаш впечатления, опит и контакти. 

Пред теб има не малко възможности и още повече избор. 

 

Пс. Правописът ти е много по-добър, отколкото на не по-малко други пишещи из интернет пространството и не само. 

 Не на последно място по важност, но тук сме приятели!

Бъди себе си, точно както си започнал този пост, а именно - искрен и вярващ в мечтите си! 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ето меееее!

@Djan Yumerov, поздравления - като за човек от друга националност, правописът си ти е екстра.

Поздравления и за смелостта да се “гмурнеш” сам, в живот извън Родината и да разчиташ единствено на себе си.

Да, Сицилия е прекрасно място. Ама, едно е, като си турист, съвсем друго е, ако ще се търси работа.

Ще помисля и за Сицилия, и за Италия и ще напиша малко по - късно.:)))

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Моето лично мнение е, че Италия е едно от местата, най- добри за живеене в Европа.Има история, има култура, има хубава храна, доброжелателни хора и красива природа. Ако човек има добра професия - лекар, адвокат, финансист / както навсякъде по света/, тук може да си живее прекрасно.

Сега, по питането на Джан, за приключението:

Трябват си и малко сметки.

Първо, ако ще се наема квартира, месечният доход трябва да е около 800- 1000 евро, минимум. И пак е условно, защото, зависи, в кой район на Италия ще се живее.

Ако приемем, че Рим е основната точка, разделяме страната на Северна и Южна Италия. Като двете части са много различни , по всякакви показатели.

Южната част е бедната част на Италия. Там промишленост почти няма, заниманието на хората е селското стопанстство и производството на храни, вина,керамика, текстил, туризъм / в последните години/. Там са най- големите масиви от маслинови гори и съответно - се произвежда основното за страната количество зехтин. Преди няколко години, се беше появла някаква болест по маслиновите дръвчета и регионът беше в бедствено положение, беше унищожена почти цялата реколта.

Там се плаща по около 7 евро на час, работата, която може да се намери е в този сектор , като сезонна или, в гледане на стари, болни или трудно подвижни хора.

Богатата част на Италия е Северната. Там заплащането може да достигне 20 евро на час и има повече ранообразие от работа. А и по - лесно може да се намери работа.Може да се намери такава в заведение, в туризма, като помощен персонал в разни домове за деца, освен, вече споменатата - за гледане на стари и болни хора. Може в промишлени предприятия, тук има заводи на автомобилостроенето, нефтопреработването, химическата промишленост и корабостроенето. Развити са електрониката, електротехниката, битовата техника и пр. " Оливети " са също тук.

В градове като Милано,Торино, Генуа,Болоня, Модена, Падуа - работа може да се намери по - лесно. Но пък, там, животът е и по-скъп, отколкото в Северна Италия. Наемите са по-високи, храната е по-скъпа и пр.

Само за сведение, не зная тази информация колко е точна:

За 2018 година, средната  заплата е била 29 300 евро за годината, след удръжките се падало по 1 580 евро на месец. По този показател, Италия е на 9-то място в ЕС.

Най-малката пенсия - около 700 евро.

За 2018 най-голямата заплата е била в Милано -34 500 е/год, най-малката - в Месина -22 770 е/год.

Това са средни  стойности, от които е видна разликата между Севера и Юга.

Хората без специалност и квалификация, са на най-ниското ниво на годишна заработка.

Това са селскостопанските работници, таксиметровите шофьори,охранителите, тези в чистотата и пр.

При тях цифрата е 15-20 000 год. преди данъците.

И стигаме до Сицилия.

Като туристическа дестинация - вълшебно.

Но като място за живеене - не толкова. В смисъл - хората там живеят трудно, работа не се намира лесно. Преди десетина години, там и туризъм нямаше толкова, както сега. И сега още,  много западни туристи асоциират острова с мафията, с кражби, убийства и пр. и се въздържат от посещение там.

Но през последните години, Сицилия се утвърди като  чудесна  туристическа дестинация и отлично място за почивка.

За десетината години, непрекъснато летуване на острова, аз самата виждам, как количеството на туристите расте, което мен, лично много ме радва, защото това ни е любимо място.

Което пък, означава, че в летните месеци / там са от май до октомври/, сезонна работа може да се намери по- лесно.

В пицария, в друго малко заведенийце, на плажа, на пазара, освен в селското стопанство, където лятото си има много работа.

Така че, ако Джан отиде по това време на Сицилия, в някое малко градче/селце на морето, ама, да има туристи, според мен, има шанс.

 Аз бих отишла , например в  Авола, Пунта сека, Ликата - в южната част на острова.

Ето и няколко сайта, за търсене на работа в Италия, за всеки случай:

 

Тук съм и с удоволствие отговарям на всякакви въпроси, стига да мога.:girl_dance:

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 9
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 9 часа, Zaro каза:

Акъл за тихо село в Италия на морето не мога да ти дам, но ако искаш такова приключение, на 20 е правилният момент. После е късно. Работа за италианците няма, за чужденци без език ... може да и да има. Виж, във вътрешността има оферти за къщи без пари и финансов стимул от местната власт за развитие на бизнес в изчезващи селца с по 50 човека население.

 

In bocca al lupo!

Тия къщи дето ги 'раздават', обаче трябва да им се плати няколко хиляди (6-7 някъде )евро данък и да имаш още толкова пари за да я оправиш къщата...което вероятно няма да се хареса в случая

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Като броди човек по Сицилия, се среща с разни хора. И аз, нали съм много общителна, не пропускам случай да си поговоря, ако има с кого.:)))

Преди две години, в Шикли се заговорих с една рускиня в кафенето.

Взаимно си се зарадвахме, та си побъбрихме доста.

Оказа се, омъжена за сицилианец. Разведена, с две деца от предишния си брак и с трето - бебе  сицилианче. Децата учат в италианско училище, което е безплатно, разказа ми и че, здравеопазването също им е безплатно. Но се чакало доста, ако искаш да идеш на лекар. Има и частни, там не се чака - но се плаща не малко.

Съпругът е учител, със заплата 1300 евро. Свекървата била медицинска сестра, в болница / забравила съм къде/, нейната заплата била около 1800 евро.

Живеят под наем. Нито те, нито неговите родители, имат собствено жилище. Понеже Шикли е мъничко градче, наемите не били високи - за голям апартамент в центъра те плащали около 400 евро.

Тя самата , също била учителка, но работа за нея нямало, въпреки, че нямала претенция какво ще работи. Известен период от време, работила като частен учител, на болно детенце и си докарвала около 500 евро, на което била много доволна.

Но единият родител на детето останал без работа и вече не можели да плащат на частен учител.

Но както и да живеела там, каза, че е по-добре, отколкото в Русия.

Хората били много добронамерени, въпреки, безкрайното си любопитство, животът - макар и не толкова лесен, хубав и спокоен. Всичко се знаело, нали градчето е малко:)))

Пък на мен ми стана смешно - ние, тука, като сме голям град, да не би, да не е същото.:girl_hide:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Djan Yumerov, чудесно си го намислил, точното нещо на точното място в точното време 🙂

Още две от многото възможности:

worldpackers.com

workaway.info

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.