Прескочи до съдържание

дневник Carnevale di Putignano 2019 - 625a Edizione


chandni

Препоръчани мнения

По традиция за годишнината от сватбата ни си подаряваме пътуване. Тази година избрахме Пулия - направихме обиколка с кола из Бари, Полиняно а Маре, Алберобело, Путиняно, Остуни, Лече, Отранто, Галиполи и Матера.  Бяхме отседнали в традиционни трули в малкото градче Локоротондо, само на 8 км от Алберобело - Trulli Donna Isabella. Стаята се оказа много кокетна и това направи престоя ни в Пулия още по-приятен:

IMG_1399.JPG

 

IMG_1404.JPG

 

IMG_1413_tonemapped.jpg

 

Къщата за гости разполага с голям собствен паркинг, намира се на тихо и спокойно място, а собственичката Donna Isabella приготвя обилна закуска, съобразена с вкусовете на гостите.

 

За наш късмет, по време на престоя ни се провеждаше ежегодния карнавал в Путиняно - най-дългият карнавал в Италия и успяхме да се насладим на едно от шествията. 

 

Ето кратка информация за историята на карнавала ...

 

През  1394 година Апулийското крайбрежие става жертва на нападенията на сарацините. Местните живеят с постоянния страх от грабежи и започват да мислят как да предпазят от нападения реликвите си, една от които са мощите на Santo Stefano Protomartire - св. Стефан Първомъченик, които дотогава били пазени в абатство Монополи. Единственото решение било отдалечаването от брега и преместването им във вътрешността. Заради своето местоположение Путиняно се оказало подходящо за това. На 26 декември 1394 г. мощите, придружени от свещена процесия, са преместени в църквата  Santa Maria la Greca. Фермерите от Путиняно трябвало да изоставят полетата с лозя и да се включат в преминаващата процесия. Присъединявайки се към  шествието, те танцували, пеели, импровизирали сатирични стихове. Така се родил празникът Festa delle Propaggini, който на всеки 26 декември отбелязва началото на най-дългия карнавал в Италия, както и най-стария в Европа - Карнавалът Путиняно.

Едва през първата половина на 20-ти век местните занаятчии влизат в ролята на главни герои в карнавала, създавайки закачливи кукли, които да участват в шествията. С течение на времето малките каруци със сламени и парцалени кукли отстъпват място на първите алегорични вагони с желязно ядро и хартиено покритие. Карнавалът в Путиняно е емблематичен за изкуството папие-маше. Триумфът на папие-маше е през 50-те години, когато започват да се използват разнообразни техники: телената рамка, покрита с вестникарска хартия се дообработва с глина, работи се с много креативност, страст и въображение.

Началото на карнавала в Путиняно съвпада с Деня на Свети Стефан - на 26 декември празненствата в чест на светеца-покровител напускат църквата Santa Maria la Greca, където от 1394 г. се пазят неговите мощи. 5 март - Мartedì grasso бележи края на маскарадите и веселието. Вечерта по улиците на града минава погребална процесия с кукла-прасе, направена от papier-mâché, символизираща времето, прекарано в карнавали и пиршества и показваща прехода към започващите Велики пости. В края на погребението прасето се изгаря – алегория за пречистване, от него остава само купчина пепел, символ на предстоящия пост.

 

 

 

 

 

 

IMG_1858_59_60_fused.jpg

IMG_1898.JPG

IMG_1909.JPG

IMG_1920.JPG

IMG_1924.JPG

IMG_1972.JPG

IMG_1978.JPG

IMG_1992.JPG

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към мнение

Пустия му карнавал, който пропуснахме миналата година. Ама така е като ни беше зле подготовката 🙂 Останах си с чуденката защо полицията ни отклоняваше на входа на Putignano, чак после разбрах защо. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, още на входа на Путиняно питат дали си за карнавала или транзит и ако си за карнавала, събират "твърда" паркинг такса от 5€, след което влизаш и паркираш където намериш. После купуваш билети за самия карнавал и минаваш през постовете. Целият център е опакован с мрежи и не можеш да влезеш просто да се разхождаш и да разгледаш града. Или си там за карнавала и плащаш, или не влизаш изобщо 🙂

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.