Прескочи до съдържание

Израел-Ейлат


Препоръчани мнения

Здравейте магеланци, аз съм ването1.

Днес се регистрирах в магеланци. Ще пътувам със семейството си / 4 човека/ на 26.03.2019г. в Ейлат/ Израел и се връщаме на 30.03.2091г., събота. 

Тревожи ме следния въпрос, в събота е шабат.

1. Дали ще има транспорт от хотелите до летище ОВДА.

2. Някой бил ли е в хотел Корал биич на 7 км. от центъра на Ейлат.

3. И последният ми въпрос  - използвали ли сте услугите на туристическите фирми за екскурзии до Ерусалим.

Доволни ли сте.

Предварително благодаря.

 

 

Връзка към мнение

Здравей и добре дошла! Щом ще ходиш в Израел, предварително да знаеш за шабат, че от петък на обяд до неделя сутрин нищо не работи - ни транспорт, ни таксита....дори улични котки няма 🙂 Там много се тачи това. Аз ходих в Ерусалим миналата година и помня, че в хотела имаше една закъсала туристка, на която полетът и беше в събота. Тя плати на един арабин със много уговорки 150$ за такси, за да я закара до летището в Тел Авив. Помислете за рент-а-кар.

Връзка към мнение

Моя полет кацаше в събота в Овда което е на 60-тина км от Ейлат и си бяхме букнали от тук шатъл двупосочно, ползвахме и екскурзия то Иерусалим и Мъртво море мисля, че беше около 70$ на човек.

От Овда до Ейлат има шатъли в събота а мисля, че има и градски транспорт 282 или нещо такова му беше номера, като цяло организацията им е доста под средното ниво определено има какво да се желае. Един ти казва елате на тази спирка от тук ще ви вземем, а автобуса чака на съвсем различно място и се издирвате кой къде е. Хотелите са им с доста занижено качество от към чистота ( не сменени чаршафи или почистена баня е нормално) и рецепция ( издирваш някой на рецепция с часове), въпросния хотел за който питате е почти на границата с Египет и има градски транспорт 4.4 шекела билетче мисля че минаваше на 30 минутки до центъра на Ейлат.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
На 15.03.2019 г. в 14:09, Lorette каза:

Здравей и добре дошла! Щом ще ходиш в Израел, предварително да знаеш за шабат, че от петък на обяд до неделя сутрин нищо не работи - ни транспорт, ни таксита....дори улични котки няма 🙂 Там много се тачи това.

Гледам за полети сега до Ейлат и полета е в събота?! Това означава ли, че няма с какво да се придвижа от летището тогава?

 

И нещо да питам за визата, че прочетох вече не се биел печат в паспорта а ти издавали на хартия така ли е?

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Привет, най-накрая се наканих да опиша накратко и моето пътешествие в Ейлат през февруари.Предполагам би било полезно на някой, който планува да ходи, тъй като отново Уизз пуснаха евтини билети до новото летище - Рамон. Всъщност от там до центъра е по-близо и по-евтино придвижването, от колкото беше от Овда. Има и редовни рейсчета до границата с Египет (Таба). През февруари бяхме само за три нощувки, но опитахме да ги оползотворим на макс. Спонтанно и набързо ги организирахме и поради това и я оформихме като нискобюджетна екскурзия. Ще опиша накратко, пък ако някой се интересува от подробности - ще добавя. Първият ден се моткахме из града - крайбрежните алеи, видяхме шоуто на музикалния фонтан (готино е, но не бих казала, че чак впечатляващо). Постояхме до летището в самия център и снимахме самолети, които минаваха над главите ни и буквално кацаха и излитаха на няколко метра от нас - това за нас беше по-голямата атракция. Вторият ден взехме кола под наем от местна агенция - Кал ауто за 75 лв за два пълни дни (без допълнителна застраховка). В самия център е тегаво спирането - платени и забранени зони, но до мястото ни на настаняване беше свободен паркинг, както и там, за където основно ни трябваше. Като я взехме се закарахме директно на плажа. Избрахме плаж с корали в долната част към Египет - веднага след платения коралов риф (който беше по 10 долара вход). Та ние отидохме по-надолу на плажа на хотел Принцес, който е безплатен, има къде да се седне/полегне и навеси със сянка и имаше същите корали и голямо разнообразие от риби. Там си се гмуркахме докато се скри слънцето (през февруари поне къс неопрен е задължителен), после минахме покрай делфиновия риф, но не ни хареса таксата за вход само за да влезнем и се отказахме (а и нямаше вече слънце и се бяхме понамръзнали с мокрите бански). Третият ден ходихме до парка Тимна - препоръчвам на 100%. Там откарахме цял ден и пак не ни стигна времето за всички спотове  На път за парка е и обсерваторията за птици, но беше излишно спиране за нас - не си заслужаваше по това време на годината. Видяхме в далечината няколко птици, но нищо впечатляващо.

Отидохме до Червения каньон, но тъй като се забавихме пристигнахме на смрачаване, охраната там ни върна - забранено е по тъмно да се обикаля, въпреки че бях чела за уникална гледка към звездите именно от там.

Трябваше ни поне още един ден за да можем да се върнем на плажа за още гмуркане, да видим делфините от Делфиновия риф и да обиколим Червения каньон. Екскурзии за Петра и Йерусалим от там решихме, че не си заслужават - много път а има много какво да се види в и около самия Ейлат. Както споменах заради спонтанноста на това четиридневно приключение, решихме да бъде нискобюджетно. Без особено “стискане” и лишения цялата работа ни излезе малко над 1000лв. общо спане в апартамент с кухня, близо до центъра (416лв.) , самолетни билети (160лв.) и разходи (остатъка) за 4-ма. 

Сега, за ноември отново взех билети, но плана е съвсем друг - отиваме директно в Таба и там се гмуркаме и лежим на полупансион в “Мовенпик” четири нощувки, след което директно обратно на летището.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

@blackrose1989 аз не разбрах от летището до града с какво се придвижихте? Все пак има ли някакъв транспорт освен такси такси по време на техния шабат? Гледам и аз сега за полети декември ама се чудя, какво ще е времето там и изобщо дали ще става за гмуркане някъде?

Връзка към мнение
Галин Маргаритов

Здравейте ,планувам 5 или 7 дневна екскурзия в Ейлат Израел  ,тази напълно непозната за мен страна ,през март месец с моята жена ,но имам много неясноти ,ако някой е ходил там и може да ми помогне ,ще му бъда благодарен .

Така.. ..

Полетите са в петък ,а разбрах ,че там от петък следобед до неделя никой не работил (дай боже някой ден и в България 🙂) има ли вероятност да не мога да се предвижа от летище Рамон до града и обратно ?

Може ли да се внася алкохол в чекирания багаж?

Има ли в Ейлат  хубав безплатен плаж с пясък ( все пак аз съм от Бургас и имам претенции😉)или някой ,ако знае хубав хотел със собствен плаж ,да сподели ?

И има ли нещо специфично по проверките на летищата ,не че смятам да взривявам някого,но да знам и да съм подготвен ?

Благодаря предварително !

Връзка към мнение

Вариантите за придвижване от Рамон до Ейлат са прайвет трансфер, рент а кар, такси и шатал, но гледам в сайта на шатъла, че маршрура Рамон-Ейлат все още няма обявени цени и седи на coming soon, но щом Овда-Ейлат е 8 евро на посока значи Рамон-Ейлат трянва да е по-малко

Връзка към мнение

Привет, ние се придвижвахме от Овда с рейс, който тръгва около час след кацането на всеки самолет, предполагам от Рамон ще е същото придвижването. В Ейлат масово са араби освен израелци и Шабат-а не се спазва толкова стриктно, както в Тел Авив и Йерусалим например. Полетите ни бяха в събота и всичко си работеше като градски транспорт и т.н. На самото летище по принцип Израелци са по-подозрителни и обстоятелствени - минава се през 5-6 скенера, ровят багажи избирателно, разпитват, искат да видят резервации... Но щом и нашите с 0 познания по английски (малко развален руски) ги пуснаха сравнително бързо, не се тревожи. Ivko, Декември според мен е топ месец за пътуване там - водата е все още топла (в сравнение с февруари когато ние бяхме и водата беше по-хладна), въздуха около 30 градуса... Март също ще е супер мисля. Пясъчните и по-хубави плажове са на около 5км южно от самия град (стига се с рейс за около 2лв посока). В града също има горе долу ок плажове, но по-пренаселени и няма риф а за мен точно рифа си заслужава най-много посещението на Ейлат.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Галин Маргаритов

Благодаря ,много ми помогнахте ,а тези самолети ,които кацат в града (гледах по you tube) не пречат ли на съня ?Може ли да се вкарва алкохол в чекирания багаж ,или да се купи от Българското летище и някаква препоръка за отсядане ,апартамент ,хотел .....?

Връзка към мнение

Нямам представа дали пречат на съня, зависи в кой хотел си отседнал. Ние бяхме на около 2 км от летището и не сме чували самолетите. За алкохол не сме внасяли и не знам. Изборът на хотели и апартаменти е голям - зависи от бюджета ви и вашите предпочитания. Има добри last minute оферти ако ви се рискува да чакате до последния ден, най-добри видяхме в букинг като се буква от днес за днес, но като вече локацията ви е в Израел, иначе от Бг не излизаха такива цени.

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Някой може ли да потвърди, че е ок да се ходи уикенда, защото полетите на Уиз са тогава? Има ли автобуси, работят ли заведения, таксита, транспорт? 

Връзка към мнение

Да, потвърждавам, че е ок да се ходи уикенда. Всичко си работи. Инфо от февруари, 2019г. От новите полети няма кой да потвърди до октомври, когато ще са първите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Болшинството държави от Арабската лига (но не всички), както и Иран, бойкотират Израел от 50-на години, и следователно не допускат на територията си хора с израелски произход, както и такива, за които има доказателства, че са посетили Израел - като например печат в паспорта. Официално обратното не е вярно - на теория може да се влезе в Израел с печат/виза от държава от Арабската лига/Иран, но доколкото знам преминаването на паспортния контрол се удължава с няколкочасова дискусия с имиграционните власти. Това последното е по чужди разкази, тъй като в Израел все още не сме били, именно заради блокирането на достъпа до болшинството арабски държави.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 43 минути , Hadzhitodorovi каза:

Болшинството държави от Арабската лига (но не всички), както и Иран, бойкотират Израел от 50-на години, и следователно не допускат на територията си хора с израелски произход, както и такива, за които има доказателства, че са посетили Израел - като например печат в паспорта.

 Печат до колкото разбрах не е задължително да ти слагат в паспорта, а само при желание ако не бъркам. А с печат от Турция влиза ли се?

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, какво съветвате за Ейлат-Рамон в контекста на това, че в Газа вчера и днес са се сипнали стотици ракети, 3 или 4 часа по-рано да се ходи на летище? Питам, защото гледам, че самолетите заобикалят Газа далеч, но като знам какви разпити са на влизане и излизане, чудя се с нашите нашарени паспорти три часа дали ще стигнат? Искам да си планираме времето добре, но и да не висим прекалено много, защото сме с дете и като се заседи на едно място страшно се вкисва...

Връзка към мнение
Георги Матеев
преди 18 минути , Coo каза:

Здравейте, какво съветвате за Ейлат-Рамон в контекста на това, че в Газа вчера и днес са се сипнали стотици ракети, 3 или 4 часа по-рано да се ходи на летище? Питам, защото гледам, че самолетите заобикалят Газа далеч, но като знам какви разпити са на влизане и излизане, чудя се с нашите нашарени паспорти три часа дали ще стигнат? Искам да си планираме времето добре, но и да не висим прекалено много, защото сме с дете и като се заседи на едно място страшно се вкисва...

Януари влизането ми през Ейлат-Овда продължи над час, като разпитът бе предизвикан именно от нашарения ми паспорт. После излитането ми от градското летище на Ейлат беше също толкова неприятно и бавно, а излизането ми през Тел Авив пък продължи съответно 90 минути (дръпване в отделна стаичка и задаване на милиард малоумни въпроси от 4 различни служителя) с последвал бонус 2 допълнителни секюрити проверки. А тогава дори нямаше сипещи се ракети. Съветвам да отидете на летището минимум 3 часа по-рано защото израелците бият по параноя (предполагам с право) дори северно-американците.

 

Ние в петък летим към Ейлат/Таба, понеделник се връщаме и планираме да сме на летището поне 3 часа преди полета.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Жената и Детето са с нови паспорти , дали ще ни бавят много на летището? Ние също летим Петък и се прибираме следвашият Петък 

Връзка към мнение

@Георги Матеев благодаря! И аз си имам едни такива спомени от разпити преди време в Израел, три часа по-рано и пак аха да изпуснем полета обратно. Надявах се наивно, че Ейлат нали е туристическо, по-джаста-праста би могло да бъде. Ще се целим към 3,5-4ч предварително значи, язък, денят ще замине в пътуване и детско мрънкане. 😞

 

@ivan69 ако се заядат защо чистак нови са паспортите, обяснението, че българите сме в ЕС и пътуваме с лични карти, но специално за Израел сте извадили паспорти, би било валидно 🙂

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.