Прескочи до съдържание

Прага и не само - въпроси


Stanimir_81

Препоръчани мнения

Здравейте съфорумци! 
Баш ми е драго, както се казва:) След няколкогодишна пауза, през която новороденият порасна, а каката още повече, се обръщам с молба за съдействие към вас относно следното полупланирано пътуване в Чехия.

В края на април, някъде между католическия и православния Великден или пък след тях, ни се иска да отскочим до Чехия. Твърде романтично мислехме отново да сме само двамата с жена ми, но все пак ще вземем и голямото ни дете, която е на 6,5 г. 

Планът е, тъй като няма нищо сигурно (особено когато имаш две деца, и си решил да пътуваш с едното) да резервираме хотели last minute. Никога не съм го правил, и не знам дали ще имам смелостта този път, но такава е нагласата, тъй като не знаем точните дати и едва ли ще ги разберем седмица-две преди пътуването.Апропо, всякаква информация и в тази връзка ще ми е полезна, респ., кодове за отстъпка за хотели и пр., ако такива има.


Планираме да пътуваме с кола. За 1 седмица освен Бърно, където ще се опитаме да акостираме директно за първа нощувка, ми се иска да видим Прага (3 нощувки поне), и евентуално Чешки Крумлов и Карлови Вари. Не знам дали е правимо.

 

Всякакви препоръки за хотели със закуски, забележителности, градове и места, които да видим ще са ни от полза. Разбира се, явно няма да успеем да наложим нашето темпо от по 12 часа на ден пешеходни преходи (който е чел пътеписите ни - знае, че нямаме милост към нас), този път ще се съобразяваме с госпожицата ни, която ме съмнява да издържа на кой знае колко високо темпо. И все пак, по-добре нещо, отколкото нищо, знаете че за един пътешественик близо 3 г. в София/България (тук-там Ниш или Гърция), си е сериозен, изморителен застой.

 

Бих се радвал на инфо и за цени, тъй като ще трябва да преценявам и бюджет, пък ще се наложи вероятно и посещение в зоопарка и разни други, интересни за деца, мероприятия.

 

Благодаря Ви предварително!

 

Връзка към мнение
преди 39 минути , Stanimir_81 каза:

пък ще се наложи вероятно и посещение в зоопарка и разни други, интересни за деца

Зоопаркът в Прага е огромен и с дете може да се разгледа частично. Изморително е дори и само за възрастни.

 

А наличието на дете на тази възраст с вас е пречка за посещение на музея на секс-машините. Много жалко :cool:

Връзка към мнение

Зоото не знаех, че е толкова огромно, какво има в него, поляни, животни, забавления сигурно? Помните ли каква е цената?

Споменатият музей звучи доста интересно, но да, ще бъде пропуснат:)

Връзка към мнение
преди 30 минути , Stanimir_81 каза:

Зоото не знаех, че е толкова огромно, какво има в него, поляни, животни, забавления сигурно? Помните ли каква е цената?

Споменатият музей звучи доста интересно, но да, ще бъде пропуснат:)

Не помня, бил съм преди повече от 10 години. Има лифт, който може да се ползва за изкачване до високата част. Голям е, щото пространствата за животните са големи, особено на жирафите. Но можете да го включите спокойно докъдето ви стигнат силите. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няма да имате достатъчно време за Зоопарка, защото той наистина е голям и иска време. Но пък в Прага има:
== Музей на шоколада, в който има неограничена дегустация (билета е около 15€ на човек). Намира се на около 150-200м от Старе Место (всеизвестният площад с часовника) по улицата, която отива до Прашна Брана.

== Музей на играчките - на около 250-300 м от Старе Место, но в обратната посока, т.е. към реката.
== Лего музей - той също е централен - на максимум 400м по бул.Народни , в долния край на Вацлавске Намести. В горния край на Вацлавске Наместни визирам Народния Музей.
За извън Прага бих ви препоръчала като отидете до Карлови Вари да се отбиете  в мъничкото градче Локет (на 10-12км от Карлови Вари е). То наистина е много малко, но е доста сладко старовремско и си има голям замък. Тук  има пълно инфо за него.
Препоръчвам реда на посещенията така:
1. Бърно - за него половин ден стига

2. Прага

3. Локет

4. Карлови Вари - тук, ако можете, си направете поне една нощувка.
5. Чески Крумлов - той да ви е за десерт  🙂 И тук, ако можете, си направете една нощувка.

  • Браво 1
Връзка към мнение

Страхотно, iaia mama, много благодаря за информацията!
Горе-долу и аз в този ред си мислех градовете, като - казвате - Бърно, ако тръгнем от София и стигнем същия ден до Бърно, ще ни стигне нощувка и малко разглеждане, да? 

За Прага 3-4 дни ще ни стигнат ли? Три пълни дни да речем? Поне за основното....

Предполагам, че няма да успеем до Дрезден да се отбием, а е близко....

Връзка към мнение
преди 2 часа, Stanimir_81 каза:

Страхотно, iaia mama, много благодаря за информацията!
Горе-долу и аз в този ред си мислех градовете, като - казвате - Бърно, ако тръгнем от София и стигнем същия ден до Бърно, ще ни стигне нощувка и малко разглеждане, да? 

За Прага 3-4 дни ще ни стигнат ли? Три пълни дни да речем? Поне за основното....

Предполагам, че няма да успеем до Дрезден да се отбием, а е близко....

Честно казано, аз бих прескочила Бърно. В Чехия има много по-интересни места от Бърно. Но, ако държите, просто един бърз тегел из стария град и без да се зазяпвате много. Щото, пак казвам, че това, което ще видите в Бърно ще го видите много повече и по-добро в Прага и други градове.

И така, с условието, че вие ще си решите какво, кога и как, аз само ще кажа как аз, примерно, бих си разпределила дните.
1 ден - пътуване, нощувка в Бърно. Ако се откажете от Бърно, можете да си направите нощувката някъде между Будапеща и Бърно, хем шофьора да не се мори твърде много.
2 ден - до обед пристигате в Прага, настаняване и от 14ч. натам минавате през Старе Место и всичко около него, последно привечер и евентуално вечерта на Карлов мост (заради светлините и атмосферата). Знам какво е да си с малко дете -   превъзбудено е, може и да е сърдито за нещо, а най-вече ще бъде уморено. Затова - колкото-толкова този ден. Нощувка.
Хотел - не знам какви са възможностите, но примерно Royal Plaza - намира се точно зад Народния музей.

3 ден - Сутринта отивате право на Храдчани, докато детето е свежо. Там сте до обед, там хапвате някъде - например по ул. Лоретанска, която свършва пред главния вход на Пражки Храд има доста заведения. В някои от тях (под арките) има обедни менюта с избор от 2-3 супи, 3-4 ястия второ, 2-3 десерта - на прилични цени, равностойността на подобен обяд в български ресторант.
След обед отивате в някой от музеите, за които писах в предния си пост. После хапвате тортичка (например "Марленка") с кафенце някъде - вкуснотии има доволно. Правилото е както навсякъде - колко по-далеч от туристическите места, толкова по-евтино при еднаква качество. Т.е. в периферията на Старе Место ще е една идея по-евтино, отколкото на площада срещу паметника на Ян Хус. Вариант - купувате си от супермаркет нещо (имат и хубави пакетирани сладкиши различни разфасовки) и си го хапвате в парка с Петржинската кула. Апропо, там е и фуникуляра и на детето сигурно ще му бъде интересно да се повозите. После се разхождате покрай реката от Карлов мост до моста след Водната кула (в края на острова е), където ще видите известната "танцуваща" сграда. Пътьом ще се насладите и на сградата на "Народни Дивадло" (народния театър). Изобщо по тази крайбрежна улица сградите са красиви откъм архитектура и предполагам, че ще ви хареса. Всъщност, из стара Прага има много улици с красиви сгради. В това отношение на мен Прага ми харесва повече от Париж... Мисля, че ще е добре за този ден да си вземете 24 часови билети за градския транспорт, особено, ако нощувките ви не са в центъра. Заради детето ще трябва да ползвате повече градски транспорт. Изобщо, щом се поуморите се качвате на трамвая, сядате и се возите до последната спирка, да речем. Гледате през прозореца и си почивате. После се качвате на метрото и се връщате в центъра. Ако няма метро в тази част на града, просто се връщате обратно със същия номер трамвай. Отивате да се разходите и по Вацлавске Намести. Нощувка.

4 ден - след закуска заминавате за Карлови Вари. Пътят е около час и половина. Т.е. към 10:30 можете да сте в Локет. Разглеждате замъка час-час и нещо, зависи с какво темпо ще го разглеждате, хапвате за обед нещо в Локет - площадът с главната и единствена улица е 200м. Заминавате за Карлови Вари. Настанявате се и излизате  да се разходите бавно и полека из града. Нощувка.

5ден - закуска и хващате пътя за Дрезден - след около 2часа сте там, т.е. около 10:30-11ч. Дори да е в 12ч. Разхождате се, разглеждате до към 17ч и заминавате за Прага. Но пък, ако искате, вместо в Прага, отбийте се в Мелник - малко, симпатично градче със добре запазен старовремски център, ще се разходите привечер там, ще хапнете нещо местно и нощувка там.

6 ден - закуска и хващате пътя за Ческе Будьовице. След около час и половина се отбивате да пиете кафе в Табор - кратка разходка из стария град. Но Табор е също мноого приятно градче. Спокойно можете да се разходите, да обядвате там и после да продължите към Чески Крумлов. След един час сте там, настанявате се и се отправяте на разходка из стария град. Първо вижте замъка, за да приключите до 16-17ч и после разходка из градчето, вечеря, нощувка.

7 ден - тръгвате си за България.
 

 

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

iaia_mama, Много ви благодарим, ще разуча и този маршрут!

Честно казано, направо се чудя как да вместя 1 нощувка в Дрезден, от това, което виждам на само гугъл стрийт вю се влюбвам, бавно и полека, в този град....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 8 часа, Stanimir_81 каза:

iaia_mama, Много ви благодарим, ще разуча и този маршрут!

Честно казано, направо се чудя как да вместя 1 нощувка в Дрезден, от това, което виждам на само гугъл стрийт вю се влюбвам, бавно и полека, в този град....

🙂
Много добре мога да си представя как сте зажаднели за пътуване и ви се иска да видите и усетите колкото може повече 🙂  Само че ще сте с дете и ще трябва да се съобразите с това. Колкото и да е добро, послушно и изпълнително детенцето, налага се да сте по-лежерни и да оставяте време и за детските желания, които може да включват и дори по половин час на някоя случайно видяна някъде детска площадка, която е с по-различни и по-шарени съоръжения от познатите в България, някое виенско колело, някоя тортичка или "змръзлина" (сладолед) в симпатична сладкарница... Дете на 6-7г. няма да може да оцени посещението на Цвингера в Дрезден или витражите на Св. Вит в Прага, примерно. По-скоро ще изпита досада и отегчение. Но, уверявам ви, със сигурност то после ще си спомня и ще се хвали на други деца, че е видяло "истински" замъци от вълшебните приказки и че е яло "сто вида шоколад!" в Музея на шоколада, да речем. Не забравяйте детето! И не го спирайте от екскурзията, ако вече сте му я обещали. А един романтичен Дрезден можете да си направите с жена си някой друг път. 
Казвам го от опит  🙂

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А би ли имало смисъл, според вас, всички нощувки да са в Прага и оттам да се пътува до Карлови Вари и пр. или ще е по-натоварено?

Връзка към мнение

Малка добавка за прехраната. На мен чешката кухня не ми допада. А бе Северна Европа не знаят как да готвят.

Но понеже храната е спасила човечеството от гладна смърт, когато ядете, изберете Мала страна. Много по-спокойно, няма я лудницата на Старе место. Лично за мен предпочитаната част от града. 

Връзка към мнение
преди 30 минути , Stanimir_81 каза:

А би ли имало смисъл, според вас, всички нощувки да са в Прага и оттам да се пътува до Карлови Вари и пр. или ще е по-натоварено?

Няма проблем понеже разстоянията не са толкова големи, но извън Прага, ако сте с кола е по-удобно. Освен това в по-малките населени места е много по-спокойно и по-евтино и за нощувки, и за храна. В Карлови Вари, ако си направите нощувка, евентуално, можете да съчетаете и със СПА за два часа, примерно. Там доста места за настаняване, хотели, пансиони, дават и някаква отстъпка за някой СПА център. Освен това природата е хубава, планина. Прага е хубав град, но е голям и много шумен. Но това е мое мнение, а на някои хора (познавам такива) им харесва да им е шумно и напрегнато  🙂

В момента, Zaro каза:

Малка добавка за прехраната. На мен чешката кухня не ми допада. А бе Северна Европа не знаят как да готвят.

Но понеже храната е спасила човечеството от гладна смърт, когато ядете, изберете Мала страна. Много по-спокойно, няма я лудницата на Старе место. Лично за мен предпочитаната част от града. 

Потвърждавам  🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 18 часа, Stanimir_81 каза:

Зоото не знаех, че е толкова огромно, какво има в него, поляни, животни, забавления сигурно? Помните ли каква е цената?

 

8 евро за възрастен , т.е. 200 крони, беше през 2017.

Връзка към мнение

Ясно, благодаря!
А баиресто ли е, много баири, денивелация в Прага? Да не е като в Лисабон, че обмисляме да вземем тротинетка за малката, но ....чудя се

Връзка към мнение
преди 22 минути , Stanimir_81 каза:

Ясно, благодаря!
А баиресто ли е, много баири, денивелация в Прага? Да не е като в Лисабон, че обмисляме да вземем тротинетка за малката, но ....чудя се

Не, няма много баири 🙂 Един, на който е Храдчани, и друг - Вишеград, където е църквата Петър и Павел. А, и  покрайнините в северната част, където е зоопарка. Общо-взето това са малко по-високите места в Прага. Обаче с тротинетка по улиците не е никак, ама никак добра идея. Освен, ако не планирате разходки из паркове. Имат хубави паркове, да.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.