Прескочи до съдържание

Активни Магеланци: Маратони, велопреходи и т.н.


Препоръчани мнения

Търсех сред спортните теми на Магеланци, но не намерих нищо за активен спорт в чужбина. Повечето Магеланци явно под пътуване за спортни събития разбират нещо да се гледа, но не и да се прави 🙂

 

В тази тема предлагам да споделяме информация и личен опит за всякакви спортни събития или възможности за индивидуален спорт в чужбина, където страстта за пътуване може да се комбинира с изгаряне на достатъчно голямо количество калории и поддържане на спортна форма.

 

Личната ми мотивация да открия темата беше, че преди една година реших да си променя коренно живота и за сега да чукна на дърво всичко върви по план 🙂 За около 9 месеца с активен спорт и ежедневни разходки смъкнах 17 килограма и от тогава поддържам стабилно новите си килограми, които са в зоната на идеалното тегло според индекса на телесната маса. Смъкването на килограмите ги постигнах основно със спорт и активно движение, а не с диета. Диетата ми докато отслабвах беше да се откажа от хляба, сладките неща и подсладените пиенета, но от както постигнах желаните килограми вече си хапвам хляб и от време на време сладки неща. Много е важно, че никога не съм гладувал по време на диетата, но се стремях все пак да ям повече зеленчуци и плодове и по малко месо.

 

В момента активното ми движение се изчерпва в това, че ежедневно минавам по 10 000 крачки (измерени с крачкомер в телефона) и седмично веднъж или два пъти ходя на фитнес, където основно се занимавам с кардио. Проблемът ми обаче е, че всичко става много рутинно без ясна цел 😞 Това, че вече не хъркам, спя по добре, чувствам се в перфектна форма е супер, но ме е страх, че без цел в един момент ще се плъзна обратно в живота с “много важни ангажименти“, мързел и т.н.

 

Скоро един приятел ме открехна към един много интересен начин на живот. Той пътува по 7-8 пъти годишно, като половината от пътуванията му са са основно за маратони в различни места в Европа.  Бил на маратони в Исландия, Лондон, Сицилия и т.н. Тези маратони винаги му дават ясна цел за подготовка.

 

Ето някой от интересните маратони рекламирани от Ryanair:

 

Rock ‘n’ Roll Lisbon Marathon

image.62a520a43f8944e028064bd18512554f.j

 

Marrakech

image.5a558b5c8dc39ea2d5f0ef7465c2a5dd.j

Jungfrau

image.5934ddff8913574728d9c198d8b40682.j

 

Europe’s Best Bucket List Marathons

https://www.ryanair.com/try-somewhere-new/gb/en/travel-guides/europe-s-best-bucket-list-marathons/

 

Ако някой не обича масовките индивидуалните велопреходи също са добър начин за пътуване и горене на калории. В Европа с огромни темпове се строят велопътища, които позволяват по сигурен и приятен начин да се изминат стотици и хиляди километри през красиви местности.

 

2016_EuroVeloMap_Original_907x1024.jpg

 

http://www.eurovelo.org/

 

За сега мотивацията ми е голяма, но кондицията и опитът ми са ограничени. Вече без проблем мога да бягам за загрявка около 5 километра, но не съм сигурен как ще ми се отрази бягането на един полумаратон за начало. Който има опит и желание за един по различен и активен живот, нека да сподели.

 

 

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към мнение

Е, малко по-рано да беше я пуснал тая тема. Преди няколко часа завърши един ежегоден полумаратон в Скопие "Трчаме кон целта"

Ето му фейсбук-страницата:

https://www.facebook.com/events/парк-аеродром-авион/трчаме-кон-целта-6-април-2019/766219790430060/

 

на 4ти май пък за поредна година ще се проведе WIZZ Аir Skopje Marathon

В моята македонска тайфа има няколко много запалени по маратоните, включително и по триатлони. Някога и аз можех безпроблеми да си изтърча един полумаратон... Сега - сложна работа  😄 - предпочитам да изходя в стегнато темпо в планината километрите на един цял маратон.

Като един интересен факт - колежката, с която седяхме на един чин в университета, преди няколко години изтърча Скопския маратон, бутайки детската количка с новородения си син - беше на по-малко от два месеца тогава. Какво ли не правят хората в името на рекорда 🙂 Тя, иначе, преди да стане майка, редовно печелеше състезания по планинско бягане в Македония.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Може да се включите в някой отбор ,примерно по ориентиране,и да ходите на състезания,и в друга държава.

Аз тренирах като ученик и бях на второ място на републиканско по нощно.

Това сега ми помага да се справям с навигацията по време на екскурзии в чужди градове.

Много ме кефи да вървя ,ако летището в някой град е до 10-15 километра от центъра,поне едната посока да съм пеш.

 

 

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към мнение

 

На 6.04.2019 г. в 11:06, Topfly каза:

Търсех сред спортните теми на Магеланци, но не намерих нищо за активен спорт в чужбина. Повечето Магеланци явно под пътуване за спортни събития разбират нещо да се гледа, но не и да се прави

 

 

 

Иначе много хубава тема си отворил. Браво! 🙂 Да ти кажа, баш тази идея за маратоните ми се е завъртяла в главата от известно време. Даже наскоро по телевизора на катарците гледах едно документално филмче за някакъв ценителски маратон из степите на Монголия и много се надъхах за идеята. Проблемът е, че повечето подобни мероприятия, дори съвсем любителските, ги пишат голямата работа - то са едни регистрации, то са едни представяния на медицински, то са едни превеждания на такси. А аз искам да отида и да си потичам за удоволствие със сродни души и да не ме занимават с бумащини. Оглеждам се за нещо по-неангажиращо и бих се пуснал с кеф, но само ако ми е "на път" или мога да го съчетая с нещо друго; специално и единствено за едното бягане едва ли бих се вдигнал. Иначе преди време поне два пъти в годината пътувах към чужбината, за да практикувам любимия си спорт, тъй като в България няма никакви условия. Но сега като се замисля, последният път ми беше преди близо 4 години. После - я пари, я време... Чак ме хваща яд на себе си.

 

 

 

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
6 hours ago, master_of_germs said:

Е, малко по-рано да беше я пуснал тая тема.

Не мисля, че има рано или късно за тази тема. Маратони има постоянно, но е важното, човек да отиде подготвен. Аз лично мисля, че все още не съм достатъчно подготвен за подобно предизвикателство. Ако имаш идеи и предложения за планински преходи, това също е ок. Ходенето в планината също изисква добра физическа кондиция.

 

Целта ми в никакакъв случай не е да превърна спорта и движението в мания, а по скоро искам да достигна до едно ниво където физическото ми състояние е извор на щастие и покрепя възможно най-дълъг живот прекаран без болести. За мен животът е една стратегическа игра, където печели този, който успее да максимализира дългосрочното си щастие. Проблемът е, че повечето хора (включително и аз) забързани в ежеднението забравят за дългосрочните цели и се концентрират върху краткосрочното щастие, което рано или късно води до катастрофа или сериозни проблеми.

 

Много трудно но не и невъзможно е да живееш на оптимума. За това трябва човек да живее по съзнателно. Не е добре да си мързелив, но не е добре и да си работохолик, хубаво е да печелиш пари, но е много важно е и да имаш свободно време, хубаво е да пътуваш, но някой път е добре просто да си останеш в къщи и да мързелуваш, не е добре да преяждаш и да надебелееш, но не е добре и да превръщаш спорта и здравословното хранене в мания и единствена цел в живота си, хубаво е да се наслаждаваш на ежедневните радости, но ако количеството на тези радости не ти пречи да достигнеш дългосрочното щастие....

 

Аз лично не съм вярващ, но последно време все повече започвам да уважавам различните религии, като един пътеводител към оптималния живот и дългосрочното щастие. Ако човек спазва десетте божи заповеди и различните предписания на религията е по вероятно да живее един уравновесен и дългосрочно щастлив живот от колкото ако се отдаде изцяло на хедонизма. Постите и като цяло стремежа от време на време човек да се въздържа е добър начин да може да оцени това което получава от живота, а в крайна сметка точно това е щастието! Спортът е един вид въздържане или компенсация на хедонизма на возене в кола и като цяло удобния модерен живот...

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Че какво ти пречи да идеш в Монголия или другаде и да си правиш маратончета -  DIY ? 

Събирате се няколко човека и си тичате колкото ви душа иска без никакви ограничения. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
2 hours ago, dimitrov6 said:

Може да се включите в някой отбор ,примерно по ориентиране,и да ходите на състезания,и в друга държава.

Аз тренирах като ученик и бях на второ място на републиканско по нощно.

Това сега ми помага да се справям с навигацията по време на екскурзии в чужди градове.

Много ме кефи да вървя ,ако летището в някой град е до 10-15 километра от центъра,поне едната посока да съм пеш.

В никакъв случай не искам да ставам част от отбор, освен ако този отбор не е на строго аматьрско ниво. Познавам хора, които са вманиачени на тема спорт, а аз съвсем съзнателно бих иска да избегна този път, защото времето за други цели също ми е ценно. Да не говорим, че спорта извън умерено количество също може да е вреден за здравето.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
33 minutes ago, Meidj said:

Иначе много хубава тема си отворил. Браво! 🙂 Да ти кажа, баш тази идея за маратоните ми се е завъртяла в главата от известно време. Даже наскоро по телевизора на катарците гледах едно документално филмче за някакъв ценителски маратон из степите на Монголия и много се надъхах за идеята. Проблемът е, че повечето подобни мероприятия, дори съвсем любителските, ги пишат голямата работа - то са едни регистрации, то са едни представяния на медицински, то са едни превеждания на такси. А аз искам да отида и да си потичам за удоволствие със сродни души и да не ме занимават с бумащини. Оглеждам се за нещо по-неангажиращо и бих се пуснал с кеф, но само ако ми е "на път" или мога да го съчетая с нещо друго; специално и единствено за едното бягане едва ли бих се вдигнал. Иначе преди време поне два пъти в годината пътувах към чужбината, за да практикувам любимия си спорт, тъй като в България няма никакви условия. Но сега като се замисля, последният път ми беше преди близо 4 години. После - я пари, я време... Чак ме хваща яд на себе си.

 

Регистрациите и бумащината имат и своето предимство! Помагат ти за мотивацията и да вземеш даденото събитие и подготовката малко по сериозно. Освен това ти резервират атрактивни маршрути, осугуряват ти вода, тоалетни и т.н. по време на маратона. Да не говориме, че въздържането от мързел и усилието да бягаш толкова дълго е жертва. Тази жерва е много по лесно да се направи в мотивираща срада от много съмишленици.

 

Ако не си дал 50-100 лева за регистрация е много по лесно да се откажеш или отложиш събитието, защото имаш “много по важна работа“ и т.н. Сам си признаваш, че от 4 години отлагаш...

 

Връзка към мнение

Първото събитие което съм си заплюл е Runway Run 7.0 на 31-ви август в Будапеща. цък За няколко часа затварят една от пистите на летището в Будапеща, като може да се избира бягане от 5 или 10 километра. За деца над 6 години има малка дистанция от 1,5 километра.

 

lead-image.jpg

 

DSC_6461_LR.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 10 часа, Topfly каза:

Първото събитие което съм си заплюл е Runway Run 7.0 на 31-ви август в Будапеща. цък За няколко часа затварят една от пистите на летището в Будапеща, като може да се избира бягане от 5 или 10 километра. За деца над 6 години има малка дистанция от 1,5 километра.

 

lead-image.jpg

 

DSC_6461_LR.jpg

Имаше и в Рим, но беше на датата на която пусна темата.

Дерзай! Човек трябва да има цел, която да поддържа ума и тялото му буден!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
9 hours ago, Емика said:

Имаше и в Рим, но беше на датата на която пусна темата.

Дерзай! Човек трябва да има цел, която да поддържа ума и тялото му буден!

Бягането по пистите ми изглежда доста магеланско 🙂 Според Гугъл поне на 8-10 места има подобни събитя, но не успях да намеря един сайт, който да ги обединява...

Връзка към мнение
8 hours ago, Goal & Boss said:

За любителите на гребането всяка година има ТИД - международната дунавска регата.

Ето графика за тази година.

Това е класика в жанра, но изисква повече време. Чудя се и от гледнa точка на калории и движение как е?

 

На мен лично по симпатично ми е едно пътуване с велосипед покрай Дунав по Еуровело 6

 

eurovelo-6-map-europe-nantes-constanta.p

 

http://www.eurovelo.com/en/eurovelos/eurovelo-6

 

https://en.wikipedia.org/wiki/EV6_The_Rivers_Route

Връзка към мнение

Миналата година подарихме на един приятел участие в Рок енд рол маратона в Мадрид. Беше силно впечатлен от организацията и изобщо от преживяването, което ти остава спомен за цял живот. Таксите не са ниски, но винаги включват тениска на маратона, вода, подкрепителни пунктове с плодове, леки закуски, гардероб за личните ти вещи и много, много хора, които те надъхват по целия маршрут (като момчета и момичета на ролери, които те пръскат с някакъв разхладителен аерозол, музикални групи и т.н.). 

Имаше и доста интересно изложение, съпътстващо маратона с всякакви спортни стоки, възстановителни процедури, храни, напитки, добавки, други тематични маратони и паста парти за захранване на участниците в деня преди самото състезание. Беше уникално като атмосфера, дори и за хора като нас, които бяхме само придружители.  

Можеби като начало е хубаво да проучиш какви са маршрутите, тъй като коментираха, че във Валенсия се дават много добри времена, тъй като почти няма денивелация, докато в Мадрид последните километри са доста трудни. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Някой участвал ли е в състезанията Spartan? Би ми било  интересно някой да сподели от първо лице, като се надявам някой ден и аз да се похваля с такова успешно участие.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...
На 6.04.2019 г. в 11:06, Topfly каза:

В момента активното ми движение се изчерпва в това, че ежедневно минавам по 10 000 крачки (измерени с крачкомер в телефона)

Онзи ден вървях доста.Имах смарт часовник с крачкомер,но държах торбичка със същата ръка и така тя не се движеше напред назад,а седеше неподвижна надолу.Дали отчита крачките в такъв случай.

Връзка към мнение

@dimitrov6, мисля че не отчита. Поне при мен е така- моят часовник е Huawei watch GT2, ако има значение марката на часовника. Като тичам по бягащата пътека и с лявата ръка / на която ми е часовника/ се държа за дръжката на пътеката не отчита крачките. Като си пусна ръката и я движа започва да отчита.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Roje каза:

@dimitrov6, мисля че не отчита. Поне при мен е така- моят часовник е Huawei watch GT2, ако има значение марката на часовника. Като тичам по бягащата пътека и с лявата ръка / на която ми е часовника/ се държа за дръжката на пътеката не отчита крачките. Като си пусна ръката и я движа започва да отчита.

Ако си на пътечка май не отчита ,защото седиш на едно място,а той има вграден GPS.Сложих го в джоба си, където е неподвижен и тръгнах,и засече разстояние.

Връзка към мнение

Вероятно влиза в графата фасулско бягане, но пускам инфо за Светулки Рън - бягане по 5 км. трасе в Борисовата градина на 06.10 (сряда). 

Събитието е благотворително и всички събрани средства ще се дарят на инициативи в помощ на незрящи хора. 

Повече за Светулки Рън тук:

https://www.facebook.com/events/902665300678419 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 3 часа, dimitrov6 каза:

Ако си на пътечка май не отчита ,защото седиш на едно място,а той има вграден GPS.Сложих го в джоба си, където е неподвижен и тръгнах,и засече разстояние.

На закрито няма как да ти отчете разстояние по GPS, просто защото нямаш връзка със системата. На откриото засича разстоянието по GPS, но GPS-ът само по себе си не отброява крачките. Когато  ръката ти е неподвижна, не може да отчете крачки, понеже за отброяването им се разчита на движението на жироскопа. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.