Прескочи до съдържание

Лежерна седмица из Пулия


Аmélie

Препоръчани мнения

Здравейте, 

Преди 2-3 години се срещнах за първи път с Италия. Бях в Рим -  любов от пръв поглед. Имах щастието тогава да пътувам с разкошни хора, с които си обещахме това да не е последното ни споделено пътуване. И ето - малко по късно, отново заедно и отново в Италия. Този път се оказахме с билети за една седмица в Бари и две деца, които се надявам да не ни стопят лагерите 😄 

Летим на 1ви май, прибираме се на 8ми. Четирима възрастни и две деца, на пет. Настроили сме се за лежерна седмица, без препускане, без преследване на "само и това да видим", без графици... Само паста, вино, сладолед и кафе . 

План нямаме, логично 😄 

 

Искаме да посетим със сигурност Полиняно а Маре, Локоротондо, Алберобело и Матера. Имаме резервирани 7 нощувки в Бари, не ни се мести от място на друго. 

Предпочитаме с влак/автобус. 

Тук идва въпросът ми. Да купувам ли отсега билети за влакове? Кои сайтове да гледам, попаднах на сто ралични опции... Или да търсим на място. 

И още нещо. В околността имало някакъв сафари парк. Някой посещавал ли го е? 

Връзка към мнение

Преди месец за 4 дни успях да посетя споменатите места плюс Монополи.  Така че, няма да имате никакъв проблем да ги видите за 7 дни. Използвахме само влакове и автобуси. Никакви трудности не срещнахме с тях, единствено в неделя няма влакове до Матера. Също в неделя, не е много оферта да се пътува до Алберобело и Локоротондо, защото влаковете са заменени с автобуси и са пълни на 90% и не е много комфортно. Така че, в неделя си останете в Бари или помислете за разходка на юг към Полиняно и Монополи или на север към Барлета и Трани.

Не е необходимо да се купуват предварително билети, тъй като влаковете се водят регионални и цената на билета е фиксирана. На всички големи гари си има автомати, от които се купуват билети, може да се плаща както в брой, така и с карта. След това билетите се валидират на едни зелени апаратчета. При едно от пътуванията, нямахме време да валидираме билета и така пътувахме, но нямахме проблем. За 4 дни само веднъж имаше проверка на билетите във влака и това беше във влака от летището до центъра.

За всяка дестинация си има отделна компания, която продава билетите, съответно и отделна ЖП гара. Всичките гари се намират до Централната ЖП гара, така че няма как да се объркате. Ето и сайтовете за дестинациите:

TrenItalia - влаковете до Полиняно а Маре, Монополи, Фазано, Лече. Може да се ползва и за Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка, Путиняно, Кастелана Гроте.

Ferrovie Appulo Lucane - влаковете до Матера и Алтамура

Ferrotramviaria Spa - влаковете от летището до центъра на Бари. Също така и до Барлета и т.н.

 

Ето сайта на ЗооСафари Фазано - http://www.zoosafari.it/

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Още малко подсказки.....

 

На крайбрежната алея в Бари има виенско колело, на децата презполагам ще им е интересно. Билет за възрастни е 9 евро, за децата ще проверите на място цената.

В Матера на 22-23 градуса изплезихме езиците, така че е хубаво по-рано да се отиде, но също така и залеза си заслужава. Има едно магазинче, където е направен макет на цялата стара част на Матера, предполагам за децата ще е интересно. В Алберобело в едно от мазинчетата също има макет на цялата стара част. Повечето от трулитата имат доста панорамни площадки, които са безплатни, така че четете табелките по магазинчетата.

 

Хапване:

В Бари ще препоръчам едно доста бюджетно местенце - El Pedro. Намира се близо централната улица и беше на 5 минути от апартамента ни. Когато ходихме там имаше само местни, никакви туристи.  Цените са повече от нормални - 3.5 евро за порция 🙂 . Заведението е на самообслужване, взимате си една табличка и посочвате от какво да ви сложат, след което на касата се плаща.

В Матера ще ви препоръчам един паста бар, който много ни хареса. Казва се Kapunto, малко отстрани от основни забележителности е, но е близо до крепостта и една от панорамните площадки. Има доста видове паста, от които може да си изберете, а също така и 4-5 вида ястия, които се менят всеки ден.

За Монополи пък препоръчвам ей това заведенийце - Cime di Tapas. Намира се между централната ЖП гара и старата градска част. Малко ресторантче, всеки ден имат обедно меню, тук опитахме паста с картофи и бекон, както и супа от жито и леща.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Еха, страшно много полезна информация, благодаря! Неделята я оставям празна тогава, ще се шляем само. Досега не ми се е случвало да имам толкова неорганизирана ваканция, но покрай плановете за исландия, съвсем оставих Бари на втори план. 

Информацията за заведения ми е изключително полезна. От летището до града с обикновен траспорт се стрига, нали?

 

Връзка към мнение

Ако обичате риба и морски деликатиси, не може да напуснете Бари, без да хапнете октопод или уловена през деня рибка: La Tana Del Polpo на Via Vallisa 50-51. Пробвах го преди няколко месеца, заслужава си класацията в трипадвайзър. Изненади при плащане няма, преди да поръча в кухнята, сервитьора те пита ок ли е цената за количеството, което си избрал.

Друго, което мога да препоръчам за района, освен изброените от вас градове, е Барлета - прекрасен град. Според мен е по-хубав от Бари.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 56 минути , Аmélie каза:

Еха, страшно много полезна информация, благодаря! Неделята я оставям празна тогава, ще се шляем само. Досега не ми се е случвало да имам толкова неорганизирана ваканция, но покрай плановете за исландия, съвсем оставих Бари на втори план. 

Информацията за заведения ми е изключително полезна. От летището до града с обикновен траспорт се стрига, нали?

 

Има градски автобус за 1 евро, билета се купува от книжарницата, която е на горното ниво но летището -излитащи. Може и от шофьора да купите, но е с надценка, мисля по 1,50 евро

има и по-бърз вариант, директен автобус или влак за около 5 евро

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.