Прескочи до съдържание

Между полуотворените (до 299 км) челюсти на OPEN JAW-пътуването - находки, препоръки, съвети


Препоръчани мнения

Понякога се опитвам да планирам поредното пътешествие (вкл. и когато е обвързано с полети) на принципа на т.н. OPEN-JAW, и то от типа А-Б, В-А.

За да не гадаем излишно и да не се оплетем в чуждоземски термини, да обясня заглавието на темата.

За OPEN-JAW ще използвам написаното от @neuromancer точно 5 години преди датата на вероятното ми сегашно OPEN-JAW пътуване. Та на 24 май 2014 г. той е дал следното кратко и ясно пояснение:

"Open-Jaw  е когато пристигането в дестинацията и тръгването обратно са от различни летища; или тръгването от къщи и прибирането са на различни летища.

Примерно, нормален билет отиване и връщане е А-Б и Б-А, но А-Б, Б-В или А-Б, В-А са Open-Jaw.

Double Open-Jaw е това същото нещо и на отиване и на връщане, т.е. А-Б, В-Г"

Изясних си тогава и етимологията на новото понятие, че дори и си го представих графично от следващия му пост:

"На английски значи отворена челюст, като си го представиш пътуването графично ще се сетиш защо е така <"

А сега вие си представете, без да дочертавам, една зигзагообразна линия между двата края на това ъгълче. Това са онези до 299 км примерно, от които магеланецът ще се възползва, за "да обогати" своето пътуване. Между полуотворените челюсти на двата полета се крият още туристически находки, достойни за нашите спомени.

По-просто казано, искам да кацна на едно летище и да отлетя обратно от друго, относително близко до него летище, а междувременно да си попътувам по земята в търсене на нови дестинации, без да се налага да се връщам назад. Та темата е за тази отсечка или крива, която се проточва между двете.

Какво постигам (или си мисля, че постигам) с такова планиране:

  • Любим аргумент ми е, че могат да се посетят повече места, забележителности, градове, области и дори държави.
  • Отпада необходимостта да се връщаш по същите трасета, по които си минал преди броени дни.
  • Лично за мен пътуването в посока все напред, а не обратно (условно казано) ми създава повече положителни нагласи, пълноценност на преживяването, спокойствие и хармония. Виждаш все нови и нови неща. Няма го усещането, че все някога трябва да тръгнеш обратно, за да се върнеш към точката на отпътуване, от която все повече се отдалечаваш.
  • Така отпадат и колебанията дали си е струвало да се достига толкова далеч, както и евентуалното разочарование от отклоняването. Няма място за разсъждения, защото точката на отлитане е напред и движението към нея не е желателно, а задължително. Няма я и леката неизбежна напрегнатост, че не си в "правилната" посока.
  • Въобще не е на последно място и оптимизацията на разходите. От опит знаем, че много често (но невинаги) търсенето на полети до дадена дестинация, като се отчита и възможността да се прибереш с полет от трето летище наблизо, дава много големи шансове за намирането на по-евтини билети. Има го и обратното, разходите за път между двете точки много често оскъпяват, понякога и значително, цялото начинание. Ако трябва да се спори по въпроса (може би тук е мястото), бих споделил, че надплатеното се компенсира изцяло и в пъти от бонуса "Така успяхме да видим и да бъдем и в...". А това остава. Малко като: "С един куршум - два заека."

 

В темата можем да споделяме находки и идеи за комбинации от две летища, за които се сещате или даже сте пробвали по тази схема. Малко информация за районите, градовете, забележителностите и пр., които са достъпни с полети към и от тях.

 

Нека все пак "челюстта да е полуотворена", т.е:

  • разстоянието между двете летища да е <= 299 км примерно (първоначално бях избрал 499, но ми се видя множко),
  • летищата да са предимно в Европа, 
  • а  точка A да бъде София или друго близко летище.

 

Според мен информацията ще бъде полезна за всички при планиране на бъдещи ни пътувания. Ще се радвам, ако някой сподели, като опише накратко и даде съвети:

  • кои са летищата и разстоянието между тях приблизително
  • забележителности, градове, които могат да се посетят по пътя между тях (тук бих ги категоризирал, за да може всеки да прецени дали са подходящи за него - градски, природа, замъци, музеи, храна, достъпен транспорт и каквото се сетите)
  • транспорт, вкл. и рент-а-кар - много важна информация - вид, доколко е достъпен, цени, предпочитания, разписания, съотнесени към часовете на полетите и др.
  • някоя и друга снимка за зарибяване никога не е излишна 🙂

 

А аз да си задам вече и конкретното питане за евентуалното ни скорошно пътуване, провокирало тази тема. Поради гъстата си населеност, перфектен транспорт с много опции(макар и не евтин) и наличието на много градове и държави на малко площ според мен районът е доста подходящ и благодатен за подобен род експеримент.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 11
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

И така, трите точки са:

А. София (SOF) - Б. Айндховен (EIN) и

В. Кьолн (CGN) - А. София (SOF)

Кацане в 17:15 ч. на 24 май и отлитане в 12:15 ч. на 27 май.

Възможността да се обединят 4 дни, относително евтините билети за полети до и от тези летища, както и това, че не сме били в тези градове все повече ме убеждават да натисна копчето за плащане. А търсенето във форума с ключови думи двата града директно ме пратиха към съвета на @giafil, отправен към друг магеланец и на практика очертаващ вариант за Open-jaw пътуване в приблизително същия брой дни:

...Мастрихт, Лиеж, Ахен...бавно и славно с влака се придвижете до Кьолн като планирайте по град на ден...и в трите града има доста интересни неща да се видят, храната е приятна и различна ..не са особено големи градове , много история, църкви, замъци , спокойно и приятно...

Май предложението звучи добре?!

Има ли и други варианти и направления между двете точки - Айндховен и Кьолн? 

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз щях да предложа Пекин-Шанхай като перфектен пример за това, което търсиш, ама ме поряза с тези 300км 🙂

 

Иначе описаното от теб важи общо взето за всички тип road trip пътувания, за съжаление доста честно таксите за еднопосочна кола под наем порязват всякакъв полет на фантазията. 

 

Конкретно за запитването от теб, повечко време в Аахен и Кьолн, по-малко в Айндховен. Не мога да ти посоча нищо конкретно да гледаш - катедрали, музеи, поне на мен са ми бла, но като дух и излъчване на хората повече ми допада Германия. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, giafil каза:

...

можете да хванете и Flixbus от Маастрихт до Аахен за 5 евро билет на човек 

@giafil, Благодаря за включването! Точно гледам сайта. Оказва се, че от летището директно има само до Амстердам и Утрехт, които са в противоположната посока, обаче хубавото е, че тръгват половин час след кацането вечерта. Та е доста изкушаващо директно да запрашим натам. Иначе не виждам как да се доберем до центъра от летището, за да преспим там и на сутринта да тръгнем към Маастрихт или Аахен. Много сериозни тия цени на хотели, направо режат! 😞

преди 1 час, Георги каза:

Аз щях да предложа Пекин-Шанхай като перфектен пример за това, което търсиш, ама ме поряза с тези 300км 🙂

 

Иначе описаното от теб важи общо взето за всички тип road trip пътувания, за съжаление доста честно таксите за еднопосочна кола под наем порязват всякакъв полет на фантазията. 

 

Конкретно за запитването от теб, повечко време в Аахен и Кьолн, по-малко в Айндховен. Не мога да ти посоча нищо конкретно да гледаш - катедрали, музеи, поне на мен са ми бла, но като дух и излъчване на хората повече ми допада Германия. 

Благодаря за включването и честит имен ден, @Георги! Да си жив и здрав! Пекин и Шанхай не са и в Европа и "челюстите" там не са полуотворени, а направо зинали, така че не стават. 🙂 

 

А иначе, целта ми тук е да се съберат атрактивни предложения, разпределени по комбинации от 2 летища. Дано да стане. Лично на мен ще ми бъдат адски полезни. Много пъти съм виждал евтини билети до и от близки помежду си летища и една такава база от данни, където да проверя дали и къде е ходил някой магеланец наоколо и струва ли си упражнението, винаги ми е липсвала. Сега го правя по имената на градовете (летищата), но като преравям различни теми. Да дам пример, достъпното от България летище Шарлероа и връщане от Базел - по пътя отново на Flixbus там са Люксембург, Страсбург и още какво ли... В любимата на всички Италия - как например да се "измъкна" от Сицилия от близко до нея летище на континента, след като съм кацнал в Катания, а връщането оттам е безбожно скъпо. Не мога ли да го комбинирам с "разходка" до летище X? Никой не казва, че ще е без пари, но пък ще си струва да дадеш повечко, за да попътуваш повечко и да видиш още повечко. По едно време имаше едно брилянтно предложение за Португалия, обусловено отново от по-евтини директни полети тогава, за прекосяване на страната с рент а кар от Порто май беше, та чак до Фаро. Бях очарован и ентусиазиран от подобна възможност и от факта, че някой го е осъществил.

 

Ето такъв опит и натрупана и споделена информация от първа ръка липсва и мисля, че ще е полезна. А ако пък е и винаги актуална за момента, цена няма да има. 🙂 Все пак ще се постарая тук да събирам подобен опит, като копирам подходящи мнения от други теми. Ако и вие ги разпознаете като "полуотворени челюсти", може да помагате. :thank_you:

 

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Ами възможностите са многобройни.  Може би ако си набележиш поне няколко основни региона ще е по-лесно да получиш конкретна информация. 

 

Примерно от Сицилия може да се измъкнеш с полет от Трапани или Палермо към друг италиански град,  откъдето да се прибереш в България. Може разбира се и с друг транспорт, но самата Сицилия предлага толкова много,  че едва ли има смисъл да я товариш с допълнителни неща. 

 

Будапеща -  Виена

Венеция - Бергамо 

и т. н. 

 

Варианти,  колкото искаш. Спри се на нещо по-конкретно.

 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, stanimir каза:

Ами възможностите са многобройни.  Може би ако си набележиш поне няколко основни региона ще е по-лесно да получиш конкретна информация. 

 

Примерно от Сицилия може да се измъкнеш с полет от Трапани или Палермо към друг италиански град,  откъдето да се прибереш в България. Може разбира се и с друг транспорт, но самата Сицилия предлага толкова много,  че едва ли има смисъл да я товариш с допълнителни неща. 

 

Будапеща -  Виена

Венеция - Бергамо 

и т. н. 

 

Варианти,  колкото искаш. Спри се на нещо по-конкретно.

 

@stanimir, точно примерът, който даваш със Сицилия, "разписан" малко по-подробно, би бил ценен личен опит, предаден на другите магеланци, който може да бъде намерен бързо в тази тема. Заглавието й предполага по-скоро обобщаване и систематизиране. 

В същото време, "по-конкретното", за което говориш, е когато някой зададе въпрос в темата за определен регион или комбинация от летища, а другите му отговорят с няколко варианта за направления и забележителности. Конкретните въпроси по организацията на пътуването му може да си отдели, ако пожелае, в негова си тема, както бих направил и аз, когато и ако си избера от предложените тук варианти накъде да поема.  

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

За Япония класика е Токио -Осака. С подобна отворена челюст може да се спести едно много скъпо пътуване с влак. Банкок-Куала Лумпур също не е лош вариант.

 

За Европа НТА дават толкова възможности, че е трудно да се изброят.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 5 часа, rik4o каза:

Понякога се опитвам да планирам поредното пътешествие (вкл. и когато е обвързано с полети) на принципа на т.н. OPEN-JAW

А, много ги обичам тези комбинации :yes::smile3:

 

преди 5 часа, rik4o каза:

В темата можем да споделяме находки и идеи за комбинации от две летища, за които се сещате или даже сте пробвали по тази схема.

Ето няколко идеи от мен, които съм пробвал лично.  

1. Любимата ми е SOF-LIS  >>> OPO-SOF  . Когато го правихме преди 5 години и в двете посоки бяха по два полета - на отиване през Брюксел (с ранен полет до Шарлероа и после вечерен от Завентем, демек и почти ден за Брюксел) , а навръщане - през Болоня.  Сега до Лисабон и Уиз летят и БГеър.
Имахме 3 дни за Лисабон и 3 дни за придвижване с рентакар от Лсабон до Порто с две преспивания по пътя и едно в Порто. Няколко пъти съм писал за маршрута, например ето тук и тук.   Разстоянието Лисабон - Порто е малко повече от определените от теб 299км. (особено ако се мине през Коимбра) , но все пак мисля че комбинацията си заслужава. Има разбира се вариант между Лисабон и Порто да се пътува с влак, с автобус, а също и със самолет - Ryan имат много полети по 10-20 €. 

2. Друга готина комбинация е в Елзас - полет от София до Базел с Wizz и после връщане от Баден Баден с Ryan. (може и наобратно) Между двете летища има много приятни места, като почнеш от Колмар, другите малки градчета и селца, плюс Страсбург. Много живописен район, има достатъчно писано по темите във форума.  За пътуването между Базел и Баден-Баден има много варианти - правил съм го и с публичен транспрот - влакове и автобуси, а като бяхме група приятели - и с рентакар.

3. Друга малко шантава комбинация, която правих миналата седмица и съм много доволен е София - Бордо >>> Блибао - София, с по два полета в посока, а между тях - автобуси, описало съм го подробно ето тук

 

И последно - ти питаш само за Европа, но все пак да спомена, че че често има възможност за комбинация с отиване до Куала Лумпур и връщане от Сингапур, или пък първо до Сингапур и после обратно от КЛ. Нашите билети при едно такова пътуване бяха SOF-LHR-KUL >>>> SIN-LHR-BCN  и накрая един отделен допълнителен свързващ полет от Барселона до Софето. 

И съвсем последно - сега откакто има Level могат да се правят полети от Париж до Гваделупа и после връщане от Мартиника, или първо до Мартиника и после връщане от Гваделупа. А между двата острова има и ферита има и местни полети.


 

Цитат

 

Иначе описаното от теб важи общо взето за всички тип road trip пътувания, за съжаление доста честно таксите за еднопосочна кола под наем порязват всякакъв полет на фантазията. 

 


Ааа, съвсем не е задължително да порязват - от споменатите по-горе примери, колата от Лисабон до Порто ни струваше 101€ за три дни с включена такса за връщане на друго място.   А от Базел до Страсбург цената пак за 3 дни пак с включена такса за връщане на друго място беше 62€, но да кажем че ползвах някакъв ваучер за $30, но даже и без него цената щеше да е около 90€, което мисля е съвсем пиремливо.
 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 4 часа, rik4o каза:

И така, трите точки са:

А. София (SOF) - Б. Айндховен (EIN) и

В. Кьолн (CGN) - А. София (SOF)

Кацане в 17:15 ч. на 24 май и отлитане в 12:15 ч. на 27 май.

Възможността да се обединят 4 дни, относително евтините билети за полети до и от тези летища, както и това, че не сме били в тези градове все повече ме убеждават да натисна копчето за плащане. А търсенето във форума с ключови думи двата града директно ме пратиха към съвета на @giafil, отправен към друг магеланец и на практика очертаващ вариант за Open-jaw пътуване в приблизително същия брой дни:

...Мастрихт, Лиеж, Ахен...бавно и славно с влака се придвижете до Кьолн като планирайте по град на ден...и в трите града има доста интересни неща да се видят, храната е приятна и различна ..не са особено големи градове , много история, църкви, замъци , спокойно и приятно...

Май предложението звучи добре?!

Има ли и други варианти и направления между двете точки - Айндховен и Кьолн? 

Точно тази схема ще разиграем в края на Юни.В отворените челюсти ще вмъкнем един речен круиз и няколко дена в района Германия-Белгия-Холандия.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И на мен много ми харесва този тип пътуване.И вариантите наистина са много.Скоро правих Бергамо-Малпенса,два пъти за по ден,с Леко и Милано между тах🙂А ако махнеш ограничението в километрите ще се получат още по-интересни комбинации,още повече ,че вместо с автобус,в границите на Европа спокойно можеш да ползваш самолет,на почти същите цени.Последно пътувах София-Дъблин-Виена-с автобус до Братислава-София.

Има интересни предложения в темите"Еднодневни екскурзии със самолет" и Шантавите комбинации.

Но,да те са шантави🙃

Ето няколко идеи,според заложените критерии:

Айнховен-Антверпен-Гент-Брюксел-Шарлероа

Шарлероа-Люксенбург-Трир-Франкфурт

Меминген- Мюнхен-Нюрнберг

Базел-Колмар-Страсбург-Карлсруе

Ларнака-Никозия-Лимасол-Пафос

Ница-Лазурният бряг-Марсилия

Бергамо-Парма-Модена-Болоня

Бари-Пулия-Амалфи-Неапол

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

 

преди 2 часа, rik4o каза:

Иначе не виждам как да се доберем до центъра от летището, за да преспим там и на сутринта да тръгнем към Маастрихт или Аахен.

От Летището на Айндховен има автобус 400 и 401 които ще ви отведат на гарата в града което си е центъра. Спирката на тези автобуси е точно пред входа на летището. 

https://9292.nl/en/journeyadvice/eindhoven_luchthaven-eindhoven-airport/station-eindhoven-strijp-s/departure/2019-05-06T1928

За цените на хотелите няма да ги коментираме,  и аз търсих горе долу по същото време за Хага и се оказа чудо на квадрат...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди месец направихме това с полет София-Мадрид и връщане Малага - София.

 

Полет: София-Мадрид

Мадрид - Севиля - влак

 

image.png.c3d86daf64a95d6cd5d5859a653a6e3f.png

 

Севиля - Кордоба - Гранада - Нерха - Малага - с кола.

 

image.png.1aa4b354d4595e68f78022818bdd899a.png

 

Обратен полет: Малага - София

 

Километрите са доста повече от 299. И от 499 са повече, като с влак бяха 471, с кола около 400.

 

 

След 15 редакци, най-накрая успях да го сглобя. 😄

 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък малко не разбирам темата.

В смисъл, в Европа е много трудно да намериш 300 км отсечка, в която да няма поне 3-4 места за посещение. Ако бяха два града в прерията в Щатите или в пампасите в Аржентина може, ама в Европа...

Тоест всичко зависи от моментните цени, които са, ами, моментни...

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
преди 37 минути , neuromancer каза:

...да намериш 300 км отсечка, в която да няма поне 3-4 места за посещение.

Точно в това виждам смисъла на темата - тези 3-4 места да бъдат описани, картотекирани накратко в своеобразен каталог, като бъдат "привързани" към съответната отсечка или комбинацията от две летища. Ти казваш: "Ако летиш (или аз летях) до и от, по пътя можеш да отидеш и да видиш това и това.  Те си казват: "А-а, виж, той е ходил там и там, получило се е добре, видял е това и онова и е било чудесно. Нека да опитам и аз да го направя." и... тръгват. Получава се един импулс за четящите форума (а те са много и различни хора) да предприемат това пътуване, дори и при положение, че нямат особени познания и подготовка за съответния регион. А за споделящите опита си остава удовлетворението от находката си и от възможността да видят впоследствие своя маршрут през погледа на другия.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Темата наистина има смъсъл. Този тип пътувания се превърнаха постепенно в моя страст и вече сам си ги предизвиквам, след като направих няколко успешни, поднесени от fly4free  и други сайтове.

Последното беше през декември 2018 и много беше коментирано във форума, а именно Istanbul-Aman-Kuala Lumpur, с връщане Bangkok-Aman-Kopenhagen с един билет на стойност 240,-€ с Royal Jordan.

Подобно пътуване ти дава възможност да развихриш фантазията си и да включиш много интересни места между челюстите. Ние продължихме към Penang, Langawi, Myanmar. Много други магеланци го разнообразиха по свой начин.

Малко преди това през ноември се възползвах от друго предложение: Lisabon-Madrid-Bogota,  с връщане от New York-Madrid-Brussel в един билет на стойност 252,-€ на Air Europa. Направих прекрасно пътуване с 3 вътрешни полета в Колумбия + 2 наема на кола в Меделин и Картахена, както и дълъг уикенд в Ню Йорк.

През септември 2018 ми изпадна отново на 1 билет: Rome-Montreal-Los Angeles, свръщане от Chicago-Toronto-Rome с Air Canada-415,-€.

Пропътувах с кола Калифорния, Невада, Аризона, Гранд каньон и вътрешен полет до Чикаго.

Пролетта на 2018 отново с OPEN-JAW пътувахме Sofia-Sydney(Australia), с връщане от Auckland(New Zealand) до Istanbul с билет на Qatar Airways на стойност от 750,-€. Разбира се кола под наем в Австралия за района на Мелбърн, както и кола в Нова Зеландия.

Уверявам ви, че между челюстите има наистина прекрасни места и забележителности, които изпълват със съдържание пътешествието, а не е само евтино летене. 

Включвам се по повод последното DOUBLE OPEN-JAW, което си спретнах, за да не бъда обвинен, че не споделям актуални предложения 🙂

Промоцията е актуална на LOT-Polish Airlines/празнуват 90 години/, билети има за голям период от време и всеки може да си го сглоби, както му е по вкуса.

Най-приятното е, че има билети за периода на Великден 2020 година на нормална цена.

Признавам си, че ми поднесоха почти на тепсия, мечтаното завъртане около глобуса 🙂

Маршрутът: Sofia-Warsaw-Seoul, с връщане от Los Angeles-Warsaw-Istanbul(може и до София, но цената вече е друга) на 1 билет на стойност 398,-€.

Чудесни времена на полетите и кратки престои във Варшава от около 1 час.

За щастие друга промоция на UNITED предложи: Shanghai-Los Angeles на стойност 225,-€. И двете компании са в Стар алианц и билетите излизат заедно на сайта.

Обща цена на врътката е 623,-€  за общо 5 полета с дължина 30.286 км(20.881 mi) или 20 евроцента/км 🙂

Излитаме на 17.04.2020-Разпети петък и се връщаме на 05.05.2020 в Истанбул-06.05.2020-Гергьовден в България. Полетът от Шанхай е на 27.04.2020.

Програмата е няколко дни за Сеул и района, полет но Хонг конг и следващ до Шанхай, с намерение да се възползваме от безвизовия 144-часов режим.

Тук е мястото да споделя, че очаквам всякави добри предложения за програмата ни в Азия/8 дни/ и Калифорния, където наемаме кола за 1 седмица.

Никога не сме били в Южна Кореа и Китай и всеки съвет ще ни е от полза.

Надявам се находката ми да е от полза на други с развинтена фантазия и да се възполват от нея.

Удовлетворението да видиш своя маршрут през поледа на другия, както по горе е казано от rik4o е наистина огромно 🙂

Благодаря предварително!

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.